TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muğla Büyükşehir Belediyesi

AGRONEWS - Muğla Büyükşehir Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muğla Büyükşehir Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi Haber

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi

MUĞLA (İHA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kedi-Köpek Mama Üretim Tesisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ziyaretiyle bir kez daha dikkat çekti. Türkiye genelinde sadece üç belediyenin sahip olduğu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden işletme onay belgesine sahip tesis, mama üretimiyle örnek olmayı sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve beraberindeki Anet A.Ş. Genel Müdürü ile Anet Veteriner Hekimi, tesiste kullanılan teknoloji, üretim kapasitesi ve çevresel katkılar hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında tesiste görevli Mezbaha Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Yusuf Dur ve Tesis Sorumlu Yöneticisi Uzman Veteriner Hekim Volkan Çubuk mama üretiminin detaylarını paylaştı. 8 MİLYON TL DEĞERİNDE MAMA ÜRETİLDİ Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 25 bin 638 kilogram kedi ve köpek maması üreterek piyasa değeri yaklaşık 8 milyon TL’ye ulaşan bir başarıya imza attı. Üretilen mamalar, Türkiye’nin en donanımlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde kullanılırken sokakta yaşayan hayvanlara da destek sağlıyor. Hammaddeler tamamen bağış yoluyla temin edilen taze tavuk ve balıktan oluşuyor. BAŞKAN ARAS: "SEVGİYLE HİZMET EDİYORUZ" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, tesisten ve diğer projelerden duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti: "Tüm projelerimizi her canlıya duyduğumuz sevgiyle şekillendiriyoruz. Geçici Hayvan Bakımevimiz ve Mama Üretim Tesisimiz, bu yaklaşımımızın en güzel örneklerindendir. Bakımevimizde can dostlarımıza nitelikli bir bakım hizmeti sunarken, Mama Üretim Tesisimizle hem dostlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyoruz. Bugün birçok belediyenin bu modelimizi örnek alması, bizleri gururlandırıyor. Bu başarı, yalnızca belediyemizin değil, patili dostlarımıza duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımızın ve gönüllülerimizin ortak eseridir". Mama Üretim Tesisi, hem üretim kapasitesi hem de çevresel duyarlılığıyla Muğla’dan Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.

Başkan Aras Kooperatifçilik Günü’nde Kooperatiflerle Buluştu Haber

Başkan Aras Kooperatifçilik Günü’nde Kooperatiflerle Buluştu

MUĞLA (İHA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nde, 13 ilçeden kooperatif temsilcilerini ve üyelerini ağırladı. Etkinlikte konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kooperatiflerin ekonomik kazancın, sosyal adaletin, yerel kalkınmanın ve sürdürülebilir bir geleceğin temel taşları olduğunu vurguladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk olan "Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi" projesiyle kooperatifleri bir çatı altında toplamayı başardı. Bu birlik sayesinde hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarında önemli satışlar gerçekleştiren kooperatifler, üretici ve tüketicilere daha fazla fayda sağlıyor. KOOPERATİFLERDEN BAŞKAN ARAS’A TEŞEKKÜR Etkinlikte kooperatif başkanları destekler için teşekkürlerini iletti. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Raşit Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı zeytinlik arazi ve ekipman desteği sayesinde üretimlerini artırdıklarını belirtti. Yıldırım, "Zeytin ve zeytinyağı üretmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen 194 dönümlük zeytinlik arazisinden faydalanmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, Büyükşehir’in Kooperatifler Birliği çatısı altındayız. MELSA’ya da zeytinyağımızı gönderiyoruz. Zeytin boylama makinemiz Büyükşehir Belediyemiz tarafından getirildi. Filtreleme makinemiz, dolum makinemiz ve tanklarımız bize hediye olarak verildi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras öncülüğünde hep beraber büyümeyi hedefliyoruz" dedi. Milas Anatolie Kadın Kooperatifi Başkanı Nurgül Çöllüoğlu ise belediyenin verdiği destekle zeytinliklerini işleyerek zeytinyağı ürettiklerini söyledi. "Muğla Büyükşehir Belediyesi bize inanılmaz destek verdi, güç verdi. Şu anda 7-8 tane zeytinliğimiz var. Muğla Büyükşehir ile yaptığımız protokol karşılığında zeytinliklerimizi işleyerek zeytinyağı elde ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi sadece zeytinlik anlamında değil, malzeme ve ekipman anlamında da bize sonuna kadar destek veriyor" diyerek Başkan Aras'a teşekkür etti. Yerleşik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı da tüm ürünlerini MELSA (Melsa Muğla El Sanatları San.Tic.Ltd.Şti.) bünyesinde tanıtıp pazarladıklarını ifade etti. Başkan Aras, konuşmasında kooperatiflerin güçlerini birleştirerek daha büyük başarılara imza atabileceklerini belirtti. "Bundan önce de kooperatiflerimiz ile çalışmalarımızı ortaklaştırdık. Yapabileceğimiz destekleri konuştuk ve bundan sonraki yol haritamızı da belirledik. Gücümüzü birleştirmek zorundayız. Ayrı ayrı parçalanmış şekilde hareket edersek başarı sağlayamayız, sonuç alamayız diye düşünüyorum. Biz bunun için yaklaşık 41 kooperatifi bir üst birlik çatısı altında toplamış ve desteklemiş durumdayız. Desteklemeye de devam ediyoruz" dedi.

