TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nar Hasadı

AGRONEWS - Nar Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nar Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli’de Nar Hasadı Başladı: Bu Yıl 50 Bin Ton Üretim Bekleniyor Haber

Denizli’de Nar Hasadı Başladı: Bu Yıl 50 Bin Ton Üretim Bekleniyor

Türkiye nar üretiminde 5’inci sırada yer alan Denizli’de, bu yıl 2 bin 377 hektar ekili alandan 50 bin tonun üzerinde hasat yapılması bekleniyor. Türkiye nar üretiminde 5’inci sırada yer alan Denizli’de uygun iklim özellikleri sayesinde nar üretim merkezi haline gelen Pamukkale ilçesindeki bahçelerde hasat başladı. Pamukkale ilçesine Irlıganlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen nar hasadına Vali Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Kaymakam Vekili Abdullah Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Alay Komutanı Hıdır Ayçiçek, Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe müdürleri ile teknik personelin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı. Üreticilere bereketli bir hasat sezonu dileyen İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Bugün Pamukkale ilçemizde Nar hasadını başlatıyoruz. Denizli için meyvecilik açısından narın önemli bir yeri vardır. 2023 yılında Denizli’de 2 bin 377 hektar alanda 49 bin 381 ton nar üretimi gerçekleşmiştir. Dekara düşen ortalama nar verimi 2 bin 77 kilogramdır. Meyve veren yaştaki ağaç sayısı 1 milyon 337 bin 622 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 204 bin 391 adettir. Meyve veren ağaç başına ortalama verim 37 kilogramdır. 2024 yılında 50 bin tonun üzerinde nar rekoltesi beklemekteyiz. İlimizde yapılan nar yetiştiriciliğinde ana çeşit hicaz çeşididir. Hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Önceki yıllarda, üretimi yapılan narların yüzde 70-80’i AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna’ya ihraç edilmiş olup, 2024 üretim sezonunda hasat bugün itibariyle başlamıştır. Hasadımızın ülkemize ve ilimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. İlk hasatta üreticileri yalnız bırakmayan Vali Ömer Faruk Coşkun ise üretimin önemine vurgu yaparak; ”Üreticilerimizin gerçekten emeklerine sağlık. Geçen yıllar üretimin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Üreticilerimize her türlü desteğin verilmesi önem arz etmektedir. Bölgemizin tarımsal üretim anlamında ciddi bir potansiyeli var. İnşallah elbirliği ile tarım teşkilatımız, Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hayata geçtiğinde daha etkili, verimli bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bugün başlayan nar hasadının bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Vali Ömer Faruk Coşkun, beraberindeki heyet ile nar bahçesine geçerek temsili hasadı gerçekleştirdi. Daha sonrasında nar üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.

Havran Nar’ında hasat dönemi Haber

Havran Nar’ında hasat dönemi

Kazdağları ile Madra Dağları arasındaki ovalarında tarım yapan Balıkesir’in Havran ilçesinde üretilen narlar lezzetleriyle büyük ilgi görüyor. Bereketli toprakları, Kazdağları’nın havası, Madra Dağları’nın suyu ile birleştiği Havran ilçesi coğrafi işaretli Havran Siyah İnciri ve Havran Mandalinasına ev sahipliği yapıyor. İlçe bir yandan da Kuzey Ege’nin en büyük zeytin üretim merkezlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Bereketli toprakları ile Havran bu günlerde ilçede yetişen Nar Ağaçlarından hasat ile uğraşıyor. Yaklaşık 500 dekarlık alanda yapılan nar hasadı tüm hızıyla sürüyor. Rengi, iriliği ve lezzeti ile dikkatleri çeken Havran Nar’ı günlük olarak toplanıp hal üzerinden İzmir, İstanbul, Bursa ve Trakya’ya satış yapılıyor. Havran Narının pazarlarda büyük rağbet gördüğünü ifade eden Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Havran Nar’ı, Havran’ın topraklarında yetişen bir tarımsal ürünümüz. Narımız sulak ortamlarda, kaliteli topraklarda yetiştiği için deve dişi nar çeşidiyle pazarlarda çok rağbet gören bir nar. Şu anda hasat zamanı. Hasadımız devam etmektedir. Ovamızda, meyve bahçelerimizde ve sulak olan tüm kırsal mahallelerimizde nar yetiştiriciliği vardır” dedi. Havran Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Emre Çakan ilçede 21 bin civarında nar ağacı olduğunu ifade ederek; “Nar, bölgemizde üretilen meyve gruplarının içerisinde olmazsa olmazlardan. Yaklaşık 3, 4 çeşidimiz ile Hicaz, Kuzu Dişi, Deve Dişi ve Kara Nar denilen isimleri ile birlikte ürünlerimiz hasat sezonunda şu anda. İlçemizde tahmini olarak kapalı bahçe şeklinde 182 dekar civarında, bunun haricinde yine bizim bölge halkımız bahçe kenarlarını nar olarak değerlendirdiğinden bu 500 dekarlara kadar çıkabiliyor. 21 bin civarında da toplam ağaç varlığımız var” dedi.

Kilis’te nar hasadı başladı Haber

Kilis’te nar hasadı başladı

Nar marketlerde ise 30 TL’den satılıyor. Kilis’te sezonun ilk nar hasadı başladı. Yüksek rekolte sevinci yaşayan üretici, narı tarladan 10 TL’den satıyor. Kilis’te yaklaşık 10 bin dekar alanda nar üretimi yapılırken, Ekim ayı içerisinde başlanan hasadın ise Kasım ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yollarını tutan tarım işçileri ağaçlardan olgunlaşmış narları topluyor. Toplanan narlar soğuk hava depolarında muhafaza edilerek ihracata hazır hale getiriliyor. ‘‘10 bin dekar alandan 120 ton Hicaz narı yetiştiriliyor’’ Hasadı yapılan Hicaz narının tamamının yurt dışına ihraç edileceğini dile getiren Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Bahçe kenarlarında dikimi yapılan narlar 2006 yılında devletimizin verdiği destek ile 10 bin dekar alana çıktı. Üretilen tüm narlar ihracata gitmektedir. Bereketin simgesi olan nar, dekarda 4 ton beklentimiz var. Narın tarladaki kilosu 10 TL iken marketlerde 30 TL ye kadar alıcı buluyor’’ dedi. ‘‘Devletin verdiği destekle ürünlerin tamamını ihraç ediyorum’’ 2006 yılında devletin verdiği destekle diktiği narların hasattan sonra tamamını ihracata gönderdiğini söyleyen üretici Mehmet Sakar, "Verilen destekle diktiğim narların bu sene yine hasadına başladık. Her sene 150-160 ton ürün elde ediyoruz. Narların kesimlerini yaptıktan sonra soğuk hava depolarına götürüyoruz ve yılsonunda ihracat için ürünlerin tamamını yurt dışına gönderiyoruz’’ diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.