TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Osmaneli Karpuzu

AGRONEWS - Osmaneli Karpuzu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Osmaneli Karpuzu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Osmaneli’nin coğrafi işaretli karpuzunun ilk hasadı başladı Haber

Osmaneli’nin coğrafi işaretli karpuzunun ilk hasadı başladı

Marmara Bölgesi’nin önemli karpuz üretim merkezlerinden olan Osmaneli’nde, coğrafi işareti alan meşhur Osmaneli karpuzunun ilk hasadı başladı. Karpuzu her yıl erken dikim yaparak ilk çıkaran Osmaneli ilçesi Medetli köyünde coğrafi işaret tescili alan Osmaneli karpuzunda günün ilk ışıklarıyla tarlaya giden üreticiler hasada başlıyor. Toprak yapısı ve iklim şartlarından dolayı karpuz üretimine elverişli olan ilçeye karpuz hasadı için Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Diyarbakır’dan tarım işçileri geliyor. Medetli köyünde yılın ilk karpuzunu alan Kütahyalı hal sahibi (Kabzımal) Faruk Kap “Yetiştiricimiz tarla sahibi Yaşar Aksoy abimiz Medetli köyünün karpuzunun aromasının çok yüksek olduğunu öncelikle belirmek isterim. Beş yıldır Medetli köyünden karpuz almaktayım. Yaşar abimin böyle kaliteli karpuz yetiştirdiği için eline emeğine sağlık bu yılın ilk hasadını yaptık. Buradan aldığımız karpuzları Türkiye’nin her iline gönderiyoruz. Medetli köyünde her yıl 500 dönüm karpuz alıyorum. Her yıl köyde gelenek haline getirdiğimiz Kurban kesimini ilk tarlaya girdiğimde ve sezon kapanışında mutlaka yapıyorum. Hasadımız ve kazandığımız paralar bereketli olsun diye kurbanımızı kesiyoruz işçilerimiz ile köylülerimiz ile birlikte sezona başladık diye hep birlikte kestiğimiz kurbanımızı tüketiyoruz. Bol bereketli bir sezon olsun inşallah” dedi. Tüketicinin iyi karpuzu nasıl anlayacağını söyleyen hal sahibi Faruk Kap “Öncelikle karpuz alacakların dikkat etmesi gereken en önemlisi tüketici karpuzu eline aldıklarında tatlı bir aynası olduğunu görmeli, sesinden anlamalıyız tın tın ses gelmeli elimiz ile karpuza vurunca” dedi İşçibaşı Şanlıurfalı Mehmet Kaplan “Medetli karpuzunun ilk kırımına başladık. Allah hayırlı uğurlu etsin bu yıl hasat güzel, karpuz güzel, bu tarlada çalışan işçilerimiz Adana’daki işçilerimiz oradaki karpuz sezonu bu sene dolu vurması nedeni ile erken bitti. Biz de işçilerimiz ile birlikte Medetli köyüne geldik. Kırk iççi ile sabahın erken saatlerinde tarlaya geliyoruz karpuz kırımına akşam gün batıncaya kadar devam ediyoruz. Yeni karpuz sezonu herkese hayırlı uğurlu bereketli olsun” dedi. Tarla Sahibi Yaşar Aksoy “Bu sene ürünlerden de fiyatlardan da memnunuz, diğer senelere bakarak bu yıl havalar kurak gidince ürünlerimiz çok kaliteli ve normalden 10 gün önce ürünlerimiz yetişti. Biz bu sene ürünlerimizden memnunuz inşallah tüccarda tüketicide menün kalır. Bu sene Medetli köyünde ilk karpuz benim karpuz oldu 65 dönüm tarlanın ilk hasadı yapmakta bana nasip oldu. Hayırlı bereketli çiftçimizin yüzü gülecek bir sezon olmasını diliyorum” dedi Köy Muhtarı Gürhan Karaca “Köyümüz İstanbul’a 2 saat, Eskişehir, Sakarya ve Bursa, illerine 1 saat mesafede olan bir köydür. Köyümüzde 4 bin, 5 bin dönüm karpuz dikimi ve üretimi yapılmaktadır. Karpuzumuz birçok illerden gelen halci arkadaşlarımız tarafından alınarak Türkiye’nin her iline gönderilmektedir. Köyümüz Osmaneli İlçesi civarında en çok karpuz ekimi ve üretimi yapan bir köyümüzdür. Bu yılın ilk karpuz haşatını Kütahya ilinden halci (Kabzımal) Faruk Kap arkadaşımız yaptı. Üreticimiz köyümüzden Yaşar Aksoy 65 dönüm arazisi içerisinde ilk karpuzunu yetiştirerek ilk hasadını yaptı. Aroması, tadı ve şekliyle köyümüzün karpuzu herkes tarafından kalite olarak bilinmektedir. Bu sene karpuz üretiminden köylümüz gayet memnundur. Geçen sene dönümü 20 bin, 25 bin bandında giderken bu sene dönümü 50 bin ila 60 bin arasında satılmaktadır. Alan satan hayrını görsün bu seneki ilk hasadımızda burada başladı bol bereketli bir yıl olsun” dedi

