TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ordu

AGRONEWS - Ordu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ordu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor Haber

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin alım garantili kaz yetiştiriciliği projeleriyle üreticiler bu alana yönelmeye başladı. Üretilen kazlar, belediyenin Kanatlı Kesimhanesi’nde işlenip satışa hazırlanıyor. Bu süreçte, kaz etine ilgi gösteren restoranlara yönelik aşçılar için pişirme ve sunum teknikleri eğitimi düzenleniyor. KAZ ETİ PİŞİRME EĞİTİMİ 2019 yılında göreve başlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Kendi Kendine Yeten Şehir" sloganıyla tarım destekleri başlatmıştı. Bu doğrultuda kaz üretimine verilen destek ile yerel işletmelerde kaz etini menülere eklemek ve doğru pişirme yöntemlerini yaygınlaştırmak için uzman ustalar eğitimler verdi. Çeşitli ilçelerdeki restoran şefleri, kaz etinin pişirilmesi ve servis edilmesi konusunda bilgilendirildi. KAZ ETİNİ YAYGINLAŞTIRMAK HEDEFLENİYOR Fatsa’da bir restoranın gıda mühendisi Hilal Doğrucu Dindar, kaz etini bölge halkıyla buluşturmak istediklerini ifade ederek, "Tarım teşkilatı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz üretimini yaygınlaştırma amacıyla çalışmalar yürütürken biz de Ordulu bir işletme olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İşletme olarak kaz etinin halkımıza sunulması ve yaygınlaşması için üretimden sofraya uzanan süreçte aktif bir rol üstleniyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de çiftçimizin gelir kaynaklarının artmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. ÇOK YÖNLÜ KAZ ÜRETİMİ Kaz yetiştiriciliği; kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satışıyla üreticilere ciddi gelir imkanı sağlıyor. Kaz eti ve ciğeri gastronomide, kaz tüyü ise tekstil sektöründe değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. KAZ ETİ KARADENİZ SOFRALARINDA YERİNİ ALACAK Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, kaz etini Karadeniz mutfağına kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın vizyonuyla her türlü hayvansal ve bitkisel üretimi Ordu'da daha da ileri noktalara taşımak istiyoruz" diye konuştu. Bu çalışmalar sayesinde kaz eti, Karadeniz mutfağında yeni bir lezzet olarak yerini almaya hazırlanıyor.

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor Haber

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor

ORDU (İHA) - Ordu'nun fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı için belirlenen 280 bin ilaçlama noktasından 200 bini şimdiden tamamlandı. Ordu’da istilacı kahverengi kokarcaların yol açtığı zararlar son iki yıldır artış gösteriyor. Fındık üretimini tehdit eden bu böcekle mücadele kapsamında, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile sektör paydaşları 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama yaptı. Ekim ayında başlayan 2024 yılı çalışmaları ise 15 ilçeyi kapsayarak 280 bin noktayı hedefliyor. Şimdiye kadar 200 bini aşkın nokta ilaçlanmış durumda ve çalışmaların 10 gün içinde tamamlanması amaçlanıyor. "İLİMİZDE CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLUYOR" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın özellikle son iki yılda Ordu’da yaygınlaşarak ciddi zararlara neden olduğunu belirtti. Soydan, "Özellikle bahar döneminde kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı" dedi. "BAHAR DÖNEMİ İÇİN MÜCADELE PLANLAMASI YAPILIYOR" Soydan, havaların ısınmasıyla bahar döneminde yeni mücadeleler yapılması gerektiğini vurguladı. Soydan, "Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar, 17-18 derece hava sıcaklığını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir" dedi. Kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Mücadele, zararın en aza indirilmesi için büyük bir çabayla devam ediyor.

