TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Marul Üretimi

AGRONEWS - Marul Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Marul Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Topraksız tarımla 26 günde salatalık, 30 günde marul üretiyor Haber

Topraksız tarımla 26 günde salatalık, 30 günde marul üretiyor

Üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla marul ve salatalık yetiştirme süresini kısalttı. Lapseki ilçesinde 10 yıldır üreticilik yapan Hanife Kartal, topraksız tarım konusunda edindiği tecrübeleri marul ve salatalık yetiştiriciliğinde kullanmaya başladı. Üretici Hanife kartal, Lapseki’de 2 yıl önce 1 dönüm üzerinde topraksız sulu tarımla marul üreticiliğine başladı. Gelen talep üzerine topraksız sulu tarımla salatalık üretimine de geçti. Üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla farklı ürünler yetirmek konusunda ar-ge çalışması yaparken, bu alanda daha çok bilgi sahibi olmak için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okumaya başladı. Üretici Hanife Kartal, bu girişimciliğiyle bölgedeki diğer kadın çiftçilere de örnek oldu. 1 dönüm alan üzerinde topraksız tarımla marul ve salatalık üretimi yapan üretici Hanife Kartal, topraklı tarımla 70 günde ürettiği marulu topraksız tarımla 26 günde, 60 günde ürettiği salatalığı ise 30 günde üretiyor. Topraksız tarımla marul ve salatalık üreticiliği yapan Hanife Kartal, 10 yıldır tarımla uğraştığını belirterek, “Maliyetlerin artması üzerine bir araştırmaya girdim. Karşıma topraksız tarım çıktı. Topraksız tarımın avantajlarını araştırdım. Avantajların gayet iyi olduğunu, birim alandan çok fazla verim olduğunu, sağlıklı ve kaliteli ürün alındığını öğrendim. Yaklaşık iki senedir topraksız tarımla uğraşmaya başladım. Topraksız tarım, topraklı tarıma göre çok avantajlı. İlaç girdi olayı çok az. Özellikle su tasarrufu yapıyorsunuz. Küresel ısınmadan dolayı suyun önemi daha çok arttı. Su hayattır. Bu sistemde yüzde 90 su tasarrufu sağlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okuyorum. Bu işe başladıktan sonra kendimi daha fazla nasıl geliştirmeliyim diye düşünürken sınavlara girdim. Bu bölüme yerleştim. Hocalarımın tavsiyesi üzerine daha güzel bilgilerle işimi ilerletiyorum. Önce marulla başladık. Daha sonra artan talep üzerine salatalık üretimini devam ettirmeye başladık. Yaklaşık bir dönüm üzerinde çalışmalarımız var. Önce açık alanda başladık. Üretimimizi 12 aya ilerletmek istediğimiz için yarı kapalı, yarı açık alanda devam ediyoruz. Altı ay açık, altı ay kapalı olarak sistemimiz çalışıyor. Salatalık yetiştiriciliğimizde aylık 1.5-2 ton civarında bir verim alıyoruz. Marulda da 30 günde bir hasadımız var. Salatalık da toprağa göre çok hızlı bir gelişim sağladık 26’ncı gün hasata başladık. Toprakta bu 60-70 güne varabiliyordu. Marulda da aynı şekilde 45 ile 60 günde hasat olurken, biz 30 günde hasatımızı yapıyoruz. Birim alandan çokça ve kaliteli sağlıklı ürünler elde ediyoruz. Kadın çiftçi olarak çevreme etkisi oldu. Olumlu tepkiler alıyorum ve herkese öneriyorum. Kesinlikle kendilerine inansınlar, inanmak başarının yarısıdır. Umutlarını ve inançlarını hiçbir zaman kaybetmesinler” dedi.

Bilecik’te 45 milyon adet marul hasadı yapılıyor Haber

Bilecik’te 45 milyon adet marul hasadı yapılıyor

Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerinde, Sakarya Havzası’ndaki tarla ve seralarda üretilen 45 milyon kök marul hasat edilerek çevredeki büyükşehirlere gönderiliyor. Söğüt’ün Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda işçilerin marul hasadı mesaisi yapıyor. Bilecik’te yılda yaklaşık 4 bin 550 dekar alana marul ekilirken, yaklaşık 45 milyon kök marul hasadı yapılıyor. İl genelinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında 150 çiftçiye destek sağlanarak sera örtüleri yenilendi. Ayrıca, il genelinde 350 çiftçiye 5 milyon marul fidesi hibe olarak dağıtıldı. "Marmara’nın küçük Antalya’sında yılda 45 milyon kök marul üretim var" Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Sakarya Havzası’nda başta marul olmak üzere kışlık sebze çeşitlerinin üretildiğini söyledi. Bu bölgeye ’Küçük Antalya’da dendiğini söyleyen Yıldırım, "Sakarya Vadisi genelinde 4 bin 500 dönüm serada kışın marul ekeriz. Geçtiğimiz yıl Tarım İl Müdürlüğü ve Valiliğimiz vasıtasıyla naylon, fide desteği verdiler. O fideler şuanda kesim aşamasına geldi. Yılda 2 kez ekim yapıyoruz kış ekimi. 45 milyon ekim var. Marmara’nın ’Küçük Antalya’sı diye de anılıyor burası. Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köyleri ve İnhisar’a bağlı köylerde 45 milyon kök marul üretim var. Bu sene iyi güzel bereket versin. Fiyatlar da güzel çiftçin yüzü gülüyor. Bizim buradan adeti 7-8 liraya gidiyor" dedi. "Biz tüccara satıyoruz tüccar ise İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya gönderiyor" Üretici Devran Oluk ise "6 dönüm sera ekiyorum. İlk marullar 1 ay önce iyi değildi ama şu an piyasalar iyi. Kazanıyoruz çok şükür. Tanesi 8 liradan satıyoruz. 6 dönüm serada 60 bin marul hasat ettik. Biz tüccara satıyoruz tüccar ise İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya gönderiyor. Geçen sene 4-5 lira bazındaydı. Bu senede 1 ay önce 2- 4 lira arasındaydı. Ama şu an 7-8 liraya gidiyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.