TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mor Patates Üretimi

AGRONEWS - Mor Patates Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mor Patates Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mor patatesin üretimi Anadolu’ya yayılıyor Haber

Mor patatesin üretimi Anadolu’ya yayılıyor

İlk olarak Eskişehir’de üretilmeye başlanan antioksidan kaynağı bitkinin Amasya’daki ekimi sonrası Erzurum’da da ekonomiye renk katması planlanıyor. İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde ’besin intolerans’ eğitimi alan Eskişehirli profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, antik çağlarda kral ve kraliçelerin yediği mor patatesi Türkiye geline tanıtmayı amaçlıyor. Aile yadigarı topraklarda profesyonel çiftçilik yapan Kuşçu, birçok ürünün yanında Türkiye’de ilk kez denenen mor patatese merak saldı. 2020 yılında Türkiye’de ilk defa 10 dekar alanda mor patates ekimi yaptı. Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı olan Kuşçu, dikkat çeken çalışmaları sonrası tarımda suyun verimli kullanımı başlığı altında ödüle layık görülerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın elinden ödülünü aldı. Avrupalı kadınlar çok tüketiyor Adana, Hatay ve Sivas’ın ardından Amasya’da bir firmanın sosyal sorumluluk desteğiyle deneme ekimleri yaptığı mor patates toplamda 450 dekarlık alanda yetiştirildi. Basına yansıyan mor patates, Erzurumluların da dikkatini çekti. Amasya’ya gelen bir heyet hasadı yerinde inceledi. Gelecek sezon için Erzurum’da da deneme ekiminin yapılması planlandı. Erzurum’dan gelen heyete bilgiler veren Hayriye Kuşçu, özellikle de Avrupalı kadınların çok tükettiği şifa deposu bu ürünün pazar sorunu olmadığını söyledi. Erzurum’da yetiştirilmesi planlanıyor Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Mor patates katma değeri yüksek bir ürün olduğu için önümüzdeki dönemde deneme ekimi yapacağız. Nasip olursa geliştirmeyi planlıyoruz” dedi. Erzurum’da yılda yaklaşık 300 bin ton diğer tür patateslerin üretiminin yapıldığını hatırlatan Oral, “Normal patates ile mor patatesin farklılıkları var. 3-4 kat fazla fiyatla satılabiliyor. Hem antisiyonun, antioksidan ve kanser hastalıklarına iyi geliyor. Kozmetik sanayiinde de kullanıldığı için Erzurum’da yetiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. “Eksi 40’ta yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz” Mor patatesin üretimi konusunda AR-GE çalışmaları da planladıklarını aktaran Erzurum Nene Hatun Kadın Kooperatifi Başkanı Büşra Topaloğlu, “Rakım ve iklim şartlarının etkilerini göreceğiz. İnşallah verim alabilirsek güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu. Pasinler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kübra Kobaza ise “Erzurum’un iklim şartlarını bilmeyen yoktur. Kışın eksi 40 derecede yaşayan kadınlarız. Eksi 40 derecede yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Erzurum’da mor patates ekilecek Haber

