TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Bayram

AGRONEWS - Mehmet Bayram haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Bayram haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karaman’da erkenci elma hasadı başladı Haber

Karaman’da erkenci elma hasadı başladı

Türkiye’nin elma deposu kentlerinden olan Karaman’da erkenci elma hasadı yazlık Gala çeşidiyle başladı. Yaz elmasının toplanmaya başlaması nedeniyle hasat yapılan bahçede incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, üreticiye bol kazançlı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Bayram, 15 milyona yakın ağaç sayısı ile Karaman’ın bugün Türkiye birincisi olduğunu ifade ederek, “Elma hasadı yazlık Gala çeşidiyle başlamış durumdadır. Hasadımız Kasım ayına kadar devam edecek” dedi. “Elma hasadı sezonundan 15 gün önce başladı” Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Türkiye’nin elma deposu şehirlerinden birisi olan Karaman’da yazlık Gala çeşidiyle hasadın başladığını ifade ederek, “Havaların sıcak gitmesinden dolayı bu yıl hasat 15-20 gün önce başladı. Şuanda üreticimiz elmasından memnun. Bu yıl elmanın iyi bir fiyattan satılacağını tahmin ediyoruz. Bununda sebebi Türkiye genelinde bazı bölgelerde elmanın az olduğunu duyuyoruz. Şuanda da tüccarlar Karaman’ın elmasına büyük rağbet göstermeye başladı. Bunun gerekçesi ise son yıllarda Karaman’da modern ve düzenli bahçelerde kaliteli elma üretilmesidir. Karaman Türkiye’de 15 milyonun üzerindeki elma ağacı sayısıyla birinci, üretimde de ikinci sıradadır. Önümüzdeki yıllarda Karaman liderlik için hızla yol alıyor. Buda bizleri memnun ediyor. Rekolte düşüklüğü Türkiye genelinde olduğu gibi Karaman’da da bazı çeşitlerde düşük olsa da genelde elma üreticisinin yüzünün güleceği bir sezon yaşayacaklarını düşünüyoruz” dedi. “Üreticimiz tokatçılara dikkat etsin” Mehmet Bayram, Karaman Ziraat Odası olarak, her yıl hasat döneminde üreticileri dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını ifade ederek, “Üreticimizin 1 yıl boyunca gözü gibi baktığı ürününü tokatçılara kaptırarak mağdur etmesi bizleri de çok üzüyor. Bu nedenle üreticilerimize tekrar sesleniyorum, ürünlerini satarlarken, kolluk kuvvetlerinde yardım istesinler. Vergi kaydı ve iş yeri olmayan kişilere kesinlikle senet veya çekle ürünlerini satmasınlar” diye konuştu. “Bu senede elmamız verimli” Elma üreticisi Çağrı Yılmaz ise önceki yıllara göre bu yıl havaların sıcak geçmesi nedeniyle hasada 15 gün önceden başladık. Allaha şükür üretimimizden şuan için memnunuz. Zor şartlara rağmen bu sene de elmalarımız verimli. Genel olarak baktığımız da Karamanlı elma üreticisi üretimden gayet memnun” dedi.

Karaman’da mahsul ekimindeki artış endişelendiriyor Haber

Karaman’da mahsul ekimindeki artış endişelendiriyor

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, su sıkıntısının yaşandığı Karaman’da, geçen yıla göre bu yıl tüm ürünlerde ekimlerin artış göstermesinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Bayram, mısır ekiminin başladığı arazilerde incelemelerde bulunarak çiftçilerle bir süre sohbet etti. Bayram, baharın gelmesiyle tarım takviminin işlemeye başladığını belirterek, “Şu anda tüm çiftçiler araziye inmiş durumda ve ekimlerini yapıyor. Geçen yıl sezonun sonuna doğru su sıkıntısı yaşamaya başlamıştık. Bu yıl ise mısırın ekiminin düşeceğiyle ilgili beklentilerimiz vardı. Ama maalesef aldığımız son verilere göre, mısır ekiminin bölgemizde arttığını söyleyebiliriz. Karaman’a baktığımız vakit geçen yıl 403 bin dekar olan mısır ekimi, bu yıl 470 bin dekarı bulduğu ile ilgili elimizde veriler bulunmaktadır. Çiftçilerimizi buradan uyarmak istiyorum, özellikle mısır ekiminin ciddi manada artışı bizleri endişelendiriyor. Endişelenmemizin sebebi de çiftçilerimizin susuzluktan dolayı emeklerinin heba olmasından korkuyoruz. Çünkü ciddi bir artış var. Geçen yıl yağışlar azdı, bu yıl da hiç kar yağmadı. Barajlarımızda neredeyse su yok. Bu yıl çiftçilerimiz açısından zor bir yıl olacak" dedi. "Sulu tarıma sadece mısır olarak bakmamamız gerekiyor" diyen Bayram, “Elma bahçeleri, arpa ve buğday gibi birçok ürün deseni suya dayalıdır. İnşallah bahar yağışlarımız iyi olur. Kış olmadığı için de yeraltı kuyularla ilgili endişeler taşıyoruz“ diye konuştu. Tarlasına mısır ekimi yapan çiftçi Mustafa Çelik ise, "Su sıkıntısı şimdiden başladı. Kış mevsimi bölgemizde kurak gitti. Devletimizden buna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Şimdiden önlem alınması lazım" dedi.

