TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mut

AGRONEWS - Mut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor Haber

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor

İlçede bu yıl 30 bin ton incir rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin 12 ay boyunca üretim yapılabilen merkezlerinden Mersin’in Mut ilçesinde çiftçiler ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yaz ve kış her mevsim çeşitli ürünlerin hasat edildiği Mut ilçesinde başta kayısı, erik, zeytin, incir, nar, elma, kavun, karpuz ve sebze olmak üzere birçok ürün üretilerek, hem yurt içine hem de yurt dışına satılması sağlanıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından bugünlerde ilçede Mut beyaz incirinin hasadı devam ediyor. İlçede 4 bin 500 dekar alanda üretilen incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından biri olan beyaz incir, rengi, aroması, tadı, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih edilirken, kilosunun 70 ila 80 liradan kurusunun kilosu ise 450 ile 600 lira arası alıcı bulması da üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretici Osman Kavalcı, "Bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde kalkıp incir topluyoruz. Sıcaklar başlamadan inciri toplamak zorundayız. Sıcağa kalırsak incirin sütü vücudumuzu yakıyor. Toplaması zor ve hasadın bitimine az bir süre kalmasına rağmen fiyatı 70 ile 80 lira olması bizi sevindiriyor. Fiyatlar geçen yıllara oranla çok çok iyi. İncirin kurusunu ise 450 ile 600 liradan satıyoruz. İncir bu yıl altın yılını yaşıyor. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Piyasanın bu şekilde devam etmesi durumunda incirden bu yıl para kazanacağız" dedi. Üretici Hacınuhlu Mahalle muhtarı Yakup ceylan ise, “Mut Hacınuhlu Mahallesinde incir üreticiliği yapıyorum. Bu yıl incir üreticinin yüzünü güldürdü. Sadece iklimsel olarak rekoltede düşüklük var. Oda bu yıla has bir şey oldu. Ama şu anda 120 lira ile başlayan fiyatlarımız 70 ile 80 lira arasında arz ve talebe göre devam ediyor. Kuru incirimizde kilosu 450-500-600 arası geçmektedir. İncir üretimi hasadının yarısına geldiğimiz hasatta fiyatlar gerçekten üreticimizin yüzünü güldürüyor” dedi. Üretici İsmail Kaplan ise, “Mut’umuzun incirinin şu an rakibi yok. Şu an inciri Ankara’ya, Konya’ya gönderiyoruz. İncirde bu yıl Mut’ta tahminin 30 bin ton rekolte olur. Oda üreticilerin yüzünü güldürdü fiyatlar iyi” dedi.

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi Haber

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi

Mersin’in Mut ilçesi Dereköy Mahallesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nin bu yıl 29’uncusu gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Mut Dereköy Kültür Turizm Derneği işbirliğinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi. Yarışmalara, dinletilere ve konserlere ev sahipliği yapan şenlik, Mut Dereköy İlköğretim Okulu Bahçesi’nde yapıldı. Şenliğe, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, parti başkanları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, "Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünü sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizin gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var. İnciri 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini almak. Bunun için de gerekli çalışmalar başlattık" dedi. Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, “Bereketli bir yıl diliyorum. Hakikaten bir bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz Bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Şimdi tarım sektörü hakikatten zor bir sektör alın terinin emeğin en çok harcandığı bir sektör. Dolaysıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum" diye konuştu. Mut Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel ise, “29’cusunu düzenlediğimiz bu festival başta Mersin’imize, Mut’umuza, Dere köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Biliyorsunuz bundan 5-6 yıl önce ne Dere köyünün incirini ne Mut’un incirini ne bizim kurumuzu bilen tanıyan yoktu. Ama bugün şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda bu incir ülkemin en değerli meyvesi oldu. Biz bugün bu Dere köyü incirini ve bizimle birlikte bütün bölgemiz bütün Mut’umuz bugün yaşını 90-100 lira gibi fiyata satıyoruz. Kurusunu ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı buluyor. Bizim tabi bu incirde bu üründe çok eksiğimiz vardı. Geçen gün kaymakam beye kendisine dedik ki bu incirin artık bir patenti olmalı bir marka olmalı çünkü niye biz 1 kilo kurumuzu bir bakkala koyup satamıyoruz. Artık bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri böyle markasız değil de kurusuyla yaşıyla markalı olacak ve markayla satılacak. Kendilerine emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ederim” dedi. Açılış konuşmalarının ardından şenlik, halk oyunları gösterisi, incir yeme yarışması, öğle yemeği, bilgi yarışması, en iyi incir üreticisi seçimi, incir güzeli seçimi ile devam etti. Akşam bölümünde ise, yöresel sanatçıların konseriyle sona erdi.

