TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mustafa Demir

AGRONEWS - Mustafa Demir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Demir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da tıbbi aromatik bitki üretimi artıyor Haber

Samsun’da tıbbi aromatik bitki üretimi artıyor

Samsun’da tıbbi aromatik bitki üretiminin artırılması kapsamında son 2 yılda toplam 134 çiftçiye 1 milyon 140 bin adet fide, 28 bin adet fidan, 5 adet makine ve ekipman desteği verildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentte tarımın gelişmesi, çiftçi sayısının ve üretilen ürün miktarının artırılması amacıyla yaptığı çalışmalara aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile ortak yürütülen ‘Tıbbi Aromatik Bitkilerin İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi Projesi’ ve ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat Kurutma ve İşleme Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında çalışma yapıldı. 3 proje kapsamında kentte 2022-2023 yıllarında 134 çiftçiye 603 dekar alanda, 1 milyon 140 bin adet fide, 28 bin adet fidan ve 5 adet makine ekipman desteği verildi. Lavanta, adaçayı, ekinezya, kekik, aronya, kuşburnu, sumak bitkileri için yapılan desteklemeler Samsun’un Bafra, Kavak ve 19 Mayıs ilçelerinde yoğunlaştırıldı. Yine uygulanan eğitim projeleri kapsamında da 88 çiftçiye tıbbi aromatik bitkiler konusunda eğitim verildi. Yüksek kaliteli üretim ile gelirleri artacak Samsun’un Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Kentimizde tarımın daha da gelişmesi için Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerimiz yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda kentimizin çok önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli ortaya çıkarıp geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. OKA ve DOKAP iş birliğiyle yürüttüğümüz projelerle çiftçilerimizi bu alanda destekliyoruz. Samsun’da kırsal kalkınmayı desteklemek, katma değerli üretim yapısına geçişte bölge için stratejik ve kritik sektör olarak belirlenen tıbbi ve aromatik bitkiler bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Bu bitkilerin bilinirliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarla, uygulamalı alanda model ve iyi uygulama örnekleri ile uzun vadede çiftçilerimizin istenilen kalite ve verimde üretim yapmasına imkan sağlayarak gelirlerini artırmayı hedefliyoruz” dedi. Dikim alanı yüzde 85 arttı 2022 TÜİK verilerine göre Samsun’da 943 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapıldığını belirten Başkan Demir, “Büyükşehir Belediyesi olarak 17 çeşitte 2020 yılından bu güne kadar toplam 708 dekar alanda çiftçilerimize destek verdik. 2022-2023 yıllarında yürütülen projelerimiz kapsamında ise 603 dekar alanda tıbbi aromatik bitkilerin dikimi yapıldı. Bu da ilimizdeki dikim alanlarını yüzde 85 oranında artırdığımızı gösteriyor. Samsun tıbbi aromatik bitki üretiminde cazibe merkezi haline geliyor” şeklinde konuştu.

Haber

"8. Tarım Fuarı" kapılarını ziyaretçilerine açtı

Karadeniz’in en büyük tarım fuarı olma özelliği taşıyan "8. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı" kapılarını ziyaretçilerine açtı. İsrail’in Gazze’deki katliamı nedeniyle açılış töreni yapılmadı. Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 8. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile çiftçileri bir araya getirdi. Traktörler, zirai dronlar, tarım makineleri, gübre, tohum, fide, fidan, zirai ilaçlar, hayvancılık, hayvani üretim makineleri, hayvancılık ekipmanları, yem sektörü ve ambalaj gibi birçok ürün sergilendiği fuarda 75 adet firma yer aldı. Fuarın açılışında, İsrail’in Gazze’deki katliamı nedeniyle açılış töreni ve protokol konuşmaları yapılmadı. Fuara katılan Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve diğer protokol üyeleri toplu fotoğraf çektirmelerinin ardından stantları gezdi. "Aynı çatı altında toplamaktan mutluyuz" Fuarla ilgili bilgi veren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Fuarda 75 firmamız stant açtı. Çiftçi ile firmalarımız burada buluştu. Samsun’un özellikle 3 büyük ovaya ev sahipliği yapması dolayısıyla sebze, meyve ve diğer tarım ürünlerinde öncü bir rolü var. Tarım fuarları sadece ekipmanlarla alakalı değildir. Gerek hayvancılık yapan gerekse bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz burada fikir alışverişinde bulunuyor. Çiftçilikle ilgili veya o sektörle ilgili deneyimlerini paylaşıyorlar. Bugün baktığımızda Antalya’dan, Konya’dan, Eskişehir’den firmalarımız var. Düşünün sektörümüzde 130 bin çiftçimiz var. Bunun 71 bini bitkisel üretimde, 50 bini hayvancılıkta, diğer kalanlar balıkçılıktadır. Bu çiftçilerimizi tek tek bu firmaları dolaştırmaları çok maliyetli ve külfetli bir iştir. Fabrikalar Samsun’da fuar çatısı altında bir araya geldi. Çiftçilerimizin burayı ziyaret etmesi çok önemli” dedi. 8. Tarım Fuarı 22 Ekim’de sona erecek.

