TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Modern Tarım

AGRONEWS - Modern Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Modern Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım öğreniyor Haber

Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım öğreniyor

Onarılan Çiğdemtepe Köy Okulu, Köy Yaşam Merkezi olarak çeşitli kurslar vasıtasıyla köy halkına hizmet vermeye başladı. Halk Eğitimi Merkezi tarafından köyde yaşayan kadınlara modern tarım yöntemleri üzerine teorik ve uygulamalı kurslar veriliyor. İhtiyaç durumu göz önüne alınarak planlanan kurslar sayesinde kursiyerler, yeni bilgiler ediniyor ve bu bilgilerini günlük hayatlarında kullanıyor. Tarım Teknolojileri Öğretmeni Şeyda Altuncu, "Köy yaşam merkezlerinde kadınlara ve gençlere yönelik kurslar açarak geleneksel tarımdan çok modern tarım yöntemleriyle yetiştiricilik sağlamayı amaçlıyoruz. Bu manada seracılık, arıcılık, sebze yetiştiriciliği, fidan yetiştiriciliği gibi kurslarla halkımızın daha faydalı vakit geçirmesini sağlıyoruz. Kurslar tamamlandıktan sonra kursiyerler belgelerini de alarak daha kaliteli yetiştiricilik yapmaya başlayacaklardır." dedi. Kurslara katılanlar arasından Sıla Çelik, "Halk Eğitimi Merkezinin köyümüzde kurs açtığını duyunca mutlu olduk. Kurslardan ve öğretmenimizden memnunuz. Burada seracılık, arıcılık, ağaç budama, sebze yetiştiriciliği alanlarında yeni şeyler öğreniyoruz. Umarım kursları başarıyla tamamlar, üretime ve milli ekonomiye katkı sağlarız." ifadelerini kullandı. Yurdagül Eraslan ise boş vakitlerini okulda değerlendirdiklerini ve kurslara katılmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin." dedi. Köy yaşam merkezlerinde seracılığın yanı sıra arıcılık, bahçe bakımı, toprak işleme, sebze yetiştiriciliği gibi farklı tarımsal faaliyetlere dönük kursların da açılması planlanıyor.

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumları ekiliyor Haber

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumları ekiliyor

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumlarının ekimine başlandı. Ardahanlı çiftçiler, karlı dağlar arasındaki tarlalarına arpa, ata tohumu buğday, korunga ve fiğ ekimi yapıyor. Türkiye’nin yüksek yerleşim yerlerinden birisi olan ve kış mevsiminin uzun yaşandığı Ardahan’da, çiftçiler tohumlarını karlı dağlar arasındaki topraklarıyla buluşturuyor. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Ardahanlı çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte traktörleriyle bin sekiz yüz rakımlı ekin alanlarına geliyor. Ekim alanlarına gelen çiftçiler arpa, ata tohumu kavılca buğdayı, korunga ve fiğ tohumlarını ‘Bismillah’ diyerek ekiyor. Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Aşıkşenlik Mahallesi’nde yaşayan ve tarımla uğraşan Güven Gündoğdu, yaklaşık 15 gündür ekin sezonunu açtıklarını söyleyerek, "Bu yıl nisan yağmurları olmayınca bu durum çiftçileri olumsuz etkileyecek. Maliyetlerin yüksek oluşu ve bizim alacağımız verimin nisan yağmurlarına başlı oluşu bizi kara kara düşündürüyor. Çıldır bölgesindeki akarsuların Çıldır Gölü’ne bağlanması ve Arpaçay’daki barajı beslemesi bu yöreyi olumsuz etkiliyor" dedi. "Modern tarıma geçmenin zamanı geldi" Güven Gündoğdu, bu bölgenin artık modern tarıma geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Doğal göletlerimiz mevcut ve bu doğal göletlerden faydalanmamız sağlanmalı. Çıldır ilçesi hayvancılık ve tarımın yoğun yapıldığı bir bölge. Ama bizim bütün çalışmalarımız atadan kalma yöntemlerle yapılıyor. Yani 100 yıl önce nasıl tarım yapılıyorsa bizler de aynı şekilde yapıyoruz. Yağmur yağışları olmadığı zaman bütün emeklerimiz boşa çıkıyor. Biz şu anda ata tohumumuz kavılca buğdayı başta olmak üzere, buğday, arpa, yulaf gibi hayvanı besleyebileceğimiz bütün yem bitkilerini ekiyoruz" dedi.

Anadolu Tarım İşletmesinde modern tekniklerle verim artıyor Haber

Anadolu Tarım İşletmesinde modern tekniklerle verim artıyor

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesine ait arazilerde modern sulama, ilaçlama ve gübreleme teknikleri kullanılarak su ve iş gücünden tasarruf edilip, ürün verimi artırılıyor. Anadolu Tarım İşletmesinde damızlık tiftik keçisi, Anadolu merinosu ırkı koyun, esmer ırkı sığır ve Arap atı yetiştiriciliğinin yanı sıra 44 bin dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülüyor. Çiftçiler için tohumluk buğdayın yanı sıra işletmede yetiştirilen hayvanların ihtiyacını karşılamak için yem üretiliyor. Modern sulama, ilaçlama ve gübreleme teknikleri kullanılan bitkisel üretimde sudan, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlanırken verim de artıyor. Modern ekipmanlar ve teknolojinin kullanıldığı işletmede "center pivot" sistemiyle sulanan dairesel tarım arazileri dronla görüntülendi. İşletmenin Bitkisel Üretim Şubesi Şefi Fatih Daş, AA muhabirine, ilkbaharın başlamasıyla hava sıcaklıklarının artması sonucu bitkilerin su ihtiyacının arttığını söyledi. Anadolu Tarım İşletmesinde modern sulama sistemlerinin kullanıldığını vurgulayan Daş, şöyle konuştu: "44 bin dekar arazimiz var. Bu arazinin büyük bir kısmında tarımsal üretim yapıyoruz. 17 bin 636 dekar sulu, diğer kısımda ise kuru tarım yapılıyor. Center pivot sulama sistemiyle ürünlerimizi suluyoruz. Bu sistemle sulama randımanını yüzde 90'ın üzerinde tutuyoruz. Daha az suyu verimli şekilde kullanıyoruz. Böylece ürünlerde de verimlilik artıyor. Bu sulama sisteminde iş gücü yok denilecek kadar az. Herhangi bir boru değişimi söz konusu değil. Düğmeye basarak sulama işlemi gerçekleştiriliyor." Daş, gübreleme ve ilaçlama işlemlerini de modern ekipmanlarla yaptıklarını anlattı. Toprak analizleri sonucu bitkinin ihtiyaç duyduğu azotlu gübreyi tarım arazisiyle buluşturduklarını dile getiren Daş, şunları aktardı: "Bitkinin yabancı otlarla mücadele etmesi için ilaçlama yapıyoruz. İlaçlama makinemiz de 32 metre kanat genişliğinde. Az zamanda çok fazla bölgeyi ilaçlayabiliyoruz. Modern sistemleri kullanarak zamandan ve iş gücünden tasarruf ederek, ülkemiz tarımına destek olmaya çalışıyoruz. Çiftçiler için tohumluk buğday üretiyoruz. Yetiştiriciliğini yaptığımız damızlık hayvanlar için de yemlik kuru ot üretimi gerçekleştiriyoruz. Fiğ ve ryegrass gibi hayvancılık ünitelerimizin kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak üzere çeşitli ot üretimlerimiz mevcut." Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.