TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ordu

AGRONEWS - Ordu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ordu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak Haber

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının fındık üretimi için faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından, dün gece Ordu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 400 metre ve üzerindeki bölgelerde zemin karla kaplanırken, fındık bahçeleri de kar altında kaldı. Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta zirai don riski oluşabileceği endişesi, üreticileri tedirgin etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sıcak havaların devam etmesinin fındık tomurcuklarının erken açmasına neden olabileceğini, ancak kar yağışıyla bunun önüne geçildiğini belirtti. Soydan, "Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması anlamında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlikeli olabilirdi. Bu da nisan ayının ilk haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında önemli zarara neden olabilirdi" dedi. "KAR YAĞIŞI TOPRAK VE BİTKİ İÇİN ÖNEMLİ" Kar yağışının fındık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığını vurgulayan Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır gibi hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık dalları ve diğer ürünlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı önemliydi, ayrıca bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu şekilde de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması muhtemel zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz gibi bahar ayları geçiririz. 2004, 2014 yıllarında önemli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak zararlar oldu. Bu kar yağışının şu an için bölgemize faydalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Fındık üreticisi Ferhat Yüce ise mevcut kar yağışının faydalı olduğunu belirterek, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesimlerde kar var" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını ve bazı bölgelerde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşabileceğini belirterek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine karşı vatandaşları uyardı.

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor Haber

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor

Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabı hızla ilerliyor. İlk etabı 2019 yılında tamamlanan ve “Türkiye'nin en pahalı çevre yolu projesi” olarak değerlendirilen proje, Ordu-Giresun arasındaki ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Ordu-Giresun arası 15 dakikaya düşecek Toplamda 21,4 kilometre uzunluğundaki çevre yolu projesi kapsamında 6 tünel, 11 çift köprü, 5 tek köprü ve 7 farklı seviyeli kavşak bulunuyor. Projenin ilk etabı Ordu’daki trafik yükünü önemli ölçüde azaltırken, ikinci etap tamamlandığında şu anda yaklaşık 40-45 dakika süren Ordu-Giresun arası mesafe 15 dakikaya inecek. Şehir hastanesine bağlantı sağlanacak Devam eden proje, Ordu Üniversitesi ve inşaatı süren Ordu Şehir Hastanesi’ne bağlantı noktaları sağlayarak şehir içi ulaşımı da rahatlatacak. Trafik akışını hızlandıran yol, zaman ve yakıt tasarrufu ile bölge halkına büyük avantaj sunacak. Bölge halkı projeden memnun Altınordu Eskipazar Mahallesi Muhtarı İlhan Karaağaç, projenin Karadeniz Bölgesi için büyük bir hizmet olduğunu belirterek, "Çalışmalar devam ediyor, birkaç tünel ve köprü kaldı. Bu yol açıldığında Giresun 15 dakikaya, Trabzon ise 3 saatten 2 saate inecek. Havalimanına yakınlığı nedeniyle de aktif şekilde kullanılacak" dedi. Akçatepe bölgesinde yaşayan Cengiz Atmaca ise çevre yolunun şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade ederek, "Ulaşım çok kısalacak, şehir içinden geçmek zorunda olmayan araçlar bu yolu kullanacak. Çalışmalar hızlanırsa daha iyi olur" şeklinde konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Ordu ve çevresinde trafik akışının büyük ölçüde rahatlaması bekleniyor.

