TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muğla

AGRONEWS - Muğla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muğla haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla'dan Su Ürünlerinde Rekor İhracat Haber

Muğla'dan Su Ürünlerinde Rekor İhracat

MUĞLA (İHA) - Türkiye’nin su ürünleri ihracatında büyük bir başarıya ulaşıldı. 2000’lerde yalnızca 59 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, 2024 sonunda 34 kat artışla 2 milyar 19 milyon doları geçti. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, hedefin 2025 yılında 2,5 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti. Türkiye’nin yıllık su ürünleri üretimi ise 1 milyon 8 bin tona ulaştı. MODERN TESİSLER VE YETİŞTİRİCİLİK ÖNE ÇIKIYOR Kızıltan, su ürünleri sektöründe modern tesis yatırımları sayesinde önemli bir mesafe kat edildiğini vurguladı. Türkiye’de 553 bin ton su ürünü yetiştiricilikle elde edilirken, bu yöntem toplam üretimin yüzde 55’ini oluşturuyor. Norveç’in 13 milyar dolarlık ihracat potansiyeline dikkat çeken Kızıltan, Türkiye’nin de bu seviyelere ulaşabileceğini ifade etti. LEVREK ZİRVEDE, ÇİPURA VE SOMON TAKİPTE Levrek, 570 milyon dolarla ihracat lideri olmaya devam etti. İngiltere, İtalya ve Hollanda levrek ihracatında ilk üç sırayı aldı. Çipura ihracatı ise yüzde 22 artışla 508 milyon dolara çıktı. Türk somonu, yüzde 31’lik artışla 497 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı ve bu alanda Rusya Federasyonu lider alıcı oldu. ORKİNOS İHRACATINDA BÜYÜK SIÇRAMA 2024 yılında orkinos ihracatı yüzde 153 artarak 51 milyon dolardan 129 milyon dolara yükseldi. Japonya 99 milyon dolarlık alımla başı çekerken, Güney Kore 29 milyon dolarlık talepte bulundu. Alabalık ihracatı 117 milyon dolar olurken, diğer su ürünlerinin toplam ihracatı 210 milyon dolara çıktı. Alabalıkta sırasıyla Almanya, Rusya ve Hollanda en çok talepte bulunan ülkeler oldu. 

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi Haber

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi

MUĞLA (İHA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kedi-Köpek Mama Üretim Tesisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ziyaretiyle bir kez daha dikkat çekti. Türkiye genelinde sadece üç belediyenin sahip olduğu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden işletme onay belgesine sahip tesis, mama üretimiyle örnek olmayı sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve beraberindeki Anet A.Ş. Genel Müdürü ile Anet Veteriner Hekimi, tesiste kullanılan teknoloji, üretim kapasitesi ve çevresel katkılar hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında tesiste görevli Mezbaha Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Yusuf Dur ve Tesis Sorumlu Yöneticisi Uzman Veteriner Hekim Volkan Çubuk mama üretiminin detaylarını paylaştı. 8 MİLYON TL DEĞERİNDE MAMA ÜRETİLDİ Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 25 bin 638 kilogram kedi ve köpek maması üreterek piyasa değeri yaklaşık 8 milyon TL’ye ulaşan bir başarıya imza attı. Üretilen mamalar, Türkiye’nin en donanımlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde kullanılırken sokakta yaşayan hayvanlara da destek sağlıyor. Hammaddeler tamamen bağış yoluyla temin edilen taze tavuk ve balıktan oluşuyor. BAŞKAN ARAS: "SEVGİYLE HİZMET EDİYORUZ" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, tesisten ve diğer projelerden duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti: "Tüm projelerimizi her canlıya duyduğumuz sevgiyle şekillendiriyoruz. Geçici Hayvan Bakımevimiz ve Mama Üretim Tesisimiz, bu yaklaşımımızın en güzel örneklerindendir. Bakımevimizde can dostlarımıza nitelikli bir bakım hizmeti sunarken, Mama Üretim Tesisimizle hem dostlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyoruz. Bugün birçok belediyenin bu modelimizi örnek alması, bizleri gururlandırıyor. Bu başarı, yalnızca belediyemizin değil, patili dostlarımıza duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımızın ve gönüllülerimizin ortak eseridir". Mama Üretim Tesisi, hem üretim kapasitesi hem de çevresel duyarlılığıyla Muğla’dan Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.

