TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ordu

AGRONEWS - Ordu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ordu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı mücadele değerlendirildi Haber

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı mücadele değerlendirildi

İstilacı bir zararlı olan ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren Kahverengi Kokarca ile bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman da hazır bulundu. “Kokarca zararlısını başımıza dert olmaktan çıkartacak ne varsa hep birlikte yapmalıyız” Son dönemde gerek Ordu’da ve bölgede hızlı bir şekilde popülasyon yoğunluğu artarak başta fındık bahçeleri olmak üzere her türlü meyve ve sebzede zarara yol açan istilacı bir tür olan kahverengi kokarca ile ilgili bütün paydaşlarla birlikte neler yapıldığı, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini belirlemek için düzenlenen toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, ”Fındığımızın anavatanı şehrimizde kahverengi kokarca zararlısı ortaya çıktı. Kokarca zararlısını başımıza dert olmaktan çıkaracak ne varsa birlikte yapma adına aramızda var olan istişarelerimizi daha verimli şekle dönüştürmek, yapacaklarımızın planını, programını netleştirip en kısa sürede faaliyete geçmek gibi bir kararlılığımız ve mecburiyetimiz bulunmaktadır” diye konuştu. “Kokarca kendi başına bırakılmaması gereken bir musibet” “Bu yıl hasat döneminde gördük ki, Kokarca kendi başına bırakılmaması gereken, çiftçimizi, insanımızı üzen sonuçlara neden olan bir musibet” diyen Vali Erol, “Yapılması gerekenleri doğru zamanda, doğru yerde hep beraber yaparsak, bunun üstesinden geliriz. Bugüne kadar yapılanlarla ilgili bir özeti ve bugünden sonra ne yapılabilir? İle ilgili değerlendirmeyi bugün toplantımızda yapacağız” şeklinde konuştu. Mücadelenin önemi İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, geçen yıldan bu yana kahverengi kokarca ile yoğun bir mücadele gerçekleştirildiğini belirterek, son bir yılda yapılan mücadele çalışmalarını anlattı. Yılmaz, ”2023 yılı başlarında Valimizin başkanlığında ilgili sektör temsilcileri ile birlikte bir araya geldik. İlimizde nasıl bir eylen planı oluşturacağımızla ilgili kararlar almıştık. Entegre mücadelenin tüm unsurlarını kullanmak üzere mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadele kullanılması kararı verilmişti. Alınan kararlarda kışlak mücadelesi önemliydi. Kokarcanın kışı geçirmek için sığındığı yerlerde ilaçlama yapıldı. Mekanik mücadele ile birlikte kışlaklarda kokarca mücadelesi yapıldı ve on binlerce kokarca imha edildi. Bakanlığımızın bahçelerde kullanılması amacıyla ruhsatlandırdığı 4 tane ilaç vardı ama evlerde kışlaklarda kullanılacak ruhsatlı ilacımız yoktu. Yapılan çalışmalar sonucu evlerde kullanılabilecek ruhsatlı ilaçlarımız var. Kokarcayı toplanma hormonu salgılayarak bir araya çeken feromon tuzaklar da biyoteknik mücadelede kullanılıyor. Bunların da ruhsatı yoktu. Bu sene feromonlar da ruhsatlandırıldı. Biyolojik mücadele için 28 bin samuray arıları doğaya bırakıldı. Üreticilerimizi havalar ısınmaya başladığında dönem dönem ilaçlama yapılması konusunda uyarmaya çalıştık” şeklinde konuştu. “Şehir dışında oturan üreticilerimiz dezavantajımız oldu” Yılmaz, “Dezavantajımız, sayıları yüzde 40’ları bulan şehir dışında oturan üreticilerimiz oldu. Burada yapılan mücadeleye tam anlamıyla destek veremediler, mücadelenin içinde olamadılar. En büyük zararı Fatsa İlçemizde yaşadık. Ünye, Perşembe ve Altınordu’nun belli kısımlarında kokarca zararlısıyla karşılaştık. Geçen seneye göre elimiz daha güçlü. Feromon tuzaklarımız ve ruhsatlı ilaçlarımız var. Entegre mücadelenin her türlüsünü kullanarak, ‘cezbet-yoket’ yöntemiyle mücadeleye devam edeceğiz. Ekim aynın ikinci yarısı kasım ayı başından itibaren yoğun şekilde ilaçlama yapılacak. Bakanlığımız bin 400 feromon, 600 tane feromen tuzak gönderdi. İlçelerimize dağıtım yaptık. Yoğun olan mahallelerde tuzaklar asıldı. İlaçlama için de bir bütçe ayrıldı. Hiçbir alanı atlamamak kaydıyla topyekûn mücadele yapılacak ve kokarcanın popülasyonu en alt seviyeye indirilecek” ifadelerine yer verdi. Toplantıda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan ile Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da söz alarak, hızlı yayılma popülasyonuna sahip Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede topyekûn birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek, üreticiye görev düştüğünü, doğru zamanda, doğru yerde, doğru teknikle yapılacak mücadeleden güzel sonuçlar alınabileceğine dikkat çektiler ve özellikle gurbette yaşayan üreticilerin ilaçlama konusunda yakınları ile irtibat kurmalarını istediler.

Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi Haber

Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi

Ordu’nun sahil kesimlerinde hasadı tamamlanan fındıkları kurutma ve seçme işlemleri sürüyor. Ordu’da sahil kesimlerinde 5 Ağustos olarak belirlenen hasat sezonu neredeyse tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma ve seçme telaşına düştü. Üreticiler patoza verdikleri fındıkları güneşli havayı da fırsat bilerek hem harmanlarda kurutmaya çalışıyor, güneşin altında seçmeye çalışıyor. Üreticiler hırsızlık olaylarına karşı geceyi kurdukları çadırlarda geçirdiklerini belirtiyor. "Hasat ve kurutma süreci meşakatli" Sabire Toparlak isimli fındık üreticisi, hasadını yaptıkları fındığı hem kurutmaya çalıştıklarını hem de taş ve yabancı maddelerden temizlemek adına seçtiklerini söyledi. Bir süredir etkili olan yağışlı havanın fındık kurutmak isteyenleri zorladığını aktaran Toparlak, fındığın hasat sezonu gibi, kurutma ve seçme aşamasının da bir hayli zor olduğunu, bir haftadır çabaladıklarını belirtti. "Yüksek kesimlerde kurumuyor" Ulubey ilçesinde hasadını yaptığı fındığı Altınordu ilçesinde Kurutmaya çalışan Salih Duman, “Patoza verdik ve merkeze indirdik. Allah nasip ederse sonrasında kurutup manavlara teslim edeceğiz. Yüksek kesimlerde yağış olduğu için kurutması zor oluyor” dedi. Ercan Duman ise zorlu geçen bir fındık hasat sezonunun ardından fındığı patoza verdiklerini ve kurutmaya çalıştıklarını aktardı.

Karadenizli balıkçılar sezon için gün sayıyor Haber

Karadenizli balıkçılar sezon için gün sayıyor

Balıkçılar, bu sezon palamut balığından beklentilerinin yüksek olduğunu, vatandaşların ucuz balık yiyeceklerini belirtiyor. Denizlerde 15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı, 1 Eylül tarihinde sona erecek. Av yasağı öncesi Ordulu balıkçılar yoğun bir mesai harcıyor. Kıyıda teknelerinin periyodik bakımları ile ağlarının onarımlarını yetiştirmek için çalışan balıkçılar, sezonun açılmasını heyecanla bekliyor. Balıkçılar, bu sezon özellikle palamut balığı, istavrit ve çinakop balığından beklentilerinin yüksek olduğunu, vatandaşların ucuz balık yiyeceklerini söylediler. "Palamut balığında işaretler güzel" Perşembe Balıkçılar Kooperatif Başkanı Ünal Karadeniz, av yasağının olduğu süreçte her yıl olduğu teknelerin ve ağlarının bakımlarını yaptıklarını söyledi. Bu yıl palamut balığında işaretlerin güzel olduğunu ifade eden Karadeniz, “Bu sene denizde aşırı bir palamut olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte ağ ve radarlarımıza önem verdik. Bunun halkımız ve bizim için iyi olacağını düşünüyoruz. Fakat şöyle bir durum var, palamut çok olduğunda hamsi az oluyor. inşallah her ikisinin de iyi olacağını ümit ediyoruz. Halkımıza ucuz palamut ve hamsi yedirmeyi kendimize hedef edindik” diye konuştu. "İnşallah vatandaşlarımız ucuz balık yiyecek" Kumbaşı Balıkçı Barınağı Başkanı Şahin Aydın, balıkçıların ağlarının tamirini yaptıklarını ve teknelerin bakımlarını büyük oranla tamamlayarak, sezonu beklediklerini ifade etti. Bu yıl sezonda denizde palamut bolluğu beklediklerini aktaran Aydın, “Hava şartları sıcak, bu nedenle balık ortadan kaybolabilir. İnşallah vatandaşlarımız ucuz balık yiyebilir” şeklinde konuştu. "Denize açılmayı bekliyoruz" Yaklaşık 25 yıldır balıkçılık yapan tekne sahibi Selim Demir ise, balık sezonunun canlı gideceğinden umutlu olduklarını söyledi. 1 Eylül tarihinde ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacakları günü beklediklerine dikkat çeken Demir, “Hazırlık ve yatırımlarımızı tamamladık. Sezon geçen yıla göre canlı görünüyor ancak denize çıkıldığında kendini belli edecektir” ifadelerine yer verdi.

