TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Organik

AGRONEWS - Organik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Organik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor Haber

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor

TRABZON (İHA) - Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2021 yılında alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan süper meyve Aronya, halıcılık sektörüne de ilham kaynağı oldu. Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarında, Aronya bitkisinden elde edilen doğal boyalar kullanılarak geleneksel Türk motifleriyle bezenmiş halılar üretiliyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya'nın suyu, posası ve çekirdeğinden doğal boyalar elde ediliyor. Boya üretiminde ladin, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor. Üretim süreci, kadınların el emeğiyle tamamen doğal yöntemlerle ilerliyor. 15 yıldır halı dokuma öğretmenliği yapan Ülker Tosun, Aronya’nın sağlığa olduğu kadar estetik dünyasına da katkı sunduğunu belirtti. Tosun, "Aronya bitkisi ile elde ettiğimiz yünlerle halılarımıza motifler oluşturuyoruz. Bu motiflerin tamamı Karadeniz'i ait desenler oluyor. Motiflerimizde hangi rengi kullanmak istiyorsak Aronya'dan elde ettiğimiz yünlerle yol alıyoruz. Aronya'nın kendi renginden basamak basamak aşağıda da oluşturabiliyoruz" ifadelerini kullandı. BAŞKAN EKİM’DEN GELECEK VİZYONU Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaretinde, Aronya üretiminin yıllık 7-8 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ekim, "Halı üretimiyle hem kültürümüzü yaşatıyor hem de çiftçimizin ürünlerini alternatif alanlarda değerlendiriyoruz. Hocalarımız ve öğrencilerimizin emekleriyle beraber ilmik ilmik halı dokuyorlar ve ortaya büyük halılar çıkıyor. Tamamen doğal, herhangi bir kimyasal içermeyen ürünler şehrimiz adına önemli. Bununla beraber, hanımefendilerin özellikle hane ekonomisine de katkı sağlaması için yol oluşturmuş oluyoruz. Üretmiş oldukları halıları, kilimleri ve meyveyle harmanlanmış bu halılarını değerlendirme ve satma imkanı ve ayrıca da ailelerine destek sağlama imkanı sunmuş oluyoruz" dedi.  Başkan ayrıca, doğal ve kimyasal içermeyen yöntemlerle üretilen bu halıların patent çalışmalarının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

Marmara'da Çiftlik Midyesi Üretimi Dört Yılda İkiye Katlandı Haber

Marmara'da Çiftlik Midyesi Üretimi Dört Yılda İkiye Katlandı

BURSA (İHA) - Yalova, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, Türkiye’de yılda 8 bin tondan fazla çiftlik midyesi üretildiğini ve bunun büyük çoğunluğunun midye dolma olarak tüketildiğini açıkladı. Maltaş, çiftlik sayısındaki artışla birlikte üretimin daha kontrollü ve sağlıklı şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Yeni kurulan birliklerinin, üreticilerin sorunlarını çözmeyi, daha verimli üretim ve sağlıklı tüketimi hedeflediğini belirtti. Marmara Denizi’nde kurulu çiftliklerde gerçekleşen üretimin 2020’de 4 bin tondan günümüzde 8 bin tonun üzerine çıktığını ifade eden Maltaş, bu miktarın yeni yatırımlarla daha da artacağını ve gelecekte 50 bin tona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. ÜRETİM SÜRECİ VE SAĞLIK DENETİMLERİ Maltaş, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’deki 21 çiftliğin denizde halatlarla askıya alınmış sistemlerde midye ürettiğini belirtti. Bu sistemin, deniz tabanıyla temas olmaksızın, sağlıklı bir üretim imkânı sunduğunu dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her hafta yapılan analizlerle mikrobiyolojik, toksikolojik riskler ve ağır metal ve poliaromatikhidrokarbon miktarının kontrol edildiğini, böylece tüketicilerin güvenle midye tüketebildiğini söyledi. Midyelerin fitoplankton ve organik atıklarla beslendiğini ve bu durumun Marmara Denizi’nin temizliğine katkıda bulunduğunu anlatan Maltaş, "Bu nedenle da faydalı bir canlıdır. Beslenme ve büyütülmesinde herhangi bir yem veya kimyasal kullanılmamaktadır. Gerçekte organik bir üretim yapılıyor diyebiliriz" dedi. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÜRETİM ALANLARINA ETKİSİ Maltaş, 2024’te Marmara Denizi’nde su sıcaklığındaki artışın bazı bölgelerde üretimi olumsuz etkilediğini, yavru ve büyüme sorunları yaşandığını belirtti. Ayrıca, turizm ve yerleşim nedeniyle yeni çiftlik alanı bulmanın zorlaştığını, ancak yatırımların devam ettiğini söyledi. Bursa’da yeni çiftliklerin üretime kısa sürede katılacağını açıkladı. "MİDYE DOLMA, İÇ PAZARA ÖZGÜ" Türkiye’de üretilen midyelerin büyük bölümünün midye dolma olarak iç piyasada tüketildiğini ifade eden Maltaş, bu ürünlerin sağlık açısından güvenli olduğunu söyledi. Ancak merdiven altı üretimlere karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Maltaş, Marmara’daki yeni çiftliklerle üretimin önümüzdeki yıllarda 10 bin tonu aşacağını ve bu artışın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Daha önce Ortadoğu ve Rusya’ya yapılan ihracatın azaldığını, ancak Avrupa Birliği onaylı tesislerde yapılan üretimle ihracatın yeniden canlanacağını belirtti. "İhracat potansiyeli yüksek bir deniz ürünü. Önümüzdeki dönemde artan ihracatla birlikte sektörün çok daha canlı ve verimli olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması Haber