Gazeteci Mehmet Öztürk’ten Arıcılıkta Övgüye Değer Başarı Haber

Gazeteci Mehmet Öztürk’ten Arıcılıkta Övgüye Değer Başarı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 24 Kasım'da geniş bir katılımla başladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen etkinlik, Marmaris Grand Yazıcı Turban Otel’de gerçekleştiriliyor.    Kongreye, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, TAB Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ziya Şahin, MAYBİR Başkanı Veli Türk, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Yem Daire Başkanı Kayıhan Kayhan, Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Güney Ege Muğla Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Apimondia Temsilcisi Riccardo Sebastianini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev katıldı. Etkinliğe, İl Birlik Başkanları, akademisyenler, yerel yöneticiler ve Türkiye genelinden arıcılar da yoğun ilgi gösterdi.   ARICILARI DÜNYA İLE BULUŞTURMA HEDEFİ Açılışta konuşan TAB Başkanı Ziya Şahin, kongrenin arıcıları uluslararası arıcılık sektörüyle buluşturmayı ve Türk çam balını dünya pazarında hak ettiği konuma taşımayı hedeflediğini belirtti. Şahin, Türkiye'nin çam balı üretimindeki liderliğine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin hem sektörün gelişimine hem de balın küresel tanınırlığına katkı sağlayacağını ifade etti.    MEHMET ÖZTÜRK'E "EN İYİ TANITIM ÖDÜLÜ" VERİLDİ Kongrede, arıcılık sektörü için yaptığı haberler ve tanıtımlar nedeniyle Gazeteci Mehmet Öztürk, "En İyi Tanıtım Ödülü"ne layık görüldü. Öztürk, arıcılıkla ilgili haberlerini Toprak TV, Bereket TV ve AGRO TV'deki televizyon programları ve kendi web sitesi üzerinden uzun yıllardır geniş kitlelere ulaştırıyor. Ayrıca Dünya Arıcılar Kongresi Apimondia dahil birçok uluslararası etkinliği takip eden Öztürk, sektördeki farkındalığı artırma çabalarıyla tanınıyor.     Öztürk'e ödülü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) adına Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir takdim etti. Törende, En İyi Tanıtım Ödülü’nün yanı sıra sektördeki başarıları ve katkıları nedeniyle 50’ye yakın ödül sahiplerini buldu. Kongre boyunca, arıcılık sektörünün gelişimi, çam balı üretiminin artırılması, sürdürülebilir yöntemler ve balın uluslararası pazarlardaki konumunun güçlendirilmesi konuları ele alınacak. Panel ve oturumların yanı sıra çeşitli ödül törenleriyle, arıcılık alanındaki başarılı çalışmalar teşvik edilecek.   Etkinlik, Türkiye'nin çam balı üretimindeki liderliğini daha ileri taşıma misyonuyla 27 Kasım'a kadar devam edecek.

