TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mercimek Hasadı

AGRONEWS - Mercimek Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mercimek Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kışlık mercimek demonstrasyon ekimi yapıldı Haber

Kışlık mercimek demonstrasyon ekimi yapıldı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta kışlık mercimeğin çiftçilere tanıtılması maksadıyla demonstrasyon ekimi yapıldı. Yeşil Mercimek üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alan Yozgat’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yerli mercimek tohumluklarını çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak maksadıyla kışlık mercimek demonstrasyon ekimleri Sorgun ilçesine bağlı Karabalı köyünde yapıldı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya’nın katılımı ile gerçekleşen deneme ekimi çerçevesinde Kışlık Yeşil mercimek çeşidi olan Yusufhan ile kışlık kırmızı mercimek çeşidi olan Kafkas çeşidinin ekimi gerçekleştirildi. Ekim sırasında açıklama yapan İl Müdürü Tanju Özkaya, insan gıdasının en temel besin kaynaklarından olan yemeklik baklagillerinin üretiminin artırılmasının Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. Yozgat’ın yemeklik baklagiller üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Özkaya, ’’Ülkemizde yeşil mercimek üretiminde ilimiz 1. sıradadır. Bu üretim miktarını daha da artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte temel besin kaynağı olan yemeklik baklagillerini üretiminin artırılması ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu çeşitlerden bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan Kışlık Yeşil Mercimek çeşidi olan Yusufhan çeşidi ile Kışlık Kırmızı Mercimek çeşidi Kafkas çeşidinin ekimi yapıldı’’ dedi.

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor Haber

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor

Gaziantep, tek başına Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor. Gaziantep’te bu sene verimli geçen hasadın ardından lezzetiyle ünlü kırmızı mercimek fabrikalarda işlenerek, sofralarda yerini alıyor. Gaziantep, Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor. Gaziantep Ticaret Borsası’nda hububat üzerine alım satım ve komisyon işleri yapan Ali Tataroğlu, “Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor” dedi. “En kaliteli kırmızı mercimek Gaziantep’te” Dünyanın en kaliteli kırmızı mercimeğinin Gaziantep’te yetiştiğine işaret eden Tataroğlu, "Gaziantep bu sektörde gıda tarım ve hayvancılık üzerinde bölgesel olarak daha önce dünya çapında bir merkez durumundaydı. Gaziantep şu anda en çok fıstık, mercimek, bulgur ve makarna üretimiyle dünya çapında söz sahibi olmuştur. Gaziantep, sulama tarım alanlarının gelişmesinden dolayı buğday sektörüne daha fazla katkı sağlar hale gelmiştir. Buğday sektöründe de makarnacı ve sanayicilerimiz dünya çapında bir ivme yakalamışlardır. Bunların neticesi olarak İtalya ve Akdeniz ülkesindeki büyük İtalyan firmalarının pazarlarına girerek büyük bir devletin ve Tarım Bakanlığımızın da desteği ile çok iyi bir ivme yakalamışlardır. Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor. O yüzden şu anda pirincin yerini alan bulgurun dünya çapında gerek sağlık, gerekse kalite açısından insan sağlığını da ilgilendiren bir ürün olarak şu anda mutfaklarımızın başköşesine yerleşmiştir” ifadelerini kullandı. “Organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir” Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünlerinin dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam ettiğini belirten Tataroğlu, “Mercimek besleyici ve protein değerleri açısından çok kıymetli bir ürün olması sebebiyle dünyada da yavaş yavaş yerini arttırmaktadır. Önceleri fakir ülkelerin sofralarında yer alırken, şu anda dünyada aranan bir hale gelmiş, sağlık açısından da çok önemlidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünleri dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam etmektedir. Bulgur, mercimek ve makarna dünyada hemen hemen bütün ülkelere ulaşmaktadır. Kalitesi, tercih açısından organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin tahıl ambarından 200 bin ton buğday bekleniyor Haber

Türkiye’nin tahıl ambarından 200 bin ton buğday bekleniyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki TİGEM arazilerinde bu yıl hasadı devam eden buğdaydan 200 bin ton mahsul elde edilmesi bekleniyor. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa’nın bereketli toprakları, bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Mercimek ve arpa hasadının sona erdiği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmesinde buğday hasadı devam ediyor. Yaklaşık 2 hafta önce hasadına başlanan buğday için 240 biçerdöver aynı anda tarlaya girdi. Bin 200 işçinin çalıştığı hasat döneminde biçerdöverlerin topladığı buğdayı depolara taşıması için 131 kamyondan yararlanılıyor. Bu yıl 200 bin ton buğday elde etmeyi planladıklarını söyleyen TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Osman Topçu, ”İşletmemizdeki güzlük ekilişlerin hasadına 25 Mayıs’ta mercimek ile başlandı. Toplam 658 bin 859 dekar alanda hasat gerçekleştirilecektir. Hasat faaliyetimizde 240 biçerdöver, 131 kamyon ve bin 200 işçi çalışmaktadır. Arpa, tohumluk fiğ ve kırmızı mercimek hasatlarımız tamamlandı. Sulu şartlarda tohum üretimi için ekilişi yapılan 377 bin 206 dekar buğday alanlarında 5 Haziran itibarıyla hasada başladık. Yaklaşık 20-25 günlük bir sürede hasadın bitirilmesi hedeflenmektedir. Buğdaydan toplamda 200 bin ton mahsul bekliyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.