TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mustafa Ertan Atalar

AGRONEWS - Mustafa Ertan Atalar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Ertan Atalar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır’da 115 bin hayvan kurbanlık için satışa hazır Haber

Diyarbakır’da 115 bin hayvan kurbanlık için satışa hazır

Kentte 115 bin hayvan kurbanlık için hazır halde bulunuyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Diyarbakır’da besiciler tarafından Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsasına getirilen büyük ve küçükbaş hayvanlar alıcı beklerken, vatandaşlar ise bütçesine uygun kurbanlık seçiyor. Çevre il ve ilçelerden kente gelip kurbanlık seçenler olurken, şehir dışında birçok ile de Diyarbakır’dan hayvan sevkiyatı yapılıyor. Öte yandan kent merkezinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli 2 veteriner hekim, 2 ziraat mühendisi (Zooteknist), merkez ilçe müdürlüklerinde görevli 27 veteriner hekim, 2 veteriner sağlık teknikeri, diğer 13 ilçede 34 veteriner hekim olmak üzere toplam 67 personel Kurban Bayramı süresince kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlara teknik, hijyen ve hayvan sağlık hizmetleri veriyor. Canlı Hayvan Borsasında gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte hayvan satış noktalarında yoğunluğun arttığını söyledi. Kurbanlıkların daha sağlıklı temin edilebilmesi için sağlık taraması gerçekleştirdiklerini ifade eden Atalar, “Kurban Bayramı yaklaştı ve Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında hayvan ticareti oldukça artmış vaziyette. Burada büyük bir yoğunluk var. Biz, bayram öncesinde özellikle kurbanlığa hazırlanan hayvanların kontrollerini yapıyoruz. İl dışına bu hayvanları sevklerini gerçekleştiriyoruz. Bunların yanı sıra şehrin giriş çıkış noktalarında denetim yapıyoruz. Ellerinde sağlık sertifikası ve sevk raporu olmayan hayvan sahiplerinin hayvanlarının kente girişine izin vermiyoruz. Bunun dışında kurbanlıkların daha sağlıklı temin edilebilmesi için sağlık taraması gerçekleştiriyoruz. Hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. Büyükbaş hayvanlarda kurbanlık yapılacak hayvanların kriterlerini sayan Atalar, “Kurbanlığın özellikle iki yaşını doldurmuş olması gerek. Bunun için öndeki iki tane süt dişini dökmüş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olarak kabul edilir. Bu hayvanları kurban edebiliyoruz. Küçükbaş hayvanlarda ise koyun ve keçide bir yaşını doldurmuş olmak gerek. Özellikle gebe hayvanların kesinlikle kurban edilmemesi gerekiyor. Canlı, parlak görünüşlü havanlar kurban edilmeye uygun hayvanlardır” ifadelerine yer verdi. Diyarbakır genelinde 5 tane büyük çaplı kesimhanelerinin olduğunu dile getiren Atalar, şunları söyledi: “Kırsalda kesim yapacak olan vatandaşlarımızın ise hayvanlarını ulu orta yerlerde, caddelerde, topluma açık olan yerlerde kesmemelerini istiyoruz. Bahçelerinin bir kenarında düzgün şartlarda kesimlerin gerçekleştirip kurban vazifelerini eda etmelerini istiyoruz. Bunun yanı sıra kurban kesecek kişilerin ehil kişi olması gerekmektedir. Kesinlikle hayvanlara eziyet edecek bir muamele yapılmaması ve bu işi bilenler tarafından güzelce yapılması hususuna dikkat edilmeli.” Bu yıl yaklaşık 37 bin civarında büyükbaş, 78 bin civarında da küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak hazır olduğunu dile getiren Atalar, “Geçen seneki rakamlara oranla bu yıl kurbanlıklar biraz daha yukarda. Geçen yıl kentimizde kesilen hayvan sayısı 9 bin büyükbaş, 18 bin de küçükbaş. Geçen yıl kesilen hayvanlardan çok daha fazla kurbanlığımız var. Bunun yanı sıra sadece dediğim gibi kendi ilimize hitap etmiyoruz. Türkiye’nin çeşitli illerine de hayvan sevki gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır'da buğday verimi dekarda yüzde 23 arttı Haber