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde kış hazırlıkları başladı. Bahçe sahipleri ve işçiler, güneşli havayı değerlendirerek bakım çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kuruyan dallar budanıyor, fındık ocaklarının çevresi temizleniyor. Uzmanlar, bu çalışmaların fındık verimini artırmada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. KADINLAR AİLE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLIYOR Ordu'daki fındık bahçelerinde yevmiye usulü çalışan işçilerin ücretleri günlük bin 300 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan ekipler, hem erkek hem kadın işçilerden oluşuyor. Yemek molalarını bahçede hazırlanan ateşin etrafında geçiren işçiler, ekip çalışmasıyla işlerini tamamlıyor. Fındık bahçesi bakım işçilerinden Özkan Huysuz, çalışmaların verimi artırdığını belirterek, "Şu anda 12 kişilik ekip ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, günlük ücret bin 300 lira" dedi. HASAT ÖNCESİ GÜBRE VE İLAÇLAMA SIRADA İşçilerden Mehmet Dağ, kışlık bakım çalışmalarının ardından gübreleme ve ilaçlama yapılacağını ifade etti. Dağ, "Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz" diye konuştu. "FINDIK TOPLAMAKLA İŞ BİTMİYOR" Fındık üretiminde bakımın önemini vurgulayan işçilerden Fatma Döndü Karahasan, "Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yeniden bahçeye giriyoruz" dedi. Fındık tarımının emek istediğini belirtti. "BAKIM OLMAZSA VERİM DÜŞER" Eşiyle birlikte uzun yıllardır fındık bahçelerinde çalışan Hakkı Topçu, bakımsız kalan bahçelerin verim kaybına uğradığını belirtti. Topçu, "Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar temizlik yapıyoruz. Bir süre sonra gübre, ilaçlama ve toplama işlemleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman gibi oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, verim kaybı oluyor. Aslında bu zamanlarda yapılan bakım bir sonraki hasat sezonuna hazırlık" ifadelerini kullandı.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

Başkan Güler: Haber

Başkan Güler: "Yeşil Devrimle Tarımda Yeni Bir Dönem Başlatıyoruz"

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, yaptığı açıklamada, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda bir devrim yapıyoruz, bu devrimin adı yeşil devrimdir. Yeşil ekonomi ile ülkemiz ve şehrimizi daha da ileriye gitmiş olacak" dedi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve üreticilere ek gelir sağlayacak faaliyetleri desteklemek için DOKAP ve Ordu İl Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle 25 ton 5’li karma yem, 3 ton ryegrass tohumu, 7 bin 500 adet mavi yemiş fidanı ve 25 bin metre damla sulama borusu desteği sağladı. "YEŞİL EKONOMİ SAYESİNDE DOĞDUĞU YERDE DOYAN İNSANLAR OLACAĞIZ" Başkan Güler, yeşil devrimle insanların doğdukları yerlerde doyacaklarını belirterek, Ordu’nun büyük bir araziye sahip olduğunu ve son yıllarda tarımsal kalkınma ile gurbetten dönüşlerin arttığını vurguladı. "Bu yeşil ekonomi sayesinde doğduğu yerde doyan insanlar olacağız. Ordu bakıldığında çok nüfus veren bir şehir. İstanbul’da Ordulular 3. sırada yer alırlar. Ordu aslında arazi bakımında İstanbul’dan daha da büyük. Artık yanık gurbet türkülerini söylemeye gerek yok. Şehrimizin arazileri bizlere yeter. Son yıllarda yapılan tarımsal kalkınma ve üretimle gurbetten dönüşler arttı ve insanlar artık memleketlerine geri gelmeye başladılar" dedi. TARIM ÜRETİCİLERİNE ALIM GARANTİSİ Tarımsal üretimi her zaman teşvik ettiklerini belirten Başkan Güler, üreticilere alım garantisi sunduklarını ifade etti. "Biz, dün olduğu gibi bugün de üretenin yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Siz yeter ki üretin, Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz alım garantisi veriyoruz. Dolayısıyla ürettiğiniz bir malın dışarıda kalma ihtimali yok. Siz yeter ki gayret gösterin ve üretim yapın" diyerek, belediye olarak her zaman üreticilerin yanında olacaklarını söyledi. KAPANMA NOKTASINDAKİ TAVUK İŞLETMECİLİĞİNDE BAŞARI Yakın dönemde tavuk işletmeciliğiyle ilgili büyük bir başarıya imza attıklarını belirten Güler, yıllık 45 milyon adet yumurta üretimi sağladıklarını ve bu üretimle birlikte binlerce insanın aş ve iş sahibi olduğunu söyledi. Ayrıca, ürettikleri yumurtaların Türkiye’nin en büyük zincir mağazalarında satıldığını belirterek, üretimin karşılığını almanın önemine değindi.