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar Haber

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar

Ordu’da hasat edilen fındıkta ayıklama mesaisine başlayan patozcular, yılda sadece 1,5 çalışıyor ve saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık hasadı, sahil kesimlerinde resmi olarak 5 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Türkiye’de en fazla üretiminin yapıldığı, orta ve yüksek kesimlerde hasadı devam eden fındıklarını harmana getirip kurutan üreticilerin kabuğundan ayırmak için kullandığı patozların mesaisi ise sürüyor. Zor şartlar altında 1,5 ay çalışılıyor, saatlik ücreti 3 bin 500 TL Zorlu çalışma şartları olan ve her yıl ortalama bir buçuk ay kadar, iş yoğunluğuna göre günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren, diğer günlerde farklı işler ile uğraşan patozcular için mesai yoğun bir şekilde sürüyor. Güneşli hava ve işlerinin gereği toz içerisinde çalışan patozcular, geçen 2 bin TL olan saatlik çalışma ücretini, bu yıl 3 bin 500 TL olarak belirlediklerini belirtiyor. "Yeri geliyor sabaha kadar çalışıyoruz" Patoz ortaklarından Yiğit Çağan, yeni başlayan sezon ile birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Sahil kesimlerindeki işlerinin 10 güne kadar biteceğini aktaran Çağan, “Sahil kesimi yaklaşık 20 gün sürüyor, sonraki süreçte orta ve yüksek kesimlere gidiyoruz. Bir 20 gün kadar da orası sürüyor, yani toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL’den’ de çalışıyoruz” dedi. "Hasat ve sonraki süreç zor" Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım, fındık hasadına devam ettiklerini, toplanan fındıkları ise patoz işleminden geçirdiklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın fındıklara zarar verdiğini ifade eden Yıldırım, “Kokarca Ordu’da fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım oluyor” ifadelerine yer verdi. "Güneş ve toz bizleri zorluyor" Hasadını yaptıkları fındıklarını patoza veren Mustafa Yıldırım, güneşin altında saatlerce patoz için çalıştıklarını söyledi. fındığın hasat işleminin de yorucu olduğunu ifade eden Yıldırım, “Süreci komple 2-3 hafta sürüyor. Burada kurutuyoruz, sonra patoz işlemi ve tane olarak da kurutuyoruz. Sonrasında da inşallah satılacak" diye konuştu.

