TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Osman Yardımcı

AGRONEWS - Osman Yardımcı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Osman Yardımcı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kurbanlıklar ATB’de konuşuldu Haber

Kurbanlıklar ATB’de konuşuldu

Ticaret Borsası, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık ve kırmızı et ticaretinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu sektörel analiz toplantısı düzenledi. Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında yapılan toplantıya, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Kumluca Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sedat Özdilek, Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Tarım Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Başkanı Özlem Çağırıcı Armut, ATB 5. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk İngeç, komite üyeleri ile sektör paydaşları katıldı. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Borsa olarak her yıl Kurban Bayramı öncesinde sektörel analiz toplantısı düzenleyerek hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmeleri ve önemli konuları değerlendirdiklerini belirtti. Antalya’da kurbanlık sıkıntısı yok Bülbül, “Antalya Ticaret Borsası olarak, tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri meslek komitelerimizden takip eden ve sektörümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Burada konuşulan konuları, sorun ve talepleri ilgili kurumlarla paylaşacağız” dedi. Tarım Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Başkanı Özlem Çağırıcı Armut ise Antalya’da hayvan varlığında sıkıntı olmadığını bildirirken, kurbanlık hayvan arzında da sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Armut, Antalya’da Kurban Bayramı’nda 190 bin küçükbaş, 15 bin büyükbaş hayvan kesilmesinin öngörüldüğünü belirterek 65 kurban satış yerinin belirlendiğini, kesim yerleriyle ilgili kontrollerin devam ettiğini kaydetti. “Türkiye’de fiyatı en az artan ürün ettir" Hayvan varlığının her geçen yıl azaldığının altını çizen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “İthal etin geldiği bir dönemde hayvanını satan yetiştirici bir daha yerine hayvan koymaz. Biz önce neyi üreteceğiz, besicilere nasıl destek olacağız, buna bakmamız lazım. Şu an dışarıdan hayvan almak, beslemekten kârlı" dedi. Türkiye’de devletin getirdiği fiyattan aşağı et getirenler olduğunu savunan ve bu kişileri "et baronları" olarak tanımlayan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "Bugün etin fiyatını indiriyor, yarın artırıyor. Binlerce hayvan aldılar" diye konuştu. Besiciye destek olunmasını isteyen Yardımcı, "Besicilik yok oluyor, besicilik biterse dışarıya mahkum oluruz, 1 liralık hayvanı 5 liraya alırız” ifadelerini kullandı. Etin fiyatının yüksek olmadığını kaydeden Yardımcı, “Türkiye’de fiyatı en az artan ürün ettir. Temel gıda maddelerine yüzde 300 zam gelirken ete yüzde 100 zam gelmiş” dedi. "Geçen yıl kurban kesenlerin üçte biri bu yıl kesmez" Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, geçen yıl kurban kesinlerin yüzde 30’unun bu yıl kurban kesemeyeceğini söyledi. Alp, "Kurbanlık sıkıntısı olmaz çünkü kesim azalacak" dedi. Alp, özellikle hayvancılıkta aile işletmeciliğinin önemini vurgularken, "Aile işletmeciliğini bırakırsak hayvancılık sürdürülemez. Su bulanık. Bulanık suda balık avlıyoruz. Tarımda da hayvancılıkta da kendi başımıza bırakılmışız" diye konuştu. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, bu yıl kurbanlık hayvan varlığının yeterli olduğunu söylerken, "Ancak gelecek yıl aynı kişilerin aynı kurban sayısıyla sistemde olup olmayacağı konusunda kaygılarımız var" dedi. "Hayvancılık politikamızda yerli hayvan şart" İklim krizini küçükbaşın otladığı yaylada da hissettiklerini kaydeden Öztürk, "800 yaylamız var, 400’üne çıkıldı. Yaylaya çıkan arkadaşlarımız kar çukurlarını kontrol ediyor. Eskiden kar çukurları dolu olurdu, bu yıl bırakın dolu olmayı esamesi bile okunmuyor. İklim krizini biz yerli hayvan dışında herhangi bir başka hayvanla atlatamayız. Hayvancılık politikamızda yerli hayvan varlığımız küçükbaş mutlaka olmalı. Ayrıca, su fakiri bir ülkeyiz, büyükbaşın tükettiği yemi sulayacak suya sahip değiliz. Küçükbaşın temelinde ise aile işletmeleri var, her ikisi de yok oluyor. Bizde oğlan yaymaz, gelin sağmazsa koyun oyundur denir. Şimdi oğlan yaymıyor, gelin de sağmıyor" diye konuştu. "Şehre giden bir daha dönmedi" Kumluca Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sedat Özdilek, Batı Akdeniz’de geçmiş yıllarda sayı olarak çok olan küçükbaş hayvan varlığının gün geçtikçe azaldığını söylerken, "Önce ormanlık alanları yasakladılar. Hayvanını satan şehri gitti, şehre gelen bir daha dönmedi. Hayvancılık böyle böyle bitiyor" dedi. Toplantıya katılan kurum temsilcileri, başta yem olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden yakınırken, desteklerin yetersiz olduğunu ve sektör dışından kişilere verilen desteklerin amacına ulaşmadığını kaydetti. Katılımcılar, kuraklığa dayanıklı bitkisel üretime yönelerek yem açığının kapatılabileceğini söyledi.

