TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Organik Tarım

AGRONEWS - Organik Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Organik Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adıyaman'da Nar Ekşisi ve Suyu, Üreticilerin Kazancını Artırıyor Haber

Adıyaman'da Nar Ekşisi ve Suyu, Üreticilerin Kazancını Artırıyor

ADIYAMAN (İHA) - Türkiye’nin önemli nar üretim bölgelerinden biri olan Adıyaman’ın Samsat ilçesinde, narlar yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülüyor. "Nar Diyarı" Samsat, 43 bin ton nar üretiminin 15 bin tonunu karşılıyor ve bu narlar, üreticiler tarafından toplanarak ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan narların bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, geri kalan kısmı nar ekşisi ve nar suyu gibi ürünlere dönüştürülüyor.   Üreticiler, toplanan narları geleneksel yöntemlerle tanelendirip sıkıyor ve yaklaşık 6 saat kaynattıktan sonra soğumaya bıraktıkları nar ekşisini şişeliyor. Bir nar ekşisi litre fiyatı ise 400-450 TL arasında değişiyor. Bu işlemle üreticiler, nar ekşisi ve nar suyundan daha fazla gelir elde ediyor.   Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, "Ülke içerisindeki Pazar payı olarak kendinden söz ettiren Samsat ilçemizdeki nar üretimi, yurt dışındaki Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatla ilçemizde çok önemli bir yere sahiptir" dedi. Ürünlerin aynı zamanda nar ekşisi ve meyve suyu üretiminde değerlendirildiğini de yineledi.   Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat ise, "Samsat Kaymakamlığı ve Samsat Belediyesi olarak çiftçimizi organik tarıma yönlendiriyoruz. Samsat zaten nar diyarıydı. Organik tarımla birleşince çiftçimiz hem daha katma değeri yüksek ürün üretecek hem tarladan topladığı ürünlerinden daha çok para kazanacak. Sofraya girecek ürünleri daha organik, temiz, ve ilaçsız bir şekilde sunmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Mersin'de tarıma destek: GES ve organik üretime 215 milyon TL Haber

Mersin'de tarıma destek: GES ve organik üretime 215 milyon TL

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 3. Uluslararası Tarsus Festivali'nde düzenlenen 'Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş' söyleşisinde önemli açıklamalarda bulundu. Belediyenin tarıma verdiği desteğin bu yıl yüzde 80 artışla 215 milyon TL'ye yükseldiğini belirten Seçer, onarıcı tarım uygulamalarına özel önem verdiklerini vurguladı. Güneş enerjisi santrallerine (GES) verilen desteklerin aslında bir onarıcı tarım uygulaması olduğuna dikkat çeken Seçer, sulama kooperatiflerine yüzde 50 hibe desteği sağlayarak yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ettiklerini açıkladı. Ayrıca organik tarımı desteklemek amacıyla Balandız'ın sarı buğdayı ve Gülnar'ın nohutu gibi yerel ata tohumlarının kullanımını özendirdiklerini belirtti. Belediyenin "Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesi kapsamında 300 yeni çiftlik kurulduğunu ve bunların yarısının kadın çiftçilere ait olduğunu söyleyen Seçer, 5 yılda bölgeye 20-25 bin küçükbaş hayvan kazandırdıklarını ifade etti. Bu desteklerin yanı sıra fide, fidan, hayvancılık ve sulama borusu gibi alanlarda da çiftçilere doğrudan yardım sağladıklarını belirtti. Söyleşide dünya piyasalarında gıda fiyatlarının düşüş eğiliminde olmasına rağmen Türkiye'de artış gösterdiğine dikkat çeken Seçer, tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Programın sonunda üretici kadın stantlarını ve Yeryüzü Pazarı'nı ziyaret eden Başkan Seçer, yerel üreticilerle bir araya geldi. Kaynak: Mersin Belediyesi