Muğla Büyükşehirden ‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi Haber

Muğla Büyükşehirden ‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi

Muğla'da yaşanan orman yangınları nedeniyle zarar gören bahçelerin yeniden yeşermesi amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi, "Her Kapıda Bir Fidan" projesi başlattı. Bu proje kapsamında, yangından etkilenen mahalleler öncelikli olmak üzere il genelinde ücretsiz ceviz ve zeytin fidanı dağıtımına başlanacak. Muğla, verimli toprakları ve öne çıkan tarım ürünleri ile bilinen bir tarım kenti olarak üreticilere meyve fidanı desteğini sürdürmeye devam ediyor. "Her Kapıda Bir Fidan" projesi kapsamında, Muğla Büyükşehir Belediyesi yangınlardan etkilenen mahallelere ceviz ve zeytin fidanı dağıtarak bu bölgelerin yeniden yeşermesine katkıda bulunacak. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 258 bin zeytin, kestane, badem, ceviz ve keçiboynuzu fidanı dağıtarak yaklaşık 10 bin dekar toprağı fidanlarla buluşturdu. Projeden yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını [bu linkten](https://mugla.bel.tr/fidantalep) veya 0 (252) 212 62 90 numaralı telefondan yapabilecekler. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın bir tarım kenti olarak üreticilere her alanda destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Başkan Aras, yangınlar sonrası toprakların tekrar yeşilleneceği projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. “Muğla'daki yangınlar sonrası ekiplerimizi hemen sahaya göndererek kaybettiğimiz zenginlikler ve üreticilerimizin zararlarıyla ilgili çalışmalar başlattık. Özellikle çam balının başkenti Muğla'da arıcılarımızın kovanları yangınlarda büyük zarar gördü. Büyükşehir olarak arıcılarımıza kovan ve arıcılık malzemeleri desteği vereceğiz. Ayrıca, meyve fidanı desteği ile üreticilerimizin yangından zarar gören arazilerinde fidanlarını toprakla buluşturacağız. Kaybettiğimiz ormanlarımızı eski haline döndüremesek de, kararan topraklarımızı tekrar yeşillendireceğiz” dedi.

Muğla Büyükşehir’den yangından etkilenen arıcılara destek Haber

Muğla Büyükşehir’den yangından etkilenen arıcılara destek

Arıcıların yoğun olarak kovanlarını bıraktığı bölgede çıkan yangına Büyükşehir Belediyesi 179 personel 54 araçla müdahale etti. Yangında orman örtüsü yanında üreticilerin arı kovanları da büyük zarar gördü. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatı ile soğutma çalışmaları devam ederken yangın bölgesine giden Büyükşehir ekipleri 710 arı kovanının yangında zarar gördüğünü tespit etti. Geçim kaynağı arıcılık ve bal olan üreticiler için hemen devreye giren Büyükşehir Belediyesi çıtalı kovan ve arıcılık ekipmanı desteği vererek üreticilerin zararını bir nebze olsa azaltmayı hedefliyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras dünyanın ve Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezi olan Muğla’da yangınlardan etkilenen üreticilere destek olacaklarını söyledi ve bu tür yangınların yaşanmaması için tüm vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti. Başkan Aras; orman varlığı ile Türkiye’nin en şanslı illerinden biri olan Muğla’da yaşanan orman yangınlarında ağaçları ve canlı yaşamının olumsuz etkilendiğini, aynı zamanda ekmeğini bu ormanların nimetlerinden çıkaran üreticilerin de bu yangınlarda kovanlarını, arılarını kaybettiğini söyledi. Başkan Aras, yangınlardan etkilenen arıcılara kovan ve arıcılık malzemesi desteği sağlayacaklarını belirterek, yangın sonrası sahada olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin gerekli incelemeleri yaparak üreticiler ile görüşerek hasar tespit çalışması yaptıklarını ifade etti.

