TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Özdemir

AGRONEWS - Mehmet Özdemir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Özdemir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli'de üretilen beyaz uzun karpuzdan ilk kez pekmez üretildi Haber

Denizli'de üretilen beyaz uzun karpuzdan ilk kez pekmez üretildi

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde uzun yıllar üretilen, ilçenin adıyla anılan ince uzun, dışı beyaz içi kırmızı, lezzetli karpuzlar 20 yıl aradan sonra iki yıl önce tekrar üretilmeye başlandı. Adına festivaller düzenlenen, ihraç edilen karpuzların tohumlarını ilçe halkından toplayan çiftçi Mehmet Özdemir, tarlasına 2022 yılında tohumu çoğaltmak için ‘Beyağaç Karpuzu' ekti. Meşhur karpuzlardan elde ettiği tohumlardan fide yetiştiren Özdemir, ilçeye bağlı Hürriyet Mahallesinde bulunan 10 dönümlük tarlasına karpuz ekti. Ağırlıkları 20 kilograma yaklaşan büyük karpuzları üretmeyi başaran çiftçi Özdemir, karpuz fiyatı toptan 1 TL'ye gerileyince satmaktan vazgeçti. Arayış içine girdi Ürettiği karpuzlar para etmeyince tarlasındaki 30 tona yakın meşhur Beyağaç Karpuzunun heba olmaması için arayış içine giren çiftçi Mehmet Özdemir, karpuzdan pekmez üreterek ürününü değerlendirmek için harekete geçti. Sabah erken saatlerde aracının arkasına bağladığı römorka karpuz toplayan Özdemir, karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyup, karpuzları ezerek karpuz suyu elde ediyor. Karpuz suyunu süzerek çekirdeklerinden ayıran Özdemir, odun ateşinde bakır kazanlarda karpuz suyunu yaklaşık sekiz saat kaynatarak karpuz pekmezi elde ediyor. Fiyatı düştü, pazarı bitti Büyük bir hevesle 10 dönümlük tarlasına meşhur karpuzdan diktiğini ancak ilk zamanlar dilimle çok yüksek fiyatlara satılan karpuzun son dönemde para etmediğine dikkat çeken Mehmet Özdemir, “Bir zamanlar çok meşhur olan ilçemizin uzun karpuzu artık üretilmiyordu. Ben ilçedeki yaşlılardan ata tohumlarını toplayarak iki yıl önce tohumu çoğaltmak adına tarlama karpuz ektim. Meşhur karpuzun tohumunu çoğalttıktan yılbaşında tohumları ekerek karpuz fidanları ürettim. 10 dönümlük tarlama bu karpuz fidanları diktirdim. Çapalattım. Suladım, aylarca emek verdim, masraf ettim. Gerçekten de istediğim gibi çok büyük karpuzlar üretmeyi başardım. Karpuz rekoltemiz çok güzel oldu. Ancak, hasada başladığımızda kilogramı toptan 7 TL olan karpuz fiyatı bir anda kilogramı toptan 1 TL'ye geriledi. Fiyat düşüp pazar bitince bin bir emekle ürettiğim karpuzları tarlada çürümeye bırakmak istemedim. Arayış içine girdim” dedi. 20 kilogram karpuz suyundan bir kilogram pekmez Tadı, rengi ve aromasıyla çok farklı olan Beyağaç meşhur karpuzundan pekmez üretmeye karar verdiğini anlatan Mehmet Özdemir, “İşçilere para verip daha çok zarar etmemek için her sabah arabamın arkasına bağladım römorka karpuz toplayıp geliyorum. Karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyorum. Karpuzları ezerek karpuz suyu elde ediyorum. Çekirdeklerinden ayrılmış karpuz suyunu bakır kazanlarda, odun ateşinde yaklaşık sekiz saat kaynattıktan sonra karpuz pekmezi elde ediyorum. Karpuzdan pekmez yapmak için daha önceden çalışmalar yapıldı ancak başarılı olunamadı. Ben pekmez yapmayı çok iyi bildiğim için karpuz pekmezini üretmeyi başardım. Yaklaşık 20 kilogram karpuz suyundan 1 kilograma yakın karpuz pekmezi elde ediyorum. Karpuz pekmezinin tadı, aroması üzüm pekmezine göre çok farklı ve bana göre daha güzel. Kışın insanların sağlıklarını koruması, daha enerjik olması için mutlaka tamamen organik ürettiğim karpuz pekmezinin tadına bakmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor Haber

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor

Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde kayısı hasadı sürüyor. Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Malatya’da çiftçilerin hasat telaşı sürüyor. Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı aynı zamanda binlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oluyor. Arguvan ilçesinde devam eden hasada dair açıklamalarda bulunan Arguvan İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Mehmet Özdemir ,” İlçemizde aşırı sıcaklara rağmen kayısı hasadı yoğun bir şekilde devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçemizdeki üreticimiz ilaçlamada geç kaldığı için kayısı da monilya hastalığı yaygın bir şekilde görünüyor. Yaşanan don, monilya hastalığı ve doluya maruz kalan kayısıda bu sene rekolte de kalitede oldukça düşük. Yağışların zamanında yağmaması buna bağlı olarakta ilaçlamanın istenilen günlerde yapılamaması kayısı da ciddi çillenmeye de neden oldu. Yine ilçemizde çağla döneminde yağan dolu yağışı ile kayısılarımız yüzde 50 oranında hasar almıştı. Sigortası olmayan çiftçilerimiz hububat hasadında olduğu gibi ciddi bir mağduriyet yaşadılar. Arguvanlıların kayısıdan yana da yüzü gülmedi" dedi. Kayısı üreticisi Hasan Sarıgül ise "Bu yıl Ermişli Mahallemizdeki kayısı hasadını Şanlıurfa Siverek’ten gelen 9 kişilik bir ailemizle birlikte yapıyoruz. Bu yıl yaşanan don olayı, aşırı soğuklar, şiddetli rüzgar, ilkbaharda yaşanan dolu yağışı ve düzensiz yağışlardan dolayı bu yıl verimde kalitede istediğimiz gibi olmadı. Çil ve dolu yarası biz kayısı üreticilerine ciddi zarar verdi. Ağaçların diplerinin sürülmesi, çabalama, ilaç, su, gübre, mazot, işçi giderlerimiz çok fazla. Bu yıl günlük kişi başı yevmiye 447 TL oldu. Ekonomik şartlarımız göz önüne alındığında işçilerimizi zor şartlarda çalıştırıyoruz. Kayısı hasadından sonra masraflarımızı düşünce elde avuçta bir şey kalmayacak" ifadelerini kullandı Tarım işçisi Halit Gülalan da, "Şanlıurfa Siverek’ten ailemle beraber Arguvan’a geldik. Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlıyoruz; gün içerisinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan kayısı silkeleme, toplama, serme ve patik işlemini yapıyoruz. Zorlu şartlarda ekmek parası için günlük 447 TL yevmiye ile çalışıyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.