TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Narenciye Hasadı

AGRONEWS - Narenciye Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Narenciye Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Hatay'da Narenciye Hasadını Açtı Haber

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Hatay'da Narenciye Hasadını Açtı

Bakan Yumaklı'nın Dörtyol Ziyareti Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi. Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının açılış törenine katılarak sezonu başlattı. Narenciye Üretiminin Önemi Bakan Yumaklı, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi narenciye ürünlerinin bu yıl da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Geçen yıl yaklaşık 8 milyon ton narenciye hasadı gerçekleşti, ancak bu yıl mevsim şartları nedeniyle bir miktar rekoltede düşüş öngörülüyor. İhracat ve Soğuk Zincir Yumaklı, narenciye üretiminin bölge için ve ihracat açısından büyük bir önemi olduğunu ifade etti. Ürünlerin ekonomik olarak katma değerle satılabilmesi için doğru zamanda toplanması, paketlenmesi ve soğuk zincir halkası içinde pazara ulaşması gerektiğini vurguladı. Tarımsal Sanayi Yatırımları Bakan Yumaklı, tarımsal sanayi kısmının da önemli olduğunu belirterek, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri gibi farklı yatırımların yapılması gerektiğini kaydetti. Bu konuda valilik ve milletvekilleriyle çalıştıklarını ifade etti. Tüm Üreticilere İyi Dilekler Bakan Yumaklı, narenciye sezonunun tüm üreticilere, Hatay halkına ve ülkenin tarımsal ekonomisine büyük değerler katmasını diledi. Dörtyol AK Parti İlçe Teşkilatı'nın yeni merkezinin açılışına da katıldı.

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği vurdu Haber

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği vurdu

Bu yıl az olan rekoltenin Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle daha da azaldığını belirten çiftçiler, alınan önlemlere rağmen zararın ciddi boyutlarda olduğunu belirttiler. Türkiye’de meyvelerin ihracatına engel olan Akdeniz meyve sineği pek çok bölgede önemli ekonomik kayıplar vermeye başladı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler ülke genelindeki değişik illerde bulunan enstitülerin ortak çalışmasına rağmen Akdeniz meyve sineği popülasyonun hızla arttığını belirterek önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerektiğini belirtti. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu illerde üretilen tüm meyvelere zarar veren Akdeniz meyve sineğinin narenciyede önce çürüğe ve olgunlaşma esnasında da dökülmelere neden olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda çiftçileri bilgilendirip gerekirse toplu mücadeleye destek vermesini bekliyoruz. Bu yıl Aydın bölgemizde incir başta olmak üzere pek çok meyvede Akdeniz meyve sineği dolayısıyla ciddi bir zarar oluştu. Belki iklimsel değişikliklerin de bu duruma etkisi büyük ama yetkililerin bir an önce mücadeleyle ilgili bir takvim belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda narenciye ürünün önemli bir kısmı yere döküldü. Ağaçta kalanların önemli kısmı da Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle ekonomik değerini yitirmiş durumda” diyerek popülasyonu hızla artan Akdeniz meyve sineğine karşı acil önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Ortaca’da limon hasadı başladı Haber

Ortaca’da limon hasadı başladı

Yıllık 100 bin tonun üzerinde limon üretimi yapılan ilçede Kaymakam Kenan Aktaş, önemli bir ihracat ürünü olan limonu hasat eden işçilerle bir araya geldi. İşçilerle hasada katılan Kaymakam Aktaş, kaymakamlığın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu yıl sadece Ortaca’dan 100 bin tonun üzerinde rekolte beklendiğini ifade etti. Yılın ilk limon hasadının yapıldığı tarlalarda çalışan işçilerle bir araya gelen Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, hasat çalışmalarını yerinde izledi. Başta AB ülkeleri olmak üzere İngiltere, Rusya ve Kanada’ya kadar bir çok ülkeye ihraç edilen Ortaca limonunun kıtalar arası yolculuğunun başladığını belirten Kaymakam Aktaş, sektör çalışanlarına bereketli sezon diledi. Tarım ve turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Ortaca’da yaklaşık 21 bin 300 dönüm alanda başta limon olmak üzere narenciye üretimi yapıldığını kaydeden Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, “Tabii güzellikleri, tarihi eserleri, deniz ve kumunun yanında verimli toprakları ile önemli bir tarım merkezi olan Ortaca’da limon önemli bir yere sahiptir. İlçemizde yıllık ortalama 100 bin tonun üzerinde limon üretilmektedir. Üretilen bu limonlar genellikle ihraç edilmektedir. Ağırlıklı olarak Almanya ve Hollanda gibi AB ülkeleri ile İngiltere, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Kanada’ya kadar ihraç edilen Ortaca limonu tadının yanında ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Muğla’da narenciye bahçelerinde hasat dönemi başladı Haber