Hücreleri yeniliyor, diyabete iyi geliyor; şimdi pazar arıyor Haber

Hücreleri yeniliyor, diyabete iyi geliyor; şimdi pazar arıyor

Uludağ’ın Aronya Üreticileri Entegre Tesis İstiyor: “Pazar Bulmakta Zorlanıyoruz” Uludağ’ın güneydoğu eteklerinde beş yıl önce başladıkları Aronya ekiminde bu yıl hasat yapan çiftçiler, pek çok hastalığa iyi gelen bu meyvenin suyunun sıkılması, kurutulması ve paketlenmesi için bölgeye bir entegre tesis kurulmasını talep ediyor. Aronya hasadını, Karadeniz yaylalarını aratmayan Uludağ’ın güneydoğu yamaçlarında, köylerin kadınları yapıyor. Aronya, diyabet, tansiyon hastalarına iyi gelmesi ve hücre yenileyici özelliği ile biliniyor. Bursa’nın İnegöl ilçesinden Fevzi Baydur, beş yıl önce 10-12 dönümlük alanda süper meyve olarak adlandırılan Aronya bitkisini yetiştirmeye başladı. Geçen yıl 5 ton meyve elde eden Baydur, bu yıl hedefinin 10 ton olduğunu belirtti. Ancak pazar bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Baydur, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan organik olarak yetiştirdikleri Aronya bitkisinin değerli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Meyve çok değerli olsa da hasadında sıkıntı yaşıyoruz. Kendi çabamızla satmaya çalışıyoruz. Bu fidanları 5 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. dağıtmıştı. İnşallah bir pazar bulunur ve köylü rahatlar." Baydur, Aronya’nın tansiyon ve şeker hastalarına iyi geldiğini ve üç yıl sonra meyve vermeye başladığını belirtti: "Geçen sene 10 dönümden 4 bin 900 kilo aronya topladık. Bu sene 10 ton aronya toplamayı umut ediyoruz." "Pazar Sıkıntısı Nedeniyle Ürün Dalında Bekliyor" Selamettin Demirtaş da 2022’de 10 dönümlük arazide 2 bin fidanla Aronya üretimine başladığını belirtti: "Şu an hasat zamanı. Topladığımız ürünlerin bir kısmı buzhanede, bir kısmı satılmayı bekliyor. Pazar bulamadığımız için bir kısmı hâlâ dalında." Aronya’nın Kuzey Amerika kökenli bir meyve olduğunu belirten Demirtaş, Türkiye’de 2012 yılında Yalova Atatürk Araştırma ve Kültür Merkezi tarafından getirildiğini ve burada geliştirilen iki cinsin tescillendiğini söyledi. Aronya’nın antioksidan değeri en yüksek meyve olduğunu belirten Demirtaş, meyvenin diyabet ve kalp hastalarına, kanser hastalığı olanlara olumlu etkiler sağladığını ve günlük iki avuç kadar tüketilmesi gerektiğini vurguladı. "Katma Değerli Ürünler İçin Tesis Gerekiyor" Demirtaş, Aronya meyvesinin daha çok konsantre veya kurutulmuş halde işlenip satılması gerektiğini belirterek, bu konuda bölgedeki tesis eksikliğine dikkat çekti: "Pazarlamada sıkıntılarımız var. Ancak vazgeçmeyeceğiz. Devlet büyüklerimizin desteğiyle bir tesis kurulursa, Avrupa’da olduğu gibi bu ürünü kimya ve ilaç sanayisine pazarlayabiliriz." Tahtaköprü Mahalle Muhtarı Mustafa Ok, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Odası ile pazar sorununu çözmeye çalıştıklarını belirtti: "Aronya çok değerli bir ürün. Devlet desteğiyle bu ürünü daha katma değerli hale getirip ekonomiye kazandırabiliriz." Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise üreticiyi mağdur etmeyeceklerini, gerekirse Tarım A.Ş. aracılığıyla tüm Aronya’yı alacaklarını ve katma değerli üretim için bölgeye tesis yatırımı yapabileceklerini ifade etti.