Diyarbakır’da kış uykusuna yatmayan arıların yüzde 30’u telef oldu Haber

Diyarbakır’da kış uykusuna yatmayan arıların yüzde 30’u telef oldu

Küresel iklim değişikliğine ve bilinçsiz tarımsal ilaçlamalara bağlı arı ölümlerinin artmasıyla birlikte Diyarbakır’da kış uykusuna yatmayan arıların yüzde 30’u telef oldu. 12 yaşından bu yana arıcılık yapan Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Bayram, kış mevsiminin soğuk ve yağışlı geçmemesinden dolayı arıların kış uykusuna yatmayarak olumsuz etkilendiklerini söyledi. Bayram, arıların telef olmasındaki en büyük etkenin küresel ısınma olduğunu söyledi. Bayram, "Diyarbakır’da arıların telef olmasında en büyük etken; küresel ısınma ve tarımda kullanılan zirai ilaçlardır. Diyarbakır’daki arı ölümlerindeki en büyük nedenlerden ikisi bunlardır. Son 3 yıldır Diyarbakır’da iklim değişikliğinden dolayı yüzde 30 arımız telef olmaktadır. Küresel ısınmada arılar maalesef kış uykusuna yatamamaktadır. Özellikle son 3 yıldır bu kendini belli etmekte. Arılar kış uykusuna yatamadıkları için yorgun ve bitkin düşüyorlar. Kış aylarında Diyarbakır’da yavrulama dönemi olmadığından dolayı arılar sıcak havada dışarı çıkıp telef olur” dedi. Bilinçsiz zirai ilaçlamaların da arılara çok büyük zararlar verdiğini dile getiren Bayram, “Diyarbakır’daki arıcılar mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkar. Ağustos ayının sonundaysa tekrar Diyarbakır’a dönerler. O mevsimlerde de mecburen pamuk tarlalarına yakın bir yere arıları bırakmak zorunda kalıyorlar. Pamuk tarlalarında da zirai ilaçlar bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı için maalesef çok büyük zarar görmekteyiz. Bu ilacı gündüz değil de gece saatlerinde kullanırlarsa arılara çok daha az bir zarar vermiş olurlar. Ama özellikle arıların çalışma saatinde zirai ilaçlar kullanıldığı için arılar çok büyük zarar görmektedir” ifadelerine yer verdi.

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı Haber

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı

Karaman Ziraat Odası, kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla yiyecekleri yumurtaları kendilerinin üretmesi için köylülere düşük fiyattan tavuk ve horoz temin ederek dağıttı. Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, oda olarak kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla, kendi yiyecekleri yumurtayı üretmeleri için köylülere böyle bir proje hazırladıklarını söyledi. Bayram, “Bu projeyi yaparken köylülerimize aşıları düzenli bir şekilde yapılmış ucuz bir fiyattan yumurta tavuğu ve horoz temini yaptık. Proje köylülerimizden büyük ilgi var. Önümüzdeki günler dede hindi alımıyla ilgili bir çalışmamız olacak. Türkiye’de en büyük sıkıntı, kırsaldan şehirlere göç verilmesinden dolayı köylerdeki üretimin durarak bitmesidir. Şuan köy bakkalında satılan yumurtalar şehirden geliyor. Önceden şehirde yaşayan vatandaşlar yumurta almaya köylere giderdi. Biz yeniden kırsalda yaşamı teşvik etmek için, köylülerimize kendi yumurtasını ve kendi etini üretsin diye bu projeyi yaptık. Projede oldukça başarılı oldu. Bugün temin ettiğimiz 6 bin yumurta tavuğunun dağıtımı yapılıyor” dedi. Önümüzdeki günlerde projenin devamının geleceğini de belirten Bayram, odaya müracaat eden köylülere tavuk ve horozun tanesinin 150 liradan temin edileceğini sözlerine ekledi. Tavuklarını alan köylüler ise projenin gayet güzel olduğunu söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Büyükşehirlerdeki elma fiyatları üreticiyi rahatsız ediyor Haber

