TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mezgit

AGRONEWS - Mezgit haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mezgit haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Balıkçı tezgahları renklendi Haber

Balıkçı tezgahları renklendi

Karadeniz’deki bolluk Çarşamba’da hem tüketicinin hem de satıcının yüzünü güldürdü. 15 Nisan’da balıkların sağlıklı üremesi için başlatılan av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Balıkçılar eylül ayı itibariyle "vira bismillah" diyerek denize açıldı. Yasağın kalkması sonrası Samsun’un Çarşamba ilçesinde balıkçıların karşılaştığı Karadeniz’deki bolluk, balık tezgahlarına yansıdı. Bu durum hem balıkçı esnafının hem de müşterilerin yüzünü güldürerek, "Et ve tavuğa göre çok ucuz" dedirtti. "3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" Balık bolluğundan memnun olan balık satıcısı Kenan Aydın, "Geçen yıla göre çok daha iyi durumdayız. Bu sene palamut bol, istavrit bol. Bir de hamsi bol olduğu zaman tadından yenmez. Palamut sıcak havayı sever, hamsi ise soğuk havayı sever. Hava şartları böyle kalmaz ama şu anda soğuması lazım. 50 liraya balık satılıyor ama 50 liralık balık gırgır balığı değil, uzatma balıklardır, kıyı balığıdır. Bu balıklar çabuk tüketilmesi gereken balıklardır. Et ve tavuğa göre balıklarımız ucuz. 3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" dedi. "Çay parasına balık satılıyor" Balık tezgahlarına gelen müşteriler ise balıkların uygun olduğunu belirterek, "Mezgit pahalı ama palamut harika. Balık, hem kırmızı etten hem de tavuk etinden farklı. bu ayda yenebilecek en güzel şey balık. 150 liraydı, 75 liraya indi. 20 gün sonra da 40 liraya inmesini bekliyoruz. Az önce 30 liraya çay içtik, dolayısıyla bugün çay parasına balık satıyorlar, uygun bence" diye konuştu. Bir diğer müşteri ise şu ifadeleri kullandı: "Balıklar ucuz. Bir çorba parasına bir tane palamut alıyoruz, para sayılmaz yani. Çok değerli balıklar, bu sene balıklar güzel. Tavuk etinden daha çok tüketilecektir çünkü onlardan daha kaliteli. Biz tercih ediyoruz, alıyoruz. Şimdi öğlen yemeğimizi bu balıkla halledeceğiz, fakirin dostudur bu." İlçede balık tezgahlarında mezgit 100, barbun 100-200, istavrit 100, çinakop ise kilosu 150 liradan alıcı buluyor.

Karadenizli balıkçılar yeni sezona mezgit bereketiyle başladı Haber

Karadenizli balıkçılar yeni sezona mezgit bereketiyle başladı

Kentte hava aydınlanmadan denize açılan balıkçılar, sezonun ilk günlerinde mezgit ve barbunya avlıyor. Canik Balıkçı Barınağı'ndan demir alan balıkçılar gün boyu açıkta avlanarak gün kararmadan nasiplerine düşen ballıklarla rıhtıma dönüyor. Genellikle mezgit ve barbunya avlayan trol balıkçılarının ağlarına kalkan, istavrit, tirsi, çinekop, çupra, zargana ve levrek de takılıyor. Mezgitin kilogramı 100 lira, hamsinin 70 lira, barbunyanın 200 lira, zargana ve istavritin ise 150 liradan tezgahlarda yerini alıyor. Kentte 3 nesildir balıkçılık yapan bir aileden gelen Fatih Malkoç, AA muhabirine, sezona bereketli başladıklarını söyledi. Havaların biraz daha soğumasıyla daha iyi bir sezon geçireceklerini dile getiren Malkoç, "Şu an mezgit tutuyoruz, balıklarımız da güzel. Fiyatları da piyasası da uygun. Bugün de 35 kasa mezgit tuttuk Allah bereket versin, bereketli bir gündü, balıklarımız kaliteliydi. Bundan sonra inşallah daha da iyi olacak." dedi. Havaların soğumasıyla balıkların daha da çeşitleneceğini belirten Malkoç, "İlerleyen günlerde barbun, tekir, istavrit, çinekop, hamsi avlayacağız. Hamsi balığı daha iyi yani daha çok oluyor, daha çok tutuluyor. Havaların soğuması buradaki teknelerin hep işine geliyor. Allah nasip ederse daha iyi günler olacak." ifadelerini kullandı. "Biz balığımızın çok pahalı gitmesini istemiyoruz" Balıkçıların masraflarının fazla olduğunu, dolayısıyla bunun balık fiyatlarına yansıdığını aktaran Malkoç, şunları kaydetti: "Zaten piyasa belli, mazot, yakıt fiyatlar ortada, masraflarımız çok. Yakıt masrafımız düşük olsa biz balığımızın çok pahalı gitmesini istemiyoruz. Vatandaş yesin, asgari ücretle geçinen insanlar da yesin. Benim balığımın çok pahalı gitmesini istemiyorum ama yakıtım ucuz olsun. Benim balığımın fiyatı da düşük olsun, yakıtım da düşük olsun. Trol balıkçılığı şu an güzel başladı."

’Bu sene denizde mezgit ve hamsi var’ Haber

’Bu sene denizde mezgit ve hamsi var’

Denizlerde balık avı yasağının sona ermesine sayılı günler kala Samsun’da balıkçılar son hazırlıklarını yaparken, Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç ise “Bu sene denizde mezgit ve hamsi var” dedi. Denizlerde 1 Eylül’de başlayacak av sezonuna sayılı günler kalırken, balıkçılar da son hazırlıklarını yapıyor. ’Vira Bismillah’ demek için ağlarını ve teknelerini tamir eden balıkçılar, ağlarındaki kopan ve yıpranan yerleri örüyor. Tekneler ise gözden geçirilerek hasarlı yerler onarılıyor. Samsun Canik Balıkçı Barınağı’nda bulunan balıkçılar da yeni sezon öncesi son kontrolleri yapıyor. Bu sene denizde bolca mezgit ve hamsi olduğunu ifade eden Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Bu sene denizde pek fazla palamut görünmüyor ama geri kalan balıklar var. Palamut her sene olacak diye bir şey yok, bir sene oluyor bir sene olmuyor. Denize çıkacağız ve hazırız. Bu sene en çok hamsi ile mezgit var. Bizim bu bölgemizde hamsi, mezgit ve istavrit var. İstavrit geçen seneden biraz daha az görünüyor. Şu anda deniz 29 derece. Havalar soğuyunca balıklar bollaşıyor. Akaryakıt fiyatları biraz yüksek. Balıkçı eskisi gibi denizde gezemiyor. Balık fiyatları da düşük olmaz çünkü düşük fiyatlı bir şey yok. Bu sene mezgidin ve istavritin kilosu 100 liradan aşağıya olmaz. Çünkü fiyatlar kurtarmaz. Yine şu an en düşük balık fiyatlarıdır. Sezon başladığında insanların yiyecek olduğu en güzel gıda balıktır. Piyasaya göre de en ucuz olan şey yine balık olacak” diye konuştu. Kaptan Kemal Malkoç ise "Denizde bu sene istavrit tutacağız. Orta su balıkçılığı yapıyoruz. Mezgit, barbun, kalkan türlerini tutacağız. Bir de orta su balıklarından çinekop, istavrit, hamsi olacak. Hazırlıklarımız devam ediyor. Kısa bir süremiz kaldı. Gece-gündüz buradayız. Bu sene denizde mezgit numunesi var, hamsi de var” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.