Organik lezzetin adresi: Büyükşehir doğal ürünler bahçesi Haber

Organik lezzetin adresi: Büyükşehir doğal ürünler bahçesi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Anadolu Harikalar Diyarı’nın içerisinde yer alan organik lezzetin adresi Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı, kapılarını her cumartesi Kayserililere açarken, pazara gelen vatandaşlar memnuniyetle ayrılıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait Anadolu Harikalar Diyarı yanında yer alan organik üretimin adresi, doğal üretim bahçesi içerisinde bulunan pazar yeri, Kayserililere organik besinler ile sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak için kapılarını her cumartesi açıyor. Sağlıklı, organik sebze ve meyve almak isteyen tüketiciler cumartesi günleri 08.00 ile 20.00 saatleri arasında pazarı gezebiliyor. Diğer günlerde ise bahçelerde bulunan üreticilerden rahatlıkla alışveriş yapabiliyor. Doğal Ürünler Pazarı’nda, domates, biber, patlıcan, reyhan, tere, nane, marul, maydanoz, semizotu, ekşimen, sumak, dereotunun yanı sıra menengiç, biberiye, ekinezya, adaçayı ve karpuz, kavun, çilek, üzüm, acur, kelek, kabak gibi ürünler bulunuyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olan projelerinden Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı, Kayserililerin ilgi ve memnuniyeti ile karşılaşıyor. Üretici Yalçın Kaya, pazara gelen vatandaşların memnuniyetle ayrıldığını belirterek, “Bizim pazarımız organik, bütün Kayseri halkımızı bekliyoruz. Gelenlere soruyorum, ‘memnun musunuz’ diye, yüzde 99 memnun olduklarını söylüyorlar. Türkiye’de herhalde bizden başka yok diye tahmin ediyorum” dedi. Vatandaşların geldiği zaman gönül hoşluğuyla, taze, yeni toplanmış ürünleri sunabildiklerini kaydeden Kaya, “Vatandaşımız, poşetini eline alıp, kendi zevkine göre doldurabiliyor. Kendi ektiğimiz 29 çeşit ürünümüz var, biberimiz, kabak, salatalığımız, dolma biberimiz, fasulyemiz, maydanoz, sarımsak gibi çeşidimiz var. Satışlarımız da bizleri memnun ediyor. Bütün Kayserilileri bekliyoruz, gelip görsünler, tadına baksınlar, aradaki farkı görebilirler” diye konuştu. Felahiye ilçesinden gelip, tezgâh açan üretici Burhan Şahin de yaptığı açıklamada, “Burası bir okul gibi diyelim, her şey doğal, mühendisi başında, her zaman kontrol altında bir üretim yaptığımız yer, pazarı içinde. Gözüyle görmesi daha iyi, dışarıdaki ürün ile bizim hiç ilaç atmadığımız ürün bir olmaz. Burası bizim için de iyi oldu, vatandaşa kimliğimiz belli olmuş oluyor, organik, sertifikalı ürün sattığımızı anlatıyoruz. Başkanlarımla, müdürlerime, mühendis ve işçi arkadaşlarıma pırıl pırıl bir yer yaptığı için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Tüm Kayserilileri bahçe ve pazara davet eden bal üreticisi Neziha Polat ise şunları söyledi; “Organik bahçede pazarımız var, bugün pazarımız açıldı, başkanımız Memduh bey ilgilenerek, açtıkları için teşekkür ediyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bize bu imkânı sundukları için bizlere ekmek kapısı açtıkları için ayrıca teşekkür ederiz. Buyurun, doğal ürünler bahçemizde ilaçsız, katkısız yetiştirilmiş bütün güzel ürünleri sizlere sunmaya gayret ediyoruz, sizler de alırsanız, sağlığınızı, sıhhatinizi düşünürsünüz, çocukların geleceğini düşünürsünüz.” Ziraat Mühendisi Abdullah Özcan da Kayseri Büyükşehir Belediyesi Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı’nın 3 Ağustos tarihinde açıldığını hatırlatarak, “Doğal ürünler bahçesi sorumlusuyum. Mazakaland bölgesinde Bilim Merkezi yanında bulunmaktadır. Pazarımızda Kayseri’de yetişebilen sebze ve meyveler bulunur, cumartesi günleri pazarımız devam ediyor, içinde bulunduğumuz bahçede de hafta içinde kulübelerimizdeki üreticilerimizin satışları mevcuttur. Bütün organik ürün isteyen tüketicilerimizi pazarımıza ve bahçemize bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Fide yetiştiricisi Hasan Saygı ise vatandaşa doğal olarak çok güzel ürünler üretildiğini, hiç katkı olmadığını belirterek, pazardan memnun olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi bir yandan, Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı’nda tamamen doğal fide ve tohumlardan insan sağlığına zarar vermeyen organik ürünler elde edilerek, doğal gıdanın en kısa ve ucuz yoldan tüketiciye ulaşması sağlanırken, diğer yandan ise sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıyor. Pazar yerlerinde sadece buradaki bahçelerde yetişen ürünler değil, bölgede yetişen tüm organik sertifikalı ürünlerin satışı da yapılıyor. Pazarda Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KAÇEM) üyelerinin yapmış olduğu, salça, tarhana, elma sirkesi, gilaburu sirkesi, erişte, gacer unu, vişne, erik, kayısı, şeftali marmelatı gibi işlenmiş organik ürünler de satışa sunuluyor. Öte yandan Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından has ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması için örneklik tohumların yer aldığı Tohum Bankası ve eskiden kullanılan tarım aletlerinin sergilendiği Tarım Aletleri Alanı da ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haydi Tarladan Sofraya Haber

