TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muş

AGRONEWS - Muş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor Haber

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor

MUŞ (İHA) - Muş, hayvancılıkta önemli bir yere sahip olmayı sürdürüyor. 235 bin büyükbaş hayvan varlığı ile öne çıkan şehirde, 2025 yılında gerçekleşmesi beklenen 80 bin buzağı doğumundan yaklaşık 5 milyar TL gelir hedefleniyor. Verimli mera ve yaylalarda başlayan buzağı doğumlarının, bölge ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırması bekleniyor. "BUZAĞILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ" Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Aral, gazetecilere yaptığı açıklamada, buzağı doğumlarının başladığını ve 2025 yılının çiftçiler için bereketli bir yıl olmasını dilediklerini ifade etti. Aral, "Buzağı doğumları başladı. 2025 yılında Muş genelinde 80 bin buzağı bekliyoruz. Buzağı doğumlarından kent ekonomisine yaklaşık 5 milyar TL’lik bir katkı bekliyoruz. Buzağılarımıza bebek gibi bakıyoruz. Yeni doğan buzağılarımıza anne sütü veriyoruz. Kendi çocuklarımıza nasıl bakıyorsak buzağılara da öyle bakıyoruz" dedi. DOĞU İLLERİNE ÖZEL DESTEK TALEBİ Aral, Doğu illerinde hayvancılık yapmanın zorluklarına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın hayvancılığa yönlenmesini istiyoruz. Hayvancılıkta kar miktarı yüksektir. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bir ricamız oldu. Doğu illerinde, Batı illerine göre hayvancılık yapmak daha zor. Doğu illerini kapsayacak farklı projeler istiyoruz. Çünkü yaklaşık 6 ay kar altında kalıyoruz ve girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu anlamda bize destekler verilirse daha iyi şartlarda hayvancılık yaparız" ifadelerini kullandı. Muş, hayvancılık potansiyeli ve elde edilen gelirlerle bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor. 2025 yılında beklenen buzağı doğumlarının, şehrin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Bulanık’ta Günlük 100 Ton Organik Süt Hedefi Haber

Bulanık’ta Günlük 100 Ton Organik Süt Hedefi

MUŞ (İHA) - Muş’un Bulanık ilçesinde, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle 2020 yılında başlatılan proje sayesinde günlük 100 ton organik süt üretimi amaçlanıyor. Bulanık Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz, ilçedeki üreticileri ziyaret ederek soğuk zincir projesinin ekonomik katkıları hakkında bilgilendirme yaptı. "BULANIK TARIM VE HAYVANCILIKTA GÜÇLÜ BİR POTANSİYELE SAHİP" Kaymakam Ömer Övünç Koşansu, projenin önemine vurgu yaparak, "2020 yılında DAKA desteğiyle yürüttüğümüz projemizi fonksiyonel bir hale getireceğiz. Bulanık ilçemizde 7 köy ve beldede her biri 4 ton kapasiteli olmak üzere toplamda 28 ton kapasiteli süt toplama ünitelerimiz mevcuttur. İlçemiz tarım ve özellikle hayvancılık bakımından bölgede mukayeseli üstünlüğe sahiptir. Nitekim TÜRKVET kayıtlarına göre ilçemiz sağmal hayvan varlığı bakımından Türkiye'de 922 ilçe arasında Ödemiş, Milas ve Siverek'ten sonra 4. sırada yer almaktadır. Tarım ve hayvancılık potansiyelimiz çok yüksek olmakla birlikte bu potansiyelimizi yeterince değerlendirmiyoruz. Asıl amacımız Bulanık'ta var olan potansiyeli katma değerli ürünlere dönüştürmek, etkin bir soğuk ve tedarik zincirini oluşturmaktır. Bu kapsamda ilçemizde 2020 yılında başlatılan projenin kapasitesini artırmak, tarımsal potansiyeli katma değere dönüştürmek ve farklı tarımsal projeleri istişare etmek amacıyla çiftçilerimizle bir araya geliyoruz. Çiftçilerimizin sıkıntılarını yerinde dinliyoruz ve varsa istek ve taleplerini alıyoruz" dedi. SÜT TOPLAMA ÜNİTELERİ ÜRETİCİYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan, projeyle ilgili detayları paylaştı. Özkan, "Amacımız ilçemizde tarım ve hayvancılıkta nitelikli projeler geliştirmektir. Daha önceki yıllarda sütlerin toplanması ve arzı konusunda problemler yaşanmaktaydı. Biz de onun için 2020 yılında Bulanık ilçesinde 7 köy ve beldeyi pilot bölge olarak belirledik ve bu köy ve beldelerimizde süt toplama üniteleri kurduk. Kuruluş amacımız, çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerin değer fiyatına piyasaya sunulması ve işleme tesislerinin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi hijyenik ve yeterli miktarda sağlamaktır. Projenin başarılı ve sürdürülebilir olması için 4 yıldır çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız siz değerli üreticilerimize tarım ve hayvancılık alanında daha farklı projeler sunmaktır. Sütün piyasaya süreklilik içinde arzının sağlanması, üreticilerimizin rekabet gücünü artıracak, tarım ve hayvancılık alanında daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Bulanık ilçemizde hayata geçirilen proje, bakanlık tarafından örnek gösterilen projelerden bir tanesidir" ifadelerini kullandı. Projenin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından örnek gösterilen bir çalışma olduğu belirtilirken, Bulanık’ta tarımsal potansiyelin daha etkin şekilde değerlendirilmesi için yeni projelerin de yolda olduğu ifade edildi.