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması

SİVAS (İHA) - Sivas'ta Kadir Karakaş, arkadaşının tavsiyesi üzerine Diyarbakır'dan aldığı 650 adet hindiyi yetiştirmeye başladı. Ancak Sivas'ta istenilen talebi göremeyen Karakaş, hindilerini internet üzerinden satmaya karar verdi. Hindiler, Karakaş'ın Taşlıdere mevkiindeki çiftliğinde, büyük bir özenle yetiştiriliyor. Erkek hindiler 7-8 kilogram, dişi hindiler ise 5-6 kilogram olana kadar büyüyor. GÜNLÜK MASRAFLARI 2 BİN LİRA Hindilerin günlük yem masrafı 2 bin lira civarında olduğunu belirten Karakaş, kilogram fiyatı 350 liraya satılan hindilerinin, ortalama 2 bin 500 liraya alıcı bulduğunu söyledi. Geçen yıl ve bu yıl arasında fiyat farkının çok fazla olmadığını vurgulayan Karakaş, Sivas'ta hindi yeme alışkanlığının pek yaygın olmadığını ve yılbaşında kesmekten kaçınıldığını belirtti. Ancak internet üzerinden yapılan satışlarla il dışına da ulaştıklarını ifade etti. İRİ ERKEK HİNDİLER TERCİH EDİLİYOR Karakaş, hindilerinin bakımının pahalı olduğunu ve genelde iri hindilerin tercih edildiğini dile getirdi. "Genelde lokantalar talep ediyor. 2 ay önce meradan yayılımdan getirdik, organik yetiştiriyoruz. Hindilerin bakımı pahalı, günlük günde 2 bin liralık yem yiyorlar. Hindi almaya gelenler genelde iri hindileri almayı tercih ediyorlar. Daha iri ve ağır olduğu için erkek hindileri almak istiyorlar. Yılbaşına 20-25 gün kaldı, satışlarımız devam ediyor. Sivas'ta belirli bir kesim talep ediyor ama internet üzerinden de satışlarımız oluyor. Sivas'ta hindi yemek pek yaygın değil, dinimiz açısından yılbaşında kesmek istemiyorlar ancak alıp bir hafta sonra da kesebilirler" diye ekledi.

