TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mardin

AGRONEWS - Mardin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mardin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğal bal üreticileri tedirgin Haber

Doğal bal üreticileri tedirgin

Doğal bal ürettiklerini söyleyen Şırnaklı arıcılar, gezginci arıcılar yüzünden ürettikleri doğal balın ellerinde kaldığını söyledi. Şırnaklı yüzlerce arıcı her yıl yaşadıkları sorunu bu yıl da yaşadıkları için tedirgin olduklarını dile getirdi. Arıcılar, başka illerden gelen gezginci arıcıların Beytüşşebap ve Uludere yaylalarında doğal bal üreten arıcılara zarar verdiğini kaydetti. Hatay, Siirt, Mardin ve Diyarbakır’dan Şırnak yaylalarında gelen gezginci arıcılar bal arılarına şeker verip, kısa sürede sağım yaptıktan sonra başka bölgeye giderek yılda 3 kere sağım yapıyor. Şırnaklı arıcılar ise doğal bal ürettikleri için yılda bir kere sağım yapabiliyor. Bu sorunun günden güne büyüdüğünü söyleyen arıcılar tedirgin olduklarını dile getirdi. Ballarını satamadıkları için ellerinde kaldığını söyleyen arıcı Rıdvan Enç, Faraşin yaylasında konaklatılan 100 binden fazla arılı kovan olduğunu söyledi. Enç, "Arıcılığın zorluğundan bahsetmek istiyorum. Bu sene çok arı yoğunluğu var. Arı yığını var. Bu yıl bal üretimi için verimli geçeceğini zannediyorum. Bal üretimi için geliyoruz. Dışarıdan gelenler ise şeker veriyor. Bize zarar veriyor. 100 bin arılı kovan var. Elimizde balımız kalıyor. Süzmeciler daha ucuza verdiği için bizim doğal balımız elimizde kalıyor. Bu konuda bir çözüm bulunsun istiyoruz. Faraşin yaylası çok güzel bir yayla ancak dışarıdan gelenler bize, arılarımıza zarar veriyor" dedi.

Buğday için geri sayım başladı, çiftçi yüksek verim bekliyor Haber

Buğday için geri sayım başladı, çiftçi yüksek verim bekliyor

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovasında, bu sene aşırı yağış olması ile Güneydoğu’nun geçim kaynağı arasında yer alan buğdaydan yüksek verim beklediğini dile getirdi. Bu bu yıl sadece buğdayda değil, diğer bütün tarım ürünlerinde de Mardin ve ülke olarak çok güzel bir verim beklediklerini belirten Öter, “Bu sene yağışlar çok güzeldi. Hem sonbahar, hem kış hem de ilkbaharda çok güzel yağışlar oldu. Şu an Mayıs ayındayız. Nisan yağmurları çok önemliydi. Bu ayda da küçük de olsa bir yağmura ihtiyacımız var. Havanın serin geçmesi bizim için çok iyi oldu. Buğday, arpa ve başak çok iyi durumda. Başakların daha kaliteli, daha proteinli ve daha verimli olması için havanın serin geçmesi veya bir yağış olması daha da olumlu bir katkı sunacaktır. Eğer iklimle ilgili Allah esirgesin olumsuz bir gelişme olmazsa Mardin Ovası olarak son yılların en verimli sezonunu bekliyoruz. Hem kalite açısından hem de verim açısından 15 gün sonra mercimek, arpa ve kuru buğdaylar çıkacak. Şu anda içinde bulunduğumuz bu tarla suludur. Mayısın sonuna doğru biçerdöver tarlaya girer ve bereket başlar. Verim iyi ve kaliteli olacak” ifadelerini kullandı. Bütün çiftçilerin beklentilerinin, fiyatın girdi maliyetlerine göre belirlenmesi olduğunu dile getiren Öter, "Çiftçinin girdi maliyetleri enflasyondan kaynaklı yüksek. Çiftçilerin de bu konuda desteklenmesi gerekiyor. Gerekirse prim desteğiyle veya ürün alma fiyatlarında bunun dikkate alınmasını bekliyoruz. Hem ülkemiz açısından hem çiftçimiz açısından, hem de bölgemiz açısından verimli ve güzel bir hasat sezonu olacak” dedi.

