TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Napolyon Kirazı

AGRONEWS - Napolyon Kirazı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Napolyon Kirazı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa’da meşhur ‘Napolyon’ kirazında hasat sona erdi Haber

Bursa’da meşhur ‘Napolyon’ kirazında hasat sona erdi

Bursa’nın İznik ilçesinde üretilen ‘Napolyon’ cinsi kirazda hasat sona erdi. Bursa’nın İznik ilçesinin birçok mahallesinde ‘Napolyon’ cinsi kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. İznik’e bağlı Çiçekli Mahallesi’nde de kiraz üreticisi çiftçiler mevsimlerden dolayı bu yıl hasadın biraz erken bittiğini ve rekoltenin düşük olduğunu ifade ettiler. Kiraz ilk çıktığında bahçeden kilogramı 50 liraya satılırken, daha sonra bu fiyatın 35 liraya kadar düştüğü belirtildi. Çiçekli’de üreticilik yapan Hasan Yakşi, bölgedeki farklı türdeki kiraz ağaçlarının önceki yıllarda daha fazla olduğunu ifade ederek, “Artık eskisi kadar ağaç yok. Aşırı yağışlardan dolayı, hasat zamanı kirazlar aşırı çatladı ve toplayamadık. Verim alamayınca da kiraz ağaçları söküldü. Daha önce bizim köyümüzde bir kişi 100-110 kişi kiraz toplarken, şimdi 10-20 kasa kiraz toplanıyor. Zamanla ağaçlar daha da azalacak gibi duruyor” dedi. Kirazı istedikleri fiyattan satamadıklarını söyleyen Yakşi, "Hasat zamanında tam yağmurlar yağıyor ve verimlilik olmuyor. Bu yıl da geceleri çok soğuk oldu. Bir de ağaçların döllenme zamanında yağmurların yağması döllemenin de tam olmamasına sebep oldu. Bu yıl hasadımız da erken bitti” diye konuştu. Bir başka üretici Evrim Mutlu ise 200 ağaçlık kiraz bahçesinde rekoltenin düşük olduğunu dile getirerek, “Geçen seneye bakarsak bu yıl üretim çok az. İklimler değişiyor ve istenilen verim alınamıyor. Geçen sene buradan güzel kiraz aldık, ağaçlar doluydu. Geçen yıl bir ağaçtan 4-5 kasa doldurduğumuzu biliyorum. Bizim ağaçlarımız daha yeni fidan. Büyük ağaç değil. Kiraz fiyatları da ucuza gidiyor. 50 liradan başladık, 35 liraya kadar fiyatlar düştü. Maliyetler de yükseldi. Bir işçinin maliyeti bin TL. Bir kişi sadece kendine toplayabiliyor. Durum böyle olunca, kesimler oluyor. Biz bu kiraz bahçesini kesip, şeftali bahçesine çevirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Herkesin şeftali fidanı dikmesi sonucunda bu meyvenin para etmeme ihtimalinin sorulması üzerine Evrim Mutlu, “Bu defa da şeftali patlayacak, çiftçi kiraza dönmeye başlayacak. Köylü nereden para kazanabilirse o işi yapmaya çalışıyor. Burası bizim 5-6 yıllık kiraz bahçemiz. Çok iyi baktık ama olmuyor” diye konuştu.

Coğrafi işaretli ’Napolyon’ kirazında son hasat yüzleri güldürdü Haber

Coğrafi işaretli ’Napolyon’ kirazında son hasat yüzleri güldürdü

Sezon boyu yağışlı havalarla mücadele eden çiftçilerin hasat zamanı aldıkları yüzde 50 verim sonrası yüzü güldü. Üreticiler uzun süredir bu kadar bolluk görmediklerini ifade ettiler. Bursa’da bu yıl coğrafi işaret alan Keles kirazında sezonun son hasadı yapıldı. 1050 rakımda bulunan ilçede sezonun büyük bir kısmı yağışlı geçti. Hasat döneminde geçen yıllara oranla yüzde 50 verim alan çiftçilerin yüzü güldü. Tarlalarda bolluk görülen kiraz, kilogramı 50 liradan tarladan alınıyor. 22 yıllık çiftçilik hayatında ilk kez bu kadar bolluk gördüğünü belirten Kemal Yağcı, “22 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Kendi tarlamıza ekiyoruz. 20 yıldır ilk defa bu kadar verim aldık. Çok güzel kiraz oldu bu sene. Önceki yıllar 8 ila 10 ton arasında kiraz oluyordu, bu yıl ise 20 ton kiraz aldık. Daha önceleri ihracat yapıp Avrupa ülkelerine gönderiyorduk, bu yıl iç pazara gönderiyoruz. Bu yıl kilosunu tarladan 50 liraya veriyoruz. Yağışlı geçen havaların bize çok faydası oldu. Kiraz yağmuru sever ama bu yıl çok yağmur yağdı. Bizim kirazımız meşhurdur, coğrafi işaret de aldık. Kirazımızın tescillenmesinden dolayı çok mutluyuz” şeklinde konuştu. Kirazlara kendi çocuğu gibi baktığını söyleyen Azime Yağcı, “Sezon güzel geçti, yalnız biraz maliyette sorunlar oldu. 20 yıldır kiraz işi ile uğraşıyoruz. Genelde hep tarladayız. Kirazlarımızı çocuğumuz gibi büyüttük. İşçilerimizle beraber topluyoruz. Sabah 8 gibi buraya geliyorlar kahvaltı yapıyoruz. Akşam saat 17.00’da paydos ediyoruz. Bizim kirazımızın özelliği geç olması. Herkesin tarlasından hasat edildikten sonra biz de hasada başlayabiliyoruz. Bu yıl kirazımız çok güzel oldu. 10 tonun üzerine çıkamıyorduk bu yıl 20 ton ürün aldık” dedi.

