TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muş Ovası

AGRONEWS - Muş Ovası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muş Ovası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor Haber

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

MUŞ (İHA) - Muş Ovası’nda, kar altında kalan şeker pancarlarının hasadı zor şartlarda sürdürülüyor. Kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarı, bin 711 çiftçinin 85 bin dönümlük alanda yapılan ekim sonrası Muş Şeker Fabrikası'na taşınıyor. ÇİFTÇİLER KAR YAĞIŞINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, pancar sökümü ekim ayında başladı. Ancak, bu yıl karın erken yağmasıyla çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Kar yağışı tarlaları beyaza bürürken, pancarlarını tarladan çıkaramayan çiftçilerin işleri zorlaştı. Pancarın sökümü için yoğun çaba sarf eden çiftçiler, soğuk hava nedeniyle tarlada ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Traktörler ve kamyonlar çamura saplandığında ise komşu tarlalardaki traktörlerin yardımıyla araçlar çıkarılıyor. "PANCARA ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ" Çiftçi Emrah Soysal, pancarın ekiminden sökümüne kadar büyük emek verdiklerini belirterek, "Ekimi, çapası, ilacı, sulamasını yapıyoruz. Aynı bir çocuğa bakar gibi biz de pancarımıza bakıp büyütüyoruz. İlkbaharda ektiğimiz pancarları şu an söküyoruz. Çok zor bir emek, Allah kimseyi emeğinden mahrum etmesin. Yaz aylarından beri uğraşıyoruz" dedi.  Soysal, "Bu sene kar erken yağdı. Pancarlar kar altında kaldı. Söküme ekim ayında başladık ve hala çalışıyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Pancarı traktörle çıkarıp, kamyon ve römorkla taşıyoruz. Karın erken yağması işimizi çok zorlaştırdı ama buna rağmen işimize devam ediyoruz. Tabii hava çok soğuk olduğu için tarlada ateş yakıp ateşin başında ısınmaya çalışıyoruz. İnşallah pancar sökümünü bitirip bu sezonu kapatacağız" ifadelerini kullandı. "GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ" Bir diğer çiftçi Ömer Subaşı ise, "İlkbaharda ektiğimiz pancarları tarlalarda iki ay önce sökmeye başladık ve söküm işlerimiz devam ediyor. Tarlalar çok olduğu için sökümü yetiştiremedik. Kar yağışı ile birlikte tarlalar kar altında kaldı. Bizler de şu an gece gündüz büyük emekler ve uğraşlarla pancarları sökmeye çalışıyoruz. İnşallah daha fazla kar yağmadan çalışmaları bitiririz" diye konuştu. Kar yağışıyla birlikte zor şartlarda devam eden şeker pancarı hasadı, çiftçiler için fiziksel ve ekonomik açıdan büyük bir mücadele anlamına geliyor. Çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmemesi için zorlu kış koşullarında bile durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Muş Ovası'nda hububat hasadı başladı Haber

Muş Ovası'nda hububat hasadı başladı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi'nde "Altın Başakların Hasadı ile Muş Ovası'nda Yüzler Gülüyor" sloganıyla hasat töreni düzenlendi. Törende biçerdöver kullanan Vali İlker Gündüzöz, devlet olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını söyledi. Hükümetin tarımın ve hayvancılığın gelişmesi için önemli faaliyetler içerisinde olduğunu belirten Gündüzöz, "Arazi toplulaştırmasıyla daha nitelikli alanlara kavuşuyoruz. Böylelikle tarımsal verimliliğin artması sağlanıyor. Arazi toplulaştırmasında önemli bir noktaya geldik. Özellikle Muş Ovası suyla buluştuğunda daha verimli hale gelecek. 3 milyon liralık birinci kısım ihalesi yapıldı. Yakın zamanda Muş Ovası'nda sulama faaliyeti yapılacak. Bu da randımanı, verimliliği ve rekolteyi artıracak" dedi. Yapılacak çalışmalarla çiftçinin elini güçlendireceklerini anlatan Gündüzöz, şunları kaydetti: "Çiftçilerimiz zenginleştiğinde diğer sektörlerimize de olumlu yansıması olacak. Bu imkanları bize veren devletimize teşekkür ederiz. Bu yıl bolluk ve bereket yılı oldu. İnşallah her yılımız bolluk ve bereketle geçer. Türkiye'den sonra Avrupa'yı besleyen çok önemli ürün çeşidine ve verimliğine sahip Muş Ovası'nı göreceğiz. Muş Ovası verimli bir ova haline gelecek. Bu ovayla övüneceğiz. Çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum." İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün de önceki yıllara göre hububat hasadında yüzde yüz artış beklediklerini ifade etti. Gün, "2022 yılı verilerine göre geçen 1 milyon 250 dekarlık alanda 345 bin ton buğday elde edildi. Buğday konusunda bölgede birinci sıradayız. 2022 yılında bu toprakların bereketlenmesi, atıl arazilerin değerlendirmesi konusunda Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün geliştirdiği proje kapsamında çiftçilerimize özellikle tohum hibe edildi. 2023 yılında ekilen 1 milyon 400 bin dekarda buğday, 400 bin dekar alanda ise arpa ekimi yapıldı. Bu yıl 1 milyon 800 bin alanda hububat ekim gerçekleştirildi. Buğdayda yüzde yüz artış bekliyoruz." diye konuştu. Konuşmaların ardından 11 biçerdöverle ilk hasat yapıldı. Törene, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mehmet Ali Bayar, İl Özel İdaresi Genel Sekteri Şeyhmus Yentür, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Hanifi Yağmur, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Muş'ta meraların yeşermesiyle besiciler yem masrafından kurtuldu Haber

