TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Aksoy

AGRONEWS - Mehmet Aksoy haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Aksoy haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da kimyon hasadı başladı Haber

Şanlıurfa’da kimyon hasadı başladı

Yüksek verim çiftçisinin yüzünü güldürdü. Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, hasat zamanı gelen ürünleri, tarlada yakından görmek için ziyaretlerine devam ediyor. Aksoy, Eyyübiye ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi’nde Mehmet Türk’e ait 22 dekar alanda kimyon üretiminin yapıldığı tarlayı ziyaret etti. Hasadı yapılan ürünü inceleyen Aksoy, işçilerin elle yaptığı hasadı yerinde inceledi. Aksoy, kimyon üretiminin Şanlıurfa’da 50 dekar alan üzerinde yapıldığını ve 3 bin 500 ton verime elde ettiklerini aktardı. Aksoy, Şanlıurfa’nın kimyon üretiminde ise yüzde 30’luk paya sahip olduğunu söyledi. Tarım işçilerinin elle yaptığı kimyon hasadı, yüksek verimi sayesinde çiftçisinin güldürüyor. Bu yıl yağışlarının düzgün yağmasıyla hububat ürünlerinde yüksek verim elde edilmesi beklendiği bildirildi. “Şanlıurfa’mızda 50 bin dekar alanda 3 bin 500 ton kimyon üretimi yapıyoruz” Aksoy, hasat ziyareti sonrası açıklamasında, “Şimdi Şanlıurfa ilimizin Eyyübiye ilçesinin Sağlık Mahallesi’ndeyiz. Özellikle devletimizin Güneydoğu Anadolu Projesiyle (GAP) sulama alanlarını artırması ve bölgenin suya kavuşmasıyla iki ürün alıyoruz. Şu anda burada birinci ürün olarak ekilen kimyonun hasadındayız. Şanlıurfa’mızda yaklaşık 50 bin dekar alanda kimyon üretimi yapılıyor. Bu hasattan 3 bin 500 ton da kimyon elde ediyoruz. Kimyon hem gıda sanayinde hem kozmetik sanayinde hem de kimya sanayinde kullanılan bir üründür. Bizim için de Şanlıurfa için de bir katma değer üretiyor. Hem üreticilerimiz 2 ürün alarak alternatif ürün denemiş oluyorlar. Hem de tarlaları boş kalmamış oluyor. Özellikle bu yıl Şanlıurfa’mızda ve bölgede GAP bölgesinde yağışların çok düzgün gitmesi ile hem buğday verimimiz hem mercimek verimimiz hem de kimyon ve diğer ürünlerin verimi artmış oldu. Normalde biz dekara 100 kilogram 120 kilogram alıyorduk ama inşallah bu sene kimyonda da 150’yi zorlayacağız gibi görünüyor. Böyle bereketli bir yıl oldu. Çiftçimize de üreticimize de çalışan emekçi kardeşlerimize de inşallah hayırlı olur. Bereketli bir yıl olur. Türkiye’de üretilen kimyonun yüzde 30’unu biz üretiyoruz ve bununla da gurur duyuyoruz” dedi. “Buğday ve arpaya göre kimyon iyi kar bırakıyor” Yaşadığı mahallede ilk kez kimyon eken çiftçi Mehmet Türk, "Buğday ve arpaya göre daha iyi kar bırakıyor. Bundan sonra pamuk ve yer fıstığını da daha rahat ekebilirim. İnşallah bundan kar ederiz de ekimini sürdürürüm. Böylelikle bölgede alternatif ürünlerin ekimi sayesinde Şanlıurfa’dan dışarıya daha az mevsimlik tarım işçisi gitmiş olur" ifadelerini kullandı.