Bilecik’te ’Napolyon’ cinsi kirazın hasadına başladı Haber

Bilecik’te ’Napolyon’ cinsi kirazın hasadına başladı

Bilecik’teki üreticiler, hasadına başlanan ’Napolyon’ cinsi kirazın bu yıl ki fiyatlardan memnun. Göç yolları üzerinde bulunan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan 550 metre rakımlı 9 bin 500 nüfuslu Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde üreticiler, bugünlerde yurtdışına ihracatını yaptıkları ’Napolyon’ cinsi kirazları toplama telaşı yaşıyor. Daha çok aile bireylerinin birlikte gittikleri bahçelerde dalından titizlikle alınan kirazlar, yurt içi ve dışında damakları tatlandırıyor. İlçede 43 yıllık üretim geçmişe sahip, 1980 yılından bu yana da önemli geçim kaynağı olan kirazda bu sezon 10 bin dönüm alanda bin 200 ton rekolte bekleniyor. Kirazlar kalp şeklinde Kalite anlamında yurt dışında ve yurt içinde çok beğenilen kirazın parlak kırmızı rengi, "Kalp" şeklinde iri taneli yapısı, kendine özgü aromasının yanı sıra uzun raf ömrü nedeniyle tercih ediliyor. Sabah erken saatlerinde başlayan hasat akşama kadar devam ediyor. Toplanıp kasalara konulan kirazlar daha sonra Gölpazarı Kiraz Hali’nden pazara alıcılara satılıyor. Burada tüccarların pazarlık usulü aldığı kiraz paketlendikten sonra tüketicilere ulaşmak üzere yola çıkıyor. Toptancıların 0-900 denilen ve halk arasında da ’Napolyon’ diye adlandırılan kiraz 30 lira ile 45 lira arasında satılıyor. Öte yandan toplanan kirazlar, üreticiler tarafından Gölpazarı Kiraz Hali’ne getirilerek, Türkiye’de başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa olmak üzere ve ayrıca yurtdışındaki yerlere de ihraç ediliyor.