Muş’ta Zorlu Kış Koşullarında Besicilik Mücadelesi Haber

Muş’ta Zorlu Kış Koşullarında Besicilik Mücadelesi

Zorlu Şartlara Karşı Direnç Muş’un Karabey köyündeki Kamiş mezrasında besicilik yapan çobanlar, sabahın erken saatlerinde soba yakarak güne başlıyor. Hayvanlarına saman ve arpa verip, onları karlı arazilerde meşe dallarıyla besliyorlar. Keçilerin kar üzerindeki hareket kabiliyeti, besicilere bir nebze kolaylık sağlıyor. Saatlerce soğuk hava ve karla mücadele eden çobanlar, sık sık kıyafet değiştirerek hastalıklardan korunmaya çalışıyor. Öğle yemeklerini doğa şartlarında hazırlayan besiciler, akşam hayvanlarını ağıllara götürerek yemlemeyi sürdürüyor. "Hayvancılık Zor Ama Vazgeçemeyiz" Besicilerden Abuzer Güngör, hayvancılığın zorluklarını şu sözlerle ifade etti: “Hayvanlarımızın doğumu yaklaşıyor. Sabahları karın üzerinde yürüyerek onları besliyoruz. Islanıyoruz, soğuk oluyor ama mecburuz. Her zaman tedbirli geziyoruz. Gün sonunda hayvanları ağılın yanına getirip tekrar saman veriyoruz. Hayvancılık zor ama geçim kaynağımız bu.” Soğuğa Karşı Mücadele ve Dayanışma Hayatullah Güngör ise yem ve samandan tasarruf etmek için zorlu kış şartlarında mezrada kaldıklarını belirtti: “Gece arkadaşlarla burada kalıyoruz. Karla ve soğukla mücadele ederek günümüzü geçiriyoruz. Dağda hayvanların yanında ateş yakıyoruz. Zor ama hayatımızdan memnunuz.” Geleneksel Yöntemlerle Süren Meslek Yusuf Yılmaz, günlük rutinlerini anlatarak, “Sabah erkenden kalkıyoruz, hayvanları otlatıyoruz. Meşe dallarıyla besliyoruz. Akşam saman ve arpa veriyoruz. Günü böyle tamamlıyoruz,” dedi. Muş’taki besiciler, tüm zorluklara rağmen bölgenin hayvancılık potansiyelini canlı tutarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu Haber

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,1’e gerilerken, en düşük gelir grubunun payı yüzde 6,3’e yükseldi. En yüksek gelir grubunun gelirden aldığı pay, 2023 yılına kıyasla 0,6 puan düşerken, en düşük gelir grubunun payı 0,2 puan artış gösterdi. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye ulaştı. GİNİ KATSAYISI VE SOSYAL TRANSFERLERİN ETKİSİ Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, 0,007 puan azalarak 0,413 olarak hesaplandı. Sosyal transferler hariç tutulduğunda bu oran 0,476’ya yükseldi. Emekli maaşları ve sosyal yardımların etkisiyle gelir dağılımındaki bozulma azaldı. YILLIK GELİRLERDE EĞİTİM VE SEKTÖR ETKİSİ Yıllık ortalama gelir, yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL’ye çıkarken, inşaat sektörü gelir artışında yüzde 115,4 ile öne çıktı. İşverenlerin yıllık geliri 804 bin 882 TL ile zirvede yer aldı. GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE BÖLGESEL FARKLILIKLAR En yüksek gelir, İstanbul’da 257 bin 891 TL, en düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde 91 bin 818 TL oldu. Gelir eşitsizliği İstanbul’da en yüksek seviyedeyken, Kocaeli ve çevresi eşitlikte ön sırada yer aldı. İSTİHDAMDA DÖNÜŞÜM VE HAREKETLİLİK 2023’te işsiz olanların yüzde 40,8’i 2024’te çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 90,6’sı iş hayatını sürdürürken, işgücüne katılımda da artış görüldü.

