TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nar Ekşisi Üretimi

AGRONEWS - Nar Ekşisi Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nar Ekşisi Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Daldan sofraya ekşi yolculuk Haber

Daldan sofraya ekşi yolculuk

Muğla’nın Ortaca ilçesinde havaların soğuması ile birlikte kırsal kesimlerde nar ekşisi telaşı başladı. Ülke genelinde kış mevsiminin ile birlikte kırsal kesimlerde nar ekşisi yapımı hızlandı. Hasat edilen ekşi narların suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak yapılan nar ekşisi yiyene sağlık verirken üreticilerin de ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Meşakkatli bir işlem olmasına rağmen nar ekşisinden elde edilen gelir bu işle uğraşanların yüzünü güldürüyor. Dalından özenle toplanarak taneleri ayıklanan narlar yine ağaç tekneler içinde suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak doğal bir ekşi haline getiriliyor. Raf ömrü de uzun olan nar ekşisinin özellikle kış döneminde grip ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyor. Yıllık 70 bin ton rekolte ile nar üretiminde önemli merkezlerden birisi olan Ortaca ilçesinde de geleneksel usullerle nar ekşisi yapımı devam ediyor. Nar ekşisi yapılan kırsal mahalledeki kadınları ziyaret eden Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, kadınlara kolaylıklar dileyerek onlara yardım etti. Nar ekşisi yapılan kazanın başına geçen Kaymakam Aktaş hem kadınlarla sohbet etti, hem de kazan kaynattı. Kaymakam Aktaş, "Ortaca gerek turizm, gerekse tarımla anılan güzel bir ilçemiz. Bu anlamda Ortacamızı narenciye deposu olarak da adlandırabiliriz. Ortaca’da bunların yanında en önemli ürünlerden biri de nardır. Nar, yıllık ortalama 70 bin ton civarında bir rekolte gerçekleştirmektedir. Buna bağlı olarak geleneksel olarak nar ekşisinin de üretimi ilçemizde oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Bunun daha da önemlisi katma değer babında düşünürsek, özellikle ihracat boyutu da çok önemli. Başta Rusya, Ukrayna, Romanya ve Hollanda gibi ülkelere ihracatı yapılmaktadır. Bunun yanında ikinci ürün dediğimiz ürünlerimiz de yine Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere ihracatı gerçekleştiriliyor. Bunlardan da ülke ekonomisine önemli bir kazanım sağlamaktadır" dedi.

Aliağa’da nar ekşisi zamanı: Bin bir emekle sofralara ulaşıyor Haber

Aliağa’da nar ekşisi zamanı: Bin bir emekle sofralara ulaşıyor

İzmir’in Aliağa ilçesinde, nar hasadı ile birlikte elde edilen organik nar ekşisi yapımına başlanırken, kadınların bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, zahmetli ve yorucu bir süreci beraberinde getiriyor. Tarihi, turistik, kültürel ve doğal zenginlikleri; gastronomi kültürü, yüksek tarım ve hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu Aliağa’da, narların hasadı başladı. İlçede hasatla birlikte üreticilerin nar ekşisi mesaisi de yoğunlaştı. Ev kadınları, hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine destek için her yıl kış öncesi yaptığı nar ekşisinin üretimine ağırlık verdi. Sofralara uzanan zahmetli yolculuk Çıtak Mahallesi kadınlarının bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, birçok zahmetli süreci içeriyor. Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar, önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin, daha sonra suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkarılan nar suyu, koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak plastik damacanalara konuyor. Ekşi narların suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken, tüketicinin de ağzını tatlandırıyor. "Coğrafi işaret almak istiyoruz" Nar sezonunun başladığını belirten Çıtak Mahalle Muhtarı Üstün Güleç, “Mahalle içerisinde nar hasadı ile birlikte nar ekşilerini kaynatmaya başladık. Nar ekşisini 100 yıldan fazladır imece usulü ile yapıyoruz. Nar ekşimizin marka tescili ile birlikte bu konuda coğrafi işaret almak istiyoruz. Nar ekşilerimizi şişeleyerek bölgeye ve ülke geneline göndermek ve tanıtımını yapmak istiyoruz; çünkü bizim nar ekşimiz tamamen doğal, 2 sene, 3 sene dayanabilen, bozulmayan bir üründür. Bu sayede köylülerimiz küçük da olsa ev ekonomisine bir katkı sağlıyor” dedi. Mahallede 1870’lerden beri nar ekşisi üretiliyor Çıtak Mahallesi’nde yapılan nar ekşisi üretiminin 1870’lere dayandığını vurgulayan Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal da, “Bilindiği üzere Orta Asya ve Anadolu narın anavatanı olarak kabul ediliyor. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi yapılıyor. Nar, su tropik ve tropik bir bitki ağacıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre narın antioksidan özelliğinin yanı sıra C vitamini özelliğiyle de ön plana çıkıyor. Çıtak Mahallesi’nde 1870’lerden beri nar ekşisi üretimi geleneksel yöntemlerle, imece usulü ile yapılıyor. Kadınlar, topladıkları narları bir araya getirip imece halinde önce nar tanelerini çıkartıp sonra presle uygulamayla suyunu çıkarıyorlar. Sonrasında ise kazanlarda 24 saat kaynatılarak nar ekşisi haline getiriliyor. Nar; talebi olan, Çıtak Mahallesi’ne özgü bir ürün. Çok talep olmakta, talepten dolayı üreticilerimizin elinde çok da nar kalmıyor. Bu sezonun, narın üreticilerimize bereketli olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Ege Bölgesinde organik narı ve nar ekşisiyle ünlenen Çıtak Mahallesi’ni ziyaret eden Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney ise bölgede nar ağacı dikim alanlarını genişletmeyi düşündüklerini söyledi. Güney yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çıtak Mahallemizde yetişen nar ağaçlarından elde edilen nar ürünleriyle, geleneksel usulde nar ekşisi yapılıyor. Şenlik havasında yapılan nar ekşisi yapım süreci imece usulüyle gerçekleştiriliyor. Çıtak Mahallemizde üretilen nar ekşisine patent almayı düşünüyoruz. Ekonomik olarak da daha fazla gelir sağlamasını bekliyoruz. Burada tamamen doğal ortamda katkı maddesi katılmadan yapılan nar ekşileri var. Tüm çiftçilerimize, üreticilerimize, köylü vatandaşlarımıza bereketli bol kazançlar diliyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.