Başkan Aras Kooperatifçilik Günü’nde Kooperatiflerle Buluştu Haber

Başkan Aras Kooperatifçilik Günü’nde Kooperatiflerle Buluştu

MUĞLA (İHA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nde, 13 ilçeden kooperatif temsilcilerini ve üyelerini ağırladı. Etkinlikte konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kooperatiflerin ekonomik kazancın, sosyal adaletin, yerel kalkınmanın ve sürdürülebilir bir geleceğin temel taşları olduğunu vurguladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk olan "Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi" projesiyle kooperatifleri bir çatı altında toplamayı başardı. Bu birlik sayesinde hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarında önemli satışlar gerçekleştiren kooperatifler, üretici ve tüketicilere daha fazla fayda sağlıyor. KOOPERATİFLERDEN BAŞKAN ARAS’A TEŞEKKÜR Etkinlikte kooperatif başkanları destekler için teşekkürlerini iletti. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Raşit Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı zeytinlik arazi ve ekipman desteği sayesinde üretimlerini artırdıklarını belirtti. Yıldırım, "Zeytin ve zeytinyağı üretmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen 194 dönümlük zeytinlik arazisinden faydalanmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, Büyükşehir’in Kooperatifler Birliği çatısı altındayız. MELSA’ya da zeytinyağımızı gönderiyoruz. Zeytin boylama makinemiz Büyükşehir Belediyemiz tarafından getirildi. Filtreleme makinemiz, dolum makinemiz ve tanklarımız bize hediye olarak verildi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras öncülüğünde hep beraber büyümeyi hedefliyoruz" dedi. Milas Anatolie Kadın Kooperatifi Başkanı Nurgül Çöllüoğlu ise belediyenin verdiği destekle zeytinliklerini işleyerek zeytinyağı ürettiklerini söyledi. "Muğla Büyükşehir Belediyesi bize inanılmaz destek verdi, güç verdi. Şu anda 7-8 tane zeytinliğimiz var. Muğla Büyükşehir ile yaptığımız protokol karşılığında zeytinliklerimizi işleyerek zeytinyağı elde ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi sadece zeytinlik anlamında değil, malzeme ve ekipman anlamında da bize sonuna kadar destek veriyor" diyerek Başkan Aras'a teşekkür etti. Yerleşik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı da tüm ürünlerini MELSA (Melsa Muğla El Sanatları San.Tic.Ltd.Şti.) bünyesinde tanıtıp pazarladıklarını ifade etti. Başkan Aras, konuşmasında kooperatiflerin güçlerini birleştirerek daha büyük başarılara imza atabileceklerini belirtti. "Bundan önce de kooperatiflerimiz ile çalışmalarımızı ortaklaştırdık. Yapabileceğimiz destekleri konuştuk ve bundan sonraki yol haritamızı da belirledik. Gücümüzü birleştirmek zorundayız. Ayrı ayrı parçalanmış şekilde hareket edersek başarı sağlayamayız, sonuç alamayız diye düşünüyorum. Biz bunun için yaklaşık 41 kooperatifi bir üst birlik çatısı altında toplamış ve desteklemiş durumdayız. Desteklemeye de devam ediyoruz" dedi.

Muğla’da Yangın Zararlarını Azaltmak İçin Destek Seferberliği Haber

Muğla’da Yangın Zararlarını Azaltmak İçin Destek Seferberliği

Yangınların Ardından Yaralar Sarılıyor Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında yaşanan orman yangınlarının ardından tarım arazileri ve ormanlık alanlarda oluşan zararları azaltmak için destek paketlerini hayata geçiriyor. Belediye, arıcılık, tarımsal sulama ve ağaçlandırma alanlarında önemli projeler başlattı. Arıcılara Ücretsiz Ekipman Desteği Bölgenin önemli gelir kaynaklarından arıcılığı desteklemek için 2025 yılında arıcılara ahşap taban kovan, bal hunisi, arıcı maskesi gibi çeşitli malzemeler ücretsiz olarak temin edilecek. Sulama Altyapısına Boru Desteği Dalaman Elcik Mahallesi’nde tarımsal sulama sistemleri için 500 metrelik boru desteği sağlanarak hasarlı altyapı yenilendi. Borular, muhtarlıklar aracılığıyla ihtiyaç sahibi üreticilere ulaştırıldı. "Her Kapıda Bir Fidan" Projesi Yangınlardan zarar gören ağaç varlığını canlandırmak için ceviz ve zeytin fidanları ücretsiz dağıtılmaya başlandı. Bugüne kadar 258 bin fidan dağıtan belediye, 10 bin dekarlık alanın yeniden yeşermesine katkı sağladı. Halktan Teşekkür Elcik Mahallesi sakini Berna Aşkın Ünlü, yardımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yapılan yardımlar tarımsal olarak çok faydalı olacak. Kendi mahsullerimizi yetiştireceğiz. Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ederiz” dedi. Başkan Aras: "Tüm İmkanlarımızı Seferber Ettik" Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangın sonrası vatandaşların zararlarını azaltmak için tüm imkanları kullandıklarını belirtti ve desteklerin devam edeceğini vurguladı.