Yılbaşı nedeniyle hindide talep de fiyat da arttı Haber

Yılbaşı nedeniyle hindide talep de fiyat da arttı

 Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yılbaşı dolayısıyla hindiye talebin arttığını ve 3 kilogram hindiye bin 500 TL istendiğini belirterek, "Şu anda etle kıyasladığımız zaman hindi daha pahalıdır. Et alıp yesinler, illaki hindi alınıp tüketilecek diye bir kanun yok. Biz almıyoruz, tavuk alsınlar" dedi. Havaların soğuması ile birlikte başta kan deposu olarak bilinen ciğer olmak üzere sakatata vatandaşların talebi arttı. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, sakatat fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 200’e yakın arttığını belirtti. Türkiye’deki hayvan varlığı hakkında bilgi veren Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “TÜİK açıklamasına göre 55-60 milyon arasına küçükbaş, 17-18 milyon arasında da büyükbaş hayvanımız var. Hayvan varlığında bir sıkıntımız yok. Provokatörler her sene yılbaşı ve bayramlarda çıkarak hayvan olmadığını söyler. Hayvan yetiştiriciliği büyük firmaların eline geçti, küçük üreticilerin yüzde 70’i üretimi bıraktı. Bırakınca büyük firmaların eline geçti, bunlar da istedikleri gibi fiyatları belirliyorlar. Bir bakıyoruz pazartesi bir fiyat, çarşamba bir fiyat, cuma günü bir fiyat söylüyorlar. Böyle bir fiyat olmaz. Küçük üreticinin ve esnafın payına düşen bir şey yok. 15-20 bin hayvanı olan var, onlar köşeyi döndü. Bizim üreticinin bir çiftliği var, onun 10 çiftliği var. Devletin hayvan getirerek küçük işletmelere vermesi gerekir” ifadelerine yer verdi. "Antalya’da 1 hafta önce 250 TL’ye aldığımız kuzuyu 290 TL’den alıyoruz" Türkiye’nin gündemini et belirliyormuş gibi bir algının olduğunu belirten Yardımcı, “En az zam gelen temel gıda maddesi ettir. 6-7 kişinin eline bu piyasa bırakılmamalıdır. Kota ise kotayı kaldıracaksın, önce küçük işletmelere vereceksiniz. Bu fırsatçılığa devletimiz müsaade etmeyecektir. Biz her şeye rağmen mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz. Akrabasının üzerine 50 tane şirket açarak onlar adına hayvan alanlar var. Kuzunun fiyatı il il değişir. Her yerin kendine göre bir gideri var. Antalya’da 1 hafta önce 250 TL’ye aldığımız kuzuyu 290 TL’den alıyoruz. 300 TL’ye de alan var. 2-3 gündür piyasa oturdu, o büyük firmalar istedikleri aldı. Devlet bunlara mallarını kes dediği zaman, hayvanlarının olmadığını söylüyorlar” ifadelerine yer verdi. "Bugün piyasada baktığımız zaman 3 kilo hindiye bin 500 TL para istiyorlar" Yılbaşında hindiye olan talebin arttığını belirten Başkan Yardımcı, “Şu anda etle kıyasladığımız zaman hindi daha pahalıdır. Et alıp yesinler, illaki hindi alınıp tüketilecek diye bir kanun yok. Biz almıyoruz, tavuk alsınlar. Vatandaş bir kere kafasına koymuş, bugün piyasada baktığımız zaman 3 kilo hindiye bin 500 TL para istiyorlar. Biz ete 400-420 TL dediğimiz zaman pahalı geliyor. Bu olmaz, bu da günah. Bunun yerine et de tüketebilirler. Hindi besleyenler de bizim esnafımız, onlar da yılda bir defa para kazanacaklar. Fırsatçılık etmesinler, sene bir gün de bir fırsatçılık olmasın” dedi. "Bize dün kuzu ciğerinin gelişi 450 TL dediler" Havaların soğuk geçmesinden dolayı ciğere olan talebin arttığını belirten Yardımcı, “Hayvan kesimleri azaldı, vatandaşlarımız kışın daha çok ciğer tüketiyor. Şu anda sakatat fiyatları tavan yaptı. Geçen yıla göre sakatata yüzde 150 yüzde 200’e yakın zam geldi. Kuzu ciğeri kıyma ile yarışıyor. Bize dün kuzu ciğerinin gelişi 450 TL dediler. Biz almadık, dana ciğeri aldık. Yılbaşından sonra fiyatlar düzelir. 2-3 ay böyle yukarı çıkar, sonra iner. Artık her köşe başında bir ciğerci var, bunlar da alıyorlar. Lokantalar bize ne kadar ciğerin varsa topla gönder diyor, biz kendimizi yetiremiyoruz. Perşembe gününe kadar ciğer benim dükkanımda yok. Ciğerin kışın daha çok tüketilmesinin sebebi kan deposu olmasından dolayıdır. Kuzu ciğeri 400 TL’den başlayarak 450 TL’ye kadar satılabiliyor. Marketlerde 490 TL fiyat gördüm. Fiyatların bu kadar yukarı olmasının bir nedeni de zincir marketlerdir. Bizim ülkemizde zincir marketler çok farklı şeyler satıyorlar. Etin zincir marketlerde satılmaması gerekir” dedi. Yardımcı, işkembe fiyatının 120, kırmızı etin ise 420 TL’den satıldığını belirtti. Tavuk fiyatlarının ise geçen yıla göre 3 kat arttığına dikkat çeken Yardımcı, 75 TL olduğunu söyleyerek tavuğun parçalama işinin kendilerine verilmesini istedi.