Fındık hasadında reform Haber

Fındık hasadında reform

Hem bahçe sahipleri hem de işçilerin yüzü güldü. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde fındık ürünü için birçok proje geliştiren ve uygulayan Büyükşehir Belediyesi hasat sezonunda “Fındık Dalda Aklın İşçide Kalmasın” projesiyle üreticilerle işçileri bir araya getiriyor. Özellikle proje yerli işçi bulma sorunu yaşayan üreticiler ve fındık toplayarak ekonomik gelir elde etmek isteyen Ordulular için kolaylık sağlıyor. Oluşturulan bu platformda bir araya gelen işçi ve üreticiler mağdur olmazken milyonlarca lira Ordu ekonomisinde kalıyor. 5’inci yılında rekor katılım Başlayan hasat dönemi ile 5’incisi gerçekleştiren proje bu yılda oldukça rağbet gördü. 2 bin 815 bahçe sahibi ile 8 bin 844 işçi bu proje sayesinde buluşturularak fındık hasadına başlandı. Proje kapsamında Selin Kılıç öncülüğünde Bayadı Mahallesi’nde bulunan Altun Tosun adlı üreticinin bahçesine giden ekip bu yılın hasadını gerçekleştirdi. Projeye bahçe sahibi olarak katılan Altun Tosun öncesinde işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ederek bu proje ile işlerinin kolaylaştığını söyledi. Üretici Altun Tosun konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Projeden çok memnunum. Fındık hasadında işçi bulma konusunda oldukça zorlanıyorduk. Özellikle yerli üreticimiz kazansın diye de böyle bir yola girdim. Bu platforma katılmak için başvurumu yaptım. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Hem üreticilerimize hem de işçilerimize yardımcı olduğu için Allah razı olsun.” İşçiler de memnun Projede ekip kurarak fındık toplama işi yapan Selin Kılıç, bahçe sahipleri ile işçileri bir araya getirmenin süreci hızlandırdığını ve fındıkların dalda kalmadan toplanmasını sağladığını belirtti. Kılıç, proje ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Bu proje ile bahçe sahipleri ile ortak bir buluşma sağlıyoruz. Bu şekilde süreç daha hızlı ilerliyor. Fındıkta dalda kalmamış oluyor. Bu projeden oldukça memnunuz.” Başkan Güler’e teşekkür “Fındık Dalda Aklın İşçide Kalmasın” projesi ile fındık toplama işi yapan vatandaşlarda oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde hayata geçirilen bu projenin oldukça güvenli olduğunu ifade eden işçiler Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ettiler.

Yeşil altında hasat dualarla başladı Haber

Yeşil altında hasat dualarla başladı

Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da hasat dualarla başladı. Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan fındığın hasadı Ordu’da sahil kesimlerinde resmi olarak bugün itibarıyla başladı. Üreticiler sabah erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek fındıkları toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Eskipazar Mahallesi’nde bir üreticinin bahçesinde protokol mensuplarının da katılımı ile katılımıyla fındık hasadı programı düzenlendi. “Fındık bizim için son serece önemli bir ürün” Düzenlenen programda üreticilerle birlikte hasat yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Allah’a şükürler olsun tekrara fındık sezonuna kavuştuk ve ilk hasadımızı Ordu Valimiz, ziraat odaları başkanlarımız ve bahçe sahiplerimiz ile birlikte yapıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir ürünümüz. Dolayısıyla bunun emeğinin değerlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve fındık politikası tekrar canlı bir şekilde ele alınacak. Alanların fındık dikim kanununa uygun olarak uygulanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Piyasanın serbestleşmesi de son derece önemli. Serbest piyasa konusunda bizler de Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükumetimiz olarak devreye giriyoruz ve inşallah çok daha pozitif bir ortama doğru gideceğiz, hem Karadeniz’de hem de Türkiye’de fındık gerçek değerini bulacak. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. “Ordu’daki tarım alanlarının yüzde 87’sini fındık oluşturuyor” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 5 Ağustos tarihi itibariyle sahil kesimlerinde fındık hasadının başladığını söyledi. Ordu’daki tarım arazilerinin yüzde 87’sini fındık olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomimizin can damarı, ilimizin yeşil altını” ifadelerine yer verdi. “Ülke ekonomisine 2 milyar dolar döviz kazandırıyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 200 bin tondan fazla üretim ile Ordu’nun, Türkiye’deki fındığın yaklaşık 3’te birini ürettiğini söyledi. Soydan, “Fındık ülkemize 2 milyar dolar gibi bir döviz kazandırıyor, yüzde 85’inin de ihracatını yapıyoruz. Bu günlerde belirlenen hasat tarihlerine uymamızda fayda var. Erken hasat hızlı bir şekilde su kaybıyla birlikte bezik ve randıman kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu. Fındık hasat programında Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçe ziraat odaları başkanları da katıldı. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