Muğla, Kasım’da Ege’nin İhracat Şampiyonu Oldu Haber

Muğla, Kasım’da Ege’nin İhracat Şampiyonu Oldu

MUĞLA (İHA) - Ege İhracatçı Birlikleri, Kasım ayında ihracatını yüzde 9'luk artışla 1 milyar 528 milyon dolardan 1 milyar 664 milyon dolara yükseltirken, Muğla, Ege illeri arasında yüzde 40 artışla önemli bir başarıya imza attı. Muğla, Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında sadece Ege'nin değil, Türkiye'nin de şampiyonu oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2024 yılının 11 ayında ihracatını yüzde 1,3 artışla 16 milyar 888 milyon dolara çıkarttı. Kasım ayında sanayi sektörleri yüzde 9 artışla 844 milyon dolarlık katkı sağlarken, tarım sektörleri yüzde 6 artışla 712 milyon dolara ulaştı. Madencilik sektöründe ise büyük bir artış yaşanarak yüzde 31’lik bir artışla 107 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. SANAYİ, TARIM VE MADENCİLİK SEKTÖRLERİNDE BAŞARI Muğla, zeytin ve zeytinyağı ihracatında da dikkat çekici bir performans sergileyerek Kasım ayında yüzde 92'lik bir artışla 59,7 milyon dolara yükseldi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği de yüzde 28 artışla 172 milyon dolar ihracat yaparak sektördeki liderliğini sürdürdü. Ege Bölgesi, 2023 yılı Kasım ayında 2 milyar 669 milyon dolar olan ihracatını yüzde 1 oranında artırarak 2 milyar 695 milyon dolara çıkarttı. Muğla ise 82,5 milyon dolardan 115 milyon dolara çıkarak ihracat artış rekortmeni oldu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tarım, sanayi ve madencilik sektörlerindeki artışların sevindirici olduğunu belirterek, ihracatın Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı. Eskinazi, "11 aylık performansımızla mevcudu koruduğumuz gibi, yüzde 1,3’lük ihracat artış hızı yakaladık. Döviz kurundaki artış enflasyonla uyumlu olsaydı ihracatımız yüzde 10 artış hızını yakalayabilirdi. Bu da yaklaşık 1,5 milyar dolar daha fazla ihracat yapmamıza imkan verirdi. Türkiye’nin büyümesinin itici gücünün ihracat olduğu son açıklanan verilerle ortaya çıktı. Türkiye'nin 3,5’e aşağı yönlü revize ettiği büyüme hedefini tutturabilmek için ihracatçısına uygun faiz oranlı finansmanı temin etmesi gerekir. Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomide iç piyasa 2025 yılında da soğutulmaya devam edecek. Çıkış yolumuz ihracat" yorumunda bulundu.

Dünya Toprak Günü’nde Toprağın Önemi Vurgulandı Haber

Dünya Toprak Günü’nde Toprağın Önemi Vurgulandı

Toprağın Önemi ve Koruma Çalışmaları Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır” diyerek toprağın korunmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Saylak, doğal afetler, hızlı yapılaşma ve erozyon gibi tehditlere dikkat çekerek, sürdürülebilir tarım uygulamaları için toprakların iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti. 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarı Saylak, Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında Muğla’da kurulan 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarı’nın çiftçilere ve kamu kuruluşlarına hizmet verdiğini belirtti. Bu laboratuvarda bugüne kadar 535 toprak ve 2 sulama suyu numunesi analiz edilerek çiftçilere rehberlik sağlandığını açıkladı. Saylak, "Bilinçsiz gübreleme, toprağı kirletirken üretim kaybına yol açıyor. Bu nedenle üreticilerimize toprak analizinin önemini anlatmaya devam edeceğiz" dedi. Zirai Ambalaj Atıklarının Bertarafı Muğla’da 19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edilerek çevre ve su kaynaklarının korunması hedefleniyor. Proje kapsamında pestisitlerin toprak ve su kaynaklarını kirletmesini önlemek için çalışmalar yürütülüyor. Saylak, “Hedefimiz temiz toprak, temiz su ve temiz çevre” ifadelerini kullandı. Türkiye’de Tarım Alanlarının Korunması Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 itibarıyla koruma altına alınan büyük ova sayısını 468’e çıkararak 9,5 milyon hektar tarım alanını güvence altına aldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Saylak, bu çalışmaların tarımsal üretimi artırmak ve geleceği güvence altına almak için sürdüğünü belirtti. Dünya Toprak Günü vesilesiyle toprağın yaşam için taşıdığı önem bir kez daha hatırlatıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.