Bereketli topraklarda soğan hasadı başladı Haber

Bereketli topraklarda soğan hasadı başladı

Tarlada birinci ürün olarak ekilen soğanda yüksek verim üreticisinin yüzünü güldürdü. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Harran, Akçakale ve Suruç ilçelerinde Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) hayata geçirilmesiyle birlikte tarımda ekilebilir ürün çeşitliliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Daha önceleri çiftçilerin buğday, arpa, mercimek gibi tek ürün ile yıllı kapatması bölgede tarihe karıştı. GAP projesiyle sulanabilir arazileri sayılarının artması çiftçileri farklı ürünlere teşvik etti. Bölge çiftçisi yer fıstığı, kornişon, soğan, sarımsak ve patates gibi alternatif ürünler yetiştirmeye başladı. Ürün çeşitliliğinin arttığı bereketli topraklarda, sezonun gelmesiyle birinci ürün olarak ekilen soğanın hasadı başladı. Tarım işçileri tarafından yapılan soğan hasadı bu yıl yüksek verimi ile çiftçisinin yüzünü güldürdü. İşçileri tarlada ziyaret ederek, onlarla beraber hasat yapan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, hasadın bereketli olduğunu, dekarda 6 ile 6,5 ton arasında verim aldıklarını söyledi. “Verimler çok iyi hastalık yok” Verimin iyi olduğunu belirten Aksoy, “Şanlıurfa ilimizin toplam 9 bin dekar soğan alanı mevcut. Biz şu anda Ceylanpınar ilçemizde sınırdayız. Bu bölgemizde de 2 bin 500 dekardan fazla bir alanda soğan üretimi yapılmaktadır. Soğanı biz birinci ürün olarak ekimini yapıyoruz. Soğandan sonra pamuk, karpuz veya herhangi bir sebzeye devam ediliyor. Dolayısıyla bizim şu anda soğanla ilgili dekara aldığımız verim 6 ile 6,5 ton arasında, verimlerimiz çok iyi, bölgemizde hastalık yok. Bu sene bereketli ve verimli yağışlar olduğu için çiftçimiz de bu ürettiği soğandan şimdiye kadar memnun. İnşallah tarladaki fiyatlarda uygun bir durumda olur ve hem tüketici hem de üretici mutlu bir şekilde bu sezonu bitirmiş olur” dedi. Tarım işçisi Ali Kıran, “Sabahları saat 06.00 ile 06.30 gibi tarlaya geliyoruz, söküm yapıyoruz. Ondan sonra tekrardan makasa geçiyoruz, makastan sonra çuvallamaya geçiyoruz. Ortalama öğle araları bir saat falan mola veriyoruz. Verim bu yıl baya yüksek. Verimin yüksek olması bizim açımızdan da iyi oluyor. Güzel yani yevmiyelerimiz çıkıyor. Hava sıcak ama biz alıştık” diye konuştu.

Trakya'daki barajların doluluk oranı yüzde 41 ölçüldü Haber

Trakya'daki barajların doluluk oranı yüzde 41 ölçüldü

DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da DSİ sorumluluğundaki barajlarda geçen yılın aynı döneminde 556 milyon 243 bin metreküp su bulunuyordu. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve kuraklığın etkili olduğu Trakya'da barajlarda doluluk oranları da azaldı. 14 barajda ağustos ayında doluluk oranı 424 milyon 500 bin metreküp ölçüldü. Edirne'de geçen yıl ağustos ayında 198 milyon 611 bin metreküp ölçülen 6 barajdaki su miktarı, bu yılın ağustos ayında 193 milyon 659 bin metreküp oldu. Kırklareli'nde geçen yılın ağustos ayında 193 milyon 302 bin metreküp ölçülen 4 barajdaki su miktarı, bu yıl 113 milyon 439 bin metreküpe geriledi. Tekirdağ'da ise geçen yılın ağustos ayında 164 milyon 330 bin metreküp olan 4 barajın su miktarı, 117 milyon 402 bin metreküp olarak kayda geçti. Geçen yılın aynı ayına göre barajlarda 131 milyon 743 bin metreküp (yüzde 23) azaldı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp depolama hacmine sahip 14 barajın ortalama doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azaldı. "Suyla yaşamak bir kültür" Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, suyla yaşamanın bir kültür olduğunu belirterek, suyun kıymetinin daha fazla bilinmesi gerektiğini söyledi. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Aksoy, ürünlere verilen suyun minimum düzeyde olması gerektiğini kaydetti. Su kayıplarının en aza düşürülmesi gerektiğini ifade eden Aksoy, "Suyu biraz daha dikkatli, tasarruflu, doğru kullanmalıyız. Çünkü su gerçekten hayatın kaynağı. Eğer biz suyu doğru ve tasarruflu kullanamazsak çok büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Suyla yaşamak bir kültürdür. Bu kültürü kendimize de çocuklarımıza da aşılamamız gerekiyor." diye konuştu. Bu yıl kar yağışının az olmasından kaynaklı baraj ve yer altı sularının yeteri kadar dolmadığını dile getiren Aksoy, barajlarda suyun kuraklığa bağlı azaldığını söyledi. Tarım ve orman Bakanlığının sulamayla ilgili yüzde 50 hibe destekleri verdiğini hatırlatan Aksoy, tüm üreticilerin doğru sulamaya yönelmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'deki ayçiçeğinin yüzde 10'u Kırklareli'nde üretiliyor Haber

