TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mustafa Kara

AGRONEWS - Mustafa Kara haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Kara haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de turfanda kiraz hasadı başladı Haber

Mersin’de turfanda kiraz hasadı başladı

İç piyasanın yanında Rusya başta olmak üzere Balkan ve Arap ülkelerine de ihracatı yapılan kiraz, kalitesine göre kilogramda bahçede 50 ile 70 arasında alıcı buldu. Üreticisini fiyatıyla, bölge sakinlerini de istihdamıyla güldüren kiraz hasadının 45 gün sürmesi bekleniyor. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve merkezi olarak bilinen şehirlerden Mersin’in Erdemli ilçesinde turfanda kiraz hasadı başladı. 2 bin 500 dekarda kiraz üretimi yapılan Erdemli’de bu yıl 5 bin tonun üzerinde ürün rekoltesi bekleniyor. Kalitesine göre kilosu 50’den başlayarak 70 liraya kadar alıcı bulan kiraz, iç piyasada satışa sunulmasının yanı sıra Rusya başta olmak üzere Bulgaristan, Romanya gibi Balkan ülkeleri ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Köylüler kirazın çeşitlerine göre 45 gün sürmesi beklenen hasat boyunca oluşacak istihdamdan da memnun. "Yaklaşık 500 kişinin bir günde çalışabileceği ortamlar oluştu" Kiraz yetiştiriciliği yapan üretici Bedir Uzlar, köylerinde turfanda kiraz üretiminin 15 yıl önce başladığını, ekonomik olarak büyük katkılar sağladığını belirtti. Uzlar, "Daha önce burada nar, şeftali gibi ürünler yetişiyordu. Fakat kirazın turfanda olarak yetişmesi 15 yıla tekabül ediyor. Ve çok güzel bir gelir oldu, çok güzel bir pazar oldu. Erdemli’nin şirin bir köyü, geliri bol, ülkeye yararlı, köye yararlı bir iş oldu kiraz. Yaklaşık 500 kişinin bir günde çalışabileceği ortamlar oluştu. Bir kiraz diyarı burası" dedi. Kirazların kalitesine göre değer bulduğunu ifade eden Uzlar, "Kirazımız kalitesine göre 50 lira ile 70 lira arasında alıcı buluyor. Ankara, İstanbul, Erzurum, Bursa gibi illere de sevkiyat yapılmaktadır" diye konuştu. "Bölge ekonomisine ciddi katkıları oluyor" Hasada katılarak bol ve bereketli kazançlar dileyen Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, "Koramşalı köyümüzdeyiz. Yılın ilk kiraz hasadındayız. Kiraz Koramşalı’mızın simge meyvelerinden bir tanesi oldu. Hem ilçe ekonomisine, hem köyümüzün ekonomisine ciddi katkıları oluyor. Hem de iş imkanı sağlıyor köylümüze. Koramşalı kirazımız kalitesiyle ünlü bir kirazımız. Balkanlara, Rusya’ya ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor. Bu şekilde de ülke ekonomimize ciddi katkılarda da bulunuyor. Burası artık kiraz diyarı, 15-20 yıldır üretimimiz var"ifadelerini kullandı.

Çam balı rekoltesinde beklentiler gerçekleşmedi Haber

Çam balı rekoltesinde beklentiler gerçekleşmedi

Üreticiler çam balında fiyat istikrarı bulunmadığını belirtirken, 10 kovandan bir tekene bal aldıklarını belirttiler. Eylül-Kasım ayları arasında Muğla’da çam balı üretimi için bal ormanlarına gelen aracılar, beklentilerinin altında rekolte ile karşılaştı. Yıllık 25-30 ton çam balı üretiminin gerçekleştirildiği Muğla’da, bu yıl rekolte 13-15 bin ton arasında bekleniyor. Yılın 12 ayı sürekli Türkiye’nin dört bir köşesini bal üretimi için dolaşan arıcılar, Muğla’da 5-10 yıl önce gerçekleştirdikleri üç sağım çam balında ikinci sağımı yapıyorlar. İlk sağımda çiçek ve çam balı karışımı ürün alan bal üreticileri, ikinci sağımda aldıkları verim sonrası üçüncü sağımın zor olduğunu açıkladılar. “Beklentimizi alamadık” 15 yıldır arıcılık yaptığını açıklayan Muğlalı Fatma Keskin, “300 arı kovanım var. Beklentimiz çok ama beklentimizi alamadık. Fiyat çok düşük. Toptan kilosu 125 liraya gelmiyor. Tenekesi 5 bin lira olursa ancak kurtarır” dedi. “Teneke fiyatı 3 bin 500 lira bekliyoruz” Bal sağımı sırasında arıların sağım yapılan çadıra saldırmalarının tek nedeninin çamlarda basra olmamasından kaynaklandığını belirten bal üreticisi Mehmet Öztürk, “Geçen yıla oranla bir tık daha iyi. Orman yangınlarının büyük etkisi oldu. 2 yıl önce diğer illere gidişte mazot 4-4,5 lira idi, dönüşte, 6,6,5 lira oldu. Bu sene nakliye için bizden 30 bin lira para istiyorlar. İşçi parası hariç. Mazot olmuş 40 lira, şeker Bin 600 lira. Toptan teneke fiyatı 3 bin veya 3 bin 500 lira olsa arıcı mağdur olmaz. Kilo bazına vurduğunuz zaman çok bir para da değil” dedi. “10 kovanda 27 kilo” Üç dört arkadaş ile bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Kara, geçen yıl ile bu yıl arasında üretim anlamında çok fazla bir değişikliğin olmadığını belirterek, “Görünüşe göre çok büyük bir değişiklik yok. Çok güçlü olan arılar bir miktar fazla alabiliyor. Ama zayıf arı olduğu yerde sayıyor. Fiyat olarak tenekesi en az 3 bin lira bekliyoruz toptan. Biz burada üç arkadaşız ve 500 arı kovanımız var. 10 kovan bir teneke veriyor. Bu da 27 litre eder. Buda beklentimizin çok altında” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.