Muğla tarımı dünyaya açılıyor Haber

Muğla tarımı dünyaya açılıyor

Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kooperatiflerin yer aldığı, Türkiye’de bir ilk olan Tarım Güçbirliğiİşletme Kooperatifi Datça Sındı Köyü’nde bir araya gelerek Muğla için önemli adımlar attı. Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin öncü olduğu buluşmaya Seydikemer Eşen Yakabağ Demirler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Menteşe Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Marmaris Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Milas Anatolie Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Milas Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Bodrum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Datça Ahi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi katıldı. Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi ortaklarının katılım sağladığı toplantıda kooperatifler arası işbirliği, ürünlerin yurt içi ve yurt dışına pazarlanması konuları ele alındı. Ayrıca özel sektör temsilcileri de toplantıya katılım sağlayarak, kooperatif ürünlerinin pazarlanması konusunda destek vereceklerini belirttiler. Kooperatifler arası bilgi alışverişi yapılarak, birlikte hareket etme stratejilerinin geliştirildiği toplantıda, kooperatiflerin ortak hedefler doğrultusunda işbirliğini güçlendirmeye ve tarımsal verimliliği artırmaya yönelik konularda görüş birliğine varıldı. Toplantının kooperatifler için önemine değinen Tarım Güçbirliğiİşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk “Toplantılarımızı sürekli hale getirmeye çalışıyoruz. Bu toplantılarla kooperatiflerimizi bir araya getirerek ürünlerini diğer kooperatiflerle paylaşmasını sağlıyoruz. Bu ürünlerin Muğla genelinde öncelikle tanıtılıp satışını gerçekleştirmeyi ardından Türkiye geneline ve yurt dışına satışını önceliyoruz. Bizler en büyük desteği Muğla Büyükşehir Belediyesinden alıyoruz. Yurt dışı ihracatı konusunda kooperatiflerin adımları çok zayıf kalıyor. Bu konu için köklü firmalarla çalışmalarımız devam ediyor. Onlardan da destek alarak yurt dışına ulaşabilmenin yollarını arıyoruz.” ifadelerini kullandı. Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Can Usul, “Kooperatifimizde şu an badem ve zeytinyağı ağırlıklı ürün satmaktayız. Türkiye’de birçok kooperatife ürün satıyoruz. Geçen sene Muğla Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla Katar'a, İsviçre'ye, İngiltere'ye çağla turşusu ihraç ettik. Burada toplanmamızın amacı üretim artışı, pazarlama gibi konulara yönelik fikir alışverişinde bulunarak bu konularda ilerleme sağlamak. Büyükşehir belediyesi bizlereekipman desteği sağlıyor. Badem üreticilerimiz için badem kırma makinesi desteği verildi,bu da hem bizi hem de üreticimizi büyük bir dertten kurtardı.” diye konuştu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarım Teknikeri Cenk Erdoğan “Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Ticaret Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı'nın altında faaliyet gösteren kooperatifleri tek çatı altında buluşturduklarını aktardı.   Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, kooperatifleşmenin üretici ve tüketici için önemli bir konu olduğunu söylerken, "Kooperatifleşme sayesinde üreticilerimizin ürünleri değerinde alınıp, tüketicilere ulaştırılıyor. Tüketiciler de bu sayede kaliteli ürünlere kolayca ulaşabiliyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak üretici ve üretimin değerini biliyoruz. Bu konuda da birçok desteğimiz var. Bu girişimle de kooperatiflerimizi bir araya getirdik. Bu sayede üretimin arttırılması, kaliteli ürünlerin iç ve dış pazara sunulması , kapasite güçlendirme gibi konularda kooperatiflerimizin gelişimine yardımcı olmak için çalışıyoruz.” diye konuştu.