Büyükşehirlerdeki elma fiyatları üreticiyi rahatsız ediyor

Karamanlı üretici, kilosunu 11 ila 12 liradan sattığı elmanın büyükşehirlerde 4 katı fazlasına satılmasına şaşırıyor. Türkiye’nin elma deposu şehirlerinden birisi olan Karaman’da yılın son elma hasadı yapıldı. Yılda 500 bin tonun üzerinde elma üretiminin gerçekleştiği kentte Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram da son elma hasadına katılarak işçilerle birlikte elma topladı. “Büyükşehirler de elmanın kilosu çok yüksek” Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, elma üreticisi açısından güzel bir yıl geçtiğini belirterek, “Şuan üreticimiz ürettiği elmayı uygun bir fiyata satıyor. Burada olaya bakarken sadece müstahsil ve üretici açısından bakmamamız gerekiyor. Bir de tüketici açısından bakmamız gerekiyor. Elmayı semt pazarlarında azda olsa vatandaşların alabilmesi için uygun fiyatlar oluşuyor. Ama maalesef hep üzerinde durduğumuz bir gerçek var. Şuanda bulunduğumuz bu bahçede üretilen elmanın kilo satışı tüm masraflarıyla birlikte 12 liradır. Ama tüketicilerimiz İstanbul’da, Ankara’da ve bazı büyük marketlerde bu elmanın kilosunu 40 ila 50 liradan alıyor. Kışın ise kilosunun 60 liraya kadar çıkacağını düşünüyoruz. Bu da tüketicinin sağlıklı bir şekilde elma tüketememesidir" dedi. Ülkemizin son yıllarda elma üretiminde ciddi ataklar yaptığını da ifade eden Bayram, “Ağaç sayısı ve üretim olarak çok iyi durumdayız ve dünyanın değişik pazarlarına elma gönderiyoruz. Karaman olarak baktığımız da buradan Libya, Irak ve Hindistan’a elma ihracatı yapıyoruz ve ülkemizde bu pazarlarda ciddi anlamda hakimiyet sağladı" diye konuştu. “Üretim ve fiyattan çok memnunuz” Bahçe sahibi Yasin Kızıldeniz, "100 dönümlük bahçemizde sezonun son elma hasadını yapıyoruz. Şuan için hasadımız oldukça verimlidir. Bu bahçeden toplanan elma direk olarak Hindistan’a gidecek. Biz üreticiler olarak bu yılki üretimden oldukça memnunuz. Fakat tüketiciler tarafında şikâyetler var. Özellikle de büyükşehirlerimiz de elmanın fiyatı çok yüksek ve afaki rakamlar görüyoruz. Bizim sattığımız fiyatın 4 katına elma satılıyor. Bu tüketici açısından sıkıntılı bir durum. Elmayı bizim vatandaşımızda rahatlıkla alıp yiye bilmelidir. Bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor. Bizim bu yılki elma satışımız kilosu 11-12 liradan oldu" diye konuştu.

Karaman’da coğrafi işaretli kara elmasın hasadı başladı Haber

Karaman’da coğrafi işaretli kara elmasın hasadı başladı

Karaman’da coğrafi işaretli, kara elmas olarak adlandırılan ekşikara üzümünün hasadı başladı. Karaman’ın Toros Dağları eteklerindeki köylerde 40 bin dekar alanda yılda yaklaşık 35 bin tona yakın üretimi gerçekleşen yaş ve kuru üzüm Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, merkeze bağlı Bozkandak köyünde düzenlenen ekşikara üzümünün hasadına katıldı. Köy sakinlerinden Mehmet Ali Duran’ın söylediği türkülerle başlayan hasatta Vali Sarıibrahim, eline aldığı makasla üzüm hasadı yaptı. “Ekşikara üzümü Torosların güzelliğini gösteriyor“ Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, ekşikara üzümünün Torosların güzelliğini gösterdiğini ifade ederek, “Çok güzel bir hasat dönemi yaşanıyor. Yaklaşık 40 bin dekar alanda üzümde 35 bin ton rekoltemiz var. Gerçekten leziz bir üzüm. Ekşikara üzümünün Karaman’da üretiminin artmasına vesile olan herkese buradan teşekkür ediyorum. Torosların eteğinde böyle nadide ürünleri bulmak ve tanışmak bizim için ayrı bir mutluluk" dedi. “Köylerimizde katma değer üreten ciddi bir üzüm üretimi var” Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, "Kara elmas olarak bilinen ekşikara üzümünün hasadı başlamış durumdadır. Karaman’da yaklaşık 35 köyümüz yıllardır geçimini üzümden sağlamıştır. Geçmiş yıllarda burada üretilen üzümler Karaman’da bulunan Tekel Suma Fabrikasına satılıyordu. Fabrikanın kapanmasından sonra bu köylerdeki üreticilerimiz bir arayış içerisine girdi. Bizler de bu köylerimizde ekşikara üzümünün ekilmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Çalışmalar kapsamında Karaman Valiliğimiz aracılığıyla fidanlar dağıttık. Şimdi de dağıtılan bu fidanların üzümlerini topluyoruz. Şuan bu köylerimizin katma değer üreten ciddi bir üzüm üretimi var. Bu bölgede üretilen üzümler Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Şuan sofralık dediğimizde ekşikara üzüm vazgeçilmez bir ürün oldu. Bu köylerde üretim sahalarının genişlemesi haliyle bizleri ve çiftçilerimizi mutlu ediyor" dedi. Bayram, ekşikara üzümüyle ilgili detaylı çalışmalar yaptıklarını da anlatarak, “Yaptığımız analizlere göre, bu üzüm başta kansızlığa, şeker hastalığına, karaciğer ve solunum yetmezliği olanlar ile üşümesi olan kişilere iyi geldiği yönünde bilgiler aldık" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.