Fig harvest is ongoing in Mersin Mut: In the garden, it's 80 TL Haber

Fig harvest is ongoing in Mersin Mut: In the garden, it's 80 TL

In the Mut district of Mersin, with around 100 tons of figs harvested this season, the price of figs finding buyers at 80 TL per kilogram means that producers are experiencing a golden year. Harvests continue in Mersin, which plays an important role in Turkey's fresh vegetable and fruit production. Particularly in the Mut district, figs are in high demand during this period. Due to continued demand, figs that were priced at 100 TL at the start of the harvest are now being sold for 80 TL, despite the peak season. The harvested figs are sent to various parts of Turkey through traders. This year, around 100 tons of figs are expected to be harvested by the end of the season. Trader Mehmet Yıldız noted that the producers are pleased with this year's fig harvest, stating, "The initial harvest of figs started at 100 TL this year. Now we are buying them at 80 TL. Both the traders and the producers are satisfied with the price." Producers also mentioned that they are getting more than their fair share for their efforts this year, noting that last year's prices ranged between 20 and 30 TL, while this year started at 100 TL and is now at 80 TL. Producer Bilal Oğuz expressed satisfaction with the fig prices, saying, "Even though we are approaching the middle of the fig harvest, the price is still 80 TL, which pleases us farmers. We are getting excellent returns for our efforts. This year, we are making a lot of money from figs." Mut Agricultural Chamber President Muharrem Yılmaz highlighted that the climatic conditions this year have been very suitable for figs, and there is no other region that can present figs to the market as early as Mut. He also mentioned that fig saplings have been planted on approximately 10,000 decares of land. Yılmaz added that around 10,000 families in the district rely on fig income for their livelihoods and that they expect a yield of 100,000 tons this year.

Mersin Mut’ta incir hasadı sürüyor: Bahçede 80 TL Haber

Mersin Mut’ta incir hasadı sürüyor: Bahçede 80 TL

Mersin’in Mut ilçesinde sezonda 100 tona yakın hasat yapılan incirin kilogramı 80 TL’den alıcı bulmasıyla üretici altın yılını yaşıyor. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de hasatlar devam ediyor. Özellikle Mut ilçesinde bu dönemde yoğun olarak hasadı yapılan incir, tüketici tarafından yoğun talep görüyor. Talebin devam etmesi nedeniyle ilk hasatta 100 TL olan incir, yoğun dönemine rağmen 80 TL’den bahçeden alıcı buluyor. Gün doğarken hasat edilen ürünler, tüccarlar aracılıyla Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Bu sene sezon bitene kadar yaklaşık 100 ton incirin hasat edilmesi bekleniyor. Bu yıl incir hasadının başlamasıyla birlikte üreticinin yüzünün güldüğünü belirten Tüccar Mehmet Yıldız, "İncirin ilk hasadı bu yıl 100 lirayla başladı. Şuan ise 80 liraya alıyoruz. Fiyattan tüccar da memnun müstahsil de memnun" dedi. Bu sene emeklerinin karşılığını fazlasıyla aldıklarını belirten üreticiler de, geçen yıl fiyatların 20 ila 30 lira arasında seyrettiğini bu yıl ise 100 lirayla başlayıp şu an 80 liradan alıcı bulduğunu söyledi. İncir fiyatlarından bu yıl çok memnun olduklarını belirten üretici Bilal Oğuz, “İncir hasadının ortalarına yaklaşmamıza rağmen fiyatı 80 liradan alıcı buluyor. Bu da biz çiftçileri sevindiriyor. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. İncirden bu yıl çok güzel para kazanıyoruz”ifadelerini kullandı. 2024 yılı sezonunda iklim şartlarının incir için çok uygun geçtiğini en erken piyasaya incir sunabilecek Mut’tan başka bir bölge olmadığına değinen Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, yaklaşık 10 bin dekar araziye incir fidanı dikildiğini kaydetti. İlçede yaklaşık 10 bin ailenin incirden elde ettikleri gelirle geçimlerini sağladığını belirten Yılmaz, bu yıl 100 bin ton rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi Haber