Ünlü Peynir Markasında Skandal: Bitkisel Yağ Tespiti Haber

Ünlü Peynir Markasında Skandal: Bitkisel Yağ Tespiti

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda yaptığı denetimlerde yeni bir skandala daha imza attı. Taklit veya tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaların yer aldığı listeyi 11 Kasım’da güncelledi. Listeye, ünlü bir peynir markası da dahil oldu.   BİTKİSEL YAĞ SKANDALI Tokat merkezli Burak Gıda Süt ve Süt Ürünleri tarafından üretilen "İskender Bey" tost peynirinde yapılan incelemede bitkisel yağ tespit edildi. Bu durum, hem gıda güvenliği hem de tüketici hakları açısından endişe yarattı.   LİSTEYE EKLENEN YENİ ÜRÜNLER   Mut Yöresel Ürünleri - Serap Kılıç - ​​​​​​​Bal Taklit Veya Tağşiş Tespiti - Mezitli Mersin Arıcılık Ürünleri Hisaroğulları Tarım Gıda Hayvancılık İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Egeden Şirince Kaynak Zeytinyağı Riviera Zeytinyağı-5 Lt - Tohum Yağları Karıştırılması Tespiti 0723 Torbalı İzmir Bitkisel Yağlar Moni Süt Ve Süt Ürünleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi - Naci Oba - Tam Yağlı Taze Eritme Peyniri 25 Kg - Koyun Sütü Tespit Edilmemesi 18.01.2025 Osmangazi Bursa Süt Ve Süt Ürünleri Moni Süt Ve Süt Ürünleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Günay Tost Peyniri (Yarım Yağlı Taze Eritme Peyniri) 2000 G - Bitkisel Yağ Tespiti, Nişasta Tespiti 030524 Osmangazi Bursa Süt Ve Süt Ürünleri Onay Ticaret- Sabri Akın - Mudanya Birlik Naturel Sızma Zeytinyağı 5 L - Tohum Yağları Karıştırılması Tespiti 02012023001 Nilüfer Bursa Bitkisel Yağlar Mds Hayv. Gıda Tarım İnş. Teks. Oto. Elektro. Tur. San. Tic. Ltd. Şti Güzelhisar Naturel Sızma Zeytinyağı 5 L - Tohum Yağları Karıştırılması Tespiti 12 Nilüfer Bursa Bitkisel Yağlar Nilüfer Bursa Bitkisel Yağlar Kral Şekerleme Fast Food - Yakup Günaydın - Pişmiş Et Döner - Sakatat (dil) Tespiti - Osmangazi Bursa Et Ve Et Ürünleri Kelebek Süt Ve Gıda San. Ltd. Şti. Göller Yaylası Yarım Yağlı Taze Eritme Tost Peyniri - % Yağ Oranının Düşük Olması 301 Kozan Adana Süt Ve Süt Ürünleri  Yetkililer, şüpheli gıdaların ALO 174 hattına ihbar edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca sağlık uzmanları, güvenilmeyen marketlerden ya da sosyal medya üzerinden tanıtılan ürünlerin alınmaması konusunda vatandaşları uyarıyor.   Bakanlık, bu tür ifşalarla halk sağlığını tehdit eden ürünlerin tüketime sunulmasını engellemeyi hedefliyor.

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı Haber

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta üretiminde herhangi bir düşüş olmadığını vurgulayarak, piyasada yaşanan fiyat artışlarının üretimle ilgisi olmadığını, bu artışların oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklandığını söyledi. Afyon, yumurta fiyatları konusundaki tartışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, iki hafta önce Konya’da kuş gribi görüldüğünü hatırlatarak, "Bu, kuş gribinden kaynaklanan bir sorun olmadı. Üretim devam etti, piyasaya yumurta sevki hiçbir şekilde aksamadı. Bazı tüccarlar bu durumda yeni tedarikçi aradı. Yeni tedarikçi arayışında piyasada bir algı oluştu" dedi. Talepleri karşılama konusunda bir sorun yaşamadıklarını belirten Afyon, fiyat artışlarının sebebinin sorunu genele yaymaya çalışan fırsatçılar olduğunu iddia etti. Afyon, piyasada tüccarlardan kaynaklanan kötü bir hava oluşturulmaya çalışıldığına tekrar dikkat çekerek, "Yumurta üretiminde bir sıkıntımız yok. Fiyatların arttığı söyleniyor. Bu bahsedilen artış, üreticiden kaynaklı değil. Yumurta üretiminde bir düşüş yok. Marketlerde makas açıldı. Fiyat artışları yumurta üretimiyle alakalı değil, oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklı" şeklinde konuştu. Afyon, özel üretim olmayan yumurtanın fiyatının Ocak ayıyla aynı seviyede olduğunu belirterek, şu an bir koli yumurtanın 140 lira civarında olduğunu belirtti. Afyon, ulusal marketlerdeki fiyatların daha makul seviyelerde olması gerektiğini dile getirerek, tüketicileri yüksek fiyatlara itibar etmemeleri konusunda uyardı. Son olarak, üreticilerin karşı karşıya kaldıkları maliyetlere dikkat çeken Afyon, üreticilerin şu an zarar etmediklerini ve maliyetlerini karşıladıklarını ifade etti.

