TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nilüfer

AGRONEWS - Nilüfer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nilüfer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek” Haber

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek”

Kooperatifleşme çağrısı yapan Şadi Özdemir, ata tohumundan üretilen, susuz yetişen ve lezzeti ile öne çıkan Konaklı kavunun hak ettiği değeri bulması için destek vereceklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla ve üreticilerle buluştu. Akdeniz sineği nedeniyle 3 yıl kavun üretiminin durduğunu ancak bu yıl tekrar bereketli bir dönem geçirdiklerini Başkan Şadi Özdemir’e anlatan üreticiler, yaşadıkları sorunlara da değindi. Halk arasında “hırsız almaz” ismiyle bilinen Konaklı Mahallesi’nin meşhur kavunun lezzeti ile öne çıktığına vurgu yapan Şadi Özdemir, “Şu an Konaklı kavununda hasat zamanı. Umuyorum ki üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Ata tohumundan üretilen kavunun kendine has bir görüntüsü ve tadı bulunuyor. Susuz tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Herkesi bu lezzeti tatmayı öneriyorum” diye konuştu. Konaklı kavununun hak ettiği değeri görmesi için üreticiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Eski yıllarda olduğu gibi bu bölgemizde yine binlerce ton kavun üretilmesi için biz çiftçimizin yanında olacağız. Tarım her zaman önceliğimiz, üretimin artması en büyük amacımız” diye konuştu. “Ürün elde kalırsa alacağız” Nilüfer Belediyesi olarak üreticilere kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Şadi Özdemir, “Örgütlenerek kooperatif kurulması üreticiyi bir adım öne taşıyor. Belediye olarak bizler de üreticilerimize ziraat mühendisleri ile buluşturarak destek vereceğiz. Verimli topraklarımızda doğru üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretilen ürünlerden elde kalanları da biz Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) olarak alacağız. ‘Nilüfer’in köylüsü Nilüfer’in efendisi olsun’ istiyoruz” dedi. Tüm kırsal mahallelerde üretimi destekleyici çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tarımı ayağa kaldıracaklarının altını çizdi. Şehirde geçinmekte zorlanan gençlerin yeniden üretime dönmelerini istediklerini belirten Şadi Özdemir, “Üretilen ürünlerin değerinde satıldığını gören gençlerin de, tarıma döneceğine inanıyorum. O yüzden bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış noktalarında Haber

Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış noktalarında

Nilüfer Bostan satış noktalarında yerini alan Bursa siyah inciri ve beyaz incir aynı zamanda ihraç edilerek kent ekonomisine de katkı sağlıyor. Nilüfer Belediyesi, tarım alanında yürüttüğü çalışmalarla yerel üretimi desteklemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Tarımda örnek kent olma misyonuyla, sağlıklı ürünlerin tarladan sofraya ulaşım aşamasında tüm adımlarda yer alan Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde 350 dekarlık alanda ekolojik şartlarda sebze, meyve, buğday ve tıbbi aromatik bitki üretimi yapıyor. Nilüfer Belediyesi bu çerçevede, 20 dönümlük arazide 105’i Bursa siyah inciri olmak üzere toplam 125 ağaçta incir üretimi gerçekleştiriyor. İncir ağaçlardan günlük yaklaşık 400 kilogram incir elde ediliyor. İncir üretiminin gerçekleştiği Fadıllı Mahallesi’ndeki bahçede ve Nilüfer Bostan satış noktalarında incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, vatandaşları bu lezzetli incirlerden almaya davet etti. Sağlıklı ve kaliteli ürünler yetiştirmek için büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Nilüfer’in verimli topraklarında kimyasal ilaç kullanmadan, doğal yöntemlerle hem siyah hem de beyaz incir üretiyoruz. Bu süreçte, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk hocamızın bilgi ve deneyimlerinden faydalanıyoruz. Hedefimiz, Nilüferli hemşehrilerimizin sofralarını lezzetli ve sağlıklı ürünlerle buluşturmak” dedi. Nilüfer’in ünü ülke sınırını aşan siyah incirinin yurt dışından da talep gördüğüne değinen Şadi Özdemir, incirlerin bir kısmının da ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

