TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Murat Zorluoğlu

AGRONEWS - Murat Zorluoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Murat Zorluoğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

We will work together to further increase agricultural production Haber

We will work together to further increase agricultural production

Diyarbakır Governor Murat Zorluoğlu continues his visits to public institutions and organizations for inspections and information gathering. Governor Zorluoğlu visited the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry, where he received a briefing on ongoing and implemented projects in the fields of livestock and agriculture in Diyarbakır and exchanged views on problems and proposed solutions. During the meeting, Provincial Director Mustafa Ertan Atalar provided general information about the current state of agriculture in the city, planned projects for the development of the agriculture and livestock sectors, and the institution itself. In his speech at the meeting, Governor Zorluoğlu expressed his satisfaction with the work being done. He said, "Diyarbakır is a true agricultural city. It ranks high nationally in products like wheat, cotton, lentils, and corn. It also hosts a significant animal population. Each year, our irrigable agricultural lands are increasing. With the Silvan Dam coming into operation, almost all of our irrigable lands, approximately 4 million decares, will be irrigated. This means doubling the total agricultural production and adding hundreds of thousands of jobs. Therefore, during my term, agriculture will be a sector we will focus on heavily in Diyarbakır. Our farmers have received and continue to receive significant support from our government, particularly the Ministry of Agriculture and Forestry. Large irrigation projects are progressing rapidly. May God bless them. Our role is to take steps to increase and diversify production alongside our farmers." The meeting was attended by Deputy Governor Ömer Coşkun, Provincial Director of Agriculture and Forestry Mustafa Ertan Atalar, as well as deputy provincial directors, branch managers, and unit heads.

Haber

"Tarımsal üretimin daha da artması için hep birlikte çalışacağız"

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik inceleme ve bilgi alma ziyaretlerini sürdürüyor. Vali Murat Zorluoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek, Diyarbakır’da hayvancılık ve tarım alanında uygulanan ve devam eden projeler hakkında brifing alarak, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte tarımın mevcut durumu yanında, tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için planlanan projeler ve kurum hakkında genel bilgiler verdi. Vali Zorluoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Zorluoğlu, “Diyarbakır gerçek bir tarım şehri. Buğday, pamuk, mercimek ve mısır gibi ürünlerde ülke ölçeğinde ilk sıralarda. Çok önemli bir hayvan varlığına da ev sahipliği yapıyor. Her geçen sene sulanabilir tarım arazilerimiz artıyor. Silvan Barajımızın da devreye girmesiyle sulanabilir topraklarımızın neredeyse tamamı yaklaşık 4 milyon dekar arazi sulanacak. Bu, toplam tarım üretiminin ikiye katlanması demek, ilave yüz binlerce istihdam demek. Bu nedenle görev süremiz boyunca Diyarbakır’da tarım sektörü üzerinde çok çalışacağımız bir sektör olacak. Çiftçilerimize başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere hükümetimiz çok ciddi destekler verdi, veriyor. Büyük sulama projelerinin yapımı süratle devam ediyor. Allah razı olsun. Bize düşen de çiftçilerimizle omuz omuza üretimi artıracak ve çeşitlendirecek adımları atmak” dedi. Toplantıya Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar’ın yanı sıra, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve birim sorumluları da katıldı.