Türkiye'deki ayçiçeğinin yüzde 10'u Kırklareli'nde üretiliyor

Trakya'da "sarı gelin" ve "gündöndü" olarak da anılan ayçiçeğinde gelişim ve dane oluşumu sürüyor. Ayçiçeği üretiminin önemli bir bölümü, sulanabilen arazilerde yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, Kırklareli'nin ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Geçen yıl çayır tırtılına rağmen 240 bin ton ürün aldıklarını belirten Aksoy, bu yıl geçen yıla göre artış beklediklerini ifade etti. Ekim alanına göre hesap yaptıklarını aktaran Aksoy, "Bir yağış daha alırsak herhalde verimimiz ve dane doluluğumuz daha güzel bir şekilde olacaktır. İnşallah bu yıl rekoltemizi 250 bin ton civarı ayçiçeğiyle kapatacağız." diye konuştu. Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu anlatan Aksoy, sıvı yağ ihtiyacının büyük bir bölümünün ayçiçeğinden elde edildiğini dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle kentte ayçiçeği üretim alanlarını artırmaya çalıştıklarını, üreticilere bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun yerli ve milli tohum dağıttıklarını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: "Kırklareli'nde üreticimize yaklaşık olarak 2 milyon lira destek verdik. Yani yüzde 90 hibeli tohum dağıttık üreticilerimize. Yerli ve milli tohumların hem kök yapıları hem gelişim evreleri hem de iklime uyumları çok iyi. İnşallah çiftçilerimiz bunları deneyerek verimin daha da yüksek olduğunu görecekler ve bu tohumlar da hızlı bir şekilde yayılım gösterecek. Ayçiçeği stratejik ürün çünkü yağı başka bir yerden bulamıyorsunuz. Bu yüzden devletimiz stratejik alan dediğimiz bu ürünlerde hızlı bir üretim şekli ve planlamayla çiftçimizi üretime katmaya çalışıyor. Ülkemizde şu anda yaklaşık 2,5 milyon ton ayçiçeği üretimi var. 250 bin ton üretiyorsak yüzde 10'luk üretimi bizde. Kırklareli ayçiçeğinde çok iyi bir noktada."

Kırklareli’de ‘batı mısır kök kurdu’na karşı mücadele Haber

Kırklareli’de ‘batı mısır kök kurdu’na karşı mücadele

Kırklareli’nde görülen ‘batı mısır kök kurdu’ zararlısına karşı mücadele çalışması başlatıldı. Batı mısır kök kurdu olarak bilinen bu zararlı, özellikle mısır ve diğer tahıl ürünlerinde büyük hasara neden oluyor. Larvalarının tahıl ürünlerine zarar verme yeteneği nedeniyle ciddi bir tarım zararlısı olan bu tür, genellikle bitkinin gövdesine tüneller açar ve bu durum mahsul veriminin düşmesine veya bitkinin tamamen ölmesine neden oluyor. Birçok bölgede zararlıların popülasyonunu kontrol etmek için kimyasal böcek ilaçları ve biyolojik kontrol yöntemleri kullanılıyor. Son yıllarda, bu zararlı türün, özellikle Afrika ve Asya’da, yerel tarım toplulukları üzerinde büyük bir etkisi olurken, uluslararası araştırmacılar ve politika yapıcılar bu konuyu ciddi bir gıda güvenliği sorunu olarak ele alıyor. Bu zararlının Kırklareli’nde görülmesi üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kısa sürede bilgilendirme yapılarak zararlı ile mücadele çalışması başlatıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy teknik personelin sahada yaptığı çalışmalarla üreticiye gerekli uyarıları yaptığını ve üreticilerin bu konuya karşı hassasiyetle yaklaşmasının, çözüm için sevindirici olduğundan bahsetti. Aksoy açıklamasının devamında, “İlimizde de görülen ‘batı mısır kök kurdu’ zararlısı için, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 24 Temmuz 2023-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında kullanılmak üzere geçici kullanım izni uygun görülerek, Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı’nda yayınlanmıştır. Batı mısır kök kurdu zararı ve böceğin popülasyon yoğunluğu görüldüğü tarlaların ilaçlaması tavsiye edilmektedir. Geçici tavsiye için uygun görülen etken maddeler 25 gram/litre Deltamethrin, 50 gram/litre Lambda cyhalothrin, 250 gram/litre cypermethrin” dedi.