Haydi Tarladan Sofraya" projesi Kuzeyşehir’de satışlarına başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Haydi Tarladan Sofraya” projesiyle çiftçiler ürünlerini belirlenen alanlarda satmaya başladı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin emeklerini doğrudan tüketiciye ulaştıran projenin ilk uygulama yeri Kuzeyşehir 1’inci Etap’ta kurulan Haydi Tarladan Sofraya alanı oldu. Vatandaşlar çiftçilerin ürettiği meyve, sebze, yoğurt, reçel gibi ürünleri aracısız olarak direkt üreticiden uygun fiyata alıyor. Alanlarda Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri satış yerlerinde denetimlerini sürdürüyor. Haftanın 5 günü 5 farklı yerde kurulacak Haftanın 5 günü kurulacak Haydi Tarladan Sofraya kapsamında pazartesi günleri Alaaddin Yavaşça Eğitim Merkezi, salı günleri Derekenarı Tur Otobüsleri Park Alanı (Kalealtı), çarşamba günleri Mehmet Akif Ersoy Pazar Yeri (Karataş), perşembe günleri Kırsal Terminal İçi ve cuma günleri ise Kuzeyşehir 1’inci Etap’ta kurulacak. "Haydi Tarladan Sofraya" projesiyle çiftçiler ile tüketiciler arasında doğrudan bir bağ kurularak hem üreticiye hak ettiği kazancı sağlamak hem de tüketiciye daha uygun fiyatlarla kaliteli ürünler sunmak hedefleniyor. Çiftçiler ürünlerini doğrudan tüketiciye sunarak daha yüksek kazanç elde edecek. Böylece, tarım sektöründe adil bir gelir dağılımı sağlanacak ve üreticilerin alın teri karşılığını bulacak. Aynı zamanda, vatandaşlar da taze ve doğal ürünlere daha uygun fiyatlarla ulaşabilecek. Proje üreticinin de ve tüketicinin de yüzünü güldürdü Kuzeyşehir Karacaören Mahalle Muhtarı İsa Yiğit, Haydi Tarladan Sofraya Projesi’ni ilk olarak Kuzeyşehir’de başlattığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ederek, “Vatandaşlarımız çok memnun. Yerinde ve zamanında bir proje. Köyde yetişen ürünlerin çoğu buraya ulaşmıyordu. Bu proje sayesinde hepsi Kuzeyşehir’de mevcut” açıklamasında bulundu. “Fiyatlar çok uygun” Kuzeyşehir’de oturan Elif Duman ise Haydi Tarladan Sofraya ürünlerini çok beğendiğini ifade ederek, “Fatma Şahin’e çok teşekkür ederim burayı kurdurduğu için. Çiftlerin de ürünlerinin satılmasını sağlıyor. Biz de alıyoruz. Ürünler doğal ve ellerimizle seçiyoruz. Bundan memnunuz. Fiyatlar da çok uygun. Herkesi buraya bekliyoruz. Üretenlere rabbim bol bereket versin. Çeşitlilik çok fazla. Meyve sebze, yoğurt, nar ekşisi her şey var” dedi. “Hem üretici hem de tüketici kazanıyor” Karacaburç köyünde üretim sağlayan Serpil Aslan, projenin yararlı olduğunu belirterek, “Ben ev hanımıydım. Benim için çok iyi oldu. Vatandaşlar da çok güzel buldular. Hem üretici hem de tüketici kazanıyor. Fatma Şahin’e çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. “Üreticiyle tüketici bir araya geldi” Karacaören Köyü’nde çiftçilik yapan Fatih Yılmaz ise, vatandaşların projeyi sevdiğini belirterek, “Üreticiyle tüketici bir araya geldi. Güzel, doğal köy ürünleri yakın çevre köylerden burada satılıyor, vatandaşlarımız devamını istiyorlar. Ürünlerimiz kaliteli, hal fiyatlarına veriyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çok teşekkür ederiz. Bize bu imkanı sağladıkları için kendilerine minnettarız. Sadece meyve sebze değil, kendi ürettiğimiz yoğurt, sütleri de satıyoruz” diye konuştu.

