TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muş

AGRONEWS - Muş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Malazgirt’te pancar üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı Haber

Malazgirt’te pancar üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı

Muş’un Malazgirt ilçesindeki şeker pancarı üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı. Malazgirt Ziraat Odası Başkanlığının toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Ağrı Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Mehmet Bayram, Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, Malazgirt Pancar Şefi İbrahim Bostancı ve Malazgirtli şeker pancarı üreticileri katıldı. Şeker pancarı üreticilerinin karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Malazgirt pancar üreticilerinin sorunlarını ve sıkıntılarını dinlemek amacıyla Malazgirt ilçesine geldiklerini belirtti. Erdoğan, “Geçen yıllarda yaşanan sorun ve sıkıntıların tekrarlanmaması için var gücümüzle çalışacağız. Her konuda sizlerin yanında olacağız. Ayrıca, tohum olarak da sizlere yerli tohum önerisinde bulunmak istiyorum” dedi. Toplantıda, üreticilerin karşılaştığı kota sıkıntıları, yerli tohum, pancar kuyrukları, maliyetlerin artması gibi konular ele alınarak bu sorunlara yönelik çözüm yolları görüşüldü. Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ise üreticilerin yaşadığı sıkıntıları detaylı bir şekilde anlatarak, Ağrı Şeker Fabrikası yetkililerinden destek talep etti. Malazgirt Pancar Şefi İbrahim Bostancı da, şeker pancarı üretiminde yerli tohum kullanımının önemine değinerek, yerli tohumların adaptasyon kabiliyetinin yüksek olduğunu ve üreticilere büyük avantajlar sunduğunu vurguladı. Toplantıya katılan şeker pancarı üreticileri ise sorunlarını doğrudan yetkililere iletme fırsatı buldukları için memnuniyetlerini dile getirdiler.

Muş’ta artan hava sıcaklıkları karpuz tarlasını vurdu Haber

Muş’ta artan hava sıcaklıkları karpuz tarlasını vurdu

Muş'ta son günlerde artan hava sıcaklıkları, karpuz tarlalarını olumsuz etkiledi. Karpuz tutmaya başlayan fideler, aşırı sıcakların etkisiyle kurumaya yüz tuttu. Muş’ta yüksek sıcaklık nedeniyle mahsuller zarar gördü. Etkili olan sıcak hava dalgası tarlalarda verimi düşürdü. Sıcakların etkisi ile karpuz fidelerinde yanmalar meydana gelirken, verilen su ise köklerde çürümeye neden oldu. Muş’un Kumluca köyünde yaklaşık 30 yıldır çiftçilik yapan Erkan Korkmazer, havaların aşırı ısınmasından dolayı karpuz tarlasında kurumaların meydana geldiğini söyledi. Korkmazer, aşırı sıcaklardan kaynaklı olarak ürünlerinde kayıp yaşadıklarını ifade ederek, “Yaklaşık 30 yıldır çiftçilik yapmaktayım. Bu sene ektiğim mahsullerden bilhassa karpuzda yanmalar meydana geldi. Havaların aşırı sıcak oluşundan dolayı olduğunu biz sezdik bunları. Her türlü ilaçlama ve sulama yapmamıza rağmen bir türlü döndürüp kurtaramadık ve hala da yanmaya devam ediyor. Öte yandan diğer ürünlerimizde de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Bunun tedbirini alamadık. Sulamaya önem verdik. Sulama yapınca bu sefer de hava çok sıcak olduğu için toprak bu suyu kaynatıyor ve bu da kök çürüklüğüne neden oluyor. Bu yüzden bu sene yeterli verimi alamadık. Olanın da gitmesinden korkuyoruz. İnşallah havalar biraz serinler de mahsullerimiz düzelir” dedi.