İslahiye’de kiraz hasadı başladı Haber

İslahiye’de kiraz hasadı başladı

Yüksek rekolte beklenen “Napolyon” cinsi kirazının kilosu ise üreticiden 15 ile 30 TL arasında satılıyor. İslahiye ilçesinde kiraz ağaçlarının çok olmasıyla bilinen Koçcağız köyünde yılın ilk kiraz hasadı başladı. 20 Hazirana kadar hasadının devam etmesi beklenen Napolyon cinsi kiraz üreticinin elinden en fazla 15-30 TL arasında bir fiyatla çıkarak marketlerde yerini alıyor. Son hız kiraz toplamaya devam eden üreticiler köylerinde deprem dolayısıyla gerçekleştiremedikleri festivalin gelecek yıl düzenlenmesi için muhtarlarla görüşeceklerini belirten Ekirmsettin Gök, “Üretim çok olduğu için burada bir festival yapılmasını istiyoruz. Bu konuyu muhtarla da görüşeceğiz. Deprem dolayısıyla bu sene olmayacak ama gelecek seneye kiraz festivali yaparak kiraz güzeli seçeceğiz” dedi. 20 Haziran’da hasat bitiyor Hasat döneminin hız kesmeden devam ettiğini ve 20 Hazirana kadar bitirmeleri gerektiğini belirten Gök, “Bu sene ki durum geçen seneye göre çok iyi, bir an önce toplamamız ve elden çıkarmamız lazım. Hasat 8 Haziranda başladı 20 Hazirana kadar sürer. Kiraz, mevsimi çabuk geçen bir meyvedir. Zamanı geçtiği vakit bozuluyor onun için erkenden toplayıp bitirmek lazım” ifadelerini kullandı. “İslahiye’nin köylerinde kiraz üretimi çok” İslahiye’nin köylerinde kiraz üretiminin çok olduğunu söyleyerek satılan kirazların kalitesine göre fiyatlandırıldığını aktaran Gök, “Tarlada ucuz oluyor, markette 2 katı oluyor. Biz 15 ila 30 TL arasında değişen fiyatlarla elden çıkarıyoruz. Markette satıldığı zaman, kirazın kalitesine göre değişiklik gösteriyor 45 TL’ye kadar veriyorlar. İslahiye’de Koçcağız köyünün tamamında ve İslahiye’nin İdilli, Köklü ve Kayabaşı köylerinde de kiraz üretimi çok diyebiliriz” şeklinde konuştu. “Kiraz festivali yaparak kiraz güzeli seçeceğiz” İslahiye’de kiraz festivali yapılması için muhtarla iletişime geçeceklerini ve düzenlenecek festivalde kriterleri karşılayan üreticilere ödül vereceklerini söyleyen Gök, “Üretim çok olduğu için burada bir festival yapılmasını istiyoruz. Bu konuyu muhtarla da görüşeceğiz. Deprem dolayısıyla bu sene olmayacak ama gelecek seneye kiraz festivali yaparak kiraz güzeli seçeceğiz ve bütün kriterleri karşılayan kişilere ve en iyi üretimi yapan kişilere ödül vereceğiz. Depremin ağaçlara şu şekilde zararı oldu, meyvelerin geçen seneki tadı kalmadı. Kirazlarda geçen sene tat iyiyken bu sene bazılarında tat kaybı oluştu. Etkisinin bu yönde olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Tescilli Akşehir kirazında rekolte beklentisi arttı Haber

Tescilli Akşehir kirazında rekolte beklentisi arttı

Konya'nın önemli kiraz üreten ilçelerinin başında gelen Akşehir, 2004'te tescil edilen "Akşehir kirazı" ile yurt içinde ve dışında adından söz ettiriyor. Akşehir Gölü havzasının iklimsel etkisiyle aroması, dayanıklılığı ve lezzetliyle ön plana çıkan kiraz, hasat sezonu için gün sayıyor. "Napolyon" cinsi kirazın yüzde 70'i ihraç ediliyor Akşehir Ziraat Odası Başkanı Fahri Küçükpolat, AA muhabirine, bu yıl, ilkbahar yağışlarının fazla olmasından dolayı verimin iyi olduğunu söyledi. Kirazdaki rekolte beklentilerinin yüksek olduğuna işaret eden Küçükpolat, geçen sene 15 bin ton olan rekoltenin, bu yıl 20 bin tonun üzerine çıkacağını öngördüklerini, bu sene yağışların zamanında yağdığını dile getirdi. Küçükpolat, bazı noktalarda dolu şeklindeki yağışlar nedeniyle yaklaşık 10 hektarlık bir alandaki kiraz bahçelerinin zarar gördüğünü ancak genel durumun iyi olduğunu belirtti. Kiraz hasadına çok az bir süre kaldığına değinen Küçükpolat, "Yaklaşık 10 güne kadar kiraz hasadının başlayacağını söyleyebiliriz. Akşehir'deki bahçelerimizde ekili bulunan kirazların yüzde 80'i 'Napolyon' dediğimiz kaliteli kiraz türünden. Bunun da yüzde 70'i ihraç ediliyor. Geriye kalanı da iç pazarda alıcı buluyor." ifadelerini kullandı. Dekarda yaklaşık 5 ton ürün beklentisi var İlçede yaklaşık 20 yıldır kiraz üreticiliği yapan Tuncay Yılmaz da geçen yıla oranla bu seneki verimin daha iyi olduğunu aktardı. Bu yılki kiraz kalitesinin de yüksek olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Havalar, geçen yıllar gibi biraz daha sıcak olsaydı, hasadı 10 gün erkene alabilirdik." dedi. İyi bir hasat sezonu beklediklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Bu yıl ilkbahar yağışlarının fazla olmasının kirazın daha da verimli ve kaliteli olmasını sağladı. Bu yıl ağaç başına yaklaşık 70-80 kilogram civarında kiraz almayı bekliyoruz. Daha yukarıya da çıkabilir. Dekarda ortalama 4 veya 5 ton kadar ürün alacağımızı öngörüyoruz. İnşallah pazarımız da güzel olur."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.