In Ordu, hazelnut harvesting has begun Haber

In Ordu, hazelnut harvesting has begun

Producers, who have reported difficulties in harvesting due to the hot weather, have requested that prices be announced. Hazelnuts, one of the most important sources of income in the Black Sea Region, have ripened in some areas. In the Saraycık, Turnasuyu, and Kayabaşı neighborhoods of the Altınordu district, and in the coastal areas of the Perşembe district, hazelnut producers and workers have begun the first harvest of the new season early in the morning to collect their early-ripened crops. Producers have mentioned that high temperatures are complicating the harvest and have called for price announcements. “Hazelnuts are better compared to previous years” Ömer Aksu, who has started harvesting hazelnuts in the Saraycık neighborhood, said they began harvesting at 7:00 AM. He noted that the harvest would continue in this manner as long as there is no rain. Aksu said, “The season is good compared to previous years, and the quality and yield of the hazelnuts are also good. However, uncertainty over prices is concerning. Prices should have been announced by now. I hope we receive a good price. The terrain is uneven, and during rainy periods, it is very challenging to collect the hazelnuts. It is not just about picking them; there are many procedures afterward. Our neighborhood is the first in Turkey to start harvesting. We pick the hazelnuts before they fall to the ground, which is why we start early here.” “This is our livelihood” Hatice Aksu, who is also harvesting hazelnuts, stated, “Fortunately, we have started the harvest this year, but the possibility of low prices worries us. The harvest is difficult, and we are picking them as a family. Since we have a small amount, we manage on our own. We wait all year for the hazelnuts; this is how we support ourselves.” Hazelnuts moved to the threshing floors in coastal areas Some producers, having hired workers, have brought their harvested hazelnuts to the threshing floors. They explained that the hazelnuts ripened early, which is why they gathered and transported them early. Additionally, according to the yield assessment conducted by the commission, it is expected that Turkey will produce 738,931 tons of hazelnuts this year, with 202,041 tons expected to come from Ordu.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler. “Geçen yıllara göre fındık daha güzel” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu. “Bu bizim geçim kaynağımız” Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sahil kesimlerine fındık harmana indi Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Fındıkta bir rekolte tahmini de Giresun Ziraat Odası’ndan Haber

Fındıkta bir rekolte tahmini de Giresun Ziraat Odası’ndan

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2024 yılı için açıklanan fındık rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek kendi çalışmaları sonucunda belirledikleri rekoltesi açıkladı. Giresun Ziraat Odası olarak Türkiye’nin 2024 yılı tahmini fındık rekoltesini 649 bin 90 ton, Giresun’un tahmini fındık rekoltesini ise 72 bin 200 ton olarak belirlediklerini açıkladı. Giresun Ziraat Odası olarak, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun başta olmak üzere fındık üretimi yapılan belli başlı illerde üretici merkezli rekolte tespit çalışması yaptıklarını belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, “En doğru ve gerçekçi rekolte tahmini üreticinin kendi yaptığı tahmindir. Atalarımızın ve dedelerimizin dediği gibi ’Rekolte fındık çuvala girdiği zaman belli olur’ tarım danışmanlarımız tarafından yapılan çotanak sayımına ve üreticilerimizle yaptığımız birebir görüşme sonuçlarına göre Türkiye’nin 2024 yılı rekoltesi 650 bin tonu, Giresun’un tahmini fındık rekoltesi ise 72 bin tonu geçmez” dedi. Fındıkta rekolte kaybına neden olan birçok etken var Karan, fındık rekoltesinde yaşanan düşüşün son yıllarda üründe görülen hastalık ve zararlı böceklerinden kaynaklandığına dikkat çekerek “Son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı ve son 2-3 yıldır fındıkta en büyük tehlike haline gelen Kahverengi Kokarca fındıkta ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Külleme hastalığı ve Kahverengi Kokarca zararlısı fındık üretimini düşürmekte ve rekolte kaybına deneden olmaktadır. Ayrıca fındık bahçelerinin yaşlanmış olması ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerin bahçelerine gübre ve ilaç atamaması da rekolte kaybının diğer nedenleri arasındadır” dedi. Kafa karıştıran rekolte tahminleri İlk olarak Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (INC) yapılan açıklamada, 2024-2025 sezonu için dünya genelinde 1 milyon 349 bin 200 ton fındık rekoltesi beklendiği, bunun yüzde 785 bin tonunun Türkiye’den geleceği belirtilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ise 2024 yılında fındık üretiminde yüzde 5,4 artış beklediğini belirterek, toplam rekoltenin 770 bin ton olacağını duyurmuş son olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yapılan rekolte 2024’te yüzde 14 artışla 738 bin 931 ton olarak açıklanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.