TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muz Hasadı

AGRONEWS - Muz Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muz Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Battalgazi’de muz hasadı başlıyor Haber

Battalgazi’de muz hasadı başlıyor

Taşkın, fidancılık girişimiyle öne çıkan Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu kardeşleri tebrik etti. Battalgazi’de tarımsal üretim yeni boyutlara taşınıyor. Kadıçayırı Mahallesi’nde muz üretimine başlanan sera alanını ziyaret eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, bölgedeki bu önemli girişime dikkat çekti. Nur Fidancılık tarafından gerçekleştirilen üretimi yerinde inceleyen Taşkın, muz gibi tropikal bir meyvenin Battalgazi’de yetiştirilmesinin önemine vurgu yaparak, girişimciler Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu’nu tebrik etti. Antalya gibi bölgelerde yoğun olarak yetiştirilen muz, artık Battalgazi’nin Kadıçayırı Mahallesi’nde de toprakla buluşuyor. Yerel tarımsal kalkınmaya katkı sağlayan yeni üretim modeli, bölgenin iklim koşullarına uyumlu hale getirilen sera teknolojileriyle hayata geçirildi. Belediye Başkanı Taşkın, bu girişimin hem ekonomik hem de tarımsal çeşitlilik açısından Battalgazi’ye büyük katkı sağlayacağını belirtti. Ziyaret esnasında, çiftçilerle sohbet eden Taşkın, başarı dileklerini ileterek çalışmalarında kolaylıklar diledi. Tarımsal üretimde yeni fırsatlar oluşturmak amacıyla yerel girişimcileri destekleyen Battalgazi Belediyesi, bu tür projelerin yaygınlaşması için teşviklerde bulunmayı sürdürüyor. Muz üretimi gibi yenilikçi uygulamaların bölge halkı için de ilham kaynağı olacağına dikkat çeken Taşkın, Battalgazi’nin tarımsal potansiyelini daha da artırmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Hatay'da bereketli hasat: Muz seradan 32 TL’den alıcı buluyor Haber

Hatay'da bereketli hasat: Muz seradan 32 TL’den alıcı buluyor

Çiftçi Sercan Satmaz’ın 100 dönümlük serasında yetiştirdiği muz, seradan 32 TL’den alıcı buluyor. Depremin ardından büyük yıkım yaşanan Hatay’da çiftçiler üreterek memleketlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Arsuz ilçesi, Üçgüllük Mahallesi’nde çiftçilik yapan Sercan Satmaz’ın 100 dönümlük serasında yetiştirdiği muzda hasat başladı. İthal muza rakip olan yerli muz, yurt içinde birçok noktaya gönderiliyor. Yerli muz, seradan 32 TL’den alıcı buluyor. Hatay’ın bereketli topraklarında muz hasadına başlayan 37 yaşındaki çiftçi Sercan Satmaz, "100 dönüm üzerinde seramız var. Bizim ürünlerimiz Anamur’u aratmıyor, bizim burada sadece biraz acemilik var. Toprak olarak biz onlardan daha üstünüz. Normalde muz ekimi her ay yapılır hangi ayda ekersen bir yıl sonra o ayda ürün alırsın. Mart ayında ekersen, Mart ayında hasat alırsın. Eylül ayında ektiğin ağacın, tonajı ortalama 40 kilo olur. Mart ayında ektiğin ağacın tonajı 20 kilo olur. Ama Mart ayında yetişen ürünün fiyatı daha yüksek olur. Tarlada çalışan işçiler günlük asgari ücret usulü maaş alıyor. Devletimiz asgari ücreti ne veriyorsa biz onun üzerinden gidiyoruz. Bizim malımız iç piyasa muzu, burada kestiğimiz zaman depoya götürüyoruz. Depoda bunun işlemesi var, kesip kesip havuzlara koyuyoruz. Havuzda yıkanıp paketlenip depolara koyuyoruz depoda bunun raf ömrü yaklaşık 3-4 gün de etilen gazıyla sarartıp, piyasaya gönderiyoruz tarladan. Biz Anamur’a bağlıyız, biz onun üzerinden gidiyoruz fiyat 30 TL ile 32 TL arasında dalında" şeklinde konuştu.

Muzda hasat sezonu başladı, bahçede 16-18 TL Haber

Muzda hasat sezonu başladı, bahçede 16-18 TL

Türkiye’nin muz ihtiyacının yarısından fazlasının üretildiği Mersin’de yoğun hasat dönemi başlarken, bahçede 16-18 TL’den hasat edilen muzun markette 30 TL civarında satıldığını belirten üreticiler, fiyatı 80 TL’ye kadar çıkan ithalinin yerine yerlisinin tüketilmesini önerdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de açık alanların yanı sıra örtü altında da üretim yapılarak her mevsim çeşitli ürünler hasat ediliyor. Özellikle Anamur, Bozyazı, Silifke ve Erdemli’de yoğun olarak üretilen muz da dikkat çekiyor. Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan birinin üretildiği şehirde, örtü altında yoğun dönemine girildi. Yerli muzun bahçede birinci kalite fiyatının 16-18 TL olduğu bildirildi. İthalinin 80 TL’ye kadar çıktığına dikkat çeken üreticiler, marketlerde de 26 ile 30 arasında satılan yerli muzun tercih edilmesini istedi. "Yerli muz tüketerek çiftçiye destek olalım" Erdemli ilçesi Limonlu Mahallesi’nde yaklaşık 2 bin dönümlük alanda muz seralarının olduğuna değinen işleme tesisi şefi Yafes Akça, "Sezon açıldı, hasat yoğunluğu başladı. Örtü altında olgunlaşan muzları hasat edip getiriyoruz. Taraklayıp, temizleyip yıkadıktan sonra paketleyip gönderiyoruz. İstanbul’dan Van’a, Gaziantep’ten Trabzon’a kadar Türkiye’nin her yerine ulaştırıyoruz. Yerli muz lezzet ve aroma bakımından çok güzel. O yüzden yerli muz tüketerek hem çiftçimize destek olalım hem de ekonomimize katkıda bulunalım" dedi. Üreticilerden Ahmet Yıldırım ise, "Hasada başladık, ürünlerimizi tesise getiriyor, temizletip paketliyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Şu anda sıkıntısız ilerliyor. Bizim yerli muzlarımız ithalden daha güzel, fiyat olarak da daha uygun. Şahsen daha düşük olsa da ben ithal muzu tercih etmem. Vatandaşlarımıza yerli muzu tavsiye ediyoruz. Çiftçiye destek olsunlar" ifadelerini kullandı.