81 ile ücretsiz dağıtılacak yerel tohum hazırlığı başladı Haber

81 ile ücretsiz dağıtılacak yerel tohum hazırlığı başladı

Türkiye’nin 81 iline bugüne kadar 19 milyon yerel tohum dağıtan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, 2025 yılı için ata tohum çalışmalarına başladı. Verimli toprakları ile tarım kenti olan Muğla’da üreticilere ve tarımsal üretime büyük destek veren Büyükşehir Belediyesi yerel tohum çalışmalarına da devam ediyor. Bu kapsamda 29 Ekim 2016 tarihinde kurulan Türkiye’nin en kapsamlı Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi ata tohumlarını üretmeye, envanterine almaya devam ediyor. ‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla kurulan tesis tüm kontrollerini yaptıktan sonra dikimini, üretimini yaptığı ata tohumlarını Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıyor. Yerel Tohum Merkezi’nin envanterinde 980 çeşit ata tohumu bulunuyor. Bu çeşitler içerisinde sebze tohumlarının dışında; orman, kaba yem ve tıbbi aromatik tohumları da yer alıyor. Dağıtılacak tohumların hazırlanma aşamalarını aktaran Muğla Büyükşehir Belediyesi Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, Yerel tohum merkezi envanterimizde 980 çeşit tohumu koruma altına aldık. “2025 yılı tohum dağıtımı hazırlıkları kapsamında Nisan ayında dikmiş olduğumuz fidelerden; tohum çıkarma, yıkama ve kurutma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların ardından laboratuvarlarımızda çimlenme testi, tohumla taşınabilir hastalık ve zararlı analizleri yapılacak. Yapılan analizler sonunda sağlıklı tohumlarımızı 1 Şubat itibari ile Türkiye’nin 81 iline ücretsiz olarak dağıtılacaktır” dedi.

Büyükşehir Distilasyon tesisi çalışıyor, üretici kazanıyor Haber

Büyükşehir Distilasyon tesisi çalışıyor, üretici kazanıyor

Bugüne kadar 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan toplanan lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplamda 773 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 48,7 ton bitki hidrosolü üretildi. Büyükşehir Distilasyon Tesisi sayesinde piyasa değeri yaklaşık 3 Milyon TL olan uçucu yağ ve bitki hidrosolü elde edildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerkesik-Yeniköy Mahallesi’nde kurduğu Koku Vadisi projesi kapsamında üretilen bitkilerden uçucu yağ çıkarılması amacıyla kurduğu distilasyon tesisi, eskiden kendi imkanları ile tıbbi aromatik bitkileri doğadan toplayan ya da üreten vatandaşlarında katma değeri yüksek ürünler elde etmesini ve gelirlerinin artmasını sağlıyor. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören; “Yaklaşık 5 yıldır tıbbi aromatik bitki üretimi ile uğraşıyoruz. 2019 yılında Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol sonrası hizmet alanımızı 26 mahalleye çıkardık ve 200 bin adet tıbbi aromatik bitki dikimi yaptık. Hasat başladı. Tüm üreticilerimiz distilasyon merkezinden randevularını alarak hasatlarını yapıyor. Lavantadan sıvı sabun, yüzey temizleyici, şampuan, kolonya, lavantalı dondurma, lokum ve son olarak lavantalı gazoz üretimine başlayacağız” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi personeli Ahmet Babacık Distilasyon Tesisi’nde bugüne kadar 773 litre uçucu yağ ve 48 buçuk ton bitki hidrosolleri elde ettiklerini söyledi. Ahmet Babacık; “Tıbbi aromatik bitkiler AR-GE laboratuvarımızda 32 çeşit bitkinin dönemsel ve yöresel olarak yağ tayinlerini yapıyoruz. Bu sayede hangi ilçede hangi bitkiden daha çok verim aldığımızı görebiliyoruz”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.