TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Yurt

AGRONEWS - Mehmet Yurt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Yurt haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı Haber

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beylikova ve Alpu ilçelerinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarında, Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ele alındı. Toplantıda, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik sunumlar yaptı. Stratejik Ürünler ve Bitkisel Üretim Planlaması Yapılan sunumlarda, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürün ve 1 ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı açıklandı. Bu stratejik ürünler şunlardır: Arpa, Aspir, Ayçiçeği (yağlık), Buğday, Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Pamuk (kütlü), Patates, Soğan (kuru), Soya Çiftçilere, hangi ürünlerin Eskişehir havzalarında üretimine izin verildiği ve planlamaya uygun olmayan ürünlerin destek alamayacağı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, havzasında izin verilmeyen bir ürün ekildiğinde yapılması gereken iş ve işlemler de detaylı bir şekilde anlatıldı. Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği Yeni Destekleme Modeli ile çiftçiler, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı elde edecek. Bu sayede, üretim planlamasının daha sağlıklı bir şekilde yapılabileceği ve tarımsal üretimde verimliliğin artacağı vurgulandı. ÇKS Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile çiftçilerin kayıt işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve bu değişikliklerin nasıl uygulanacağı hakkında da bilgiler aktarıldı. Katılım ve Geri Bildirim Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Toplantının sonunda, çiftçilerle soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşim sağlanarak, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Eskişehir’de “Hastalıktan Ari İşletme Haber

Eskişehir’de “Hastalıktan Ari İşletme" sayısı 12’ye yükseldi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Seyitgazi İlçesi Doğançayır Mahallesinde bulunan hayvancılık işletmesine “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” verildi. Beraberinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir ve görevli veteriner hekimler ile “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almaya hak kazanan söz konusu hayvancılık işletmesini ziyaret eden Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş işletme hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra işletme sahibi Gazi Küçükarslan’a sertifikasını takdim etti. Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hayvancılık yol haritasının önemli başlıklarından olan hastalıktan ari işletmeler için gerekli adımlar atmaya devam ettiklerini bu kapsamda, karantina ünitesine sahip kayıt altına alınmış, asgari, teknik ve hijyenik şartlarda şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanların bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere "Hastalıktan Ari işletme" belgesi verildiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle ithal ve ari işletmelerden temin edilen hayvanlara uygulanan tüberkülin testleri ve brusella analizleri ile ilgili yapılan düzenlemeler ile hastalıktan ari işletme sayısının artmasına önemli katkı sağlandığını ve verilecek ilave desteklerle ari işletme sayısının 12’ye ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletmeye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığını da yürüten İl Müdürü Gümüş, hayvancılık ve tarımın önemine vurgu yaparak hastalıktan ari işletme sayısının arttırılması için yapılan çalışmaların örnek teşkil ettiğini kaydetti ve “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almaya hak kazanan işletme sahibini tebrik etti. “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almak isteyen yetiştiricilerin il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak konu hakkında detaylı bilgi alabileceklerini ve gerekli şartları yerine getirerek Hastalıktan Ari İşletme sahibi olabileceklerini belirtti. Eskişehir Damızlık Süt Üreticiler Birliği Başkanı da olan işletme sahibi Gazi Küçükarslan ise uzun yıllardır tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını gerek birlik üyeleri gerekse tüm Eskişehirli yetiştiricilere örnek olmak adına hastalıktan ari işletme sertifikası almak için başvuru yaptığını ve hayvanlarına yapılan test ve analizlerin temiz çıkmasından sonra sertifika almaya hak kazanmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Halk elinde ıslah 18. yılında Haber

Halk elinde ıslah 18. yılında

Eskişehir’de Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi, gen yerli kaynakların korunması ve geliştirilmesi projesi 18 yıldır uygulanmaya devam ediyor. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan Proje, Anadolu Merinosu Koyun ırkının halk elinde ıslahıyla başlamış olup halen iki Orta Anadolu Merinosu ve iki ramlıç koyun ırkı ıslahı projesi olmak üzere 4 proje ile devam ediyor. Proje, koyunculuk faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Sivrihisar, Çifteler ve Mahmudiye ilçeleri başta olmak üzere Eskişehir’in ilçelerinde sürdürülüyor. Proje kapsamında toplamda 63 sürüde 16 bin 255 anaç koyun ve 506 damızlık koç ile projenin faaliyetleri sürdürülmekte olup; Proje kapsamında 2006 yılından bugüne kadar çiftçilere yaklaşık 29 milyon TL destek ödemesi yapıldığı ifade edildi. 2023 yılı destekleme ödemesi kapsamında ise projede yer alan üreticilere 4 Milyon 942 Bin TL destekleme ödemesi yapıldığı aktarıldı. “Damızlık hayvanlarımızla ile ilgili birçok olumlu dönüş almış bulunmaktayız” Başka illerde uygulanan projenin getirilerini dile getiren Eskişehir İl Tarım ve Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, “Halk Elinde Islah çalışmaları kapsamında yer alan sürülerde ikizlik oranları, kuzularda yaşama güçleri, kuzuların doğum ağırlıkları ve sütten kesim ağırlıkları gibi önemli parametrelerde yüzde 20’ye ulaşan önemli artışlar kaydedildi. Proje kapsamında ayrıca Ülkemizin küçükbaş hayvancılık alanında öncü illerinden olan Balıkesir ve Konya başta olmak üzere birçok ilimize, proje sürülerinden elde edilen kaliteli damızlık materyallerin satışları yapılmaktadır. Halk elinde ıslah projelerinin devamının gelmesini, hem çiftçilerimizin hayvancılık faaliyetlerine yönlendirilmesi hem de Eskişehir ilimizin ülkemizin tarımsal üretimine ve ekonomisine katkısı açısından önemli buluyor ve temenni ediyoruz. Projenin geliştirilerek sürdürülmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yetiştiricilerimizin yanlarında yer alarak çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.