Kırklareli'nde buğdayın rekoltesi bahar yağmurlarıyla arttı Haber

Kırklareli'nde buğdayın rekoltesi bahar yağmurlarıyla arttı

Kırklarelili çiftçiler, hasadının yüzde 80'i tamamlanan buğdayda bu yıl yüksek rekolte almanın sevincini yaşıyor. Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli kentleri arasında yer alan Kırklareli'nde üreticiler dönüm başına ortalama 550 kilogram buğday hasat etti. Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy AA muhabirine, buğday üretiminde çok verimli bir yıl geçirildiğini belirtti. Özellikle yağışların olgunluk döneminde gelmesi ile dane dolgunluğunda artış olduğunu ifade eden Aksoy, "Hem arpada hem de buğdayda gerçekten Kırklareli için bu yıl çok güzel bir yıl geçti." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarımı stratejik alan ilan etmesinin ardından buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde üretim alanlarının arttırıldığını anlatan Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığının da çiftçilere büyük destekler verdiğini kaydetti. Buğdayda geçen yıla göre rekoltenin yüksek olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle devam etti: "Devletimizin verdiği destekler yerine ulaştı, çiftçimiz üretti bereketli de bir yıl geçti. Yaklaşık 1 milyon 150 bin dekar bir alanda yapılan buğday üretiminde rekoltemiz bu sene inşallah 640 bin, 645 bin ton civarı. Geçen seneye göre bu sene rekoltemiz iyi. Bu yıl kışın yağış alamadık ama kıştan sonra güzel yağışlar aldık, özellikle gelen yağışlar verimi de artırdı. Kırklareli'nin, Trakya'nın kaliteli buğdayı var. " Çiftçi Abdullah Koçak da buğday veriminden son derece memnun olduklarını söyledi. Her yıl ortama 200 dekar alanda üretim yaptığını anlatan Koçak, geçen yıla göre yüksek verim elde ettiğini belirtti. Kış aylarının kurak geçmesiyle stres içinde yaşadıklarını ifade eden Koçak, "Tarım üstü açık fabrika gibidir. Az yağış olursa verim düşer. Çok yağış olursa zarar görebilir. Bu yıl sürecimiz çok sancılı başlasa da ilkbaharda düşen yağışlar ve sonrasında oluşan soğuklar buğdayı olumlu etkiledi." şeklinde konuştu.

Trakya'da bahar yağmurları buğdayda rekolteyi yükseltecek Haber

Trakya'da bahar yağmurları buğdayda rekolteyi yükseltecek

Meteorolojik verilere göre, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bahar aylarında uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. Yağışlar göl, gölet ve barajları doldururken tarımsal üretime de katkı sağladı. Kurak geçen sonbaharda umutsuzluğa düşen çiftçilerin bahar yağmurları sonucu beklentisi arttı. Bölgede özellikle buğdayda yüksek rekolte bekleniyor. "Rekolte geçen yıla göre yüzde 25 artar" Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine bahar yağmurlarıyla buğdayda rekolte beklentisinin yükseldiğini söyledi. Kentte 1 milyon 220 bin dönüm alanda buğday ekildiğini ifade eden Aksoy, rekoltenin geçen yıla göre artacağını öngördüklerini kaydetti. Özellikle buğday, arpa ve yulafta dane veriminin çok yüksek olduğuna işaret eden Aksoy, "Geçen yıl il geneli buğday rekoltemiz 640 bin tondu, bu sene 680 ile 740 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Bu yıl verimler üreticimizi sevindirdi. İnşallah bundan sonrada güzel yağışlar alırız ve ayçiçeğinde de rekoltemizi yükseltiriz." diye konuştu. "Buğdayın durumu iyi görünüyor" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da geçen yıl 1 milyon 300 bin dekar alandan 640 bin ton ürün alındığını anımsattı. Üreticinin geçen yıla göre yüksek rekolte beklediğini belirten Arabacı, "Buğdayın gelişim döneminde sık yağış alması verimi artıracaktır. Tabi ufak tefek yerlerde hastalıklar oldu ancak bu verimi yüksek oranda etkilemeyecek. Önceki yıllara göre verimin daha iyi olacağını bekliyoruz. Genel tabloya baktığımız zaman buğdayın durumu iyi görünüyor. Edirne'de erken eken üreticiler için buğday hasadı haftaya başlayacaktır." ifadelerini kullandı. Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise geçen yıl buğdayda 1 milyon 20 bin ton rekolte elde ettiklerini hatırlattı. Bu yıl 1 milyon 950 bin dekardan geçen yılki rakamın üzerinde bir rekolte beklendiğini ifade eden Saygı, "Çiftçimizin bu yıl emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.