Bulanık’ta Biçerdöverler denetlendi Haber

Bulanık’ta Biçerdöverler denetlendi

Muş’un Bulanık ilçesinde arpa ve buğday hasadı yapan biçerdöverler Bulanık Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetlendi. Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz, ilk hasadın yapıldığı Erentepe Beldesi Gülçimen Mahallesi mevkiinde, ziraat mühendisleri birlikte çiftçileri tarlalarında ziyaret etti. Belde ve köylerde arpa ve buğday hasadı yapan biçerdöverler denetleyen müdür Korkmaz, yılın ilk tahıl ürününün hayırlı ve bereketli olması, kazasız belasız sağlıklı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Bulanık’ın önemli tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten müdür Harun Korkmaz, "Bulanık, tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş ve önemli bir potansiyele sahip. İdarecilerimiz ve yöneticilerimiz aktif olarak tarımsal ve hayvancılık alanında güzel çalışmalar gerçekleştirmiş. Hasat sezonumuz ilçemize ve bölgemize hayırlı olsun" dedi. Düzenli yağışlarla verim artışı görüldüğünü belirten Korkmaz, “Kontrollerde tane düşme oranı çok düşük. Hatta yok denecek kadar azdır. Bakanlığın belirlediği tane düşüm oranı yüzde 2’dir. Burada şuanda bu oranın çok çok altındadır. Ziraat odasının belirlediği biçerdöver fiyatları ise kurda 180 TL. Sulu arazi de 190 TL. Saman yapımında ise 2 ton olarak belirlenen konteynerler ise bin 400 TL’dir. Bu yıl bizim için de arkadaşlar için de kazasız, belasız, yangınsız bir yıl diliyorum. Bulanık’ta 1 milyon dönüme yakın arazi ekilmektedir. Bunun yüzde 60-70’i arpadır. 80-90 bin ton arpa ve 50 bin tona yakın da buğday beklentimiz bulunmaktadır. Geçen seneki rekolteye eşdeğer bir rekolte bekliyoruz” diye konuştu. Batmandan Bulanık’a 2 biçerdöverle çalışmaya geldiklerini belirten Fariz Tabki, yıllardır Bulanık’a çalışma geldiklerini belirterek, “18-20 yıldır Bulanık, Malazgirt bu bölgeye çalışmaya geliyoruz. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Belirlenen fiyatlar iyi bizleri kurtarıyor. İnşallah çiftçiler de fiyatlardan memnundur” dedi.

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi Haber

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi

Muş’un Bulanık ilçesindeki çiftçiler, bakanlığın verdiği hububat alım fiyatları ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım ve randevu sistemi hakkında bilgilendirildi. Bulanık Ziraat Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Bulanık Ziraat Odası Başkanı Nevzat Taşdemir, Bulanık’ta TMO tarafından hububat alımı ve ofis randevuları hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla toplantı yaptıklarını belirtti. Muş TMO Müdür Yardımcısı Mehmet Göngür ise randevulu alımı hasatla birlikte yapmayı planladıklarını belirterek, “Bu yıl ekinleriniz çok güzel görünüyor. İnşallah geçen yıldan daha fazla verim alırız. Ofis olarak çiftçilerimizin hububatını nasıl alırız diye programlar yapıyoruz. Ziraat odası ve ilçe tarım müdürlükleri vasıtasıyla sizleri bilgilendireceğiz. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan üreticilerimiz başvurabilirler. En az 5 ton ve en fazla 50 ton günlük alabiliyoruz. Maksimum 150 ton olacak. Bu yıl ofis olarak ihracatı açtık, ithalatı kapattık. Ürünlerinizi aldıktan 45 gün içerisinde ödeme yapılacak. Bu alım seyrimize göre de değişebilir. Erkende ödeme yapılabilir. Dampersiz araç kabul etmeyeceğiz. Bulanık ilçesinde üç yerde alım yapmayı planlıyoruz. Randevu sistemi dışında alım yapmayacağız. Bir kişi 50 ton randevu almışsa 150 ton veremez. Elli tonu çiftçimiz teslim edecek. Tekrar randevu sisteminde randevu alacaktır. Biz buğdayı alırken protein değerlerine bakıyoruz. Ona göre sınıflandırma yapılıyor. Bu yıl ki alımlarda daha dikkatli olacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Bakanlığımız, hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteğinin belirlediğini duyurdu. Ürünlerinizi perten cihazı ile alacağız. Ürünlerinizin kalitesine göre fiyat biçeceğiz” diye konuştu. Çiftçilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıya Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz da katıldı.