Balıkesir muzu jeotermal serada yetişiyor Haber

Balıkesir muzu jeotermal serada yetişiyor

400 dekar alanda üretilen muzlar en çok İstanbul pazarında ilgi görüyor. Gönen’de 400 dekar alanda jeotermal kaynaklı seralarda üretimi planlanan ve hayata geçirilen muz yetiştiriciliği devam ederken bu seralarda muz, avakado, patlıcan, salatalık, biber ve domates gibi ürünlerinde üretimi yapılıyor. Mutlular Grup yetkilisi Mehmet Mutlu, İHA muhabirine tropikal ürünleri yetiştirdikleri için bu bölgede bulunmaların lojistik olarak avantajlı olduğundan bahsetti. "Bizim 400 dönüm üzerine kurulu jeotermal seralarımız var. Bu seralar içerisinde gördüğünüz gibi muz yetiştiriyoruz avakado, patlıcan, salatalık, domates ve biber üretimi yapıyoruz. Yılın 12 ayı ürün çıkartmayı planlıyoruz biz, bu çıkardığımız ürünleri genelde kendi bölgelerimizde Marmara bölgesinde değerlendirmeye çalışıyoruz. İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Bandırma bu bölgelerde tüketime sunuyoruz ağırlıklı olarak. Tropikal ürün yetiştirdiğimiz için biz maliyetlerimiz tabi güneydeki üretimlere göre biraz daha fazla oluyor fakat bizim aslında burada yapmamızın amacı lojistikten kazanmaktı orada da aslında biraz daha avantajlı çıkıyoruz biz. Biliyorsunuz son dönemlerde yakıttaki zamlardan dolayı lojistik anlamında biz baya avantajlı duruma geldik özellikle bu bölgede" dedi. Gönen’de kurulacak olan Türkiye’nin en büyük jeotermal sera alanı için konuşan Mutlu, "Biz de takip ediyoruz bölgeye kurulan jeotermal sera sahasını, ben açıkçası çok heyecanlanıyorum çünkü yaptığımız iş çok güzel gerçekten insan içine girmeden anlamıyor. İnsanlarında aynı şekilde üretim yapmasını ben çok istiyorum Gönen’de. Gerekli alt yapılar sağlandıktan sonra jeotermal enerji olarak veya seraların alanı hazır olduktan sonra ben bunu diğer bölgelerde de gördüm üreticiler aslında çok destekliyor böyle yatırımları ama gerekli alt yapının sağlanması lazım o sağlandıktan sonra bence çiftçiler için çok güzel bir olay" dedi.

Mersin'de 60 derecede muz hasadı yapıldı Haber

Mersin'de 60 derecede muz hasadı yapıldı

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde Afrika sıcaklarında serada 60 dereceyi bulan sıcaklıkta muz hasadı yapıldı. Meteorolojinin son verilerine göre Türkiye’de sıcaklıklar son zamanlarda normalin 6-7 derece üzerinde seyrederken, Afrika sıcaklarıyla birlikte bu oran 6-10 derece üzerinde olacak. Ayrıca yer yer sıcaklık rekorları kırılacak. Afrika’dan gelen sıcak hava kütlesinin etkisinde kalacak olan kentler arasında olan Silifke’de 60 derecede muz hasadı yapıldı. İlçede örtü altında 5 bin dönüm alanda hasadı yapılan muzdan 40 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Örtü altı domatese alternatif olarak 10 yıl önce üretimine başlanan muz, tarlada kilogramı 14 liradan alıcı buluyor. Seralardan hasadı yapılan muz, özel muz işleme tesislerinde belli aşamalardan geçtikten sonra paketlenerek iç piyasaya sürülüyor. Yıllık Silifke bölgesinde 5 bin dönüme yakın muz üretimi yapıldığını belirten tüccar Aydın Baydar, “Silifke’de ortalama 40 bin ton ürün elde edilmektedir. 1 dönüm seradan ortalama 7-8 ton civarında ürün elde etmekteyiz. Şu anda muz kilogram tarlada 14 liradan alıcı buluyor” dedi. Muz hasadının normalde Eylül ayında başlayıp, Aralık ayında bittiğini ifade eden üretici Halil Seno, “Afrika sıcaklarında serada 60 dereceyi bulan sıcaklıkta hasat yapmaktayız. Üretim sıcak hava dinlemiyor. Sabah erken seraya girip, öğlen sonuna kadar hasat yapıyoruz. Silifke’de 12 ay sürekli muz hasadı yapılmaktadır. Muz üretimini her ay hasat yapabileceğimiz şekilde üretiyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.