Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak
ORDU (İHA) - Türkiye'nin coğrafi işaretli ilk kivisi olan "Ordu Kivisi"nde hasat çalışmaları devam ediyor. Bu yıl 6 bin tondan fazla rekolte beklenirken kivinin, Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülüyor.
1993 yılında fındığa ek gelir sağlamak amacıyla Ordu'da dikilmeye başlanan kivi üretimi, zamanla hızla yayıldı. Başlangıçta hobi olarak yapılan üretim, 2019'da coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenmiş oldu. Önceki yıllarda yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılan Ordu’da, bu yılki rekoltenin hava koşulları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle 5-6 bin ton arasında kalması bekleniyor. Ancak yine de büyük kısmı ihraç edilen Ordu kivisinin, ilin ekonomisine 300 milyon TL civarında bir katkı sağlaması hedefleniyor.
KİVİ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Ordu'da ürün güzel, kalitede de sıkıntı yok. Türkiye'de ilk defa coğrafi işaret belgesi alan Ordu Kivisi. Geçen yıl fiyatımız birinci sınıf kivide 20 liraydı, bu yıl 40 lira, yüzde 100 artış var. Bu üretici ve bizim adımıza sevindirici bir durum" dedi. Kivinin peşin ödeme ile satılabilmesi ve işçilik gerektirmemesi nedeniyle de avantajlı olduğunu söyleyen Uzunlar, hasatta şimdilik sorun olmasa da gelecekte kuraklık nedeniyle yaşanabilecek sorunlar konusunda uyarıda bulundu.
Ordu Kivisi, uzun raf ömrü ve lezzetiyle de dikkat çekiyor. Uzunlar, "Aroması da iyi bu nedenle tercih ediliyor. Düzgün bir yerde muhafaza edildiği takdirde nisan ayına kadar bekletilebilir. Toplama yapılırken de dikkat edilmesi lazım, kasada bir kivi bile ezildiği zaman diğer kivileri de olgunlaştırıyor" şeklinde açıklama yaptı.
KİVİ HASADI, FINDIK HASADINDAN DAHA KOLAY
Hasat işçileri ise kivi toplamanın fındık hasadına göre daha kolay olduğunu ve sürecin oldukça eğlenceli olduğunu ifade etti. İşçiler, Ordu Kivisi'nin kalitesinden memnun olduklarını belirterek, hasat işlemiyle ilgili olumlu düşüncelerini paylaştılar.