TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mercimek Üretimi

AGRONEWS - Mercimek Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mercimek Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kışlık mercimek demonstrasyon ekimi yapıldı Haber

Kışlık mercimek demonstrasyon ekimi yapıldı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta kışlık mercimeğin çiftçilere tanıtılması maksadıyla demonstrasyon ekimi yapıldı. Yeşil Mercimek üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alan Yozgat’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yerli mercimek tohumluklarını çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak maksadıyla kışlık mercimek demonstrasyon ekimleri Sorgun ilçesine bağlı Karabalı köyünde yapıldı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya’nın katılımı ile gerçekleşen deneme ekimi çerçevesinde Kışlık Yeşil mercimek çeşidi olan Yusufhan ile kışlık kırmızı mercimek çeşidi olan Kafkas çeşidinin ekimi gerçekleştirildi. Ekim sırasında açıklama yapan İl Müdürü Tanju Özkaya, insan gıdasının en temel besin kaynaklarından olan yemeklik baklagillerinin üretiminin artırılmasının Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. Yozgat’ın yemeklik baklagiller üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Özkaya, ’’Ülkemizde yeşil mercimek üretiminde ilimiz 1. sıradadır. Bu üretim miktarını daha da artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte temel besin kaynağı olan yemeklik baklagillerini üretiminin artırılması ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu çeşitlerden bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan Kışlık Yeşil Mercimek çeşidi olan Yusufhan çeşidi ile Kışlık Kırmızı Mercimek çeşidi Kafkas çeşidinin ekimi yapıldı’’ dedi.

Çermik’te mercimek projesine yoğun ilgi Haber

Çermik’te mercimek projesine yoğun ilgi

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde "Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi ve Alanlarının Artırılması Projesi"ne talep beklenenin üstünde gerçekleşti. Çermik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Güden, 2023-2024 üretim sezonu çerçevesinde ilçede 30 ton mercimek tohumu tahsis edilmiş olup, projenin uygulama şartlarını karşılayan 157 kişinin müracaatı kabul edildiğini söyledi. Kabul edilen müracaatlar SYDV tarafından gelir testine tabi tutularak gelir seviyesi düşük olan 112 kişiye tohum verilmesi kararlaştırıldığını belirten Güden, müracaatların ardı arkasının kesilmemesi nedeniyle yaptıkları girişimler sonucunda ekstradan 6 ton daha tahsis yaptırdıklarını ve onu da yedeklerin içinden sırası gelen 20 üreticiye paylaştıklarını ifade etti. 132 üreticiye 2 bin 571 dekar alana ekilmek üzere 36 ton mercimek tohumunu teslim etmek için sözleşmeleri imzalamaya başladıklarını dile getiren Güden, şöyle konuştu: “İlçemizin toplam mercimek ekiliş alanı 2022-2023 üretim sezonunda 17 bin 500 dekar olarak gerçekleşmiş olup şu anki verilecek olan hibe desteği ile 2023-2024 üretim sezonunda toplam üretim alanının yüzde 15’lik kısmının tohum ihtiyacı karşılanmış olacaktır.” Güden, üreticilerin beyan etmiş oldukları arazilerine mutlaka tohumu ekmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bu yıl bahar aylarında yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle özellikle düz ve taban arazilerdeki mercimeklerin çoğunun kök çürüklüğüne maruz kalarak verim düşüklüğüne ve dolayısıyla üreticilerin zararına neden olduğunu bu sebeple mercimek ekmek isteyen çiftçilerimize meyilli olan arazilerini tercih etmelerini öneriyoruz. Söz konusu projenin maliyeti yüzde 75 hibe desteği ve yüzde 25 üretici katkısı ile karşılanmaktadır” dedi.

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor Haber

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor

Gaziantep, tek başına Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor. Gaziantep’te bu sene verimli geçen hasadın ardından lezzetiyle ünlü kırmızı mercimek fabrikalarda işlenerek, sofralarda yerini alıyor. Gaziantep, Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor. Gaziantep Ticaret Borsası’nda hububat üzerine alım satım ve komisyon işleri yapan Ali Tataroğlu, “Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor” dedi. “En kaliteli kırmızı mercimek Gaziantep’te” Dünyanın en kaliteli kırmızı mercimeğinin Gaziantep’te yetiştiğine işaret eden Tataroğlu, "Gaziantep bu sektörde gıda tarım ve hayvancılık üzerinde bölgesel olarak daha önce dünya çapında bir merkez durumundaydı. Gaziantep şu anda en çok fıstık, mercimek, bulgur ve makarna üretimiyle dünya çapında söz sahibi olmuştur. Gaziantep, sulama tarım alanlarının gelişmesinden dolayı buğday sektörüne daha fazla katkı sağlar hale gelmiştir. Buğday sektöründe de makarnacı ve sanayicilerimiz dünya çapında bir ivme yakalamışlardır. Bunların neticesi olarak İtalya ve Akdeniz ülkesindeki büyük İtalyan firmalarının pazarlarına girerek büyük bir devletin ve Tarım Bakanlığımızın da desteği ile çok iyi bir ivme yakalamışlardır. Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor. O yüzden şu anda pirincin yerini alan bulgurun dünya çapında gerek sağlık, gerekse kalite açısından insan sağlığını da ilgilendiren bir ürün olarak şu anda mutfaklarımızın başköşesine yerleşmiştir” ifadelerini kullandı. “Organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir” Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünlerinin dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam ettiğini belirten Tataroğlu, “Mercimek besleyici ve protein değerleri açısından çok kıymetli bir ürün olması sebebiyle dünyada da yavaş yavaş yerini arttırmaktadır. Önceleri fakir ülkelerin sofralarında yer alırken, şu anda dünyada aranan bir hale gelmiş, sağlık açısından da çok önemlidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünleri dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam etmektedir. Bulgur, mercimek ve makarna dünyada hemen hemen bütün ülkelere ulaşmaktadır. Kalitesi, tercih açısından organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir” diye konuştu.