Başkan Şadi Özdemir’den üreticilere ‘Kooperatif kurun’ çağrısı Haber

Başkan Şadi Özdemir’den üreticilere ‘Kooperatif kurun’ çağrısı

Üreticilerin, ihracatçıların düşük fiyat vermelerinden dolayı yaşadıkları sorunları dinleyen Başkan Şadi Özdemir, kooperatif kurarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini ifade etti. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, ünü ülke sınırlarını aşan Bursa’nın coğrafi işaretli meyvesi Bursa siyah inciri ve beyaz incir hasadına katıldı. Sabahın erken saatlerinde Fadıllı Mahallesi’ndeki incir hasadına katılan Başkan Şadi Özdemir, üreticinin sorunlarını dinledi. NİLKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ayyılmaz ve Fadıllı Mahallesi Muhtarı Nail Gülmez’in de yer aldığı incir hasadında, hem üreticilerle hem de incir toplayan çalışanlarla sohbet eden Başkan Şadi Özdemir, üretim ve satış konusunda yaşanan sorunları konuştu. Düşük fiyat veren ihracatçılardan yakınan üreticilere önerilerde bulunan Başkan Şadi Özdemir, kooperatifleşmenin önemini aktardı. Büyük emekler verilerek, yetiştirilen ürünlere ihracatçıların döneme göre farklı fiyatlar verdiğini hatırlatan Başkan Şadi Özdemir, buradaki ana problemi “birlikte hareket edememek” olarak özetledi. İhracatçıların örgütlü hareket ederken, üreticinin bu konuda eksik kaldığını belirten Başkan Şadi Özdemir, “6-7 ihracatçı buradan incir topluyor ve istediği gibi fiyatlarla oynuyor” diye konuştu. Kooperatifleşmenin üreticilere hem ekonomik, hem de organizasyonel açıdan büyük fayda sağlayacağını belirten Başkan Şadi Özdemir, bölgesel tarımın kalkınması için birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. Buradaki sorunları aşmak için büyük bir kooperatif kuracaklarını söyleyen Başkan Şadi Özdemir, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktardı: “Bütün bölgelerde kooperatif örgütlenmesini yapacağız. Sonra bunun üst birliğini kuracağız. Emek sömürüsünü ortadan kaldıracağız. Buradan bütün köylülerimize sesleniyorum. Mutlaka örgütlenin. Kooperatif kurun ve birlikte hareket etmeyi başarın.” Üreticilere destek olma ve iş birliğini güçlendirme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, NİLKOOP aracılığıyla Nilüfer Bostan satış noktalarında da bu ürünleri satacaklarını sözlerine ekledi.

Nilüfer’de yerel tohumdan üretilen buğday hasadı başladı Haber

Nilüfer’de yerel tohumdan üretilen buğday hasadı başladı

Yerel tohumdan ekilen ve ilaçsız yetiştirilen buğdayların Karacaoba Mahallesi’ndeki hasadına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Hem çevremizi koruyoruz hem de bölgede ilaç kullanmadan da üretim yapılacağını çiftçimize göstermiş oluyoruz” dedi. Ekolojik tarım uygulamalarıyla örnek çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi, bu yıl hasat çalışmalarına buğday ile başladı. Bu yıl Nilkoop iş birliği ile 71 dönümde buğday eken Nilüfer Belediyesi, ilk hasadı Karacaoba Mahallesi’nde yaptı. Hasada Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Yerel tohumlarından kimyasal ilaç kullanılmadan doğal yöntemlerle elde edilen buğdaylar, hasat edildi. Nilüfer Belediyesi’nin ekolojik şartlarda tarım politikası çerçevesinde üretilen buğdaylar, daha sonra taş değirmenlerde öğütülerek un haline getirilecek. Elde edilen unlar, Hasanağa Gıda Merkezi’nde erişte, kuskus ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin yapımında kullanılacak. Nilüfer Bostan Satış Noktaları’nda hem üretilen bu ürünler hem de paketlenen tam buğday unları halkın satışına sunulacak. Buğday hasadına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi olarak tarıma teşvik için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Nilüfer Belediyesi olarak kırsal mahallelerdeki arazilerde Nilkoop iş birliğiyle buğday, nohut, ayçiçeği, dane mısır ve kuru fasulye üretimi yaptıklarını belirten Özdemir, üretimde yerel tohum kullandıklarını söyledi. Elde ettikleri hasadın bir kısmını gelecek yıllara tohum olarak aktardıklarını ifade eden Özdemir, “Nilüfer Belediyesi toplam 71 dönüm alanda buğday ekimi yaptı. Bugün hasatların başlamasının keyfini yaşıyoruz. Gayet verimli bir dönem geçirdik. İlaç kullanmadan buğday üretimi yapıyoruz. Böylece sağlıklı gıdaya vatandaşlarımızın erişimlerini sağlıyoruz. Bölgede ilaç kullanmadan üretim yapılacağını da çiftçimize göstermiş oluyoruz. Bu nedenle de kıymetli. İlaç kullanmadığımız için doğaya çevreye dost üretim yapıyoruz” dedi. Kırsal tarımı her alanda destekleyeceklerini söyleyen Özdemir, “Nilüfer’in köylüsü yine Nilüfer’in efendisi olacak diyoruz. Hem ekimlerini çoğaltacağız, hem de çiftçinin üretimini güçlendirmek için destek, örgütlenme, teknik ve ürün desteği vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Coğrafi tescilli Hasanağa enginarında rekolte yarıya düştü Haber