Diyarbakır'da buğday verimi dekarda yüzde 23 arttı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Diyarbakır'da yaklaşık 4 milyon 300 bin dekarda üretilen hububat ve bakliyatta hasat tamamlandı. İlkbahar aylarında düzenli ve yeterli yağışın düşmesiyle buğdayın geçen yıl 799 bin ton olan rekoltesinin bu yıl 1 milyon 200 bin tona yükselmesi bekleniyor. Yağış, buğdayda rekoltenin yanı sıra uzun yıllar ortalamasına göre dekara 390 kilogram olan verimi de yüzde 23'lük artışla yaklaşık 480 kilograma yükseltti. "Verim ve rekolte çiftçimizin yüzünü güldürdü" Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, Diyarbakır'ın ülkede tarım potansiyeli yüksek illerin başında geldiğini, ilde yaklaşık 7 milyon dekar arazide tarımsal üretim yapıldığını söyledi. Atalar, bunun yaklaşık 4 milyon 300 bin dekarında hububat ve bakliyat üretildiğini ifade ederek, Türkiye'de yıllara göre buğday üretiminde 2'nci ve 4'üncü sıra arasında yer değiştirdiklerini belirtti. Bu yıl oldukça iyi bir sezon yaşandığına işaret eden Atalar, çiftçilerin modern tekniklerle tarım yapması ve yağışın bu yıl uygun zamanda ve yeterli miktarda düşmesinin verimde ciddi artış sağladığını aktardı. Atalar, şöyle konuştu: "Çiftçimizin yüzü bu yıl hububatta güldü. Rekolte oldukça memnuniyet verici seviyelere ulaştı. Özellikle arpa çok iyi durumda. Buğday uzun yıllar ortalamasına göre iyi. Bu yıl ilimizde buğdayda yaklaşık 1 milyon 200 bin ton rekolte gerçekleşmesini bekliyoruz. Geçen seneki rekoltemiz 799 bin tondu. Bu yıl rekoltede geçen yıla göre yüzde 48'lik bir artış gerçekleşti. Diyarbakır'da buğdayda uzun yıllar ortalamasına göre dekara 390 kilogram civarında verimimiz vardı. Bu yıl ortalama verim 480 kilogram civarında. Dolayısıyla dekar başına elde ettiğimiz verim yüzde 23 arttı. Son iki yılda (2021-2022) yaşanan kuraklığın ardından bu yıl çiftçimizin elde ettiği verim ve rekolte çiftçimizin yüzünü güldürdü." diye konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday ve arpada belirlediği fiyatları çiftçilerin memnuniyetle karşıladığını dile getiren Atalar, TMO'nun ilde 9 ayrı noktada çiftçiden ürün aldığını kaydetti. Hasadın tamamlanmasıyla başlayan anız yangınlarına da değinen Atalar, "Çiftçilerimizden istirhamımız anız yangınlarına karşı teyakkuzda olmaları, yangına sebebiyet verecek davranış ve uygulamalardan kaçınmaları. Anız yakanlara yönelik cezai müeyyideler uygulanıyor ama aslolan bu konuda bilinç oluşması. Anız yangını aynı zamanda bir sonraki yıl verim kayıplarına neden olmakta. Topraktaki canlı hayatı bitirdiği için, toprak yapısı bozulmakta. Sonuçta bu bir çevre felaketi. Bunlardan uzaklaşılması gerekir." dedi. "İki yılda kuraklıktan dolayı oluşan zarar karşılandı" Merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Bağpınar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Sur Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Güzelsoy, ürettiği buğday, arpa ve mercimekte hasadı tamamladığını söyledi. Son iki yıl yaşanan kuraklık nedeniyle düşük verim elde ettiklerini fakat bu yıl verimin de rekoltenin de iyi olduğunu belirten Güzelsoy, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dediği gibi, dağa, taşa ektik, buğday, arpa, mercimek ürettik. Bu sene düşen yağmurla verim çok güzel. Geçen yıl kuraklıktan dolayı dekara 250 kilogram verim aldım. Bu yıl ise dekara 500 kilogram ve üzerinde verim aldık. İki yıllık yaşanan kuraklıktan sonra bu ürünü almak bizi fazlasıyla memnun etti." ifadelerini kullandı. Çiftçi Rauf Güler de 200 dekar tarlasında bu yıl buğday, mercimek ve arpa ürettiğini belirtti. Kış mevsiminde yağışın az olduğunu, şubat ayında kuraklık korkusu yaşamaya başladıklarını anlatan Güler, daha sonra gelen yağmurların umutlarını artırdığını aktardı. Güler, "Verim bu yıl çok iyi. Dekara buğdayda 500, arpada 600, mercimekte de 250 kilogram verim aldık. Son iki yılda kuraklıktan dolayı oluşan zarar neredeyse karşılandı. 20 yıldır çiftçiyim ilk defa böyle verim gördüm." şeklinde konuştu.

Çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek sağlandı Haber

Çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek sağlandı

Çiftçi ve aracılara son dört yılda toplam 12,5 milyon TL destek sağlandı. Programda konuşma yapan Vali Ali İhsan Su, Diyarbakır’ın hayvancılık konusunda Türkiye’de 3’üncü sırada yer aldığını ifade etti. Son 4 yılda çiftçilere yem bitkilerini desteklemek üzere 12,5 milyon TL değerinde destek sağladıklarını hatırlatan Vali Su, “Diyarbakır, her sektörde önemli potansiyele sahiptir. İlimiz, Türkiye’de hayvancılık konusunda ilk üçe giren illerden birisidir. Hem büyükbaş hayvan hem küçükbaş hayvan varlığıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Tabii hayvancılığın geliştirilmesi malumunuz, yem en önemli unsuru teşkil ediyor. Bu anlamda yem bitkilerinin önemi çok önemlidir. Bu çerçevede ilimizde yaklaşık son 4 yılda yem bitkilerini desteklemek üzere 12 buçuk milyon lira değerinde çiftçimize destek sağladık” dedi. Diyarbakır’ın arıcılık bakımından da önemli bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Su, “İlimiz arıcılık bakımından da önemli bir potansiyele sahiptir. 20 yıl önce ilimizde yaklaşık 30 bin arı kovanımız vardı. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 900’e yakın çiftçimiz arıcılıkla iştigal ediyor ve 150 binin üzerinde kovana erişmiş durumdayız. Burada yaklaşık 9 buçuk milyon lira değerinde bir projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle biz bu projede gençler ve kadınlarımıza yönelik ağırlık veriyoruz. Bu çerçevede arı kovanı dağıtımında da 18-40 yaş arası gençlerimize bu kovanları veriyoruz ki onlar da kendilerini geliştirsinler” diye konuştu. Kentin üretilen 2 bin 100 tonun üzerindeki bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer aldığını söyleyen Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, deprem bölgelerinde arılar için lazım olan yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını ilave ederek arıcılığı kalkındıracaklarını ifade etti. "Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üçteyiz" Atalar, “Diyarbakır’da dağıtmak üzere bulunduğumuz yem bitkileri, hayvancılık için vazgeçilmez olanlardan bir tanesidir. Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üç il arasına giren bir konumdayız. Dolayısıyla hayvancılığın gelişmesi için en önemli girdilerden bir tanesi yem maliyetinin karşılanmasıdır. Bunun için bitkiler çok önem arz etmektedir. GAP idaresi başkanlığımız, büyükşehir belediyesi başkanlığımız ve üreticilerimizin katkılarıyla 4 bin 50 adet arılı kovan dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır ilinde ürettiğimiz 2 bin 100 tonun üzerindeki bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer alıyoruz. Arılar için lazım olan, Bakanlık tarafından deprem illerinde karşılanmak üzere yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını da ilave ederek, arıcılığımızı inşallah kalkındıracağız” şeklinde konuştu. GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral ise, çiftçilere 4 bini aşkın arılı kovan destek sağladıklarını dile getirerek şunları kaydetti: “Tarım Kırsal Kalkınma kuruluşumuzdan bu yana sürekli olarak odağımıza aldığımız, önemli destekler verdiğimiz, pilot projeler uyguladığımız bir alandır. Biz çiftçilere 4 bini aşkın bir kovan desteği vereceğiz. Burada kovan desteği arılı olacak. Ona ilaveten arılarla ilgili eğitimler de vereceğiz.” Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bahçesinde düzenlenen ‘Yem Bitkileri ve Arıcılık Desteği’ programına; Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurum amirleri, çiftçiler ve arıcılar katıldı.