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi

100 bin ton kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta üretiliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracat ise 100 bin ton olduğu öğrenildi. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının kilosunun turfanda döneminde 60 liradan alıcı bulurken daha sonra kilosunun 10 ila 20 liraya kadar düşmesinin üretici de ciddi bir kazanç düşüklüğüne neden olduğunu söyledi. Cüce, geçen yıl kayısının meyve suyunun yani ıskartasının kilosunun 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmamasının umutları seneye bıraktığını kaydetti. Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Cüce, "Dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısı artık dünyada da bir marka haline geldi. 2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonu ihraç edildi. Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. 200 bin ton rekolte oldu bu yıl. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi. Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü" diye konuştu. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" dedi.

Mut’un Kayaönü Mahallesi’nde sulama suyu sorunu sona erdi Haber

Mut’un Kayaönü Mahallesi’nde sulama suyu sorunu sona erdi

Kayaönü Mahallesi Sulama Kooperatifi’ne sağlanan bin 200 metre çelik sulama borusu desteği sayesinde Göksu Nehri’nden 240 kottan alınan su, motopomp yardımıyla 640 kota basılarak, yaşanan susuzluk sorununa çözüm bulundu. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı üreticilere verdiği destekleri sürdürüyor. Arazi şartları, su kaynaklarına uzaklık, maliyet, iklim şartları, mevcut sulama kanallarının yıpranması gibi sebeplerle yaşanan su sıkıntısı nedeniyle üretim yapamayan bölgeleri ve üreticileri tespit ederek yıl boyunca sulama borusu desteği sağlayan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Kayaönü Mahallesi’nde üreticilerin imdadına yetişti. Yıllardır cazibeyle ulaştıkları su miktarında iklim krizi nedeniyle yaşanan azalmayla zor durumda kalan mahalle sakinleri, Büyükşehir Belediyesinin ’Sulama Borusu Desteği Projesi’ sayesinde suya kavuştu. Ekipler, Kayaönü Mahallesi Sulama Kooperatifi’ne sağlanan bin 200 metre çelik sulama borusu desteği sayesinde Göksu Nehri’nden 240 kottan alınan suyu, motopomp yardımıyla 640 kota basarak, susuzluk sorununu sona erdirdi. Yıllardır sıkıntısını çektikleri ve hayalini kurdukları suya kavuşan mahalleli, yeniden üretime başlayacak. "2020’den bu yana 105 bin dekar arazi can suyuna kavuştu" Büyükşehir Belediyesinin, Mersin genelinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2020’den bu yana verdiği 355 bin 500 metreye yakın sulama borusu desteğiyle 19 bine yakın üretici randımanlı sulama suyu ile buluşurken, 105 bin dekar arazi can suyuna kavuştu. Kayaönü Mahallesi’ne ise 2022 yılında 900 m HDPE-100 boru desteği sağlandı. Toplamda 5 yılda Kayaönü Mahallesi’ne 2 bin 100 metre sulama borusu desteğinde bulunuldu. "2019 yılından bu yana 355 kilometre boru desteği sağladık" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, sulama borusu desteği kapsamında 2019 yılından bu yana Mersin genelinde 355 kilometre boru desteği sağladıklarını söyledi. Bunun yaklaşık 93 kilometresinin Mut ilçesine sağlandığını belirten Şahutoğlu, "Bu mahallemizde daha önce kullanılan cazibeyle sulama imkanı neredeyse sonlanmak üzere. Kooperatifimizle yaptığımız işbirliği sonucunda bin 200 metre çelik boru desteği sağladık. Bir dalgıç pompa yardımıyla Göksu Nehri’nden 240 kottan 640 kota su basarak toprakları suyla buluşturduk" dedi. "Yaylalardan cazibeyle gelen sularımız tamamen kurudu" Kayaönü Mahalle Muhtarı Tahsin Yüksel de köylerinin Göksu Nehri’ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. Köylülerin geçimlerini tarımla sağladıklarını ifade eden Yüksel, “Genelde tarımla uğraşırız ama sulu tarım yapamıyoruz. Arazilerimiz kıraç, ürün alamıyoruz. Yaylalardan cazibeyle gelen sularımız tamamen kurudu. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi bize Göksu Irmağı’nda bir proje yaptı. Bu destek, su sıkıntısı çeken köylüler için yerinde bir destek" diye konuştu. "Bu su dışarıya göçü durduracak" Kayaönü Mahallesi sakinlerinden Mehmet Bayram ise su sıkıntısı nedeniyle köyde üretim yapılmadığını, bunun da göçe sebep olduğunu söyledi. Susuzluğun üretimi, dolayısıyla da geçimlerini etkilediğini vurgulayan Bayram, "Bu su bizim için hayati bir ihtiyaç. Burası 1990 yılında köy oldu, 150 nüfusu vardı. Aradan geçen 34 yılda nüfusu yine aynı. Bunun tek sebebi su olmaması. Bu su dışarıya göçü durduracak" şeklinde konuştu. Mahalle sakinlerinden Hamim Yasin de yıllardır sulama suyu sıkıntısı çektiklerini belirterek, "Sulama imkanı olmadığı için geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımız köyü yavaş yavaş terk ettiler. Köyümüzün suya çok ihtiyacı var. Bu su bizim için hayati bir öneme sahip. Özellikle de dışarıya giden gençlerimizin bir kısmı geri dönmeye başlayacak" dedi.