Organik Tarım Uygulamalarına Destek 11 Milyar Liraya Ulaştı Haber

Organik Tarım Uygulamalarına Destek 11 Milyar Liraya Ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, organik ve iyi tarım uygulamalarına verdiği desteklerle sektörü güçlendirmeyi sürdürüyor. 2005 yılından bu yana organik tarım üreticilerine sağlanan destek ödemeleri, toplamda 11 milyar lirayı buldu. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, organik ve iyi tarım uygulamaları çerçevesinde yapılan ödemeler, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, yaygınlaştırmak ve pazarlama kabiliyetini geliştirmek amacıyla sağlanıyor. 2023 yılı boyunca organik üreticilere 46,6 milyon lira, 2024 yılının Ekim ayına kadar ise 74 milyon lira ödeme yapıldı. Böylelikle toplamda bugüne kadar 5,6 milyar lira organik tarım desteği ödemesi gerçekleştirilmiş oldu. 2023 yılında 343 bin hektar alanda 259 ürün çeşidiyle yaklaşık 1,6 milyon ton organik üretim yapıldığı belirtiliyor. Organik tarım alanının toplam tarım alanı içindeki payı, 2002’de yüzde 0,3 iken, 2023 yılı itibariyle yüzde 1,6’ya yükseldi. ORGANİK TARIMIN YAYGINLAŞTIRILMASI VE KONTROLÜ PROJESİ Bakanlık, 59 ilde uyguladığı "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" ile organik tarım faaliyetlerini izleyip kayıt altına alıyor. Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) aracılığıyla organik tarımın tüm aşamaları denetlenebiliyor. Bu sistemde yer alan veriler, organik tarım faaliyetleriyle ilgili kayıtlara esas teşkil ediyor. İYİ TARIM UYGULAMALARI İÇİN 77,2 MİLYON LİRA DESTEK Bakanlık, organik tarımın yanı sıra iyi tarım uygulamalarına da önemli destekler sağlıyor. 2008 yılından bu yana devam eden iyi tarım uygulamaları desteği, 2023'te 49,2 milyon lira, 2024 yılının Ekim ayına kadar ise 77,2 milyon lira olarak ödenmiş bulunuyor. 2008-2024 döneminde, bugünün fiyatlarıyla toplamda 5,4 milyar lira destek sağlanmış oldu. İYİ TARIM UYGULAMALARI ALANINDA BÜYÜME 2012 yılında 12 ilde başlatılan "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi", şu an 58 ilde 81 proje ile devam ediyor. Bu çalışmalar sayesinde, iyi tarım uygulamaları alanında 2007’de 5 bin hektarda 56 bin ton üretim yapılırken, 2023’te bu rakam 372 bin hektara, üretim ise 6,1 milyon tona ulaştı. Bu sayede, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik ve iyi tarım uygulamaları için yapılan toplam destek ödemesi 11 milyar lirayı geçerek sektöre önemli bir katkı sağladı.

Gıda Krizinde Paniğe Yer Yok: Denetimler Şeffaf Olacak Haber

Gıda Krizinde Paniğe Yer Yok: Denetimler Şeffaf Olacak

ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerine yönelik son dönemlerde yapılan denetimlerin, tağşişli ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte piyasada paniğe yol açtığını belirtti. Denetimli gıdalara güvenilmesi gerektiğini belirten Paladöken, "Son denetimlerde, gıda maddeleriyle ilgili işin ehli olmayan insanların açıklama yapması vatandaşları paniğe sevk ediyor. Ama bilindiği üzere zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi markalı ürünler veya bunları imal eden firmalar tarafından hem analizleri alınıyor hem de bunlar Tarım Bakanlığı laboratuvarlarında inceleniyor, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı bu konuda hassasiyet gösteriyor" dedi. PALANDÖKEN: "ESNAF, KENDİ YEMEDİĞİNİ BİR BAŞKASINA SUNAMAZ" Uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesinin, tüketicilerde gereksiz endişelere yol açtığını söyleyen Palandöken, "Et ve süt ürünleri, yağlar vs. herkesin tükettiği gıdalar. İnsanlar, ne yiyeceklerine karar verirken son kullanma tarihi ile uyuşmayan sahte etiketler hakkında endişe duyuyor. Vatandaşlar, ellerindeki ürünlerle raflarda satılan ürünlerin aynı olmadığını düşünüyor ve bu durum satışların neredeyse yarı yarıya düşmesine yol açmış durumda. Ancak esnaf kendi yemediğini bir başkasına sunamaz. Akşam karanlığında baklava, ekmek gibi ürünleri ben yerinden getiriyorum, organik gibi pazarlayarak satanlara itibar etmemeli. Ama markası olan, her gün girip çıktığınız dükkanlarda böyle bir şeyin olması mümkün değil" sözleriyle 'organik' gibi pazarlanan sahte ürünlere karşı vatandaşları uyardı. "DENETİMLER DÜZENLİ VE ŞEFFAF OLMALI" Palandöken, denetimlerin periyodik olarak uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Halkın bu konuda duyarlı olması sevindirici. Ancak bu kaçak ürünleri korsan satıcılardan veya yerinden, köyünden getirdik, bal, pekmez, peynir getirdik gibi söylemlerle almak cazip olabiliyor, çünkü bu ürünlerin tüketimi hızlı ve fiyatları cazip" diyerek bu ürünlere karşı sıkı denetimler getirilmesi, gıdada sahtecilik ve tağşiş yapanların cezalarının artırılması gerektiğini aktardı. "Bakanlıklar, uzmanlar ve üniversiteler, denetim sonuçlarını halkla şeffaf bir şekilde paylaşmalı. Tağşişli ürünler kesinlikle imha edilmelidir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.