TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Nuri Yılmaz

AGRONEWS - Mehmet Nuri Yılmaz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Nuri Yılmaz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yalova’da 2024-2025 balık av sezonu dualarla açıldı Haber

Yalova’da 2024-2025 balık av sezonu dualarla açıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Armutlu Kapaklı Balıkçı Barınağı’nda 2024-2025 yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı düzenlendi. Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahilerinde okunduğu program av sezonu için yapılan duayla devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Recai Sert, av sezonunun balıkçılara hayırlı olmasını diledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman ise bereketli bir sezon diledi. Yaman, Yalova’nın 123 kilometre kıyı şeridine sahip olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “İlimize kayıtlı, 147 adet balıkçı gemisi, bin 387 adet icari balıkçı, 2 bin 500 adet amatör balıkçı bulunmaktadır. Yine 8 adet su ürünleri kooperatifi 7 adet balıkçı barınağında çalışmalarını yürütmektedir. Yine ilimizde üst birlik olarak su ürünleri avcılığı üretici birliği(DEM-BİR) bulunmaktadır. İlimizde bulunan 7 adet balıkçı barınağından planlı üretim çerçevesinde bakanlığımızca 4 adedi asil 2 adedi de yedek olmak üzere 6 adet balıkçı barınağımız karaya çıkış noktası olarak belirlenmiştir. Yalova’ya kayıtlı 147 adet balıkçı gemisinin yanı sıra özellikle Armutlu balıkçı barınaklarından, Yalova balıkçısı olmasına rağmen başka il plakalı olan çok sayıda büyük balıkçı gemileri de hizmet almaktadır. Bu çerçevede bir önceki yıl 2023-2024 yılı balıkçılık sezonunda Yalova’da yaklaşık 14 bin ton gibi yüksek miktarda balık avcılığı yapılmıştır.” Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz yaptığı konuşmada Türkiye’deki Su Ürünleri Üretimi konusunda bilgiler verdi. İlk defa bir av sezonu açılış programına katılmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Vali Dr. Hülya Kaya da yaptığı konuşmada balıkçılara bol ve bereketli bir sezon dileyerek her zaman balıkçıların yanında olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından mehteran takımı davetlilere konser verdi. Daha sonra protokol üyeleri teknelerin olduğu kısma geçerek dualarla av sezonunu başlattılar. Balıkçı teknelerini gezen Vali Dr. Hülya Kaya ve protokol mensupları tekne sahibinden balıkçı teknesi ile ilgili bilgiler aldı. Programa Armutlu Kaymakamı Yusuf Melikşah Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, belediye başkanları, kurum müdürleri, kooperatif başkanları, balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

