TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mersin

AGRONEWS - Mersin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mersin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de Dünya Bakliyat Günü: Bakliyat, Her Sofranın Gıdası Haber

Mersin’de Dünya Bakliyat Günü: Bakliyat, Her Sofranın Gıdası

Mersin’de, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü, “Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat” sloganıyla kutlandı. Bir otelde düzenlenen etkinlikte, bakliyat ürünlerinden yapılan 12 çeşit yemek davetlilere ikram edilirken, bakliyatın besin değeri ve sektördeki yeri üzerine değerlendirmeler yapıldı. “Bakliyat, Sağlık ve Ekonomik Değer Sunuyor” Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyatın yüksek protein, vitamin ve mineral içeriğiyle sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olduğunu belirtti. Özdemir, “Bakliyat, obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi pek çok rahatsızlığa karşı uzmanlar tarafından öneriliyor. Ayrıca kuraklığa dayanıklı yapısıyla çevre dostu bir ürün grubudur” dedi. Bakliyatın et ve et ürünlerine yakın protein seviyesine sahip olduğunu belirten Özdemir, “Ancak fiyat olarak çok daha ekonomiktir. Kolay ulaşılabilir ve uzun süre saklanabilir olması sayesinde gelir seviyesi fark etmeksizin herkesin sofrasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Mersin, Bakliyatın Üretim Değil, İşleme Merkezi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Mersin’in bakliyat üretimiyle değil, limanı ve işleme tesisleriyle Türkiye’deki en önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi. Seçer, “Mersin’i bakliyatçı bir kent yapan en büyük faktör, işleme tesislerinin yoğunluğu ve limanın sağladığı lojistik avantajdır” dedi. Sektör temsilcilerinin yaşadığı ulaşım sıkıntılarına da değinen Seçer, bakliyat tesislerinin yoğunlaştığı doğu bölgesinde imar planlarının tamamlanmasıyla altyapı ve ulaşım projelerinin hız kazanacağını belirtti. “Sanayi bölgelerinin planlı bir şekilde gelişmesi, yeni tesislerin kurulmasını ve sektörde kümelenmeyi sağlayacak” diye ekledi.

Mersin Otoyol Projesi’nde Çalışmalar Hız Kesmeden Sürüyor Haber

Mersin Otoyol Projesi’nde Çalışmalar Hız Kesmeden Sürüyor

Mersin’i ilçeleriyle bağlayacak Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyol Projesi'nde çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Karayolları 5. Bölge Müdürü İlhan Aytekin ve yetkililerle birlikte Çeşmeli-Kızkalesi otoyol alanında incelemelerde bulundu. Trafik Akışını Rahatlatacak Ali Kıratlı, otoyolun tamamlanmasıyla özellikle yaz aylarında yaşanan trafik yoğunluğunun azalacağını belirtti. Turizm sezonunda kent nüfusunun 3 milyona ulaştığını vurgulayan Kıratlı, projenin bu soruna büyük çözüm sunacağını ifade etti. Projenin Detayları Kıratlı, otoyol projesinin 42 kilometrelik ana gövdeye ve 11 kilometrelik bağlantı yollarına sahip olduğunu belirterek, projenin toplam maliyetinin 54 milyar TL’yi aştığını aktardı. Projede toplam 21,5 kilometre uzunluğunda tüneller, 5 viyadük, 34 alt geçit ve 34 köprü bulunuyor. Doğal Dokuya Zarar Vermemek İçin Güncellendi Otoyol güzergahında yer alan sit alanları ve doğal yapının korunması amacıyla projenin güncellendiğini belirten Kıratlı, bu durumun ek maliyet getirdiğini ancak çevreye zarar vermemek adına önemli bir adım olduğunu söyledi. İstihdama Katkı Projede şu anda 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanırken, dolaylı olarak yaklaşık 20 bin kişinin geçimine katkı sunuluyor. Kıratlı, Mersin’e yapılan yatırımların hız kesmeden devam ettiğini ve otoyolun belirlenen süreden önce tamamlanacağını kaydetti.

