TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Menteşe

AGRONEWS - Menteşe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Menteşe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla Büyükşehir’den Güneş enerjisine yatırım Haber

Muğla Büyükşehir’den Güneş enerjisine yatırım

109 Milyon TL yatırımla hayata geçirilecek Güneş Enerji Santrali 5 MWe (6,22 MWp) kurulu güce sahip olacak. Türkiye’nin günlük ortalama güneşlenme süresi en yüksek şehirlerinden biri olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi kurduğu güneş enerji santralleri ile hem çevreyi hem bütçesini korumaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi il genelinde MUSKİ olarak arıtma tesisleri, içme suyu pompaları gibi çok fazla elektrik tüketen tesislere sahip. Büyükşehir Belediyesi devreye alacağı Menteşe Denizova Güneş Enerji Santrali ile yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretecek. MUSKİ il genelinde yıllık 150 Milyon kwh elektrik tüketiyor. 96 bin 832 metrekare arazi üzerine kurulacak Güneş Enerji Santrali 109 Milyon TL’ye mal olacak. Yıllık 19 Milyon 623 Bin TL değerinde elektrik üretmesi planlanan santral 340 bin ağacın temizleyeceği karbon emisyonunu ortadan kaldıracak. Proje sahasına 400 ağaç dikilecek Muğla Büyükşehir Belediyesi kendi arazisi olan 96 bin 832 metrekare üzerine inşa edeceği Güneş Enerji Santrali 11 bin 310 adet 550 w güce sahip güneş panellerinden oluşacak ve arazinin yüzde 86’sına kurulacak. Güneş Enerji santrali kurulan arazi için ilgili kurum, bakanlık görüşlerini alan Büyükşehir Belediyesi tarım ve orman arazisi olmayan alana bu yatırımı yapacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi proje sahası çevresine 1842 metre arazinin 592 metre orman sınırı 1250 metrelik ağaçsız sınır bölgesine 3 metre arayla 400 adet ağaç dikecek.

Menteşe Belediyesi’nden üreticilere saman balyası desteği Haber

Menteşe Belediyesi’nden üreticilere saman balyası desteği

Menteşe Belediyesi Kıran, Yeşilyurt ve Kafaca Mahallelerinde hasadı yapılan karakılçık buğdayından elde edilen sapları saman balyası olarak üreticilere dağıttı. Menteşe Belediyesi’ne ait alanlarda buğday hasadından elde edilen saman balyalarını ihtiyaç sahibi üreticilere ücretsiz dağıtarak destek vermeye devam ettiklerini belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Akkaya (Dirgeme) Mahallesindeki saman balyası dağıtımında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Hayvan üreticileri ekonomik kriz nedeniyle zor günlerden geçiyor. Mazotun, yemin, gübrenin artan fiyatları, üreticilerimizi ve çiftçilerimizi zorlamaya devam ediyor. Çiftçilerimiz üretmek için büyük bir mücadele veriyor. Bu nedenle üreticilerimize elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Kendi arazilerimizde buğday hasadından elde ettiğimiz saman balyalarını her yıl muhtarlarımız ile birlikte belirlediğimiz ihtiyaç sahibi üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Geçtiğimiz yıl Muratlar, Gazeller, Avcılar, Kuzluk, Göktepe, Sungur, Fadıl, Özlüce, Taşlı Mahallelerimiz ile Taşlı Dereboyu mevkide saman balyası dağıtmıştık. Bu yıl da Salihpaşalar, Akkaya, Taşlı, Çakmak, Derinkuyu, Fadıl, Dağpınar mahallelerimiz ile Derinkuyu Kestane mevkide mahalle muhtarlarımız ile birlikte belirlenen ihtiyaç sahibi üreticilere ve çiftçilere 210 saman balyası dağıttık. Menteşe Belediyesi olarak üreticilerimize ve çiftçilerimize imkânlarımız dâhilinde destek vermeye devam edeceğiz”

