TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Narenciye Rekoltesi

AGRONEWS - Narenciye Rekoltesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Narenciye Rekoltesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı Haber

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı

Adana’da zirai don uyarısının ardından üreticiler mandalina hasadını hızlandırdı. Bahçede cinsine göre kilogramı 14-19 lira arasında değişen mandalina, iç ve dış pazara gönderiliyor. Hasat Don Uyarısıyla Hızlandı Ekim ayında başlayan mandalina hasadı, üç gün süreceği belirtilen zirai don riski nedeniyle hız kazandı. Kent genelinde Ortanik ve W. Murcott cinsi mandalinalar işçiler tarafından toplanarak tırlarla sevkiyata hazırlanıyor. Bahçede Ortanik cinsi mandalina kilogramı 14-15 liradan, W. Murcott cinsi ise 17-19 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl toplam 1 milyon ton verim alınan mandalinada, bu yıl dönüm başına ortalama 2 ton rekolte elde ediliyor. Sıcak hava koşulları nedeniyle toplam üretimin 500 bin ton civarında olması bekleniyor. "Hasat İç ve Dış Pazara Yetiştirilmeye Çalışılıyor" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’daki mandalinaların Irak, İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edildiğini belirterek, "Narenciye ürünlerinde sona yaklaşıldı. Çiftçiler ve tüccarlar hızla hasat yapıyor. İşçi sıkıntısı olmadığı için süreç sorunsuz ilerliyor. W. Murcott cinsi için yaklaşık 15 günlük bir hasat süresi kaldı" dedi. "Narenciye Rekoltesi Düşük Kaldı" Doğan, yaz aylarındaki aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin düştüğüne dikkat çekerek, "2023’te 3 milyon 200 bin ton olan narenciye rekoltesi, 2024’te sıcak hava nedeniyle azaldı. Ürünlerin büyük kısmı döküldü. Erkenci ürünler çiftçiye kazanç sağlayamazken, geççi ürünlerde bir miktar kazanç elde edildi" ifadelerini kullandı. "Fiyatlar Geriledi, Tüketiciler İçin Fırsat" Üretici Hayrettin Çelik ise don riski nedeniyle hızlı kesim yapıldığını ve bu durumun fiyatları düşürdüğünü belirtti. "Ovadaki narenciyenin yüzde 80’i hasat edildi. Kalan yüzde 20’lik kısım da don gelmeden toplanıyor. Soğuk hava dalgası bizi bekliyor. Hasadın hızlanmasıyla fiyatlar geriledi, vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirsin" dedi.

“Narenciyede rekolte yüksek ama alım yok” Haber

“Narenciyede rekolte yüksek ama alım yok”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Narenciyede bu yıl geçen yıla göre rekoltenin daha fazla olduğunu belirterek, “2023 yılındaki rekolte toplam 3 milyon 200 bin tona ulaştı” dedi. 2023 yılında geçmiş yıllara göre rekoltenin yükseldiğine ve limon, mandalina, greyfurt, portakalın toplamda 3 milyon 200 bin ton olduğuna dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’Bu yıl rekolte yüksek fakat çiftçimiz ürününü henüz tüccara satamadı. Geçmiş yıllarda birkaç ay önceden avans vererek ürün bağlantısı yapan tüccarlar, girdi fiyatlarının yüksek, narenciye fiyatlarının düşük olmasına rağmen hala alım yapmadı. Yurt dışı pazar bağlantıları da henüz tamamlanmadı. Ürün satış fiyatı maliyetin altında kalan narenciye üreticileri endişeli. Yıllar önce narenciyeye verilen DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) özellikle bu yıl ton başına en az 1.500 - 2.000 TL olacak şekilde yeniden verilmeli” dedi. Mayer limon para etmediği için, hırsızlık olaylarının yaşanmadığını ve çiftçilerin bahçelerine bekçi bile tutmadıklarına değinerek durumun ne kadar önem arz ettiğini ifade eden Doğan, “Bölgemizde 850 bin dönüm narenciye ekili alan mevcut. 2024 yılı narenciye ekim alanları için, yüzde ra6 eğim şartı getirildi. Adana’da bu eğim olmadığı için önümüzdeki yıl ilimizde yeni narenciye ekimi yapılamayacak. Bu yıl çiftçilerimiz para kazanamazsa, bahçesindeki ağaçları söküp başka ürün eker. Bölgemiz ve ülke ekonomimiz için büyük öneme sahip narenciye üretiminde önemli kayıplar yaşanır. Cumhurbaşkanımızdan bu yıl narenciye için DFİF desteğinin açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Ortadoğu ülkelerine de narenciye ihracatının başlamasını beklediğini söyleyen Doğan, “Rusya ve Ukrayna dışında yeni pazarların oluşturulması da gerekir. Yeni pazarların oluşturulmasıyla birlikte sektörün büyüme ve kalkınma potansiyeli artar. Pazar araştırmalarının yapılması ve üreticilere yönelik eğitim programları gibi destekler, üreticilerin ürünlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmeleri ve yeni pazarlardaki rekabet düzeyine ayak uydurmaları için büyük önem taşımaktadır. Bu yeni pazarlara yönelik yapılacak stratejik adımlar, tarım sektörü ve ülkemiz için oldukça önemli ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.