Mardin tarımına 30 milyon lira destek Haber

Mardin tarımına 30 milyon lira destek

Mardin’de Dicle Kalkınma Ajansı ile Kızıltepe Ticaret Borsası arasında 25 milyonu hibe olmak üzere 30 milyon lira bütçesi olan "Mardin Hububat ve Gıda Altyapısının Geliştirilmesi Projesi"nin sözleşmesi imzalandı. Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin ile Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Aykut Aniç tarafından imzalanan projenin toplam bütçesi 30 milyon TL olup, program çerçevesinde ajans tarafından yüzde 83 oranında 25 milyon TL hibe desteği sağlanacak. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2023 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” çerçevesinde yürütülecek. Projenin bugüne kadar ajans tarafından en yüksek mali destek sağlanan proje olduğunu belirten Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Aykut Aniç, proje ile tarım sektöründe daha kaliteli ürün ve daha yüksek katma değerle satışa imkan verecek altyapıyı borsa ile harekete geçirmiş olacaklarını söyledi. Aniç, "Akredite bir laboratuvar alt yapısı, elektronik bir müzayede salonunun kurulması, işlerimizin kayıtlı bir şekilde yerine getirilmesi bazında daha sağlıklı bir ayrışmanın yapılması ve nihayetinde daha iyi işleyen ve hem üreticinin hem alıcının daha iyi imkanlarla ticaretini gerçekleştireceği bir altyapıyı faaliyete geçirmiş olacağız. Bu çalışma neticesinde borsamız bize teklif ettiler. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı çerçevesinde biz de destek veriyor olacağız. Yıl içerisinde bütün faaliyetlerini tamamlayarak tesisin faaliyete geçmesini sağlayarak, sadece Mardin’de değil, bölge geneline kazandırmayı umut ediyoruz" dedi. Proje ile tarımsal üretim değer zinciri geliştirilerek verimsizlikler önleneceğini ve ilin tarımsal üretim katma değer seviyesinin yükseltileceğine değinen Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Dicle Kalkınma Ajansı desteğiyle Mezopotamya Ovası’nda çiftçilerle bir şeyler yapmak istediklerini kaydetti.

Governor Akkoyun inspected TKDK, KOSGEB, and the OSB Haber

Governor Akkoyun inspected TKDK, KOSGEB, and the OSB

Mardin Governor and Acting Mayor Tuncay Akkoyun conducted institutional visits to the Agriculture and Rural Development Support Institution (TKDK) Mardin Provincial Coordination, the KOSGEB Provincial Directorate, and the Mardin Organized Industrial Zone. During his first visit to TKDK Mardin Provincial Coordination, Governor Akkoyun received information from Coordinator Erdal Çelik regarding projects at the provincial, district, and sector levels, as well as investment amounts and realized grant payments. Çelik reported that TKDK provided 216 million TL in grants for 258 projects in Mardin, leading to investments totaling 448 million TL. Expressing gratitude for the services and efforts provided by TKDK, Governor Tuncay Akkoyun noted the importance of TKDK's recent services. He acknowledged the organization's efforts in financing, guiding, advising, and ensuring the proper use of resources. Governor Akkoyun stated that TKDK makes accurate assessments and facilitates the correct transfer of resources, contributing significantly to the region. Following the TKDK visit, Governor Tuncay Akkoyun visited the KOSGEB Mardin Provincial Directorate. He received information from KOSGEB Mardin Provincial Director Abdullah Yurten regarding the Enterprise Database Number, Support Activity Results, and repayable and non-repayable supports for the year 2023. Governor Akkoyun highlighted the substantial contributions of KOSGEB to many businesses and emphasized the importance of accurate assessments, proper support, correct implementation, and robust oversight. He commended the dedication of KOSGEB employees for their efforts. Subsequently, Governor Tuncay Akkoyun visited the Mardin Organized Industrial Zone (OSB). He inspected and received information about agricultural, flour, starch, and textile factories operating in the OSB, recognizing its significant contributions to employment and production in the province. Vali Akkoyun was accompanied by Deputy Governors Abdullah Demirdağ and Osman Çelikkol during these visits.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.