TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mut

AGRONEWS - Mut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hayvancılığın Geleceği İçin Mersinli Temsilcilerden Çözüm Önerileri Haber

Hayvancılığın Geleceği İçin Mersinli Temsilcilerden Çözüm Önerileri

Mersin’de tarım ve hayvancılığın gelişimi için sektör temsilcileri, hayvancılık sektöründe maliyetlerin artmasına ve genç nüfusun azalmasına dikkat çekerek, bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Yem fiyatlarındaki dalgalanmalara da değinen temsilciler, bunun sürdürülebilirlik açısından tehdit oluşturduğunu ifade etti. Mersin, verimli toprakları ve ılıman iklimiyle tarım ve hayvancılık için önemli bir potansiyele sahip. Mersinli sektör temsilcileri, doğru politikalar ve yatırımlar ile bu potansiyelin daha verimli ve rekabetçi hale getirilebileceğini belirtti. Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Demirbaş, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ve Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği için küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.   ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLMESİ ŞART Nuri Demirbaş, hayvancılık sektöründeki girdi maliyetlerinin üreticilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi. Yem, ilaç, veterinerlik hizmetleri ve diğer tarımsal girdilerdeki artış, üretim sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Yem fiyatlarındaki dalgalanmaların da maliyetleri artırdığını belirten Demirbaş, bu durumun üreticiler için ciddi bir zorluk oluşturduğunu ifade etti.  Ayrıca, enerji ve yakıt maliyetlerinin de sektördeki kârlılığı tehdit ettiğini dile getiren Demirbaş, "Hem devlet politi­kaları hem de özel sektörün katkı­larıyla, enerji maliyetleri üzerin­de etkili bir yönetim sağlanabilir, böylece sektördeki üreticilerin karşılaştığı ekonomik zorluklar hafifletilebilir" dedi.   GENÇ ÇİFTÇİLER İÇİN EĞİTİM PROGRAMLARI OLMALI Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, hayvancılık sektöründe genç nüfusun yetersizliğine dikkat çekti. Avcı, "Hayvancılık sektörü, genellikle uzun vadeli yatırım­lar gerektiren ve yüksek başlan­gıç maliyetlerine sahip bir sek­tördür. Gençler, hızlı gelir elde edebilecekleri diğer sektörleri tercih ediyorlar. Devletin verece­ği desteklerle, genç çiftçilere yö­nelik düşük faizli krediler, hibe destekleri veya tarımsal teşvik­ler sağlanarak, hayvancılık sektö­rüne girişin önü açılabilir. Genç çiftçiler için eğitim programları düzenlenebilir" dedi.   SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ İLE MÜMKÜN   Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, hayvancılığın sürdürülebilirliğinin küçük aile işletmeleriyle mümkün olduğunu belirtti. Büyükşehir yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesinin hayvancılığı zorlaştırdığını ve bu işletmelere verilen desteklerin artırılması gerektiğini söyledi. "Küçük aile işletmeleri dediği­miz orta gelirli işletme­ler tarımı ve hayvancılığı ayakta tutuyor" diyen Gümüş, genç çiftçilerin sosyal güvencelerinin de devlet tarafından karşılanması ve hibe kredilerinin verilmesi gerektiğini vurguladı.   BESİCİLİK CAZİP HALE GETİRİLMELİ   Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "İnsanlar artık besicilik mesleğini yapmak istemiyor. Sebebi ise yüksek maliyetler. Yem maliyetleri, hayvancılığın en büyük gider kalemlerinden biridir" diyerek mesleğinin artık cazip olmadığını belirtti. Özellikle ithal yem fiyatlarındaki artışın, yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Yerli yem üretiminin teşvik edilmesinin yem maliyetlerini düşürebileceğini söyledi. Ayrıca, veterinerlik ve sağlık hizmetlerinin de yüksek maliyetler yarattığını ve küçük işletmelerin bu maliyetleri karşılamakta zorlandığını belirtti.