Coğrafi tescilli Hasanağa enginarında rekolte yarıya düştü

Kış şartlarından dolayı hasat erken başladı, rekolte yarı yarıya düştüğü için bir enginar 40 liradan satılıyor. Hasanağa özgü toprak, su, iklim gibi unsurların yanı sıra geleneksel tarım yöntemi ile üretilen şifa deposu enginar, büyüklüğü ve lezzeti bakımından da diğer bölgelerin enginarlarından ayrışıyor. Hasanağa’da yaklaşık 150-200 dönüm alanda ekili enginarlar Türkiye’nin farklı bölgelerine satılıyor. Bir kök enginardan ortalama 6 adet enginar alınırken, bu yıl 3 adete kadar düştü. Enginar tarladan hasat edildikten sonra en zorlu aşama olan soyma işlemi de gerçekleştirildikten sonra vakumlanarak satışı yapılıyor. Bu yıl kış ayının tam yaşanmamasından kaynaklı enginar hasadı erken başladı ve hasatta sona doğru gelindi. Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu, “Hava şartlarından dolayı enginar hasadımız erken başladı. Sonra havalar soğudu ama enginar büyümesi yavaşladı. Bu da rekoltenin düşmesine sebep oldu. Enginar fiyatları ilk çıktığında 50 liradan satıldı ama şu an 35-40 lira arasında satılıyor. Geçen yıl 20 liraya satılan enginarlar 50 lirayı gördü. Fiyatlar bizim için normal. Bizi ancak kurtardı. 40 liradan bile kazancımız az oluyor. Bizim enginarımız İstanbul’da bile Hasanağa olarak satılır. Bu tarlalar eskiden enginar doluydu ama artık çalışacak genç olmadığı için üretim azaldı. Bizim bunu arttırmamız lazım” diye konuştu. Enginar üreticisi Ömer Çinkaya normal şartlarda enginarın 6 adet verdiğini, bu sene kökten 3 adet aldıklarını belirterek, “Bu yıl yarı yarıya rekolte düştü. Bir kökün maliyeti bize 40 lirayı buldu. Yüksek adet veren enginarlarda bir kökten 20’den fazla alınabiliyor. Rekolte düşünce fiyatlara yansıdı. Bu tarlada geçen sene, 260 bin liralık enginar sattım. Bu sene 110 bin lirada kaldım. Türkiye’nin birçok yerinden hatta başka ülkelerden bile enginar almaya gelenler var” dedi. Enginarın karaciğer dostu olduğunu sözlerine ekleyen Çinkaya, “Karaciğer yağlanması, cilt hastalıklarına iyi geldiğini biliyoruz. Ben bu işin doktoru değilim. Duyduklarımı anlatıyorum. Bunun çayı çok güzel yapılıyor. Bu çay da çok faydalıymış. 2 yıl önce bizim enginarımız coğrafi tescil aldı. Bu tescilden sonra satışlarımı iyi yönde etkilendi. Nilüfer Belediyesi festival yaptı. Bu festival için 4-5 bin kişi buraya geldi ve enginar aldı” ifadelerini kullandı. Günde 2 bin- 2 bin 500 enginar soyduğunu belirten Hasan Cevali, Hasanağa enginarının diğer türlere göre daha kolay soyulduğunun altını çizdi.