5 bin Mersin balığı Yeşilırmak’a salındı Haber

5 bin Mersin balığı Yeşilırmak’a salındı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 5 bin adet Mersin balığı yavrusu Yeşilırmak Nehri’ne bırakıldı. Çarşamba ilçesi Akçaltı mevkisinde, Yeşilırmak Nehri’ne Mersin balığı yavrusu salınımı programı düzenlendi. Programda Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Amasya Yedikır Üretim İstasyonunda üretilen 5 bin adet Mersin balığı yavrusu Yeşilırmak’a salındı. “Hem ticari olarak hem de sportif faaliyet olarak gerçekleştiriyoruz” İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen Mersin balığı yavrusu salınımı hakkında açıklamalarda bulunan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, “Geçmiş zamanlarda ülkemizde ciddi olarak sayısı ve üretimi fazla olan bir balık türümüzdü. Zamanla küresel ısınma ve av baskısı nedeniyle bu kaynaklar zayıfladı. Biz bu kaynakları restore etme anlamında 5 bin Mersin balığını suya bırakıyoruz. Bakanlığımızın misyonu doğrultusunda balıklandırma faaliyetimizi devam ettiriyoruz. Bunu yaparken hem ticari olarak hem de sportif faaliyet olarak gerçekleştiriyoruz” dedi. “İlimiz avcılık bakımından önemli potansiyeline sahip” Bölgede avcılık yapan balıkçılara uyarılarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise “Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi tatlı sularda üreme yapan Mersin balığının ve nesli tükenmeye yakın olan balığı tekrar canlandırmaya uğraşıyoruz. Geçen sene de aynı çalışmayı yapmıştık. İlimiz bu muazzam su potansiyeli ile hem kültür balıkçılığı hem de avcılık bakımından önemli potansiyeline sahiptir. İlimizde 37 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmakta olup, Karadeniz’de yüzer ağ kafeslerde somon ve levrek üretimi yapan 12, Derbent Baraj Gölü’nde yüzer ağ kafeslerde alabalık üretimi yapan 14 tesis bulunmaktadır. İlimiz genelinde yaklaşık 23 bin ton/yıl kurulu su ürünleri yetiştiricilik kapasitesine sahibiz. 2023 yılında ilimiz genelinde toplam 13 bin 270 ton Türk somonu, levrek ve porsiyonlu kalabalık üretimi gerçekleşmiştir. Özellikle yetiştiriciliği yapılan alabalıklar 3-4 kg ağırlığa gelinceye kadar yetiştirilmekte ve Türk somonu adı altında ülkemiz ve dünya piyasasına sunulmaktadır. Bu amaçla bu sene yine, Amasya Yedikır Üretim İstasyonunda üretilen 5 bin adet mersin balığı yavrusu, ilimiz sınırları içerisinde Yeşilırmak’a salındı. Ülkemiz ve ilimiz balıkçılığı için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bölge balıkçılarımızdan bu türün avlanmamasını, ağlarına takılan olursa da derhal suya geri bırakılmasını rica ediyorum” diye konuştu. Konuşmanın ardından, programa katılan Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, şube müdürleri, müdürlük personelleri, Atatürk Ortaokulu öğrencileri ve mahalle halkının katılımlarıyla Yeşilırmak Nehri’ne 5 bin adet Mersin balığı yavrusu salındı.

