TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Oktay Öcal

AGRONEWS - Oktay Öcal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Oktay Öcal haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silajlık Sorgum Projesi Haber

Silajlık Sorgum Projesi

Tekirdağ’da yürütülen Silajlık Sorgum Projesi, iklim değişikliği ve kuraklık etkilerine karşı su tasarrufu sağlayan tarımsal yenilikler geliştirmeyi ve çiftçiye destek sunmayı hedefliyor. Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü İl Oktay Öcal, proje uygulama ekibiyle birlikte “Silajlık Sorgum Projesi” çerçevesinde Süleymanpaşa ilçesi Yağcı Mahallesi’ndeki demonstrasyon alanını ziyaret etti. Proje çerçevesinde aynı parsel üzerinde yapılan ekilişler yerinde kontrol edilerek, bicolor (tek biçim) ve sorgum-sudan otu melezi çeşitlerinin silajlık mısırla olan verimleri karşılaştırıldı. Çiftçi şartlarında 1. üretim olarak ve kuru şartlarda yapılan bu üretimlerde, çeşitler arası ve sorgum-mısır türleri arasında önemli verim farklarının olduğu tespit edildi. Kuraklığa karşı yeni çözümler İklim değişikliği ve kuraklığın tarım üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla daha az su tüketen bitkilere yönelme stratejisi çerçevesinde geliştirilen “Silajlık Sorgum Projesi” büyük önem taşıyor. Bu proje çerçevesinde, mısır bitkisine göre daha az su tüketen ve hayvan besleme açısından mısır silajına yakın değerlere sahip silajlık sorgum ekilişlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Silajlık sorgum, özellikle kuraklık dönemlerinde çiftçilere daha verimli ve sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. Çiftçiyle buluşma ve görüş alışverişi İncelemelerin ardından çiftçilerle bir araya gelen Tanım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, bitkisel ürün verimleri, yaşanan kuraklık ve etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Öcal, iklim değişikliği ve kuraklığa karşı alınacak önlemler konusunda çiftçinin görüşlerini dinledi ve önerilerde bulundu. Projenin sadece verim artışına değil, aynı zamanda çiftçilerin bilgi ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik olduğunun altı çizildi. TAKE projesiyle destekleniyor Silajlık Sorgum Projesi, bakanlık tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" (TAKE) kapsamında destekleniyor. Bu proje sayesinde, 2023 ve 2024 yıllarında Tekirdağ’da toplamda 6 bin dekar alanda silajlık sorgum ekilişi gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde çiftçiye yüzde 75 tohum hibesi sağlanarak, tarımın su tasarrufu ve verimlilik esaslarına dayalı olarak geliştirilmesi amaçlanıyor. Sürdürülebilir tarım için ortak çaba Tekirdağ’da yürütülen bu tarımsal yenilikler, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için önemli adımlar olarak öne çıkıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çiftçiyle işbirliği içinde yürüttüğü projeler, bölgenin tarımsal sürdürülebilirliğini artırmayı ve gelecek nesillere daha verimli tarım arazileri bırakmayı hedefliyor.

Silajda hasat zamanı Haber

Silajda hasat zamanı

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde Tekirdağ genelinde 11 ilçede 4 bin 500 dekar alanda Silajlık Sorgum Projesi uygulandı. TAKE projesi çerçevesinde yüzde 75 hibeli yürütülen Silajlık Sorgum Üretimin Yaygınlaştırılması Projesi'nde hayvan beslemenin olmazsa olmazı silaj yemleri hayvanlar tarafından iştahla tüketilen, sütte yağ oranını yükselten kalitesi yüksek kaba yemlerden olarak biliniyor. Bu proje ile kurak, yarı kurak bölgelerde, sulamanın kısıtlı veya mümkün olmadığı alanlarda çok az su kullanılarak aynı verimi alabilecek kuraklığa dayanıklı sorgum bitkisini, mısıra alternatif olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor. Hasat ile ilgili konuşan Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, “İl Müdürlüğümüz tarafından TAKE projesi kapsamında yüzde 75 hibeli yürütülen Silajlık Sorgum Üretimin Yaygınlaştırılması Projesi'nin çiftçi koşullarında sonuçlarını görmek, sorgum bitkisini üreticilerimize tanıtmak için bir araya geldik, sizlerin de bildiği gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini son 3 yıldır çok yoğun olarak yaşadık-yaşıyoruz. Ancak kuraklıkla ilgili mücadele etmemiz gerekiyor, tarımda yeni yöntemlerle, yeni tekniklerle, kuraklığa dayanıklı yeni çeşitlerle ve dayanıklı türlerle yolumuza devam etmek, üretim yapmak zorundayız. Hayvan beslemenin olmazsa olmazı silajdır. Silaj yemleri hayvanlar tarafından iştahla tüketilen, sütte yağ oranını yükselten kalitesi yüksek kaba yemlerimizdendir. Bu yıl kuraklıkla mücadele için silajlık diğer yemlere göre daha az su tüken sorgum bitkisini sizlere tanıtmak, hayvan yetiştiricimizin kullanımına sunmak istedik. Bu proje ile kurak, yarı kurak bölgelerde, sulamanın kısıtlı veya mümkün olmadığı alanlarda çok az su kullanılarak aynı verimi alabileceğiniz kuraklığa dayanıklı bu sorgum bitkisini, mısıra alternatif olarak yetiştirilmesini istedik. Yani biz suyumuzu idareli kullanmak, artan suyu başka ürünlerde kullanmak istiyoruz. Su bizim en öncelikli konularımız arasındadır. Hayvan yetiştiricilerimizin silajlık sorgum ekilişlerini önemsemeleri ve ekonomik anlamda yem üretimlerine destek olmak istiyoruz, Öyle görülüyor ki bu yıl sorgum ekenlerden olumsuz bir eleştiri almadık ve verimlerden gayet memnun olduklarını görüyoruz, şimdiden bereketli olsun” dedi.