Pancar deposu yeni yüzü ve işleviyle hizmete açıldı Haber

Pancar deposu yeni yüzü ve işleviyle hizmete açıldı

Kent belleğinde önemli bir yeri olan ancak 25 yıldır metruk halde kalan “Pancar Deposu”, yenilenen modern yüzü ile çok amaçlı bir kültür ve etkileşim mekânı olarak hizmet vermeye başladı. Nilüfer’in geleceğini Nilüferlilerle birlikte tasarlamak amacıyla 2023 yılını “İkinci Yüzyıl için Tasarım” yılı ilan eden Nilüfer Belediyesi, bu temaya çok yakışan ve katılımcı bir süreçle yeni kimlikler kazandırılan “Pancar Deposu” projesini tamamlayarak hizmete açtı. Uzun yıllar Pancar Kooperatifi’ne ev sahipliği yapan, bu yönüyle kent belleğinde yer etmesine rağmen 25 yıldır atıl vaziyette duran Beşevler Mahallesi’ndeki Pancar Deposu, Nilüfer Belediyesi tarafından çok amaçlı bir etkileşim atölyesi olarak kente kazandırıldı. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına çok yakışan bu nitelikli proje, düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı. Açılışa, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odaları temsilcileri, vatandaşlar ve mahalle halkı katıldı. Açılışta konuklara Bursa’ya özgü tahinli pide ile cevizli lokum, simit gibi tatlar ikram edildi. Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Pancar Deposu’nun geçmişi, bugünkü modern yüzü ve geleceği hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Uzun yıllar Pancar Kooperatifi’ne ev sahipliği yapan Pancar Deposu’nu, kente değer katan bir mekâna dönüştürdüklerini söyleyen Başkan Erdem, “Bu alanda Susurluk Şeker Fabrikası tarafından kantar binası olarak kullanılan bir bina ile depo olarak kullanılan bir ana bina bulunmaktaydı. Ancak pancar üretimi azaldığı için yıllardır kullanılmayan bu alan metruk hale gelmişti. Bu alanı, biz yeni işlevler yükleyerek kente kazandırmak, toplumun farklı kesimlerini tasarım süreçlerinde bir araya getirecek yaşayan bir etkileşim mekanına dönüştürmek istedik. O nedenle alanı kamulaştırdık ve katılımcı bir süreçle proje geliştirdik. Bu alana nasıl bir kimlik kazandıracağımızı planlarken biz, öncelikle bölge halkına fikirlerini sorduk, farklı gruplarla çalıştaylar yaptık” şeklinde konuştu. Sanat, tarım ve gıda bir arada Yaklaşık 10 dönüm alan üzerinde hayata geçirilen Pancar Deposu’nu, ek üniteleriyle birlikte yeniden inşa ettiklerini kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, projenin nitelikleri hakkında da bilgiler verdi. Pancar Deposu’nun 1600 metrekarelik kapalı mekânında etkinlik alanı, beceri-kodlama ve tasarım atölyeleri, ortak çalışma mekanları, podcast stüdyosu, toplantı salonları, sergi alanları gibi bölümlerin yer aldığını belirten Başkan Erdem, alanın 6300 metrekarelik bölümünü de yeşil alan olarak düzenleyip vatandaşların kullanımına sunduklarına dikkat çekti. Başkan Erdem konuşmasına şöyle devam etti: “Gençler ve çocuklar için tasarım odaklı düşünmeyi yaygınlaştıracak eğitim programlarının yapılacağı bu mekan, farklı sanat dallarına da ev sahipliği yapacak. Tarım ve gıda alanındaki çalışmalarımızın devamı niteliğinde bir işlev de görecek olan bu alanda; bir bostan ile kafeterya da bulunuyor. Biz bu projeyle; kooperatif mantığından hareketle, projeleri olan farklı disiplinlerden profesyonel ve gönüllü tasarımcıları ortak bir platformda buluşturarak, yeni nesil ekonomilerin çeşitlenmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz.” Köy Enstitüleri ruhu yaşatılacak Nilüfer Belediyesi olarak Cumhuriyet’in tasarımcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden yürüdüklerinin altını çizen Başkan Turgay Erdem, “Onun tasarım ilkelerini yeni yüzyılın beklentileriyle harmanlayarak kurduğumuz Pancar Deposu, Cumhuriyetimizin efsane projesi Köy Enstitüleri ruhunu nesilden nesile aşılayacak, yeni proje ve fikirlere ev sahipliği yapacak çok renkli bir kültür ve etkileşim mekanı olacak. Pancar Deposu’na çocukları, gençleri ve kadınları, geleceğin dijital liderlerini ve özellikle de toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve konuklar hep birlikte Pancar Deposu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından ulusal ve uluslararası alanda ekşi mayalı ekmekler üzerine araştırma ve çalışmalar yapan Hakan Doğan “Simit Atölyesi” gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanlar, evde simit yapmanın püf noktalarını öğrendi.