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi Haber

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi

MERSİN (İHA) - Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda 2 mandalina ve 4 muz çeşidi geliştirildi ve tescillendi. Enstitüde, biri keçiboynuzu olmak üzere 4 farklı ürün için de tescil süreçlerinin devam ettiği açıklandı. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan şehirlerinden biri olan Mersin’de, turunçgil ve muz gibi ürünlerde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme projeleriyle yeni türler ortaya koydu. YENİ ÇEŞİTLER: ALARİN, ALADEN VE DÖRT YENİ MUZ TÜRÜ Enstitüde geliştirilen türler arasında mart ayına kadar ağaçta kalabilen "alarin" ve ihracata uygun aromasıyla ocak ayında hasat edilen çekirdeksiz "aladen" isimli 2 mandalina çeşidi yer alıyor. Muzda ise "baba baysal", "alata barışı", "poyraz 46" ve "şeker filiz" isimli 4 yeni çeşit tescillendi. Yeni türler, enstitüde düzenlenen bir toplantıyla tanıtılırken, hasat işlemi Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından gerçekleştirildi. ÜRÜNLERİN TÜM İŞLEMLERİ TAMAMLANDI Vali Ali Hamza Pehlivan, enstitüde bilim insanlarının çalışmaları sonucu 6 ürünün tescil edildiğini belirtti. Bu ürünlerin, 2 mandalina ve 4 muz çeşidinden oluştuğunu söyleyen Pehlivan, ayrıca biri keçiboynuzu, 3’ü mandalina olmak üzere toplam 10 ürün için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Pehlivan, yeni ürünlerin denemelerden ve testlerden başarıyla geçtiğini ifade ederek, "Bütün denemeler yapıldı, ürünler bütün testlerden geçti. Alanda dayanıklılık ve sürdürülebilirlikle ilgili de bilimsel araştırmalar yapıldı. Ürünler bugün itibarıyla literatüre kazandırılmış oldu. Bundan sonraki aşamada ürünlerin yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecek" şeklinde konuştu. Enstitüdeki çalışmaların tarım sektörüne önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Pehlivan, yeni türlerin raf ömrü uzun ve dayanıklı özellikleriyle üreticilere büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu Haber

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu

MERSİN (İHA) - 100 bin dekarı aşan üretimle Türkiye'nin limonun merkezi olan Mersin’in Erdemli ilçesinde, yılda 1 milyon tondan fazla limon üretiliyor. Şu sıralar yoğun hasat dönemi yaşanırken, bahçeden 6-7 TL’ye alıcı bulan limonlar, işçiler tarafından toplanıp ayrıştırma tesislerine gönderiliyor. Üretim sürecinde 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor ve limonlar Balkanlar’dan Avrupa’ya 15 ülkeye ihraç ediliyor. BAHÇEDEN SOĞUK HAVA DEPOLARINA Sabah erken saatlerde hasada başlayan işçiler, limonları tek tek toplayıp küfelerle taşıyor. Limonların büyük bölümü yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına kaldırılıyor. "Lamas" ve "küt dikenli" cinslerin yoğun hasat edildiği kaydediliyor. Üreticilerden Nurettin Doğan, limonun bahçede 6-7 TL arasında alıcı bulduğunu ancak maliyetlerin yüksek olduğunu belirtiyor. Su ve gübre gibi masrafları hesap etmeden, kesilen her 10 ton limonda 4 tonunun işçilik masrafı olduğunu belirten Doğan, en düşük işçi yevmiyesinin 850 TL olduğunu açıkladı. KADIN İŞÇİLERE İSTİHDAM SAĞLIYOR Narenciye işleme tesisinde çalışan Eşe Bulut, limon üretiminin kadınlara büyük istihdam sağladığını vurguladı. Bulut, "Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var, onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor" dedi. REKABET ZORLAŞIYOR Narenciye işleme tesisi sahibi ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun 15 ülkeye ihraç edildiğini, ancak artan maliyetlerin rekabeti zorlaştırdığını söyledi. Karagöz, "Dünyada limonu tek üreten biz değiliz. Mısır, İran, Çin ve İspanya var. İspanya dışındaki bütün ülkeler bizden daha avantajlı durumda. Çünkü oralarda maliyetler çok düşük. Ülkemizde maalesef ürün ucuz, maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor. Bu iş desteksiz olmaz. Bunu ürün bazında desteklemek gerekiyor. Örneğin bu sene hangi ürün para etmiyorsa ona destek verilmesi gerekiyor. Bu sene de limona destek verilmesi gerekiyor. Limonun durumu çok da iyi değil" dedi. ERDEMLİ’NİN ANA GEÇİM KAYNAĞI Sanayi sektörünün bulunmadığı Erdemli’de limon üretimi, bölgenin en önemli istihdam kaynağı. Karagöz, kadın istihdamıyla öne çıkan limon sektörünün hem üreticiyi hem de ihracatçıyı desteklemek için daha fazla teşvik desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.