TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mut Ziraat Odası

AGRONEWS - Mut Ziraat Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mut Ziraat Odası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi Haber

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi

100 bin ton kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta üretiliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracat ise 100 bin ton olduğu öğrenildi. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının kilosunun turfanda döneminde 60 liradan alıcı bulurken daha sonra kilosunun 10 ila 20 liraya kadar düşmesinin üretici de ciddi bir kazanç düşüklüğüne neden olduğunu söyledi. Cüce, geçen yıl kayısının meyve suyunun yani ıskartasının kilosunun 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmamasının umutları seneye bıraktığını kaydetti. Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Cüce, "Dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısı artık dünyada da bir marka haline geldi. 2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonu ihraç edildi. Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. 200 bin ton rekolte oldu bu yıl. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi. Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü" diye konuştu. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" dedi.

Kilosu 50-350 TL arasında: Mersin’de açıkta erik hasadı başladı Haber

Kilosu 50-350 TL arasında: Mersin’de açıkta erik hasadı başladı

Sezonda 100 bin ton rekolte beklenen ilçede açık alanda hasat edilen eriklerin boyuna göre 50 ile 350 TL arasında alıcı bulduğu belirtilirken, ilerleyen günlerde fiyatın biraz daha düşmesinin beklendiği kaydedildi. Turfanda erik üretimi ile dikkat çeken Mut’ta örtü altında hasadın sona yaklaşmasıyla açık bahçelere geçildi. Turfanda örtü altında 150 dolara ihracat için alıcı bulan ürün, açık alandaki bahçelerde hasadın başlaması ile fiyatı düştü. Kilogramı elek gözüne göre 50 ila 350 liraya satılmaya başlanan erik üreticisinin yüzünü güldürdü. Bahçelerde tek tek toplanan erikler, elek makine yardımıyla boylarına göre ayrılarak sandıklara yerleştiriliyor. Erik, büyüklüğüne göre 50, 100, 200, 250 ve 350 liradan alıcı buluyor. Ürünlerin bir kısmı yurt içine, bir kısmı da Rusya, Dubai, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracata gönderiliyor. Bu yıl özellikle Orta Doğu ülkelerinden çok fazla talep geldiği bildirildi. Açıkta erik hasadına başlandığını belirten Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "Erik sezonumuzun tüm vatandaşlarımıza, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Bu yıl tahmini olarak Mut ilçemizde 90 ile 100 bin ton arası erik rekoltesi beklemekteyiz. Şu an üreticilerimizin yüzünü erik fiyatları güldürmekte. Zeytin eleklerini erikler içinde kullanıyoruz. En inceleri 50 lira en üs sınırı da 350 lira arasında fiyat oynamaktadır. İnşallah bu fiyatlar bu şekilde devam ederse çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Çiftçilerimizin yüzünü güldürmesi demek hepimizin yüzünü güldürmesi demektir" dedi. Erik fiyatlarından memnun olan üretici Hünkar Yıldız, "Mersin Mut ilçemizde açıkta erik hasadı başlamıştır. Erik fiyatlarımız elek gözlerine göre 50 liradan başlayıp 350 lira arasında değişmektedir. Bütün müstahsil vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu bir yıl geçmesini temenni ederim" diye konuştu.

Zeytinde rekolte düşük olsa da fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü Haber

Zeytinde rekolte düşük olsa da fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü

Mut ilçesinde zeytin hasadı sona erdi. Her yıl 250 bin ton üzeri zeytin ve 150 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde edilirken, bu yıl yok yılı olmasına rağmen 50 bin ton zeytin ve 5 bin tonda zeytinyağı rekoltesi olduğu bildirildi. 10 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu ilçede fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Zeytinyağının litresi 250 ile 350 liradan alıcı buldu. Zeytinin kilogram fiyatının ise eleğin en alt gözüne göre 30 lira, en üst gözüne göre ise 70 liraya kadar satıldı. Bu sezon zeytin toplama işçilerinin günlük kazançlarının da 500 ila 750 lira arası olduğu belirtildi. Bölgede zeytinciliğin yüzyıllar öncesine dayandığına dikkat çeken Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “Bunun en büyük örneği Mut’umuzda Haydar Mahallemizde bin 300 yıllık tescilli anıt zeytin ağacımızın olması” dedi. Başkan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Orta Doğu üzerinden zeytin dünyaya Mut üzerinden yayılmıştır. Birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Mut ilçemiz olarak kayıtlı 700 bin dönüm tarım arazimiz bulunmakta. Bunun 300 bin dönümünde zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Geçen yıla kıyasla bu yıl zeytinde rekoltemiz 50 bin ton, zeytinyağında da 5 bin tondur. Bunun sebebi geçen yıla kıyasla havaların biraz kurak geçmesi. Ağaçların yeteri kadar sulanamaması yani kurak bir yılın olmasından kaynaklıdır. Rekolte geçen yıla kıyasla düşük oldu. Geçen yıl 80 ile 100 lira arasında giden zeytinyağı bu yıl 250 ile 350 lira arasında satışı yapılmaktadır. Yani gerek üreticilerde gerekse zeytinyağı fabrikalarında dinglerde fiyatlar bu şekildedir. Zeytin elek dediğimiz yani boylamada alt sınır 30 lira ile en üst sınır 70 lira arasında satışı yapıldı. Buda ürünün az olması ama azda olsa üreticinin yüzünü güldürdü. Geçen yıla oranla rekolte biraz daha yüksek olsaydı daha iyi olacağı kanısındaydık.” Yılmaz, ilçede üretilen yağların Fransa, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.