Diyarbakır’da sıcakta işçilerin domates mesaisi başladı Haber

Diyarbakır’da sıcakta işçilerin domates mesaisi başladı

Diyarbakır'da kurutmalık domates mesaisi, Vali Murat Zorluoğlu'nun katılımıyla düzenlenen programın ardından başladı. Kentte son 3 yılda toplam 35 bin 500 dekar alanda 355 bin ton üretilen domatesin büyük bölümü Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç edilerek, pizza sosunda kullanılıyor. Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde yetiştirilen domatesler, kurutulduktan sonra dünyanın dört bir tarafına ihraç edilecek. Kentteki hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine rağmen işçiler, domatesleri tarladan getirip kurutmak için bıçaklarla tek tek kesiyor. Kesilen domatesler daha sonra tuzlanıp, güneş altında 10 gün bekletiliyor. Kurutulan domatesler Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç edilirken, İtalya'da pizza yapımında sos olarak kullanılıyor. Domates kurutma işi, bölgede yüzlerce kişiye istihdam sağlıyor. Merkez Bağlar ilçesi kırsal Gömmetaş Mahallesi'nde düzenlenen kurutmalık domates sergisine Vali Murat Zorluoğlu da katıldı. Zorluoğlu, işçilerle birlikte domates kesti, tuzlama yaptı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, “Diyarbakır'da tarım potansiyeli oldukça yüksek malumunuz. Bu manada tabii çok iddialı olduğumuz ve Türkiye ölçeğinde ciddi bir pay sahibi olduğumuz ürünlerimiz var. İşte buğday gibi, pamuk gibi, mısır gibi, mercimek gibi. Gerçekten çok büyük miktarlarda Diyarbakır'da üretiliyor. Ancak son zamanlarda ürün çeşitliği politikamızın da bir gereği olarak domates üretiminde de epey bir mesafe kat edilmiş. Ve bu yıl özellikle kurutulmuş domates anlamında yaklaşık 235 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz. Bunlar kurutulduğunda yaklaşık yüzde 10'luk bir kurutulmuş ürün elde ediliyor. Yani 30-35 bin ton civarında kurutulmuş domates elde etmiş olacağız. Bu tabii verimi gittikçe artan bir alan. Yani daha önceki yıllarda dekar başına verim daha azken, şimdi son zamanlarda zirai mücadeleyle de birlikte daha etkili, verimli üretim gerçekleşiyor. Gittikçe artan miktarı elde etmeye başladık. Bu sevindirici bir şey” dedi. Kurutulan domateslerin aynı zamanda İtalya'ya da gönderilerek pizza sosunda kullanıldığını dile getiren Zorluoğlu, “Aynı zamanda istihdama da önemli katkı sağlayan bir alan bu. Tabii burada bu kurutulan domates normal güneş ışıklarıyla kurutulduğu için domatesteki mineral kaybı ve benzeri eksiklikler olmuyor. Çok daha kaliteli, lezzetli bir domates, kuru domates elde edilmiş oluyor. Buradan arkadaşlarımız bu kuruttukları malzemeyi tabii İzmir bölgesine götürüyorlar. Orada paketledikten sonra oradan da daha çok yurt dışına ve ağırlıklı olarak da İtalya'ya muhtemelen pizza yapımı için daha çok kullanılıyor. Bunlar ihraç ediliyor. Yani burada üretilen domates İtalya'da bir restoranda bir pizzaya malzeme olarak, oradaki lezzet olarak ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Diyarbakır'a gelerek kurutmalık domates işinde çalışan Hülya Bengi, 7 yıldır bu işi yaptığını belirtti. Bengi, “Domatesleri burada ikiye bölüp, güneş altında kurutuyoruz. Sabahın 04.00'ünde buraya çalışmaya gelip, saat 09.00 olunca kahvaltı molası veriyoruz. Akşam saat 19.00'da da evimize gidiyoruz. Güneş altında çalışmak çok zor oluyor. Ama buna mecburuz. Ekmek parası sonuçta. Bu işi yapmazsak para kazanamayız. 7 yıldır domates kurutmalık işinde çalışıyoruz. Aslında artık zor gelmiyor, alıştık” ifadelerine yer verdi. Kardeşi Hediye Bengi ise, şunları kaydetti: “Domatesleri ortadan ikiye ayırıp kurutuyoruz. Hava sıcak, ama bu işi yapmak zorundayız. Çünkü yazın çalışacak yer burasıdır. 7 yıldır bu işi yaptığımız için artık alıştık.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.