Muş'ta meraların yeşermesiyle besiciler yem masrafından kurtuldu

Kapladığı 1650 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en büyük ovalarından biri olan Muş Ovası'ndaki otlaklar, kar örtüsünün kalkmasının ardından küçükbaş hayvan sürüleriyle şenlendi. Kış boyunca ahırlarda ve kar örtüsünün üzerinde hayvanlarını besleyen besiciler, yeşeren zengin floraya sahip Muş Ovası'ndaki meraları kullanmaya başladı. Kış döneminin ardından hayvanlarını meralarda otlatan besiciler, bu sayede yem masraflarından kurtulmanın sevincini de yaşadı. Muş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım, AA muhabirine, Muş'un küçükbaş hayvan varlığıyla iyi bir noktada olduğunu söyledi. Muş'ta 1 milyon 250 bine yakın küçükbaş hayvanın bulunduğunu belirten Salkım, şöyle konuştu: "Muş, hayvancılık bakımından en önemli illerden biri. Kış sürecini uzun yaşasak da kentteki meralarımız çok verimli. Muş Ovası, hayvancılık merkezi konumunda. Yeşeren otlaklarından hayvanlarımız faydalanıyor. Baharın gelişiyle hayvanlar meralarda otlatılıyor. Hayvancılık noktasında daha iyi yerlere gelmeyi ümit ediyoruz. Bu yıl hayvan sahipleri, kendi işletmelerinden kar elde etti. Önceki yıllarda olumsuz hava koşulları nedeniyle hayvanlar yaklaşık 6 ay ahırda kalıyordu. Bu yıl hayvanları 2,5 ay ahırda yemledik. Şu an dağlarda kar olmasına rağmen Muş Ovası yemyeşil, hayvanlar dışarıda. Bu da besiciler için bir artıdır. Meranın yeşermesi besicilerin yüzünü güldürüyor." "Hayvancılığa müsait bir iliz" Bu yıl herkesin hayvancılık sektöründen memnun olduğunu dile getiren Salkım, "Diğer yıllara göre daha iyi durumdalar. Bu yıl çiftçimiz para kazandı. Besiciler, hem ilin hem de ülkenin ekonomisine katı sağlıyor. Hayvancılığı daha iyi noktalara getirebilmek için devlet desteğine ihtiyacımız var. Kredi desteği sağlanırsa hayvancılık daha da gelişecek. Devlet desteği besiciler için çok önemli. Büyük bir ovaya sahibiz, hayvancılığa müsait bir iliz. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. "Hayvanları ahırdan çıkardık" Besicilerden Eyüp Yalçın da baharın gelişiyle hayvanları meraya çıkarmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti. Büyükbaş hayvanları satarak küçükbaş hayvancılık yapmaya başladıklarını anlatan Yalçın, "300 küçükbaş hayvanımız var. Havanın ısınmasıyla hayvanlarımızı ovaya çıkardık. Muş Ovası yeşerdi, bu da bizi mutlu ediyor. Hayvanların sesinin meralarda yankılanması bizi mutlu ediyor. Hayvanlar artık gece ovada kalacak." dedi. Besicilerden Emrah Özçelik ise "Kışın çok zorlandık, çok fazla kar yağdı. Kısa süre önce merkezdeki karlar eridi. Saman tam bitmek üzereyken karların erimesi ve Muş Ovası'nın yeşermesi çok işimize yaradı. O yüzden çok mutluyuz. Allah'a şükürler olsun. Kaç gündür yağmur yağıyordu, yeni güneş yüzü gördük. Hayvanları otlatmaya başladık." şeklinde konuştu. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.