Tescilli Osmaneli karpuzunda 200 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Tescilli Osmaneli karpuzunda 200 bin ton rekolte bekleniyor

Osmaneli Belediyesince, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü'nün destekleriyle Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu geçen yıl coğrafi işaret tescili alan Osmaneli karpuzunda günün ilk ışıklarıyla tarlaya giden üreticiler, hasada başlıyor. Toprak yapısı ve iklim şartlarından dolayı karpuz üretimine elverişli olan ilçeye karpuz hasadı için Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Diyarbakır'dan tarım işçileri geliyor. İlçede hasat edilen karpuzlar, tırlarla başta Marmara olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesine gönderiliyor. Sakarya Vadisi'nde bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde eden üreticiler, bu sezon yaklaşık 20 bin dönümde ürettikleri karpuzda 200 bin ton rekolte bekliyor. "Herkesin beğenisini alan özel bir ürün" Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine, kentin en önemli ürünlerinin başında karpuzun geldiğini belirterek, üreticinin bereketli bir sezon geçirdiğini söyledi. Marmara Bölgesi'nin tescilli Osmaneli karpuzuna ilgi gösterdiğini ifade eden Şahin, "Fiyatlarımız da bu yıl gayet iyi ve üreticimizi memnun edici seviyede. Üreticimizin emeğinin karşılığını alması bizi mutlu ediyor. Özellikle Tarım ve Kredi Kooperatifi başta olmak üzere büyük marketlerin pazara girmiş olması karpuzun tüketiciye daha uygun bir şekilde ulaşmasını sağlıyor." diye konuştu. Şahin, Marmara Bölgesi'nde tercih edilen Osmaneli karpuzunun tescillenmesiyle bundan sonra daha fazla satış hacmine ulaşacağına inandıklarını belirtti. "Osmaneli karpuzu, coğrafi işaretle birlikte hem bölgemizde hem de Türkiye'de önde gelen, lezzetiyle de herkesin beğenisini alan özel bir ürün oldu." diyen Şahin, Sakarya Nehri'nin suladığı bereketli topraklarda bu güzel ürünün üretildiğini aktardı. "Tadı ve kalitesinden dolayı vazgeçilmez oldu" Medetli köyünde 200 dönüm arazide karpuz üretimi yapan Abdullah Bahar, karpuzda fide ekimini haziran ayının başında tamamladıklarını, kademeli olarak başladıkları hasadın ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bahar, Osmaneli karpuzunun Türkiye'nin birçok kentinde talep gördüğünü anlatarak, şöyle konuştu: "İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak birçok ilden esnafımız geliyor. Karpuzumuz tadı ve kalitesinden dolayı vazgeçilmez oldu. Özellikle Marmara Bölgesi kalitesini iyi biliyor. Esnafımız burayı 'küçük Adana' olarak tabir ediyor. Sakarya Nehri'nin buradan geçmesi bizim için büyük avantaj. Verimli topraklara sahibiz. Sezona güzel başladık. Şu ana kadar satışlardan memnunuz." İlçede 30 yıldır karpuz üreticiliği yapan Handan Bahar ise büyük emekle ürettikleri karpuzda hasada başladıklarını belirterek, bu yıl elde ettikleri mahsul sayesinde yüzlerinin güldüğünü ifade etti.

