TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Meteoroloji Genel Müdürlüğü

AGRONEWS - Meteoroloji Genel Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski Haber

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’nde son yılların en yoğun kar yağışının görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Demir, "Bu kar yağışı özellikle Karadeniz Bölgesi'ni biraz rahatlattı. Bu kar yağışı, Türkiye genelinde her yerde yağan bir kar yağışı olmadı. Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riski devam ediyor" dedi. "Karın doluluğundan ötürü yavaş yavaş yağması, havanın sıcaklığının belli bir ölçüde düşük olmasından dolayı son zamanların en soğuk günlerini yaşıyoruz. Bu durum karın yerde daha uzun süre kalarak yavaş yavaş toprağa geçmesini ve toprağa süzülmesini sağlıyor" diye ekleyen Prof. Dr. Demir, karın yavaş erimesiyle toprağa süzülmesini tarım açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Özellikle Bafra ve Çarşamba Ovaları ile fındık ve çay üreticileri için sevindirici bir durum oluştu. Ancak Demir, bu kar yağışının yalnızca Karadeniz’i etkilediğini, Türkiye’nin diğer bölgelerinde şiddetli kuraklık riskinin sürdüğünü vurguladı. Meteorolojik verilere göre, Ocak ayında Türkiye genelindeki yağışların geçen yılın ortalamasına göre yüzde 65 azaldığını ifade eden uzman, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde çiftçilerin önlem alması gerektiğini söyledi. Nisan ve Mayıs aylarında beklenen yağışların Karadeniz’deki tarımsal üretimi koruyabileceğini belirten Demir, "Özellikle Karadeniz’de son zamanlarda yoğun problem olarak kahverengi kokarca böceği istilası var. O problemin belki bir parça giderilmesi açısından fayda sağlar diye umut ediyoruz" dedi.

Kışlık Ürün Tarımı Kuraklık Tehdidi Altında Haber

Kışlık Ürün Tarımı Kuraklık Tehdidi Altında

Ekim ayında Türkiye genelinde yağışların azalması tarımsal üretim için büyük bir risk yaratıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre ekim ayı yağışları, son 6 yılın en düşük seviyesine, 26.8 mm'ye kadar düştü. Bu durum, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ciddi oranda hissedildi; Ege’de yağışlardaki azalma %95’e kadar ulaştı. KIŞLIK ÜRÜNLERDE VERİM KAYBI BEKLENTİSİ Yağış eksikliğinin kışlık tahıl ve sebze üretimini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Türkiye’nin tarım alanlarının %63’ünde kışlık tahıl üretimi yapılırken, yeterli yağış alınmaması durumunda buğday, arpa ve çavdar gibi temel ürünlerde verim kayıpları yaşanabilir. Uzmanlar, kasım ayında da yeterli yağış alınmaması halinde bitkilerin kışa zayıf bir yapıda gireceğini ve baharda gelişme potansiyelinin düşeceğini belirtiyor. SU KAYNAKLARINDA AZALMA NEDENİYLE TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK ARTABİLİR Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının hızla azaldığına dikkat çekiliyor. Son verilere göre bu miktar 1.313 metreküpe kadar düşmüş durumda. Bu durum, su kaynaklarının tükenmesiyle birlikte tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırıyor. 2021 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpa üretiminde ciddi kayıplar yaşanmıştı, benzer bir tablonun bu yıl tekrar yaşanabileceği öngörülüyor. GELECEĞE YATIRIM: SU TASARRUFU VE BİLİNÇLİ KULLANIM Uzmanlar, su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemine vurgu yapıyor. Bakanlığın çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarını artırması ve su tasarrufuna yönelik kapsamlı bir kampanya başlatılması gerektiği ifade ediliyor. Özellikle ilkokul çağından itibaren suyun değerini anlatan eğitimlerin verilmesi, gelecek nesiller için su kaynaklarının korunmasında önemli bir adım olacağı belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.