Varto’da et fiyatları yükselince vatandaşlar balığa yöneldi Haber

Varto’da et fiyatları yükselince vatandaşlar balığa yöneldi

Muş’un Varto ilçesinde, kırmızı etin fiyatını yüksek bulan vatandaşlar beyaz ete ve balığa yöneldi. Kırmızı etin kilosunun 400 TL’ye yükseldiği ilçede, vatandaşlar bayram öncesinde beyaz ete ve balığa rağbet gösterdi. Kırmızı etin fiyatını yüksek bulan Veysel Mertyüz adlı vatandaş, balığa yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Balıkçıların da bu durumu fırsata çevirdiğini dile getiren Veysel Mertyüz, "Ete yapılan zamla birlikte fiyatlar oldukça yüksek. Biz de mecburen balık ve tavuk etine yöneldik. Balık çok rağbet gördüğü için fiyatları da arttı. Geçen hafta kilosu 50 TL olan sazan balığı bugün 70 TL’ye olmuş" dedi Murat Nehri’nde yakaladığı balıkları Muş Caddesi üzerinde satan Murat Tarhan adlı satıcı ise fiyatların normal olduğunu belirterek, 70 liranın çok yüksek bir rakam olmadığını söyledi. Son günlerde vatandaşların balığa rağbet ettiğini belirten Tarhan, "Satışlarımız iyice arttı. Murat Nehri’nden ve Varto Çayı’ndan avladığımız balıkları satarak para kazanıyoruz. Tezgâhımızda balık hiç kalmıyor. Satışa sunduğumuz balıklar kısa süre içerisinde tükeniyor. Günlük taze olarak tükeniyor" diye konuştu. Sağlıklı bulduğundan dolayı beyaz eti tercih ettiğini belirten Bilal Çelik de, "Çocuklarıma daha çok tavuk ve balık yediriyorum. Çünkü daha sağlıklıdır" şeklinde konuştu.

Muş cabbage yield: 90 Million TL income Haber

Muş cabbage yield: 90 Million TL income

The cabbage harvest continues in Muş Plain, which has the third-largest cultivable area in Turkey, contributing an estimated 90 million 365 thousand Turkish Lira to the local economy this year. The cabbage, cultivated on 5,194 hectares in Muş Plain, is being harvested. Farmers in Bağlar Village, affiliated with the central district, start harvesting as the first light of the day appears. Cabbages, sold especially to eastern provinces and cities like Istanbul, Ankara, Bursa, and Izmir, become an essential item on tables during the winter months. Muş Çorti Soup and Çorti Pickles made from cabbage have been registered and granted geographical indication by the Turkish Patent and Trademark Office. Mehmet Gün, the Director of Agriculture and Forestry for the province, toured the cabbage fields in Bağlar Village and emphasized the importance of cabbage cultivation in Muş's agricultural activities. Gün, chatting with the farmers, mentioned that they anticipate a contribution of approximately 90 million 365 thousand TL to the local economy from cabbage harvest, saying, 'White cabbage is one of our products that is suitable for the ecosystem of Muş. Cabbages produced by our farmers have been in demand in Muş and surrounding provinces for years. It is a high-value-added product. It holds significant importance as one of the symbolic products of Muş. Our province has received 4 geographical indications, two of which are Çorti Soup and Çorti Pickles made from white cabbage. In 2022, cabbage cultivation was carried out on an area of 2,850 hectares, resulting in approximately 9,965 tons of product. Within this framework, for the year 2023, we expect 18,073 tons of product from an area of 5,194 hectares. It is anticipated that this product will contribute approximately 90 million 365 thousand TL to our province.' Adnan Sönmez, who began harvesting as the first light of the morning broke, stated that they continue the harvest. He mentioned, "We started harvesting our cabbages, which we planted in the spring season, as of the 10th month. We irrigated six times during the summer. We offer them for sale at 60 TL per unit and 6 TL per kilogram. We sell cabbages to surrounding provinces like Bingöl, Elâzığ, Bitlis, Batman, and Şırnak."