Karadeniz’de Türk somonu hasadı Haber

Karadeniz’de Türk somonu hasadı

Samsun’un Yakakent ilçesinde Karadeniz’de "Türk somonu hasadı" yapıldı. Yakakent’te denizde açıkta bulunan somon kafeslerinde, Türk somonu hasadı başladı. Hasat etkinliğinde balıkçı teknesiyle kafeslere giden Yakakent Kaymakamı Abdulsamet Kılıç, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu ile İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kafeste yetiştirilen Türk somonlarının hasadını yerinde inceledi. "Türk somonu, Norveç somonundan kaliteli" Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Katma değeri olan bir ürünümüz. Biz tabi Norveç’te tesisleri ve işletmeleri gezdik. Acaba bizimle onların arasında ne fark var, bunları inceledik. Norveç’in avantajı okyanus ülkesi olmasından dolayı suları soğuk. Bu nedenle yılın 12 ayı üretim yapılabiliyor. Bizim için dezavantaj Karadeniz’in özellikle sınırlı olması münasebetiyle belli dönemlerde üretiyoruz. Ama şunu söyleyeyim: Kalite anlamında, sindirilebilirlik anlamında, omega 3 bakımından Norveç somonu ile Türk somonu arasında yapılan bilimsel bir çalışmanın bir sonucunu söylüyorum. Bu söylediğim parametreler Norveç somonundan daha kaliteli çıktı. Bu bilimsel olarak da yayınlandı. Türk somonu kaliteli bir ürün, katma değeri yüksek bir ürün. Geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde 2023 rakamlarına göre yaklaşık bizim üretim kapasitemiz 23 bin ton olmasına rağmen, yetiştiricilikte 13 bin ton gibi yetiştiricilik yapıldı ama bu 2024 yılı içerisinde 15 bin tonu geçecek. Burada iki şey önemli: Bir neden 23 bin tonun tamamını kullanmıyoruz? Ukrayna-Rusya savaşı somon tüketiminde pazar açısından çok büyük bir sıkıntıya neden oldu. Biz, Japonya, Çin gibi bir çok uzak doğu ülkeleriyle beraber yine Rusya’ya ve talep gelmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar buradan ihraç edilebiliyor. İlimizde sadece yetiştiricilikle değil 210 kilometre kıyı boyumuz var. Burada hem avcılıkta hem yetiştiricilikte , Samsun avcılıkta bir numarada, yetiştiricilikte 5-6-7 yıllar itibarıyla değişmekle beraber gerek 1 buçuk kilonun üzerinde ki alabalıklarımıza Türk somonu diyoruz burada. 3 buçuk 4 kiloya kadar olanlarda, bunun yanında levrek ve porsiyonluk alabalık üretimimiz de var. Toplam 39 yetiştiricilik tesisimiz var. Bunun yanında Samsun’da 9 adet balık işleme tesisimiz ve yaklaşık 3 tane de balık yağı üreten fabrikalarımız var. Bunlarda hem işlenip hem göndermekte. Bizim büyük bir avcılık filomuz var, 620 adet teknemiz var. Toplam avcılıkta ürettiğimiz miktara baktığımızda 58 bin ton civarı bir üretimiz var. Bunun yanında da 13 bin 500 ton gibi yetiştiricilikle beraber yaklaşık 72 bin tona yakın bir üretimimiz oldu. Bu yıl bunu daha da geçeceğiz" diye konuştu. Kaymakamı Abdulsamet Kılıç ise, "Somon hasadı her yıl bu mevsimde gerçekleştiriliyor. İlçemiz özelikle balıkçılık ve su ürünleri alanında büyük bir sektör büyüklüğüne sahip. Vatandaşlarımızın birçoğu geçimlerini bu alandan sağlıyorlar. Bu ürünler burada işlendikten sonra yurt dışına ihracı gerçekleştiriliyor, ülkemize de aynı zamanda döviz girdisi sağlıyor. Biz de bu alanda vatandaşlarımızın hem sektörde gelişimlerinin önünü açmak, hem de sektörü desteklemek adına projelere devam ediyoruz. Yakın bir zamanda ilçemizde Sanayi Bakanlığından onayların alınmasıyla birlikte su ürünleri OSB kurulacak. Daha sonra etapta yeni bir liman yatırımı alacağız ve böylece balıkçılık sektöründe ilçemiz emin adımlarla ilerleyip ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Elazığ’ın tarımsal üretim planlaması masaya yatırıldı Haber

Elazığ’ın tarımsal üretim planlaması masaya yatırıldı

Toplantıya, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Kahraman Akdoğan, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, DSİ Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, İl Müdürü Ali Kılıç, Bakanlığa bağlı kurum müdürleri, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve ilçe müdürleri katıldı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz yaptığı açıklamada, ''Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması ülke genelinde tüm paydaşlarımızla istişare içinde üretim odaklı devam edecek. Bu çerçevede Bakanlık politikalarımıza bağlı olarak bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde kayıtlılık, kalite, verimlilik, sektöre yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve sürdürülebilirlikle yeni politikalar oluşturulmaktadır. Bölgesel istikrarlı bir büyüme ile tarımsal üretim planlama modeli uygulanarak stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesi planlanmıştır” dedi. Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, ilin genel durumu, tarımsal potansiyeli ve planlamaya alınacak projelere ilişkin konuşmalarının ardından ilgili konularda sunum gerçekleştirdi. Toplantıda, üretim planlaması çerçevesinde Elazığ’da yapılan çalışmalar gözden geçirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince planlama süreci detaylı olarak anlatıldı. Soru ve cevapların ardından toplantı son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.