Diyarbakır’da 115 bin karpuz fidesi dağıtıldı Haber

Diyarbakır’da 115 bin karpuz fidesi dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle, Diyarbakır’da çiftçiye 115 bin adet karpuz fidesi dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP), Karpuz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi çerçevesinde yüzde 75 hibe ve yüzde 25’i de çiftçi katkılı olmak üzere toplam 115 bin karpuz fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Vali Su burada yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilere yardımcı olmaya, destek vermeye devam ettiklerini söyledi. İki gün önce 169 ton Karacadağ Çeltik Tohumunu çiftçilerle buluşturduklarını anımsatan Vali Su, sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır Karpuzumuz hepinizin malumudur meşhur ve tescilli bir ürünümüz ama onun dışında biz normal karpuzu da yetiştiriyoruz ve karpuz yetiştiriciliğinde de çok önemli bir yere sahibiz. Ülkemiz, Çin’den sonra karpuz üretiminde dünyada ikinci sırada, Diyarbakır ili olarak da bölgemizde karpuz üretiminde birinci sıradayız. Bu çerçevede çiftçilerimize destek olmaya, özellikle tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi kapsamında karpuz ürününün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi çerçevesinde de çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda şu anda ilimizde üreticilerimize 115 bin den fazla karpuz fidesini yüzde 75’i hibe olmak üzere dağıtımını gerçekleştiriyoruz.” Bunun önemli bir miktar olduğunu belirten Vali Su, “İnşallah bu yaptığımız çalışmalarla çiftçilerimizin daha çok üretim yapmasını sağlamaya yönelik gayretlerimizi sürdürmüş olacağız. Üretim yapan tüm çiftçilerimize bol kazançlar, bereketli günler diliyorum, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yüzde 75 tarım bakanlığımız destekli yüzde 25 çiftçi katkılı olan 1 milyon 155 bin bütçeli bu projemiz hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi. Güzelköy Mahallesi’nde düzenlenen programa, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Müdür Yardımcıları Mustafa Korkutan ve Mehmet Şefik Türker ile şube müdürleri, Ziraat Odaları Koordinatörü Cevat Delil ve ilçe ziraat odalarının başkanları ile kentteki üreticiler katıldı.

