TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mustafa Ünlü

AGRONEWS - Mustafa Ünlü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Ünlü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu Akdeniz'de portakal hasadı başladı Haber

Doğu Akdeniz'de portakal hasadı başladı

Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde hasat sezonu başlayan ve 650 bin ton civarında üretimi yapılan portakalın yüzde 80’i iç piyasaya, yüzde 20’si ise ihracata gönderiliyor. Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinde portakal hasadı Aralık ayı itibarıyla başladı. Ülke genelinde üretilen yaklaşık 1 milyon 300 bin ton portakalın yarısı Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki bahçelerde yetiştiriliyor. Diğer illerde olduğu gibi Mersin’de de onlarca dönüm bahçede yetiştirilen farklı cins portakallar da bahçede 5 TL civarında alıcı bularak, iç ve dış piyasaya gönderiliyor. Mersin Erdemli’de bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde de yaklaşık 200 dönüm alanda 8 farklı cins portakal üretimi yapılarak, Ar-Ge çalışması yapılıyor. "Doğu Akdeniz bölgesinde 650 bin ton civarında üretim yapılıyor" Bahçe bitkileri alanında Ar-Ge yapan bir kuruluş olduklarına dikkat çeken Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, "Ağırlıklı olarak da turunçgillerde erkencilik, geççilik, çekirdeksizlik, meyve et rengi gibi özellikleri ön plana alarak Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız" dedi. Ülke genelinde 1 milyon 300 bin ton civarında portakal üretimi yapıldığına değinen Dr. Ünlü, "Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde 650 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bizim genel olarak yerli çeşitlerimiz olduğu gibi geçmiş yıllarda yurt dışından getirilmiş çeşitlerle de üretim yapılmakta. Ağırlıklı olarak sofralık 10, 11 çeşit üretilmektedir. Aralık ayında hasat başlıyor, Mayıs ayının ortalarına kadar devam ediyor" diye konuştu. Enstitüde 8 çeşit üretim yapılıyor Enstitüde yaklaşık 200 dönüm portakal bahçesi olduğunu belirten Ünlü, "Burada 8 çeşit üretim yapıyoruz. Aralık ayında hasada başlıyoruz, Mayıs ayının ortalarına kadar geç olan valencia portakalla hasadımız devam ediyor. Ülkemizde üretilen portakalların yaklaşık yüzde 20’si ihracata gitmekte, geri kalanı da iç piyasada tüketilmektedir" ifadelerini kullandı. Kış mevsiminde C vitaminin çok gerekli olduğunun altını çizen Ünlü, "Turunçgiller de C vitamini açısından en yüksek içeriğe sahip olduğundan iç piyasada zevkle tüketiliyor. Bu sene de rekoltemiz diğer turunçgillerde olduğu gibi yüksek" diyerek sözlerini tamamladı.

Limonun başkentinde hasat dönemi, 10 çeşidi üretiliyor Haber

Limonun başkentinde hasat dönemi, 10 çeşidi üretiliyor

Geçen yıl bahçede 7-8 TL’den alıcı bulan limonun bu sene 3 TL olması dikkat çekti. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’in Erdemli ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan limonda hasada Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ile birlikte işçiler start verdi. Ülkedeki limon üretiminin yüzde 55’inin, lamas cinsinde ise yüzde 65’inin yapıldığı Erdemli’de bu sene de verim bolluğu yaşanıyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata giden limonunun ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz getirisi sağladığı belirtildi. Ancak bahçede 3 TL civarında alıcı bulan limon düşük fiyatı ile dikkat çekti. Geçen yıl bahçede 7-8 TL’den alıcı bulan limonun bu sene artan enflasyona rağmen 3 TL’ye kadar inmesi dikkat çekti. "Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor" Sezonla ilgili bilgi veren Erdemli Başkan Mükerrem Tollu, "Dünyanın en kaliteli ürününün yetiştiği Erdemlideyiz. Erdemli’de 2023-2024 limon kesim sezonu başlamış durumda. Erdemli için insanlar limonun başkenti tabirini kullanırlar. Bu da haklı bir tabir tabi ki. Burada çünkü ülkede üretilen limonun yüzde 65’i Erdemli’de üretildiği için gerçekten Erdemli için çok önemli bir gelir kaynağı, vatandaşımız için geçim kaynağı. Ülkemiz içinde ciddi bir ihracata gittiği için döviz kaynağı. Herkesin kazandığı bir süreç ama şuanda maalesef limonumuz değeri ölçüsünde değil. Çok önemli bir ekonomik girdisi var limonun. Üreticilere teşvik vermeleri önem arz ediyor. Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor. Bu kısır döngüyü de çözmek lazım" dedi. "10 çeşit limon üretiliyor, ikisinde hasat başladı" Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü ise "Bu bölgede yaklaşık 10 limon çeşidiyle üretim yapılmakta. Ağırlıklı olarak mayer ve kütdiken limonun yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmakta. Eylül ayında başlayan hasat Mart sonuna kadar devam etmekte. Mayer limonu ve enterdonato limonu erkenci limon olarak hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilmekte. Kütdiken ve Aydın limonu dedikleri Mollamehmet limonu da depolamaya uygun limon çeşitlerimiz olup yaklaşık 9 ay doğal ve soğuk hava depolarında depolanabilmektedir. Ülkemizin limon ihtiyacının büyük bir kısmını bölgemiz karşılamakta, özellikle Mersin ilimiz karşılamakta. Burada da enstitü olarak ihracat şansımızı daha da arttırmak için ve üretim sezonumuzu 12 aya yaymak için ıslah çalışmaları yapmaktayız. Hasat sonrası depo ömrünü uzatan, kaliteyi koruyan çalışmalar yapmaktayız. Kütdiken limonunun büyük bir belası olan ’uçkurutan’ hastalığına da dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları yapmaktayız. Geçmiş dönemlerde araştırmacılarımız sağ olsunlar 3 tane çekirdeksiz limon çeşidi geliştirdiler ve biz bunu piyasaya devrettik. Şuan üretici firma, fidanları üretip üreticimizle buluşturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaretli Erdemli muzunda üretim alanları genişliyor Haber

Coğrafi işaretli Erdemli muzunda üretim alanları genişliyor

Erdemli Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvuru sonucunda 18 Aralık 2020'de coğrafi işaret belgesi alan muzun üretim alanlarının artması için "Erdemli Muzu Yayım Projesi" başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü desteğiyle yürütülen proje sayesinde, 25 dekarlık üretim alanı bu süreçte iki katından fazla artarak 55 dekara ulaştı. Tescilli Erdemli muzunda bu yıl 55 dekardan 160 ton rekolte bekleniyor. Şeker oranı düşük olduğundan diyabet hastaları tercih ediyor İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, gazetecilere, Erdemli muzunda üretim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Meyvenin bilinirliğine yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Erdemli muzu ilçe iklimine uygun ve yerel bir ürün. Şeker oranının düşük olmasından kaynaklı diyabet hastaları tarafından sıkça tercih ediliyor. Projemiz kapsamında ilk önce Erdemli muzunu yetiştiren üreticilerimizi kayıt altına aldık. Yetiştirilip satılan ürünlerin üzerine Erdemli muzu etiketi yapıştırdık. Ülke genelinde tanınırlığının artırılması için de yayım çalışmaları yürüttük. Coğrafi işaretli muzdan çeşitli pasta ve tatlı yarışmaları yaptık." Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü de hastalıklara dayanıklı muz fidesi üretmeyi amaçladıklarını aktardı. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamil Yeşilyurt, kısa zamanda ürünün rekoltesinde ciddi artışlar yakalamayı hedeflediklerini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.