Ordulu üreticilere Dünya Bankası projesiyle gebe düve desteği Haber

Ordulu üreticilere Dünya Bankası projesiyle gebe düve desteği

Ordu'da Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi (TULIP) kapsamında Bolaman Nehri Havzası'nda tarımsal ve hayvansal üretimi artırmak için önemli bir adım atıldı. Proje, 12 ilçe ve 242 mahallede üretici gelirlerini yükseltmeyi ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Dünya Bankası işbirliğiyle yürütülen projenin Bolaman, Melet ve Cevizdere vadilerini kapsadığını belirtti. Güler, Simental ırkının bölge için süt ve besi açısından en uygun hayvan olduğunu vurgularken, belediyenin ayrıca koyun, manda, koç, Jersey inekleri ile kaz ve hindi dağıtımı yaptığını söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Yüzde 70 hibe destekli olarak 20 üreticimize 60 adet gebe simental düve dağıtımı yapılacak. Ayrıca bin 250 koyun ve 75 koçun dağıtımına başladık. Bugüne kadar toplamda 96 gebe düve ve bin 643 küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirmiş olacağız." Yılmaz, proje için ayrılan toplam kamu kaynağının 5,3 milyon avro olduğunu, şimdiye kadar 1,2 milyon avroluk kısmının kullanıldığını ve 2027 yılı sonuna kadar 4,1 milyon avroluk kaynağın daha kullanılmasının planlandığını açıkladı. Programın sonunda, kura çekimi ile üreticilere gebe düvelerin dağıtımı gerçekleştirildi. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Fatsa Kaymakamı Avni Kula ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak Haber

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye'nin coğrafi işaretli ilk kivisi olan "Ordu Kivisi"nde hasat çalışmaları devam ediyor. Bu yıl 6 bin tondan fazla rekolte beklenirken kivinin, Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülüyor. 1993 yılında fındığa ek gelir sağlamak amacıyla Ordu'da dikilmeye başlanan kivi üretimi, zamanla hızla yayıldı. Başlangıçta hobi olarak yapılan üretim, 2019'da coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenmiş oldu. Önceki yıllarda yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılan Ordu’da, bu yılki rekoltenin hava koşulları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle 5-6 bin ton arasında kalması bekleniyor. Ancak yine de büyük kısmı ihraç edilen Ordu kivisinin, ilin ekonomisine 300 milyon TL civarında bir katkı sağlaması hedefleniyor. KİVİ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Ordu'da ürün güzel, kalitede de sıkıntı yok. Türkiye'de ilk defa coğrafi işaret belgesi alan Ordu Kivisi. Geçen yıl fiyatımız birinci sınıf kivide 20 liraydı, bu yıl 40 lira, yüzde 100 artış var. Bu üretici ve bizim adımıza sevindirici bir durum" dedi. Kivinin peşin ödeme ile satılabilmesi ve işçilik gerektirmemesi nedeniyle de avantajlı olduğunu söyleyen Uzunlar, hasatta şimdilik sorun olmasa da gelecekte kuraklık nedeniyle yaşanabilecek sorunlar konusunda uyarıda bulundu. Ordu Kivisi, uzun raf ömrü ve lezzetiyle de dikkat çekiyor. Uzunlar, "Aroması da iyi bu nedenle tercih ediliyor. Düzgün bir yerde muhafaza edildiği takdirde nisan ayına kadar bekletilebilir. Toplama yapılırken de dikkat edilmesi lazım, kasada bir kivi bile ezildiği zaman diğer kivileri de olgunlaştırıyor" şeklinde açıklama yaptı. KİVİ HASADI, FINDIK HASADINDAN DAHA KOLAY Hasat işçileri ise kivi toplamanın fındık hasadına göre daha kolay olduğunu ve sürecin oldukça eğlenceli olduğunu ifade etti. İşçiler, Ordu Kivisi'nin kalitesinden memnun olduklarını belirterek, hasat işlemiyle ilgili olumlu düşüncelerini paylaştılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.