"Mersin Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali ihtiyaca cevap vermiyor" Haber

"Mersin Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali ihtiyaca cevap vermiyor"

Mersin Büyükşehir Başkanı Vahap Seçer ise, "Müracaatımızı yaptık 2 yıldır bekliyoruz" dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce yaptığı açıklamada, "Çiftçinin hale gelmek istememesinin bir sebebi halk kompleksinin yetersiz olması. İnsanlar geliyor öğle vakti sıcakta halin içine giremiyor. Sıkışıklık var, hal yetersiz toz duman içerisinde. Yani kayısıyı en çabuk öldüren şeylerden biri yağmur biri de tozdur. Bu tozu burada alıyor kayısı varacağı yere kadar ambalaj yapıldığı zaman çöküyor. Bu halin bir an önce genişleyip dışarıdaki esnafın da hal içerisine gelmesini sağlarız. Güzel bir tesis olursa burada daha verimli bir ticaretin olacağını tahmin ediyorum. Hal kapasitesi yetersiz genişletilmesini istiyoruz" diye konuştu. Halde komisyoncunun yıllık 20 bin kasa kayısı kaybı olduğuna dikkat çeken Cüce şöyle devam etti: "Burada sandık saklama alanı yok. Bu sandıklar halin boş arazisine yığılıyor. Arazide kimin götürdüğü de belli değil. Bir nevi kayıt altına alıyoruz, kapıda bekçimiz var ama takip edemiyorsunuz. Çünkü kapalı bir alanda sandık yeri yok. Halin genişlemesi için hükümetin ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin devreye girmesi gerekir." Başkan Seçer ise, "Müracaatımızı yaptık 2 yıldır bekliyoruz. Mut’un en temel beklentilerinden bir olan hali düzene sokmamızı istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi meclisinde de bu soruyu bana yönelttiler. Meclis üyelerim hay hay ama herkes taşın altına elini koysun. Sıkışan, bekleyen, tıkanan işlerimizin çözümüne katkı sunsunlar. Ortak paydamız Mersin’dir. Mersin’in olduğu noktada siyaseti bırakalım, particiliği bırakalım beraber olalım. Sizlerin de hiç olmasa şikayeti bitsin benim de halkın karşısına çıktığım zaman mahcubiyetim bitsin" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.