Osmaneli karpuzu hasat için gün sayıyor Haber

Osmaneli karpuzu hasat için gün sayıyor

Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki çiftçiler, 50 bin dönüm araziye ekibi yapılan karpuzun hasadı için gün sayıyor. Bilecik il genelinde yıllık 70 bin ton gibi ciddi bir karpuz üretiminin yaklaşık 32 bin 500 tonluk bölümünü üreten Osmaneli’nde hasat için gün sayılıyor. Yapılacak hasat öncesi tüm üreticilere istedikleri fiyattan alıcı bulmasını dileyen Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, "Osmaneli İlçemizin tarımda en çok tercih edilen ürünü karpuz, havaların yağışlı geçmesi nedeniyle önümüzdeki haftadan itibaren belediyemiz haline girecek. Karpuzun, M.Ö. 1550 yıllarında Mısır Nil vadisinden getirilerek topraklarımızla buluştuğu rivayet olunur. O dönemden günümüze kadar Osmaneli Karpuzu bölgemizde ününü koruyan ve bereketli topraklarımızın verdiği tatla tercih edilen en önemli ürünümüzdür. Osmaneli, Türkiye’nin 3’üncü büyük nehri Sakarya’nın içerisinden geçtiği, yine ilçemiz sınırları içinde Karasu, Göynüksuyu ve Göksu ile birleştiği verimli topraklara sahip Bilecik ilinin Antalya’sı olarak nitelenen tarım kenti olarak da bilinir. Turizm, sanayi alanlarında da önemli bir merkezdir ilçemiz. Bu yıl iklim şartlarından dolayı geciken karpuz hasadı artık önümüzdeki günlerde başlayacak. Osmaneli Belediyesi Toptancı Halimiz karpuz için hazır. Alıcıların ve üreticilerin buluşacağı ve onların huzuru rahatı için her önlemi aldık. Allah hayırlı bir sezon, çiftçilerimiz ve alıcılar için bol kazanç nasip etsin diliyoruz" dedi.

’Osmaneli Karpuzu’nun son fideleri toprakla buluşuyor Haber

’Osmaneli Karpuzu’nun son fideleri toprakla buluşuyor

Marmara Bölgesi’nin karpuz üretim merkezlerinden Bilecik’te son fideleri toprakla buluşturan çiftçiler hasada gelecek ay başlayacak. Sakarya Nehri’nin kıyısında bulunan ve adını nehirden alan vadideki arazilerde yetiştirilen ’Osmaneli Karpuzu’nda ekim döneminin sonuna yaklaşılıyor. Yüksek verim almak isteyen üreticiler, toprağa ekilen fidelerin zirai dondan etkilenmemesi için üzerlerine naylon sererek önlem alıyor. İl genelinde 50 bin dönüm arazide üretim yapan çiftçiler, geçen yıl 200 bin ton olan rekoltenin artmasını bekliyor. Kendine has tadı ve aromasıyla tercih edilen Osmaneli karpuzu başta İstanbul olmak üzere Marmara ve İç Anadolu illerine satılıyor. "Mallar devamlı İstanbul’a gidiyor" Temmuz ayında hasadın başlayacağını söyleyen karpuz üreticisi Mustafa Ercan, "Burası şu anda Osmaneli Selçuk Köyü’ndeyiz ve karpuz dikimi yapıyoruz. Biz bu bölgede 10 gün aralıklı bir ay boyunca karpuz ekiyoruz. Bunun toplamı esnasında da bir ay sürüyor hasadı. Kum oranının yüksel olduğu yere ektiğin zaman erken hasadı geliyor, kalın toprakta 90 günde hasadı geliyor. Biz bu ekim işlemini devamlı sırayla yapıyoruz. Mallar devamlı İstanbul’a gidiyor biz İstanbul’a gittiği için kimisi götürü veriyor kimisi kilo bazında satıyor ama sıkıntı yok mallarımız her zaman kaliteli oluyor. İstanbul pazarcısı da halci esnafı da genelde bizim bölgeyi tercih ediyor. Medetli ve Selçuk Köyü zaten bu bölgede birinci sırada geliyor" dedi. "Geçen sene 45 dönüm vardı bu sene 35 dönüme düşürdük" Ercan maliyetlerin devamlı yükseldiğini dile getirerek, "Çiftçi illaki üretimleri fazla yapma tarafında değil gittikçe maliyetler yükseldiği için herkes kendi bütçesine göre azda olsa piyasadan çekilmek istemiyoruz devamlı bu sektörde çalıştığımız için. Çünkü bizim bu şartlarda yapacak başka bir işimiz yok mecburuz bunu bu şekilde yapmaya tabi girdi maliyetleri yüksek olduğu zaman illaki ekim bazları bizde düşürmek zorunda kalıyoruz kendi satabileceğimiz kadar ekim yapıyoruz normal bugün sıradan ekelim bugün yüz dönüm 200 dönüm yapma imkânımız yok geçen sene 45 dönüm vardı bu sene 35 dönüme düşürdük ama mecburuz düşürmekte başka imkanımız yok" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.