Selçuklu Belediyesi, çiftçilere kolaylık sağlayacak uygulamayı başlattı Haber

Selçuklu Belediyesi, çiftçilere kolaylık sağlayacak uygulamayı başlattı

Çiftçinin ekim çalışmalarını kolaylaştıran uygulama ile üretim verimi artarken tarlalar organik gübreyle zenginleşiyor. Selçuklu Belediyesi’nin dış mahallerde Kırsal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Vatandaşların üretim ve istihdam yönünden desteklenmesi ve bu doğrultuda kalkınmanın arttırılması amacıyla “Kamyon Üzeri Gübre Dağıtım Makinesi” uygulaması fiilen başlatıldı. Kamyon üzeri gübre dağıtım makinesi traktör arkası kullanılan ekipmanlara göre hem daha güvenli hem de yükseklik olarak daha avantajlı kullanım sağlıyor. Uygulama kullanılmayan gübreleri tarım arazileriyle buluştururken toprakların organik madde içeriğini artırmak suretiyle kimyevi gübre kullanımı azaltılıyor. “Çiftçilerimize gübre uygulamasını kolaylıkla gerçekleştirecekleri bir imkan oluşturduk.” Selçuklu Belediyesi olarak “Kamyon Üzeri Gübre Dağıtım Makinesi” hizmetini çiftçilerin kullanımına sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Tarımsal üretimi çok önemli bir dinamik olarak görüyor ve bu noktada üreticilerimizin desteklenmesi adına elimizden gelen her türlü katkıyı sunuyoruz. Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz dış mahallelerimizde hayvancılık ve tarımsal üretimlerin, ürün çeşitliliğinin ve bunlarla ilgili istihdam imkanlarının artırılması ve mevcut üretilen ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz aylarda makinemizin denemelerini kendi ürettiğimiz kompost gübre ile başarıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Kamyon Üzeri Gübre Dağıtım Makinesi’ uygulamamızı çiftçilerimizle buluşturduk. Bu araçla çiftçilerimizi organik gübre kullanımına teşvik ederken gübre uygulamasını kolaylıkla gerçekleştirecekleri bir imkanı da oluşturduk. Kamyon üzeri gübre aracımız yüksekliği ve güvenli kullanımı ile avantaj sağlıyor. 17 metreküp kapasiteli olan araç hava şartlarına bağlı olmakla beraber çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu dönemler olan Şubat-Nisan ve Temmuz-Kasım aylarında belediyemiz tarafından kiralama usulüyle hizmet verecek. Bundan sonraki dönemlerde çiftçilerimizin üretimine katkı sağlayacak çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Çiftçilerimiz üreten Türkiye’nin vazgeçilmez güçlerinden bir tanesidir. Çiftçilerimizin ürünleri hem şehrimize hem ülkemize bereket getirsin” dedi. “Kamyon Üzeri Gübre Dağıtım Makinesi” uygulamasından faydalanan çiftçiler Selçuklu Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ata tohumundan organik bal kabakları toprakla buluşturuldu Haber