İpekböcekçiliği, kadın üreticilerin ellerinde yeniden canlandı Haber

İpekböcekçiliği, kadın üreticilerin ellerinde yeniden canlandı

Bayır ve Yeşilyurt Mahallelerindeki ipekböceği besleme evlerinde kadın üreticilerin emekleri ile yetişen kozaların hasadı yapılarak koza birliğe teslim edildi. Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda yaptığı protokol çerçevesinde ipekböcekçiliği yetiştiriciliği Menteşe’de yeniden hayat buldu. 45 günlük bir emeğin ürünü olan kozaların ipeğe giden yolculuğunda bölgenin yeniden ipek sektöründe canlanması hedefleniyor. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ipekböceği hasadı hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “ Menteşe Belediyesi olarak tarıma ve üretime olan desteğimiz her geçen gün artarak devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ata tohumu fidelerimizden dağıttık. Onun ardından Karakılçık buğdayının hasadını yaptık. Şimdi de Bayır ve Yeşilyurt Mahallelerimizdeki ipekböceği besleme evlerinde kadın üreticilerimizin ellerinden yeniden canlanan ipekböcekleri kozaya dönüştü ve hasadı yapıldı. “ Kadın üreticiye destek oluyoruz Başkan Gümüş ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ile bölgedeki kadın üreticilere destek olduklarını belirterek şunları söyledi: “ Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız protokol çerçevesinde geçen sene Bayır Mahallemizde 100 metrekarelik ipekböceği besleme evi yapmıştık. Bu sene de Yeşilyurt Mahallesi Maşat Mevkiinde yine 100 metrekarelik bir ipekböceği besleme evi yaptık. Protokole göre, bölgedeki kadın üreticilere 600 bin ipekböceği verdik. Şuan Bayır ve Yeşilyurt Mahallelerimizdeki kadın üreticilerimizin ellerinden yeniden canlanan ipekböcekleri kozaya dönüştü ve hasadı yapıldı. Menteşe’de bir zamanların en önemli geçim kaynaklarından olan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği kadın üreticilerin ellerinde ile yeniden hayat buldu. İpek böceği yetiştiriciliği ile kadın üreticilerimize destek olarak, bölgede yeni bir gelir kapısı sağladık. Özellikle gençlerimizin ve kadınların ipekböcekçiliği üretimi yapıyor olması bizleri çok mutlu ediyor. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte koordineli ve ortak bir şekilde yürüttüğümüz çalışma çerçvesinde bölgemizin yeniden ipek sektöründe canlanmasını ve kırsal kalkınmanın oluşmasını hedefliyoruz” dedi.

TMO’daki yoğunluk nedeniyle üreticiler randevu sorunu yaşıyor Haber

TMO’daki yoğunluk nedeniyle üreticiler randevu sorunu yaşıyor

Muğla’nın Menteşe ilçesinde uzun süren Haziran yağmurları nedeniyle geç başlayan arpa buğday hasadı devam ederken, çiftçiler hasat edilen ürünleri teslim etmek için Toprak Mahsulleri Ofisi’ndeki yoğunluk nedeniyle randevu almakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Menteşe İlçe Tarım Müdürlüğü ile Menteşe’de hububat hasadı yapılan tarlalarda denetim gerçekleştiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, yağışlar nedeniyle hububat hasadının geç başladığını söyledi. Baştuğ, Toprak Mahsuller Ofisi’nin çiftçinin elindeki ürünleri teslim almak için randevu sistemini hızlandırması gerektiğini, aksi takdirde ürünlerin kamyon ve traktör kasalarında telef olmakla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Menteşe İlçe Tarım Müdürü Mehmet Kuray, Menteşe Karabağlar Yaylası’nda hububat hasadının devam ettiğini belirterek, “Ekibimiz ile birlikte biçerdöverleri sürekli olarak kontrol ediyoruz. Bütün yıl boyunca verilen emeklerin hasadı yapılıyor. Hem sap, hem de dane anlamında en iyi verimi almamız gerekiyor. Onun için biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak gece-gündüz demeden biçerdöverlerin denetimini yapıyoruz. Dane kayıplarına ve sap kayıplarına bakıyoruz. Belgeleri kontrol ediyoruz. Üreticilerimizin de hububat hasadı devam ederken biçerdöverleri sürekli kontrol etmelerini istiyoruz. Herhangi bir sıkıntı yaşadıklarında İlçe Tarım Müdürlüğümüze ihbarda bulunmalarını istiyoruz” dedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, hububat hasadının bu sene yağmurlar nedeniyle geç başladığını belirterek, “Şu anda hasat devam ediyor. Ürün kalitesinde bu sene sıkıntı yok. Bizim tek sıkıntımız Toprak Mahsulleri Ofislerinde üreticilerimizin yaşadıkları randevu sıkıntısı var. Şu anda kamyon ve traktör üzerinde bekleyen buğdaylarımız var. Bu ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisine ne kadar çabuk teslim edersek, çiftçimizi o kadar rahatlatmış oluruz. TMO’daki randevu sistemi bir an önce hızlanması gerekiyor. Biz oda olarak bunun takipçisiyiz. Bu konuda bölge milletvekillerimiz ile de irtibat halindeyiz. Ziraat Odaları olarak çiftçimizin 24 saat emrinde hizmet veriyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.