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor Haber

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor

İlçede bu yıl 30 bin ton incir rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin 12 ay boyunca üretim yapılabilen merkezlerinden Mersin’in Mut ilçesinde çiftçiler ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yaz ve kış her mevsim çeşitli ürünlerin hasat edildiği Mut ilçesinde başta kayısı, erik, zeytin, incir, nar, elma, kavun, karpuz ve sebze olmak üzere birçok ürün üretilerek, hem yurt içine hem de yurt dışına satılması sağlanıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından bugünlerde ilçede Mut beyaz incirinin hasadı devam ediyor. İlçede 4 bin 500 dekar alanda üretilen incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından biri olan beyaz incir, rengi, aroması, tadı, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih edilirken, kilosunun 70 ila 80 liradan kurusunun kilosu ise 450 ile 600 lira arası alıcı bulması da üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretici Osman Kavalcı, "Bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde kalkıp incir topluyoruz. Sıcaklar başlamadan inciri toplamak zorundayız. Sıcağa kalırsak incirin sütü vücudumuzu yakıyor. Toplaması zor ve hasadın bitimine az bir süre kalmasına rağmen fiyatı 70 ile 80 lira olması bizi sevindiriyor. Fiyatlar geçen yıllara oranla çok çok iyi. İncirin kurusunu ise 450 ile 600 liradan satıyoruz. İncir bu yıl altın yılını yaşıyor. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Piyasanın bu şekilde devam etmesi durumunda incirden bu yıl para kazanacağız" dedi. Üretici Hacınuhlu Mahalle muhtarı Yakup ceylan ise, “Mut Hacınuhlu Mahallesinde incir üreticiliği yapıyorum. Bu yıl incir üreticinin yüzünü güldürdü. Sadece iklimsel olarak rekoltede düşüklük var. Oda bu yıla has bir şey oldu. Ama şu anda 120 lira ile başlayan fiyatlarımız 70 ile 80 lira arasında arz ve talebe göre devam ediyor. Kuru incirimizde kilosu 450-500-600 arası geçmektedir. İncir üretimi hasadının yarısına geldiğimiz hasatta fiyatlar gerçekten üreticimizin yüzünü güldürüyor” dedi. Üretici İsmail Kaplan ise, “Mut’umuzun incirinin şu an rakibi yok. Şu an inciri Ankara’ya, Konya’ya gönderiyoruz. İncirde bu yıl Mut’ta tahminin 30 bin ton rekolte olur. Oda üreticilerin yüzünü güldürdü fiyatlar iyi” dedi.

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi Haber

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi

Mersin’in Mut ilçesi Dereköy Mahallesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nin bu yıl 29’uncusu gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Mut Dereköy Kültür Turizm Derneği işbirliğinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi. Yarışmalara, dinletilere ve konserlere ev sahipliği yapan şenlik, Mut Dereköy İlköğretim Okulu Bahçesi’nde yapıldı. Şenliğe, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, parti başkanları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, "Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünü sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizin gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var. İnciri 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini almak. Bunun için de gerekli çalışmalar başlattık" dedi. Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, “Bereketli bir yıl diliyorum. Hakikaten bir bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz Bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Şimdi tarım sektörü hakikatten zor bir sektör alın terinin emeğin en çok harcandığı bir sektör. Dolaysıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum" diye konuştu. Mut Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel ise, “29’cusunu düzenlediğimiz bu festival başta Mersin’imize, Mut’umuza, Dere köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Biliyorsunuz bundan 5-6 yıl önce ne Dere köyünün incirini ne Mut’un incirini ne bizim kurumuzu bilen tanıyan yoktu. Ama bugün şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda bu incir ülkemin en değerli meyvesi oldu. Biz bugün bu Dere köyü incirini ve bizimle birlikte bütün bölgemiz bütün Mut’umuz bugün yaşını 90-100 lira gibi fiyata satıyoruz. Kurusunu ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı buluyor. Bizim tabi bu incirde bu üründe çok eksiğimiz vardı. Geçen gün kaymakam beye kendisine dedik ki bu incirin artık bir patenti olmalı bir marka olmalı çünkü niye biz 1 kilo kurumuzu bir bakkala koyup satamıyoruz. Artık bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri böyle markasız değil de kurusuyla yaşıyla markalı olacak ve markayla satılacak. Kendilerine emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ederim” dedi. Açılış konuşmalarının ardından şenlik, halk oyunları gösterisi, incir yeme yarışması, öğle yemeği, bilgi yarışması, en iyi incir üreticisi seçimi, incir güzeli seçimi ile devam etti. Akşam bölümünde ise, yöresel sanatçıların konseriyle sona erdi.

Fig harvest is ongoing in Mersin Mut: In the garden, it's 80 TL Haber

Fig harvest is ongoing in Mersin Mut: In the garden, it's 80 TL

In the Mut district of Mersin, with around 100 tons of figs harvested this season, the price of figs finding buyers at 80 TL per kilogram means that producers are experiencing a golden year. Harvests continue in Mersin, which plays an important role in Turkey's fresh vegetable and fruit production. Particularly in the Mut district, figs are in high demand during this period. Due to continued demand, figs that were priced at 100 TL at the start of the harvest are now being sold for 80 TL, despite the peak season. The harvested figs are sent to various parts of Turkey through traders. This year, around 100 tons of figs are expected to be harvested by the end of the season. Trader Mehmet Yıldız noted that the producers are pleased with this year's fig harvest, stating, "The initial harvest of figs started at 100 TL this year. Now we are buying them at 80 TL. Both the traders and the producers are satisfied with the price." Producers also mentioned that they are getting more than their fair share for their efforts this year, noting that last year's prices ranged between 20 and 30 TL, while this year started at 100 TL and is now at 80 TL. Producer Bilal Oğuz expressed satisfaction with the fig prices, saying, "Even though we are approaching the middle of the fig harvest, the price is still 80 TL, which pleases us farmers. We are getting excellent returns for our efforts. This year, we are making a lot of money from figs." Mut Agricultural Chamber President Muharrem Yılmaz highlighted that the climatic conditions this year have been very suitable for figs, and there is no other region that can present figs to the market as early as Mut. He also mentioned that fig saplings have been planted on approximately 10,000 decares of land. Yılmaz added that around 10,000 families in the district rely on fig income for their livelihoods and that they expect a yield of 100,000 tons this year.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.