Ata tohumundan organik bal kabakları toprakla buluşturuldu

Bayburt’ta ata tohumlarıyla sebze, meyve yetiştiren 74 yaşındaki çiftçi İsmail Öksüz ata tohumundan, organik bal kabaklarını toprakla buluşturdu. Ata tohumuyla ve organik tarımla ilgilenen, yarım asırdır çiftçilikle uğraşan Öksüz, Bayburtluların organik bal kabağına ulaşımını sağlarken, ata tohumlarına da gözü bakıyor. Sebze ve meyve yetiştiriciliğini organik tarım anlayışıyla Aslandede köyünde sürdüren Öksüz, sonbahara doğru 9’uncu ayda bal kabaklarını hasat edeceğini, sonrasında da satışa sunacağını söyledi. ’Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya’ organik bal sofralara ulaştıran Öksüz asıl maksatlarının ata tohumlarının devamını sağlamak olduğunu vurguladı. "Asıl maksadımız tohumların devamını sağlamak, ata tohumlarını kaybetmemek" Ata tohumların devamı için tarlasını büyüttüğünü, daha da fazla bal kabağını toprakla buluşturduğunu kaydeden Öksüz, "Şu an kabak tarlamızdayız. Türkiye’de meşhur olan Adapazarı kabağının aynını belki daha lezzetlisini ata tohumlarımızdan burada üretmeye çalışıyoruz. Diğer senelerde ürettiğimiz kabaklardan yiyen müşterilerimiz bu kabakların lezzetini doğrulayacaklardır ve yeni yetiştirdiğimiz kabaklardan alanlar, tadına bakıp söylediğimin önemini anlayacaklardır. Biz bu kabakları yetiştirip satıyoruz ama esas maksadımız kabakların tohumunun devamını sağlamak, ata tohumlarını kaybetmemek. Toprakla buluşturduğumuz kabaklar çok çok süper bir kabak çeşididir. Bu nedenle gittikçe tarlayı büyütüyorum, daha çok ekiyorum. Şu an 2 tarla kabak ektim, burası küçük tarlamız diğer tarlaya gitmemiz biraz zor olabilir" dedi. "Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaşacak" Eylül ayında hasada başlayacaklarını belirten Öksüz, "Kabaklarımızı tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaştırıyoruz" diyerek "Kabakların hasadı Eylül’de olacak. Şu an kol atmış, büyüme dönemindeler. Kabaklarımızı tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaştırıyoruz. İnsanların bu kabakları yemesini, tatmasını istiyoruz ama tohumları almaları çok önemli. Her kabak verdiğimiz insanı sıkı sıkı tembihliyoruz aman tohumu al, tohumu kaybetme diyoruz. En büyük derdimiz bu tohumların devamının sağlanması" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.