Güneydoğu'da yağışlar tarımda yüksek rekolte umudunu artırdı Haber

Güneydoğu'da yağışlar tarımda yüksek rekolte umudunu artırdı

Tarımın lokomotif sektör olduğu Diyarbakır, Mardin ve Batman'da, mart ayında etkili olan yağış çiftçinin kuraklık endişesini giderdi. Üreticiler rekoltenin artması için nisan ayında da yağış bekliyor. Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, ilde 2 milyon 800 bin dekar alanda buğday, 600 bin dekar alanda arpa ve 700 bin dekarı aşkın alanda da mercimek ekimi yapıldığını söyledi. "Mart ayına kadar bölgede kuraklık riskimiz vardı ve bununla ilgili çeşitli tedbirler almıştık. Ancak martta yağış eksikliği giderildi. İlimizde bu yıl ki üretim sezonunda 27 Mart'a kadar metrekareye 400 milimetre yağış aldık. Şu anda yağışla ilgili bir sıkıntımız yok. Ürünlerin gelişme durumları da gayet iyi gidiyor." diyen Atalar, özellikle hububat ve bakliyata dayalı üretim yapan Diyarbakırlı çiftçilerin 2021 ve 2022 yıllarında yaşanan kuraklıktan olumsuz etkilendiğini belirtti. "Rekoltede 1 milyon tonu geçeceğimizi tahmin ediyoruz" Atalar, nisan ayında da yeteri kadar yağış düşmesi halinde sezonun verimli geçeceğini ifade etti. Geçen yıl buğdayda dekardan alınan verimin ortalama 326 kilogram olduğunu anlatan Atalar, bu yıl böyle gitmesi halinde verimin 400 kilogramın üzerine çıkacağını kaydetti. Atalar, ilde son yıllarda yaşanan kuraklıktan 2021'de rekoltenin 525 bin tona kadar gerilediğini belirterek, "Geçen yıl rekoltemiz 750 bin tona ulaştı. Bu yıl da her şey normal giderse 1 milyon tonu geçeceğimizi tahmin ediyoruz." dedi. "Kuraklığı unuttuk" Sur Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve çiftçi Mehmet Güzelsoy da merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Bağpınar Mahallesi'nde ailesiyle birlikte üretim yaptıkları arazilerinde bu yıl 2 bin dekar buğday, 500 dekar arpa ve 500 dekar mercimek ekimi yaptıklarını söyledi. Güzelsoy, bölgeye uzun süre yağış düşmediği için çiftçiler olarak kuraklık endişesi yaşadıklarını belirterek, "Marttaki yağış tam da korkmaya başladığımız dönemde can suyu gibi geldi. Artık kuraklığı unuttuk. 'Bir yağmur daha alırsak ne kadar daha verim alırız? diye düşünmeye başladık. Artık rahat uyuyoruz." diye konuştu. Geçen yıl kuraklık nedeniyle buğday ve arpada dekara 250 kilogram ürün elde ettiğini anlatan Güzelsoy, nisan ayında da yağış olması halinde dekara 450 kilogram verime ulaşabileceğini söyledi. Mardin Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, kentin verimli 2,5 milyon dönüm arazisinde hububat ve bakliyat ekimi yapıldığını söyledi. Marttan önce kuraklık endişesi yaşadıklarını anlatan Öter, "Mart ayının ortalarından itibaren hemen hemen bir hafta aralıksız çok güzel yağmurlar yağdı. Bu yağmurların yağmasıyla mahsul kendine geldi, toparlandı. Şu anda çok çok iyi bir durumda. Son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle kuru tarım yapılan ürünlerden verim alınamadı. Çok şükür bu sene o risk ortadan kalktı. Umutluyuz bu sene inşallah iyi olacak. Bu sene geçen iki seneden daha güzel verim ve sezon bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Nisanda bekledikleri yağışın önemine değinen Öter, bu yağışın hububatı besleyeceğini kaydetti. Çiftçi Mervan Geçgen, dededen ve babadan kalma tarlalarda buğday ürettiklerini söyledi. Son yağışın tarımsal üretimde önemli olduğunu anlatan Geçgen, nisan yağmurlarının da beklenen düzeyde olmasıyla çok güzel verim alacaklarını ifade etti. Geçgen, "İki senedir kuru tarım yaptığımız alanlar pek fayda vermedi. Bu yağmurlar olmasaydı bu sene de verim alamayacaktık. Bu yağmurlarla kuru tarım alanlarında da inşallah güzel verim alacağız." diye konuştu. Batman Batman Ziraat Oda Başkanı Nizamettin Aydiş de kentte 550 bin dönüm buğday, 120 bin dönüm arpa, 150 bin dönüm civarında da kırmızı mercimek ekimi yapıldığını ifade ederek, son yağışların çiftçiyi memnun ettiğini anlattı. Aydiş, "Son yağmurlar ekinlerimize muazzam bir fayda sağladı. Nisan ayında da eğer yağmur yağarsa bu yıl çiftçinin baharı olacak diyebiliriz." ifadelerini kullandı. Kuyubaşı köyünde yaşayan çiftçi Faysal Gönülaçar ise yaklaşık 100 dönüme buğday ve 40 dönüm alana da mercimek ektiğini belirtti. Gönülaçar, şunları söyledi: "Son yağmurlar bizlerin yüzünü güldürdü. Kış mevsimi kurak geçti, sabırla yağmuru bekledik ve çok şükür yağdı. Eğer nisanın sonlarına doğru da yağmur yağarsa bu yıl hububatta inanılmaz bir rekolte bekliyoruz." Kaynak: Anadolu Ajansı