Devlet desteğiyle atıl durumdaki arazi tarıma kazandırıldı Haber

Devlet desteğiyle atıl durumdaki arazi tarıma kazandırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının ’Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi (TAKEP)’ çerçevesinde Şırnak merkez ile Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde 270 çiftçiye ait 5 bin dönüm kullanılmayan arazi tespit edildi Bu alanda çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu ve hasat sezonu başladı. Şırnak’ta atıl durumda olan 5 bin dönüm arazi mercimek üretimiyle tarıma kazandırıldı. Tarıma kazandırılmak istenen bu alanlarda çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu. Çiftçilerin büyük emekle ürettiği mercimekte hasat sezonu başladı. Atıl arazi, devlet hibesiyle şenlendi Kumçatı beldesindeki çiftçilerden Mehmet Demir, kullanmadığı 33 dönüm arazisine devletin verdiği yüzde 75 hibe destekle 250 kilogram sertifikalı mercimek tohumu ektiğini ve iyi verim elde ettiğini söyledi. Lokman Ar isimli çiftçi devletin çiftçilere her türlü yardımı ve kolaylığı sağladığını ifade ederek, "Duymadığımız destekleri de bizlere veriyorlar. 20 dönüm atıl arazim vardı, ekmeye imkanım yoktu. Onların verdiği destekle ektim. Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bizlere çok destek oluyor. Gübre ve mazot desteği sağlıyorlar. Allah devletimizden, yetkililerimizden razı olsun" diye konuştu. Çiftçi Lokman Baygın ise, "Bölgede patos işiyle uğraşıyorum. 15 yıldır patos yapıyorum. Bölge çiftçilerin ekinlerini biçiyorum. Bu yıl yağmurlarda iyiydi, çok şükür diğer senelere göre verimde çok iyi” dedi.

Şırnak'ta tarıma kazandırılan atıl araziler canlandı Haber

Şırnak'ta tarıma kazandırılan atıl araziler canlandı

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi-(TAKEP)" kapsamında Şırnak merkez ile İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde 270 çiftçiye ait 5 bin dönüm kullanılmayan arazi tespit edildi. Tarıma kazandırılmak istenen bu alanda geçen yıl kasım ayında çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu. Çiftçilerin büyük emekle ürettiği mercimekte hasat sezonu başladı. "Üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz" Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan, AA muhabirine, Bakanlığın uyguladığı proje ile yüzde 75 devlet destekli 70 ton mercimek tohumunun 5 bin dekara geçen yıl ekim yapıldığını söyledi. Üretim aşamasında da hastalığa karşı kontrollerin ve verim çalışmalarının Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yapıldığını ifade eden Altan, "Bu yıl il genelinde 10 bin ton rekolte bekliyoruz. Üreticilerimiz memnun. Biz de atıl durumda olan arazilerin kurtarılmasından dolayı onlarla aynı mutluluğu yaşıyoruz." dedi. Üreticinin yanında olduklarını belirten Altan, her yıl bu şekilde kullanılmayan arazileri tarıma kazandırmak istediklerini aktardı. "Proje kapsamında 5 bin dönüm alan atıl olmaktan çıkarıldı. Bunu artırmak istiyoruz. Üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz." diyen Altan, kentte kuru tarım yapılan alanların çok olduğunu, bu alanları atıl olmaktan kurtarmak için de Bakanlığın sertifikalı tohum desteği verdiğini kaydetti. Altan, çiftçiye bereketli bir hasat sezonu diledi. Çiftçi destekten memnun Kumçatı beldesindeki çiftçilerden Mehmet Demir, kullanmadığı 33 dönüm arazisine devletin verdiği yüzde 75 hibe destekle 250 kilogram sertifikalı mercimek tohumu ektiğini ve iyi verim elde ettiğini söyledi. Lokman Ar da devletin çiftçilere her türlü yardımı ve kolaylığı sağladığını ifade ederek, "Duymadığımız destekleri de bizlere veriyorlar. 20 dönüm atıl arazim vardı, ekmeye imkanım yoktu. Onların verdiği destekle ektim. Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bizlere çok destek oluyor. Gübre ve mazot desteği sağlıyorlar. Allah devletimizden, yetkililerimizden razı olsun." diye konuştu. İdil'in Alakamış köyünde üretim yapan Mansur Ay ise 70 dönüm arazisine mercimek ekimi yaptığını, iyi verim elde ettiğini düşündüğünü anlattı. Ay, "Bölge kurak olduğu için yağmur yağmayan sene sıkıntı yaşıyoruz ve tarlamızı ekemiyoruz. Yetkililerden ricamız Cizre Barajı suyunun bölgemize ulaşması." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.