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor Haber

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin alım garantili kaz yetiştiriciliği projeleriyle üreticiler bu alana yönelmeye başladı. Üretilen kazlar, belediyenin Kanatlı Kesimhanesi’nde işlenip satışa hazırlanıyor. Bu süreçte, kaz etine ilgi gösteren restoranlara yönelik aşçılar için pişirme ve sunum teknikleri eğitimi düzenleniyor. KAZ ETİ PİŞİRME EĞİTİMİ 2019 yılında göreve başlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Kendi Kendine Yeten Şehir" sloganıyla tarım destekleri başlatmıştı. Bu doğrultuda kaz üretimine verilen destek ile yerel işletmelerde kaz etini menülere eklemek ve doğru pişirme yöntemlerini yaygınlaştırmak için uzman ustalar eğitimler verdi. Çeşitli ilçelerdeki restoran şefleri, kaz etinin pişirilmesi ve servis edilmesi konusunda bilgilendirildi. KAZ ETİNİ YAYGINLAŞTIRMAK HEDEFLENİYOR Fatsa’da bir restoranın gıda mühendisi Hilal Doğrucu Dindar, kaz etini bölge halkıyla buluşturmak istediklerini ifade ederek, "Tarım teşkilatı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz üretimini yaygınlaştırma amacıyla çalışmalar yürütürken biz de Ordulu bir işletme olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İşletme olarak kaz etinin halkımıza sunulması ve yaygınlaşması için üretimden sofraya uzanan süreçte aktif bir rol üstleniyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de çiftçimizin gelir kaynaklarının artmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. ÇOK YÖNLÜ KAZ ÜRETİMİ Kaz yetiştiriciliği; kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satışıyla üreticilere ciddi gelir imkanı sağlıyor. Kaz eti ve ciğeri gastronomide, kaz tüyü ise tekstil sektöründe değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. KAZ ETİ KARADENİZ SOFRALARINDA YERİNİ ALACAK Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, kaz etini Karadeniz mutfağına kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın vizyonuyla her türlü hayvansal ve bitkisel üretimi Ordu'da daha da ileri noktalara taşımak istiyoruz" diye konuştu. Bu çalışmalar sayesinde kaz eti, Karadeniz mutfağında yeni bir lezzet olarak yerini almaya hazırlanıyor.

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor Haber

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor

ORDU (İHA) - Ordu'nun fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı için belirlenen 280 bin ilaçlama noktasından 200 bini şimdiden tamamlandı. Ordu’da istilacı kahverengi kokarcaların yol açtığı zararlar son iki yıldır artış gösteriyor. Fındık üretimini tehdit eden bu böcekle mücadele kapsamında, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile sektör paydaşları 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama yaptı. Ekim ayında başlayan 2024 yılı çalışmaları ise 15 ilçeyi kapsayarak 280 bin noktayı hedefliyor. Şimdiye kadar 200 bini aşkın nokta ilaçlanmış durumda ve çalışmaların 10 gün içinde tamamlanması amaçlanıyor. "İLİMİZDE CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLUYOR" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın özellikle son iki yılda Ordu’da yaygınlaşarak ciddi zararlara neden olduğunu belirtti. Soydan, "Özellikle bahar döneminde kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı" dedi. "BAHAR DÖNEMİ İÇİN MÜCADELE PLANLAMASI YAPILIYOR" Soydan, havaların ısınmasıyla bahar döneminde yeni mücadeleler yapılması gerektiğini vurguladı. Soydan, "Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar, 17-18 derece hava sıcaklığını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir" dedi. Kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Mücadele, zararın en aza indirilmesi için büyük bir çabayla devam ediyor.

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde kış hazırlıkları başladı. Bahçe sahipleri ve işçiler, güneşli havayı değerlendirerek bakım çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kuruyan dallar budanıyor, fındık ocaklarının çevresi temizleniyor. Uzmanlar, bu çalışmaların fındık verimini artırmada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. KADINLAR AİLE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLIYOR Ordu'daki fındık bahçelerinde yevmiye usulü çalışan işçilerin ücretleri günlük bin 300 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan ekipler, hem erkek hem kadın işçilerden oluşuyor. Yemek molalarını bahçede hazırlanan ateşin etrafında geçiren işçiler, ekip çalışmasıyla işlerini tamamlıyor. Fındık bahçesi bakım işçilerinden Özkan Huysuz, çalışmaların verimi artırdığını belirterek, "Şu anda 12 kişilik ekip ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, günlük ücret bin 300 lira" dedi. HASAT ÖNCESİ GÜBRE VE İLAÇLAMA SIRADA İşçilerden Mehmet Dağ, kışlık bakım çalışmalarının ardından gübreleme ve ilaçlama yapılacağını ifade etti. Dağ, "Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz" diye konuştu. "FINDIK TOPLAMAKLA İŞ BİTMİYOR" Fındık üretiminde bakımın önemini vurgulayan işçilerden Fatma Döndü Karahasan, "Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yeniden bahçeye giriyoruz" dedi. Fındık tarımının emek istediğini belirtti. "BAKIM OLMAZSA VERİM DÜŞER" Eşiyle birlikte uzun yıllardır fındık bahçelerinde çalışan Hakkı Topçu, bakımsız kalan bahçelerin verim kaybına uğradığını belirtti. Topçu, "Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar temizlik yapıyoruz. Bir süre sonra gübre, ilaçlama ve toplama işlemleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman gibi oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, verim kaybı oluyor. Aslında bu zamanlarda yapılan bakım bir sonraki hasat sezonuna hazırlık" ifadelerini kullandı.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.