Diyarbakır’da çiftçinin yüzü son yağışlarla güldü Haber

Diyarbakır’da çiftçinin yüzü son yağışlarla güldü

Son yıllarda Diyarbakır’da kuraklık yaşanmasıyla birlikte ekili ürünlerden bekleneni alamayan çiftçiler, son günlerde yağan sağanak yağmur yağışlarıyla birlikte yüzler güldü. Diyarbakır’da yıllık yağışların son senelere göre biraz daha az olduğu görülürken, 15 gün içerisinde şehre yaklaşık 400 milimetre bir yağış elde edildi. Bu yağışının uzun yıllar ortalamasının yakınında olduğunu belirten Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentin bu yıl için su ile ilgili herhangi bir sıkıntısı kalmadığına dikkat çekti. Kentte ekimlerde herhangi bir sıkıntı olmadan mevsimi kapatacaklarını ifade eden Atalar, “Diyarbakır ilimizde bu yıl kuraklıkla ilgili bazı emareler ortaya çıkmaya başlamıştı. Yıllık yağışlarımız normal senelere göre biraz daha azdı. Fakat son 15 gün içerisinde yağan yağmurlarla Diyarbakır’da yaklaşık olarak 400 milimetreye yakın bir yağış elde ettik. Bu yağış uzun yıllar ortalamasının yakınında. Dolayısıyla bu yıl için su ile ilgili herhangi bir sıkıntımız kalmadı. Önümüzdeki nisan ayında yağacak yağmurların normal seviyede yağması bekleniyor. Bu seviye de gerçekleştirildiği takdirde Diyarbakır’da hububat, bakliyat ve kuru tarım alanlarında herhangi bir sıkıntı olmadan mevsimi kapatacağız inşallah” dedi. Muhtemel bir kuraklığa karşı kentte kriz masasının kurulmasıyla birlikte tedbirlerin alındığını belirten Atalar, şunları kaydetti: “Son yağışlardan önce Diyarbakır’da 3 barajda suyun eksik ve yetersiz olduğu bilgisi vardı. Bu bölgelerdeki çiftçilerimize alternatif bitkiler için bazı b planı çalışmaları başlatmıştık. Ama geri kalan noktalarda su ile ilgili sıkıntı ortadan kalktığı için yaptığımız projelerin bir kısmına gerek kalmadı. Alternatif olarak Karacadağ eteklerindeki göllerin de dolmasıyla, orada Karacadağ çeltiğiyle ilgili proje de geliştirdik. Oradaki çiftçilerimize de yüzde 75 hibe destekli tohum temin etmek suretiyle Karacadağ çeltiğini de yaygınlaştıracağız. Dolayısıyla Karacadağ çeltiğini de yaygınlaştıracağız. Dolayısıyla kuraklık olma ihtimaline karşı bazı tedbirleri almıştık. Ama yağışlarla beraber tehdidin büyük kısmı ortadan kalktı. Önümüzdeki günlerde yağacak yağmurlarla beraber inşallah herhangi bir sıkıntı olmadan sezonu kapatırız.” “Bitkiler de canlandı” Buğday, arpa ve mercimekte yağışlarla birlikte güzel gelişmelerin olduğuna değinen Atalar, “En son yağan yağmurlarla bitkiler kendini toparladı. Buğday, arpa ve mercimekte çok güzel gelişmeler var. Bunun yanı sıra yağışların en önemli etkilerinden bir tanesi de hayvancılığa. Meralarda ciddi anlamda ot gelişmeye başladı. Diyarbakır ve çevresindeki illerde mera hayvancılığı yaygın olarak yapılmaktadır. Buralarda yağış yetersiz olduğu zaman meralardaki ot miktarı azaldığında hayvancılığı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Ama meralarda yağışların büyük etkisinin olmasıyla birlikte bitkiler canlandı” diye konuştu. 814 üreticiye 452 milyon TL destek Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çiftçilere çeşitli desteklerde bulunduklarını ifade eden Atalar, şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizler çiftçilerimizin üretmiş olduğu ürünlerle ilgili çeşitli desteklerimiz var. Mesela alan bazlı desteğimizde mazot ve gübre desteği gibi. Ekilen bütün arazilere alan bazlı desteğimiz bulunmakta. Bunların yanı sıra elde edilen ürünlerin pazarlanmasıyla ihtiyaç duyulan ürünlere daha fazla ekimini sağlamak amacıyla prim desteklerimiz var. Bugüne kadar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve bizim Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde 814 üreticimize yaklaşık 452 milyon Türk Lirası destek sağlayarak tesisler kurdurduk ve faaliyetlerine devam ediyorlar.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.