Coğrafi işaret tescilli Hasanağa enginarında hasat zamanı Haber

Coğrafi işaret tescilli Hasanağa enginarında hasat zamanı

Karaciğer dostu olan enginar temizlenmiş halde tanesi 15-20 liradan alıcı buluyor. Nilüfer’in Hasanağa Mahallesi’nde yetişen coğrafi işaret tescilli enginarın bir buçuk ila iki ay sürecek hasat serüveni başladı. Hasanağa özgü toprak, su, iklim gibi unsurların yanı sıra geleneksel tarım yöntemi ile üretilen şifa deposu enginar, büyüklüğü ve lezzeti bakımından da diğer bölgelerin enginarlarından ayrışıyor. Hasanağa’da her yıl 250 dönümden fazla enginar ekiliyor. Enginarın verimliliğine göre 250 -300 bin adet enginar, Türkiye’nin her yerinden alıcı buluyor. Geçen yıla göre bu yıl rekoltenin biraz daha iyi olduğu enginarın fiyatı ise 15 ile 20 lira olarak satılıyor. Enginar tarladan hasat edildikten sonra en zorlu aşama olan soyma işlemi de gerçekleştirildikten sonra vakumlanarak satışı yapılıyor. Hasanağa’da enginar üreticisi Ömer Çinkaya, Hasanağa enginar köklerinin meyvesini daha az verdiğini belirterek, “Kıbrıs veya diğer bölgelerde yetişen enginarlara göre bizim enginarlarımız daha az olur. Onlarda 15-16 tane enginar olurken, bizimki 4-5 tane veriyor. Biz haftada bir sulama yapıyoruz. Bu yüzden kalitesi daha iyi, çanakları daha büyük oluyor. Yağ oranı yüksektir. Pazarlarda enginar çıkmadan, Hasanağa enginarı diye satışa çıkardıkları ürün bizim enginar değildir. Bizim enginarımızın coğrafi işaret tescili vardır” dedi. Yılda 250-300 bin enginar üretiliyor Hasanağa’da 250 dönüm civarında enginar ekildiğini buradan da 250-300 bin enginar alındığını dile getiren Çinkaya, “Bunları biz kendimiz işleyerek satıyor ya da kabzımala veriyoruz. Ama bizim enginarları genelde vakumlayarak müşteriye götürüyoruz ya da onlar gelip alıyorlar. Enginarımızın kalitesi belli olduğu için bu tescili aldı. Bunun kalitesi belirlenirken, Türkiye’nin farklı yerlerindeki enginarlar Uludağ Üniversite’sinde testlerden geçirildi. Yağ ve lif oranı yüksek olan enginarımız devamlı sulama ister ve kılçık olmaz. Pazarda kabuklu, saplı enginarlar bizimdir ama soyulup satılanlar bizim değildir” diye konuştu. Havaların son zamanlarda yağmurlu gitmesinden kaynaklı verimliliğin geçen yıla göre biraz daha iyi olduğunu vurgulayan Çinkaya, “Bizim şu ana kadar 2 defa sulama yapmamız lazımdı, yağmurlardan dolayı yapmadık. Havaların serin gitmesi enginarı biraz geciktirdi. Enginar yavaş büyüdü ama kaliteyi arttırdı. Gece belli ısıyı yakaladığında dolayı enginar çabuk şişer kalite biraz düşebilir. Şu şartlarda enginarlar en güzel halinde” ifadelerini kullandı. 15-20 liradan satılıyor Vakumlanan enginarların 15 -20 lira arasında satıldığını sözlerine ekleyen Ömer Çinkaya, enginarın az adet verdiğinden ve kaliteli olmasından dolayı piyasaya göre biraz daha pahalı olduğunun altını çizdi. 30 yıldır Hasanağa’dan enginar alarak İstanbul’da sattığını belirten Nevzat Esin, “Buranın enginarı başka hiçbir yeri tutmuyor. Biraz seyrek ekildiği için az olur ama kaliteli ve büyük oluyor. Başka yerden de enginar alıyorum ama burasının yerini tutmuyor. İstanbul’da farklı noktalarda dükkanlarım var, orada satıyorum” şeklinde konuştu. Enginarın faydaları Enginar fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, yüksek protein içeriği ile kalp kaslarını güçlendirerek, üre seviesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığı biliniyor. Demir eksikliğinde de tavsiye edilen enginar, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekliyor. Tansiyonu düzenleyen enginarın kandere karşı vücudu koruduğu da biliniyor. Kandaki kötü kolestrolün düşmesine yardımcı olurken, yüksek lif yapısı sayesinde kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları için zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği, beslenme kalitesini güçlendirir. Şeker kontrolünde olumlu etki gösterirken, sigara içen kişilerde vücutta biriken nikotin seviyesini azaltır. 100 gram pişmiş enginar 53 kalori olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin de tercih ettiği bir besin olarak biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.