Muğla’da narenciye bahçelerinde hasat dönemi başladı

Türkiye’nin önemli narenciye merkezlerinden biri olan Muğla’nın Ortaca ilçesinde hasat sezonu başlarken, ülke genelinde bu sezon mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar olarak belirlendi. Türkiye’ye 2022 yılında 207 milyon dolar döviz kazandıran sonbahar ve kış aylarında doğal C vitamini deposu olan, grip ve soğuk algınlıklarına karşı kalkan görevi gören, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kokusu ve aromasıyla ağızlarda enfes bir tat bırakan satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi. Türkiye’nin narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Muğla’nın Ortaca ilçesinde de üreticiler ürünlerini hasat ederken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılında 463 milyon dolar olan mandalina ihracatının 2023 yılında 500 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi. Bağışıklık sisteminin güçlü kalması için günlük 2-3 tane mandalina tüketilmeli Mandalinada ihracat yanında, iç piyasada da tüketiminin artmasının özellikle okul çağındaki çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkısı olacağının altını çizen Uçak, “Tüm vatandaşlarımızın günlük 2-3 adet mandalina tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Mandalina rekoltesinin yüksek ve ürün kalitesinin iyiliği 2023 yılının bereketli bir yıl olacağı umutlarımızı artırıyor. Üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı bir sezon diliyoruz” şeklinde konuştu.

Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını sekteye uğratıyor Haber

Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını sekteye uğratıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yılın her döneminde farklı tarım ürünlerinin yetiştiği ve hasat edildiği Çukurova’da son yıllarda mevsimlik işçi sorunu yaşandığını, bu durumun hasadı da geciktirdiğini söyledi. Tarım üreticilerinin yüzleştiği en büyük zorluklardan birinin de, mevsimlik tarım işçi sorunu olduğuna dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’Çukurova, Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biridir ve tarım üreticileri burada büyük çabalar sarf etmektedir. Ancak, son yıllarda mevsimlik tarım işçi sayısında ciddi bir azalma yaşanmaktadır. Çukurova’da narenciye hasadı başladı. Narenciyede bu yıl rekolte yüksek ama çiftçi para kazanamıyor. Birçok sorunla mücadele eden üreticilerimiz hasat zamanında da mevsimlik işçi sorunuyla karşılaşıyor. Zaten para etmeyen narenciyede ürününü hasat edemeyen üreticiler bu sebeple de zarara uğramaktadır’’ dedi. Mevsimlik tarım işçi sorununun, tarım sektörünün sürdürülebilirliği konusunda da endişeleri beraberinde getirdiğini belirten Doğan, ’’ İşçi azlığı, tarımsal üretim kapasitesini ve verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda, bu durum, çiftçilerin gelecekteki üretim planlarını yapmalarını zorlaştırmaktadır. Planlama ve süreç yönetimi tarım işletmeleri için oldukça önemli ve işçi azlığı bu alanlarda sorunlara yol açabilir” diye konuştu. Çukurova’da mevsimlik tarım işçi sorununun çözümü için çeşitli adımlar atılabileceğini belirten Doğan, şunları kaydetti: ‘’Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun yaşayan Suriyeli mevsimlik tarım işçileri, mültecilerin iller arası seyahatine kısıtlama getirilmesinden dolayı Çukurova’ya gelemiyor. Pandemide bile özel izinle seyahat eden tarım sektörü için, bu kısıtlamada da tarım işçilerine özel bir izin uygulanabilir. Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi emek ucuz ülkelerden barınma sorunları çözülerek işçi getirilebilir. Bunun yanı sıra, teknolojik yeniliklerin tarım sektöründe yaygınlaşması da işçi azlığı sorununa bir çözüm olabilir. Makineler ve otomasyon teknolojileri, tarım iş yükünü azaltabilir ve verimliliği artırabilir. Bununla birlikte, bu teknolojilerin maliyeti ve erişilebilirliği gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.’’

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.