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor Haber

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

MUŞ (İHA) - Muş Ovası’nda, kar altında kalan şeker pancarlarının hasadı zor şartlarda sürdürülüyor. Kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarı, bin 711 çiftçinin 85 bin dönümlük alanda yapılan ekim sonrası Muş Şeker Fabrikası'na taşınıyor. ÇİFTÇİLER KAR YAĞIŞINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, pancar sökümü ekim ayında başladı. Ancak, bu yıl karın erken yağmasıyla çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Kar yağışı tarlaları beyaza bürürken, pancarlarını tarladan çıkaramayan çiftçilerin işleri zorlaştı. Pancarın sökümü için yoğun çaba sarf eden çiftçiler, soğuk hava nedeniyle tarlada ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Traktörler ve kamyonlar çamura saplandığında ise komşu tarlalardaki traktörlerin yardımıyla araçlar çıkarılıyor. "PANCARA ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ" Çiftçi Emrah Soysal, pancarın ekiminden sökümüne kadar büyük emek verdiklerini belirterek, "Ekimi, çapası, ilacı, sulamasını yapıyoruz. Aynı bir çocuğa bakar gibi biz de pancarımıza bakıp büyütüyoruz. İlkbaharda ektiğimiz pancarları şu an söküyoruz. Çok zor bir emek, Allah kimseyi emeğinden mahrum etmesin. Yaz aylarından beri uğraşıyoruz" dedi.  Soysal, "Bu sene kar erken yağdı. Pancarlar kar altında kaldı. Söküme ekim ayında başladık ve hala çalışıyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Pancarı traktörle çıkarıp, kamyon ve römorkla taşıyoruz. Karın erken yağması işimizi çok zorlaştırdı ama buna rağmen işimize devam ediyoruz. Tabii hava çok soğuk olduğu için tarlada ateş yakıp ateşin başında ısınmaya çalışıyoruz. İnşallah pancar sökümünü bitirip bu sezonu kapatacağız" ifadelerini kullandı. "GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ" Bir diğer çiftçi Ömer Subaşı ise, "İlkbaharda ektiğimiz pancarları tarlalarda iki ay önce sökmeye başladık ve söküm işlerimiz devam ediyor. Tarlalar çok olduğu için sökümü yetiştiremedik. Kar yağışı ile birlikte tarlalar kar altında kaldı. Bizler de şu an gece gündüz büyük emekler ve uğraşlarla pancarları sökmeye çalışıyoruz. İnşallah daha fazla kar yağmadan çalışmaları bitiririz" diye konuştu. Kar yağışıyla birlikte zor şartlarda devam eden şeker pancarı hasadı, çiftçiler için fiziksel ve ekonomik açıdan büyük bir mücadele anlamına geliyor. Çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmemesi için zorlu kış koşullarında bile durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri Haber

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri

Tarım ve Hayvancılıkta Destek Artışı Şart Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’un geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın istenilen düzeyde olmadığını belirten Süer, desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine göre, küçükbaş hayvancılıkta lider olan Van’da, sektörün daha profesyonel bir anlayışla dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Pazar ve Nakliye Sorunları Çözülmeli Yaylalardan dönen hayvanların yem maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle düşük fiyata satılmak zorunda kaldığını belirten Süer, nakliye desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. Van’ın ülke pazarına uzaklığı sebebiyle Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere yapılan sevkiyatların çiftçilere ek maliyetler yüklediğini belirtti. TMO Başmüdürlüğü ve Lojistik Talepleri Süer, Van’da bir Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü kurulmasının bölge için önemini vurgulayarak, mevcut şube müdürlüğünün ihtiyaçları karşılamadığını söyledi. Ayrıca Van-Şırnak karayolu projesinin tamamlanmasının, tarım ve hayvancılık lojistiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade etti. Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri Van Ticaret Borsası Başkanı Süer, çiftçilerin en büyük sorunlarının yem maliyetleri, pazar eksikliği ve sürü yöneticisi (çoban) temini olduğunu belirtti. "Çiftçilerimiz uygun fiyatlı yem, geniş pazar olanakları ve lojistik destekle daha rahat nefes alabilir" dedi. Ayrıca, Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla almasının sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi. Bölgesel Kalkınmaya Pozitif Ayrımcılık Çağrısı Van’ın, geniş mera varlığı ve tarım potansiyeliyle sektördeki rolünü güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Süer, lojistik desteklerin yanı sıra devlet yatırımlarıyla bölge çiftçisine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etti. Süer, "Birlikte çalışarak daha güçlü bir hayvancılık sektörü inşa edebiliriz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.