Erzurum’da mor patates ekilecek

Erzurum’da önümüzdeki sezon mor patates ekimi kararı alındı. Bu çalışmalar çerçevesinde; Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral’ın girişimleri sonucu sağlık açısından da önemli faydaları bulunan, boya ve kozmetikte de kullanılan mor patatesin üretimi konusunda ilk adımlar atıldı. Ülkemizde mor patates üretimi yapan Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu ve Başkan Yardımcısı Vijdan Çelebi Yalçın’ı Erzurum’da misafir eden Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, bu ürünlerin üretiminin yapılmasına rehberlik yapmalarını istedi. Üretim Sahası İncelendi Kadın üreticileri Erzurum’un Pasinler İlçesine götüren Başkan Oral, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası(PTSO) Başkanı Aydın Taşbaşı ve Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Lokman Sertoğlu ile buluşturup ilçedeki tarlaların verimini ve toprak kalitesini yerinde anlattı. İlçede yapılan fizibilite çalışmalarının neticesinde Erzurum ilinde mor patates üretiminin verimli olacağı görüşünde ortak karar alındı. Daha sonra Erzurum Ticaret Borsası’nda Başkan Oral’ın davetiyle kentteki Kadın Kooperatifleri ve TOBB Genç ve Kadın Girişimcileri, Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi yöneticileri ile buluşturuldu. Yapılan toplantıda Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi yöneticileri Erzurumlu Kooperatif başkanları, temsilciler ve girişimcilere mor patates üretiminden verim alınacağını ve yüksek katma değerli bir ürün olduğu için üreticinin bu işten kazanç sağlayacağı bilgisini verdi. Mor patatesi yöre kadına anlattı Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi başkanı Hayriye Kuşçu “Mor patatesin antioksidan etkisi bitkiye rengini veren antosiyanin pigmentinden gelir. Bitkilere mor, kırmızı, mavi rengini veren antosiyanin pigmenti mor patateste normal patatese kıyasla 4 kat daha fazla bulunur. Öyle ki doğada bu kadar yüksek antosiyanin içeren başka bir bitkiye rastlamak zordur. Mor patatesin sağlığa pek çok faydası bulunur ve bu faydalar genelde içeriğindeki yüksek antosiyanin içeriğiyle ilgilidir.” dedi. Toplantı esnasında mor patatesi mutfak robotu ile püre haline getirerek toplantı katılımcılarına cilt bakımı için sundu, ayrıştırılan suyunu ise içmeleri için bardaklarla ikram etti. Davetlilere mor patatesin ekim ve bakım şeklini, getirilen saksılarda uygulamalı olarak gösterdi. Önümüzdeki dönem ekimi yapılacak Toplantıya katılan Patates Üreticileri Birliği ve kadın kooperatif yöneticileri, akademisyenler ve girişimciler önümüzdeki dönemde mor patates deneme ekimi yapılması için fikir birliğine vardı. Mor patatesin kullanıldığı alanlara göre kullanımının sağlanması , doğal kök boya temini, cilt bakım ürünleri üretimi konusunda görüş alışverişinde bulundular. Toplantı sonunda Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu ve Başkan Yardımcısı Vijdan Çelebi Yalçın’a Ticaret Borsası tarafından Erzurum’un yöresel ürünlerinden Oltu taşı ve ehramdan yapılan hediyeler sunuldu. Mor Patatesin Faydaları Nelerdir? İçeriğindeki çeşitli polifenoller sayesinde mor patates kansere karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda kanser hücrelerini öldürebilir. Mor patatesin kanser üzerindeki etkisiyle yapılan incelemeler laboratuvar çalışmalarına dayansa da prostat, göğüs, kolon gibi kanser türlerine karşı savaşmada etkili rol oynadığı düşünülüyor. Yüksek potasyum ve antosiyanin içeriği sayesinde mor patates tansiyon düşürücü etkiye sahip. Yapılan bir çalışmada 4 hafta boyunca mor patates tüketimi kan basıncında 4 mm Hg düşüşe yol açmıştır. Ayrıca 14 gün boyunca tüketimiyle de damar sertliğini azalttığı saptanmıştır, bu da mor patatesin kalp krizi ve felç riskini azalttığını gösterir. Düzenli mor havuç tüketimi karaciğer yağlanmasını önler ve alkole bağlı karaciğer hasarını da azaltır. Karaciğer fonksiyonları bozuk olan insanlarla yapılan bir çalışmada 44 gün boyunca her gün 120 ml mor patates suyu içenlerin yüksek karaciğer değerlerinin ortalama olarak %20 azaldığı görülmüştür. Tüm patates çeşitleri karbonhidrat kaynağıdır ve kan şekeri düzeyini artırır. Fakat diğer patates çeşitlerine kıyasla mor patates, içerdiği polifenoller sayesinde kan şekerini hızlı yükseltmez. Böylece sarı/beyaz patates yerine mor patates tüketmek kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir. Siyanidin açısından zengin olan mor patates Abağırsakta bifidobacterium ve lactobasillus cinsi probiyotik bakterilerinin çoğalmasını ve kısa zincirli yağ asidi üretiminin artmasını sağlayarak bağırsak mikrobiyatasını iyileştirir, böylelikle bağışıklık için de son derece etkilidir. Mor patates yüksek düzeyde A vitamini içerir, böylece yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Cambridge mezunu çiftçi, mor patatesi Anadolu’da yaygınlaştırıyor Haber

Cambridge mezunu çiftçi, mor patatesi Anadolu’da yaygınlaştırıyor

Amasya’ya gelip giydiği şalvarla traktörün direksiyonuna geçen evli ve 2 çocuk annesi Kuşçu, İnka kral ile kraliçelerinin yiyeceği olduğunu belirttiği şifa deposu mor patateslerden ekti. 2013 yılında Cambridge Üniversitesi’nde "besin intolerans" eğitimi almak üzere İngiltere’ye giden Hayriye Kuşçu, Türkiye’ye döndükten sonra işini kurup zayıflama merkezleri açtı. Var olan işinin yanında aile yadigarı topraklarda profesyonel çiftçiliğe başladı. Birçok ürünün yanı sıra Türkiye’de ilk kez denenen mor patateslere merak saldı. 2020 yılında, herkesin ektiğinden farklı bir ürün ekmek üzere Türkiye’de ilk defa 10 dönüm alanda kadınlarla bir araya gelerek mor patates ekimi yaptı. Çiftçilikten kazandığı parayı özellikle şiddet mağduru ve ihtiyaç sahibi kadınlara destek olmak için kullanan Kuşçu, onlara yardımcı olmak amacıyla 2020 yılında kurduğu Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi’nin de başkanlığını sürdürüyor. Kooperatifin Amasya şubesi de faaliyetlerine başladı. Besin değeri yüksek şifa deposu mor patatesin dünya pazarında alıcılarının bulunduğunu belirten 45 yaşındaki Kuşçu, “Amerika ve Avrupa’da çok ciddi tüketicisi var. Biz Türkiye’de üretimini yaparak ihracatı için çalışmalıyız” dedi. İnsan vücuduna çeşitli faydalarının bulunduğuna işaret ettiği mor patatesin İnka medeniyetinde kral ve kraliçelerinin yiyeceği olarak bilindiğini hatırlatan Kuşçu, “Eskişehir’de 4 yıl önce ilk etapta 10 dönümle başlamıştık. Bu yıl 120 dönüm ekiyoruz. Şimdi gittiğimiz bölgelerde önder çiftçilerden, ziraat mühendislerinden destek alıyoruz. Kadınlarla birlikte dikim yapıp üretimini sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Amasya bölgesinde daha önce mor patates ekimi yapmadıklarını değinen çiftçi Oğuz Çelik de, çalışkanlığıyla örnek olan Hayriye Kuşçu’nun başlattığı çalışmaya destek olacaklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.