‘Küresel Tarım Forumu’ Samsun’da Haber

‘Küresel Tarım Forumu’ Samsun’da

"Küresel Tarım Forumu”, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımıyla yarın Samsun’da yapılacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen 2. Küresel Tarım Forumu akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getiriyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da açılışına katılacağı Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu, 19 Temmuz Çarşamba günü Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilecek. 5 oturumda yapılacak programda, tarım ekonomisi ve finansman yönetimi, örtü altı yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alınacak. İki gün süresince konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından tarımsal konulardaki çağdaş yaklaşımlar ve güncel uygulamalar aktarılacak. İklim değişikliği sürecinde etkilenen tarım sektöründe yaşananlar ve çözüm yolları başta olmak üzere 20 ana konu gündemde olacak. “Odak noktası olma yolunda önemli” Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, “Özellikle Covid-19 pandemi sonrası yaşanan süreçte gıdaya ulaşımın ne kadar önemli olduğuna hep birlikte şahit olduk. Agricities oluşumu ve 2. Küresel Tarım Forumu da bu gerçeğe küresel ve bölgesel ölçekte vurgu yapmanın, tarımsal sorunlara dikkat çekmenin bir platformu olma yolunda atılan bir adımdır. Forumun Samsun’da düzenlenmesi aynı zamanda ulusal tarımsal kalkınmanın da odak noktası olma yolunda önemli bir çalışma olarak tarihte yerini alacaktır. Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak hem şehrimizdeki çalışmalarımızda hem de üyesi olduğumuz uluslararası yerel yönetim birlikleriyle attığımız somut adımlarla bugüne dek üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. Getirmeye de devam ediyoruz” dedi.

Samsun Büyükşehir, tıbbi ve aromatik bitki üretimini destekliyor Haber

Samsun Büyükşehir, tıbbi ve aromatik bitki üretimini destekliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini artırmak için çiftçileri desteklemeye devam ediyor. Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep her geçen gün giderek artıyor. Türkiye tıbbi ve aromatik bitkilerin yurtdışına satımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olurken, Samsun’un farklı iklim ve ekolojik şartlara sahip olması, bu alanda şehirde önemli avantajlar sağlıyor. Floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından Samsun’un çok önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. İlde tarım alanları sahil, orta geçit ve iç bölgeler bölgelerinde ürün guruplarına göre tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi yapılıyor. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında 23 Mart 2023 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat Kurutma ve İşleme Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi’ yürütülüyor. Proje ile bölgede yetiştirilen ürünlerin getirisinin artırılması ve ekonomik olması için tarla hazırlığı, hasat ve ürün işlenmesi sürecinin tamamını kapsayacak şekilde mekanizasyona gidilmesi ve mekanizasyon için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla birçok destek çalışması gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede son olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini yapan çiftçilere çapa makinası desteği verildi. “Büyükşehir Belediyemiz, tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaşması konusunda aktif rol almaktadır” Proje çerçevesinde teslimi gerçekleştirilen makinelerin şehrin tarımına katkı sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “İlimizde tarımsal üretimi geliştirmek ve ürün çeşitliliğini artırmak, üreticinin gelir düzeyini yükseltmek amacıyla öncü çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyemiz son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaşması konusunda da aktif rol almaktadır. İlimizde kümelenme noktasında mesafeler kat edilmiş olup bundan sonraki süreçte hasat ve işleme konularında çalışmaya devam edeceğiz. DOKAP ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmanın pandemi sonrası gelinen süreçte tıbbi bitkilere olan rağbeti karşılama noktasında önemli bir boşluğu doldurması yanında ilimiz tarımına da bir açılım sağlayacağını görmekteyiz. Bu vesileyle projemizin ilimizin tüm tarım paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, proje desteğinden faydalanacak çiftçilerin OKA, DOKAP ve Samsun Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinden oluşan komisyonca belirlendiğini söyledi. Kanca, “Yapılan değerlendirmede, proje kriterlerine uygun olarak alınan müracaatlarda yapılan inceleme sonucunda biçme makinası, hasat makinası, açıkta doğal kurutma sistemi, taşınabilir polikarbon kurutma çadırı, ayıklama makinası, öğütme makinaları Alaçam, Atakum, Bafra, İlkadım, Kavak, Ladik, Ondokuzmayıs ve Yakakent ilçelerindeki Tıbbi ve Aromatik Bitki üreticileri, Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği ve S.S. Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri olmak üzere toplam 51 çiftçi başvurusu desteklemeye uygun bulunmuştur. Projenin ilk etabında alımı yapılan 5 adet çapa makinasından 1 adet Bafra Sürmeli Mahallesi Derneğine, 2 adeti Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine, 2 adet de Kavak ilçesindeki çiftçilerin ortak kullanımı için Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

