TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mtso

AGRONEWS - Mtso haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mtso haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çakır: “Yere düşen her meyve tarıma zarar veriyor” Haber

Çakır: “Yere düşen her meyve tarıma zarar veriyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, tarım zararlılarıyla mücadele için gerek dalda gerekse yerde meyve kalmaması gerektiğini belirterek, yere düşen her meyvenin zararlıların yayılmasına zemin hazırlayıp meyvelerin kalitesini bozduğunu söyledi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında Tarım Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ile 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Hasan Bulduk’un yanı sıra tüm sektör paydaşlarının katıldığı toplantıda; tarımda daha verimli, daha yüksek kaliteli üretim gerçekleştirilmesi, bu kapsamda zararlılarla etkin mücadele edilmesi, tarıma dayalı ticaretin geliştirilmesi konularına yönelik tespitler ve öneriler paylaşıldı. Geleceğe yönelik atılacak adımlar değerlendirildi, muhtelif kararlar alındı. Toplantıda söz alarak zararlılarla etkin mücadele noktasındaki önerilerini aktaran MTSO Başkanı Çakır, sorunların çözümü için ilk etapta küçük üreticilere odaklanmak gerektiğini vurguladı. İhracata uygun üründe tarımsal zararlı olmaması, olan zararlıların yayılmaması, ihracata uygun üretim için dalda toplanmayan meyve kalmamasının önemine dikkat çeken Çakır, yere düşen meyvelerin mutlaka toplanması gerektiğini ifade ederek, "Yere düşen her meyve tarıma zarar veriyor" dedi. Bu konuda üreticiyi bilinçlendirecek çalışmalar yapılabileceğine değinen Çakır, köylünün meyveleri siyah poşetlere toplaması yanında ikinci kalite ürünlerin meyvesuyu fabrikalarına daha iyi fiyatla satmasını sağlayacak teşvik sistemi oluşturulması önerisi de sundu. Değişen iklim şartlarının en çok tarımı etkilediğini, yeni iklim şartlarına bağlı tarımsal zararlılarla da karşılaşılabildiğini hatırlatan Çakır, “Bu nedenle konu oldukça hassas. Sürdürülebilir tarım için üreticiden tüketiciye herkesin sorumluluğu var. Küçük yaşlardan itibaren meyve atıklarının doğaya değil çöpe atılması gerektiği öğretilip alışkanlık kazandırılmalı” değerlendirmesini yaptı.

Başkan Sadıkoğlu: Haber

Başkan Sadıkoğlu: "5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin yaş kayısıya ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik” dedi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, beraberinde MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çetin ile OSB’de ve Akçadağ’da bulunan yaş kayısı entegre tesislerini ziyaret etti. Yaş kayısının hasat, işleme ve ihracat süreçleri hakkında tesis yetkilerinden bilgiler alan Başkan Sadıkoğlu, Almanya başta olmak üzere 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı yapıldığını söyledi. “Dalda kalma süresi ihracatta dezavantaj oluşturuyor" Malatya Kayısısının Türkiye’nin AB tescilli 13 ürününden birisi olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’mızdan her yıl 115 ülkeye 80 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Dünya ülkelerinin yaş kayısımıza olan ilgisi de her geçen yıl artıyor. Şehrimizin dört bir yanında bulunan bahçelerden toplanan yaş kayısılar, OSB’mizde ve Akçadağ ilçemizde bulunan entegre tesislerindeki işlemlerinin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında belirli bir süre bekletildikten sonra başta Almanya olmak bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Aslında hedefimiz en az 20 bin ton ihraç etmek ama ürünümüz çok hassas. Kayısının dalda kalma süresi çok kısa olduğu için bu durum ihracatta dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca kuru kayısı fiyatlarının yüksek olması da yaş kayısı ihracatını etkileyen önemli bir etken. Bu sezon ürün kalitesinde dolu ve çil gibi bazı olumsuzluklarla da karşılaştık. Firmalarımız ihraç edecek yaş kayısı alımında daralma yaşadı. O yüzden yaş kayısı ihracatımız düştü. Temennimiz kuru kayısı ihracatında hedeflediğimiz rakamlara ulaşmaktır. Yeni bir ihracat sezonuna giriyoruz. Şehrimiz ve ülkemiz ekonomisi için stratejik ürün olan kayısının üretim, hasat ve ihracat sürecinde emeği geçen üyelerimize ve çalışanlarına canı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.