Tekirdağ’da ceviz hasadı devam ediyor Haber

Tekirdağ’da ceviz hasadı devam ediyor

Tekirdağ’ın Malkara ilçesindeki ceviz hasadı sürüyor. Malkara ilçesinde Sağlamtaş ve Elmalı Mahallelerindeki orman alanlarından tahsisli ceviz bahçelerindeki ceviz hasadı devam ediyor. Tekirdağ’da özellikle orman tahsisli alanlarda kurulan ceviz bahçelerinde çok büyük yatırımlarla ceviz üretimi yapılıyor ve ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Yetiştiricilerin bu dönemde yoğun şekilde ürün hasadını gerçekleştirirken, hasattan sonra kabuk soyma ve kurutma işlemleri ile boylama yaparak satış için hazırlıklarını sürdürülüyor. Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve kurumun teknik personeli de hasada katılarak çeşitli incelemelerde bulundu. Üreticilerle yapılan görüşmelerde, ürün pazarlama ve bu yıl görülen kuraklık ile ilgili sulama sorunları dile getirildi. Öcal, ”İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin yanındayız, sorunların çözümü için gayret göstermekteyiz. Kuraklık ile ilgili mevcut su kaynaklarının etkin ve tasarruflu şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Salma sulamanın yerine modern sistemlerden olan damla sulama kullanımı artık zorunludur. Ceviz yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlı ile mücadele verimi ve kaliteyi çok etkilemektedir. Bu nedenle il ve ilçe müdürlüğümüz teknik personeli her zaman çiftçimizin hizmetindedir. Üretimle ilgili her zaman desteğe hazırız. Bereketli bir sezon dilerim” dedi.

Şapın 13 yıldır ari Trakya'ya gelmemesi için çalışılıyor Haber

Şapın 13 yıldır ari Trakya'ya gelmemesi için çalışılıyor

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından 2010 yılında "şaptan ari" bölge ilan edilen Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 800 bine yakın küçükbaş ve büyükbaş hayvanın şap olarak bilinen SAT-2 serotipi hastalığından korunması için ekipler hummalı bir çalışma yürütüyor. Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgeye gönderilen aşılar veteriner hekimler tarafından hayvanlara uygulanıyor. Ekiplerin yoğun mesaisine üreticiler de destek veriyor. Üreticiler, hayvan ağıllarının önüne kireç dökerek tedbir almaya çalışıyor. "Trakya'da şap hastalığıyla ilgili bir sorun görülmedi" Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine Trakya'da şap hastalığıyla ilgili bir sorun görülmediğini söyledi. Trakya'nın 13 yıldır şap hastalığından ari olması nedeniyle aşılama çalışmalarının düzenli olarak yapıldığını ifade eden Aksoy, Kırklareli'nde yaklaşık 500 bin hayvanın aşılanması için başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyledi. Hastalığa karşı tüm tedbirlerin alındığını anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız ve besicilerimiz bu konuda rahat olsunlar. Bölgemize zaten canlı hayvan girişleri kapalı. Biz bu konuda tedbirlerimizi en üst düzeyde tutuyoruz. Veteneriner hekimlerimiz gece gündüz demeden bölgemizdeki hayvanların aşılanması için çalışmalarını sürdürüyor." Kızılcıkdere köyünde yaklaşık 20 yıldır besicilik yapan Aydın Güngördü de şapın bölgeye gelmemesi için herkesin yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, hayvanlarını hastalığa karşı aşıladıklarını anlatan Güngördü, ağıla girerken de ayakkabı veya çizmelerini kireç ve çamaşır suyuyla yıkayıp tedbir almaya çalıştıklarını ifade etti. Aşılama çalışmaları hızlı şekilde sürüyor Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da 156 bin büyükbaş hayvanın aşılama programına alındığını belirtti. Hayvanların en kısa sürede aşılanması için çalıştıklarını ifade eden Beyazıt, "Gebeliğin son döneminde olan ileri gebeler ve yeni doğan yavrular aşılanmamaktadır. Bu şekilde aşılanmayan hayvanları da takip ederek doğum sonrası ve aşılamaya uygun gün büyüklüğüne varan buzağıları da en kısa sürede aşılayarak ilimizdeki tüm hayvanların aşılanmasını sağlayacağız." dedi. Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ise şap hastalığıyla mücadelede yeteri kadar aşının olduğunu ve aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanacağını bildirdi. Öcal, şehirde 147 bin büyükbaş hayvanın aşılanacağını ifade etti. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.