Muş’ta lahana üretiminden 90 milyon lira gelir bekleniyor Haber

Muş’ta lahana üretiminden 90 milyon lira gelir bekleniyor

Türkiye’nin üçüncü en büyük ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda hasadı devam eden lahana ile bu yıl kent ekonomisine 90 milyon 365 bin lira katkı sağlanacağı öngörülüyor. Muş Ovası’nda 5 bin 194 dekarda ekimi yapılan lahananın hasadı devam ediyor. Merkeze bağlı Bağlar Mahallesi’nde geçimlerini çiftçilikle sağlayan üreticiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girerek hasada başlıyor. Başta doğu illeri olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi illere de satışı yapılan lahana kış aylarında sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yerini alıyor. Lahanadan yapılan Muş Çorti Aşı ve Çorti Turşusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştı. Bağlar Mahallesi’ndeki lahana tarlalarını gezen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, lahana yetiştiriciliğinin Muş’un tarımsal faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Çiftçilerle sohbet eden Gün, lahana hasadından kent ekonomisine yaklaşık 90 milyon 365 bin lira katkı beklediklerini belirterek, “Muş ilimize ekosistemine uygun olan ürünlerimizden biri de beyaz lahanadır. Yıllardan beridir üreticilerimizin ürettiği lahanalar Muş’ta ve çevre illerden rağbet görüyor. Katma değeri yüksek olan bir üründür. Muş ilimizin simgesi olan ürünlerden olmasından dolayı önemli bir yere sahiptir. İlimiz 4 coğrafi işaret almış, bunların 2 tanesi ise beyaz lahanadan yapılan Çorti Aşı ve Çorti Turşusudur. 2022 yılında 2 bin 850 dekarlık alanda lahana yetiştiriciliği yapılırken bu alanda 9 bin 965 ton civarında ürün elde edilmişti. Bu çerçevede 2023 yılında 5 bin 194 dekarlık bir alanda 18 bin 73 ton ürün bekliyoruz. Bu ürün hasadından ilimize yaklaşık 90 milyon 365 bin TL’lik bir girdi olacağı öngörülmektedir” dedi. Sabahın ilk ışıkları ile tarlaya gelerek hasada başlayan Adnan Sönmez ise hasada devam ettiklerini ifade ederek, “İlkbahar mevsiminde ektiğimiz lahanalarımızı 10’uncu ay itibari ile hasadına başlıyoruz. Yaz döneminde 6 kere su verdik. Tarlada tanesini 60 TL, kilosunu ise 6 TL’den satışa sunuyoruz. Bingöl, Elâzığ, Bitlis, Batman ve Şırnak gibi çevre illere lahana satışı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Potato harvest of women from Muş Haber

Potato harvest of women from Muş

The women who harvest the potatoes consumed with affection in Muş contribute not only to the household economy but also cover the educational expenses of their children. Women agricultural workers harvesting potatoes in Muş bring bread to their homes with their hard work. Women agricultural workers harvesting potatoes in the fields of the Yıldız Alparslan Agricultural Enterprise Directorate collect the potatoes, which are harvested with a tractor, by hand, putting them into sacks. Starting their challenging work early in the morning with the first light of the day, the women reach the potato fields from the city center by vehicles after completing their household chores. Stating that the developing agricultural areas in Muş are a source of income for them, Sevgi Subaşı said, "To educate our children and contribute to the family budget, we work in the fields throughout the summer. I wake up early in the morning, do household chores, and then come to the field. Here, we harvest potatoes. My children go to school, and I have to work to educate them and contribute to my husband. Women need to work. Starting in the summer and continuing until the late autumn, we can find work in many cultivation areas, especially sugar beet cultivation, and receive a daily wage of 400 lira. This way, we bring bread to our homes." Explaining that she comes to harvest potatoes after milking the cows in the early morning, Çiçek Çetin, a mother of 7 children, said, "I come to the field to harvest potatoes. Here, I dig potatoes under the ground until evening. Then, I go back home, milk the cows again, prepare meals for the children, and wash dishes until late at night. As women, we have no night or day. Our work is difficult, but by working, I am educating my children. I work until the late autumn. Our job is quite challenging."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.