13 bin yıllık ata tohumu ile buğday üretimine destek Haber

13 bin yıllık ata tohumu ile buğday üretimine destek

Samsun Büyükşehir Belediyesi Yakakent ilçesine bağlı Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerinde yetiştirilen 13 bin yıllık geçmişe sahip ata tohumu ‘kavılca buğdayı’nın üretiminin ve veriminin artırılması amacıyla çiftçilere organik pelet gübre desteği verdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projeler ve verdiği desteklerle çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen ’Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında Yakakent ilçesinde yüksek rakımlı mahallelerde üretilen, 13 bin yıllık geçmişe sahip ata tohumu kavılca buğdayının üretiminin yaygınlaştırılmasını ve veriminin artırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere 2 bin 125 kilogram organik pelet gübre desteği verdi. Destek ile organik tarım uygulamaları çerçevesinde üretim yapılan 200 dekar alanda rekoltenin artırılması hedefleniyor. 13 bin yıllık ata tohumu Çalışma ile ilgili bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, "Yakakent ilçesinde 600 metre rakım ve üstü tarım arazilerinde 13 bin yıllık kadim tarihi ile antik buğday çeşitlerinden olan ata tohum kavılca buğdayı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemiz Büyükkırık, Sarıgöl Mahallelerinde üretimi yapılan ürün ile sürdürülebilir bir havza özelliği oluşturarak biyolojik çeşitliliğin devamlılığı ve yerel çiftçiliğin, girişimciliğin yaygınlaşmasına katkı sağlamakla beraber, yöresel ürünlere artan ilgi, gıda ve turizm sektörlerinin talebi doğrultusunda yetiştiricilerin kavılca buğdayı üretimini ‘organik tarım’ kapsamında gerçekleştirmesi ve kavılca buğdayı üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır” dedi. “Destekler kesintisiz devam edecek” Kırsalda yaşayan vatandaşların gelirinin artması için tarımsal desteklemeleri kesintisiz şekilde sürdüreceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise "Üretimi teşvik eden projelerimiz ile şehrimizin tarımda bulunduğu noktayı yükseltmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Yeter ki çiftçilerimiz üreteceğiz diyerek, bizden istesin, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu noktada özellikle organik tarımın geliştirilmesi için yaptığımız çalışmalara büyük önem veriyoruz. Organik tarım uygulamaları üretilen ürünlerin tercih edilmesi, aynı rekabet koşullarında diğer üreticilere göre üstünlük sağlaması, güvenilir, kaliteli gıdaların üretilmesine imkân sağlaması, üretici gelirinin artması gibi faydalar sağlamaktadır. Organik tarım uygulamaları, tüketicinin bu uygulamalarla üretilen ürünlere olan güveni sayesinde talepte olan artış, ürünlerine daha kolay pazar bulma, ürünlerini daha kolay pazarlayabilme ve bu sayede gelirlerinde artış ile birlikte yaşam standartlarını yükseltmelerini sağlar. Gıdanın izlenebilirliği ve sağlıkla ilgili risklerinin azaltılması ile artan talepler sayesinde daha fazla kar elde edebilirler. Bu yönden organik tarım uygulamaları ve bu ölçekte kavılca buğdayının yaygınlaştırılmasını sağlanacaktır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.