Kırmızı ette fırsatçılığa izin verilmeyecek Haber

Kırmızı ette fırsatçılığa izin verilmeyecek

Yardımcı, AA muhabirine, Türkiye'de kişi başı et tüketiminin daha da artmasını sağlamak için federasyon olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Ankara'da sektör temsilcileri ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla, ramazan öncesi gündeme gelmeye başlayan et fiyatlarına ilişkin spekülatif açıklamaların önüne geçmek amacıyla toplantı yaptıklarını aktaran Başkan Yardımcı, şunları kaydetti: "Ramazana iki ay olmasına rağmen et fiyatlarının artması için spekülatörlük yapıyorlar. Sayın Bakanımız da açıkladı. Ülkemizde yeterince hayvanımız da etimiz de var. Girdi maliyetlerinin artması ister istermez et fiyatlarına da yansıyor. Türkiye'nin tek gündemi sanki etmiş gibi spekülatörlük yapıyorlar, gündem yaratmaya çalışıyorlar. Eti gündemden kaldıracağız. Et önemli gıdamız, içinde tüm vitaminler var. Kalsiyum, fosfor, A, B, B12 vitaminleri bakımından zengin. İnsan hücrelerini yenileyen önemli bir gıda. İnsanımız gitsin etini alsın istiyoruz." Et ve Süt Kurumu'nun karkas et çalışması Yardımcı, Et ve Süt Kurumunun ramazan için hazırlıklarını tamamlayarak, ihtiyaç durumunda üreticilerin maliyetlerini göz önünde bulundurarak piyasaya taze karkas et satışı yapma kararına ilişkin, vatandaşın ucuz et yemesi için devletin her zaman fiyatta denge sağladığını bildirdi. Hem üreticiyi, kasabı hem de vatandaşı korumanın önemli olduğunu ifade eden Yardımcı, şöyle konuştu: "Ramazan için biz şimdiden çalışmalara başladık. Her yıl ramazanda söylediğim spekülatörler çıkıyor, devletimiz bunu dengelemek için Et ve Süt Kurumu aracılığıyla et getiriyor, getirecek de. Ben her zaman buna karşı olduğum halde, bu sefer karşı değilim. Spekülatörler için devletimiz gerekeni yapacak. Et ve Süt Kurumu denge olsun, hem üreticiyi hem esnafı korusun ve herkes kazansın istiyoruz. Ramazan bitene kadar elimizden geldiğince kırmızı ete zam yapmayacağız. Spekülatörlerin karşısındayız, korkumuz da yok. Her yıl aynısını yapıyorlar, devletimiz buna yönelik tedbirini alıyor." Yardımcı, vatandaşın kırmızı et alırken rengine, kokusuna dikkat etmesi gerektiğini belirterek, hazır kıyma yerine etten kıyma çektirilmesini önerdi. Esnafa verilen 500 bin liraya kadar kredi desteğinin sektöre pozitif yansıdığına değinen Yardımcı, buzağı ölümlerinin önüne geçmek için yapılan çalışmada da başarılı olunduğunu, her yıl doğumda kaybedilen 300 bin civarındaki buzağının 200 binin aşıyla kurtarıldığını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.