TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Osmaniye

AGRONEWS - Osmaniye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Osmaniye haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gökyüzünde yer fıstığı keyfi Haber

Gökyüzünde yer fıstığı keyfi

Osmaniyeli genç hayali olan yamaç paraşütüyle uçarken, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan yerfıstığını tanıttı. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, tatil için gittiği Fethiye Ölüdeniz de, yamaç paraşütüyle uçma hayalini gerçekleştirirken, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Osmaniye yer fıstığını tanıtımını yaptı. Ölüdeniz semalarında Osmaniye yerfıstığı yiyerek ürünün Avrupa Birliği’nden coğrafi belgesi almasını kutlayan Çenet, paraşüt pilotuna da yer fıstığı ikram etmeyi ihmal etmedi. Gökyüzünde uçarken Fethiye Ölüdeniz de yerfıstığı yiyor, enerji kazanıyoruz diyen Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, ’’Yıllardan bu yana paraşütle uçma hayalim vardı. Fethiye Ölüdeniz gittiğimde bu hayalimi gerçekleştirmek istedim. Paraşütle uçarken de Osmaniye yer fıstığımızın Avrupa Birliği tescili ilanını tüm Türkiye’ye tanıtmak istedim ve bu hayalimi ve projemizin tanıtımını paraşütle uçarken yaptım. Çok heyecanlıydı, çok mutluydum. Osmaniye yer fıstığı coğrafi işareti Avrupa Birliği’nde tescili çok önemli bir ürünümüzün tanıtımı, bölge insanımızın emeğini ve çiftçilerimizin emeğini korumak için çok önemli bir faktör. ’’diye konuştu. Çenet, “Osmaniye yerfıstığı, memleketimizin göz nuru” Türkiye’de bin 565 adet coğrafi işareti üründen, 24 ürünün Avrupa Birliği’nde coğrafi işareti bulunduğunu söyleyen Musa İlker Çenet,’’ Coğrafi işaretle ürünler dünyada 200 milyar dolar, Avrupa’da ise 75 milyar dolar ticaret hacmine sahiptir. Biz de bu önemli faktörü değerlendirmek için Osmaniye yer fıstığımızı Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretli ürün olarak tescili ilanına yaptırdık. Avrupa Birliği tescili almak çok zor bir süreç, Türkiye’de bin 565 ürün coğrafi işareti ürün bulunmaktadır. Bunun sadece 24 ürün Avrupa Birliği’nde coğrafi işareti ürün olarak tescil ilan edilmiştir. Bunun 1 tanesi de Osmaniye yerfıstığıdır, bu gurur bize yetiyor. Osmaniye’mizin göz nuru ürünü Osmaniye yerfıstığını tanıtmak bizim için çok önem verici ve gurur vericidir. ’’dedi.

Malç naylonu kullanarak 200 dönüm araziye karpuz ekti Haber

Malç naylonu kullanarak 200 dönüm araziye karpuz ekti

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde çiftçilik yapan Nurettin Ersin Ala, gece ve gündüz yaşanan sıcaklık farkını en aza indirmek için malç naylonu kullanarak 200 dönüm araziye karpuz ekimi gerçekleştirdi. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan Akdeniz, ürün çeşitliliğiyle başı çeken bölgelerden. Osmaniye de son yıllarda tarımsal üretimini hızla arttıran iller arasında. Düziçi ilçesi Çiftlik Mahallesi’nde çiftçilik yapan Nurettin Ersin Ala, gece ve gündüz yaşanan sıcaklık farkını en aza indirmek için malç naylonu kullanarak 200 dönüm araziye karpuz ekimi gerçekleştirdi. Su tüketimini azaltan malç naylonu yöntemiyle yabani ot oluşumunun da önüne geçmeyi hedefleyen çiftçi, bölgeye örnek olacak projeyi hayata geçirdi. Ala’nın projesiyle karpuzun hem kalitesinin hem de miktarının yükselmesi bekleniyor. İlçemizde ürün çeşitliliğini artırmak ve çiftçimizin daha fazla kazanç elde etmesi için karpuz ekimi yaptığını söyleyen Nurettin Ersin Ala, "Bu yıl ovamızda ürün çeşitliliğimizi artırmak amacıyla; buğday, mısır, fıstık bunların yanında karpuzun ve diğer sebze çeşitlerinin ekimini yaptık. Bu sayede ilçe sakinlerimize yeni kazanç kapısı açmak için karpuz ekimi yaptık. İlçemizde bu işi yapan hiçbir kimse yok ve ilk defa biz malç naylonu ile karpuz üretimi yapıyoruz. Malç naylonu seçmemizin sebebi; işçilik maliyetlerini düşürmek, bunun yanında sudan tasarruf, özellikle tonaj seviyesini arttırmak, gündüz ve gece sıcaklık farkı var bu naylon gündüz ve gece sıcaklık farkını dengeliyor. Açık alanda olduğu zaman gündüz 25-26-27 derece, gece 10 dereceye düşüyor hava birden düştüğünde karpuzun kökünü sıcak tutuyor. Yabani otlarla mücadelede başyardımcımız. Ürün çeşitliliğini artırarak ilçemize tüccarın, alıcının gelmesini sağlamak istiyoruz. 50 sene evvelinden burada bölgenin en büyük karpuzları, en çok tonajlı karpuzlar bu ovada yetişmiş. Bu yıl yaklaşık 200 dönüm araziye 50 bin fide ekimi yaptık, buradan 2 bin ton ürün beklentimiz var. Eskilerin bir lafı vardı karpuzun zararını karpuz doğrultur. Karpuz en kazançlı ürün ve en çok zarar ettiren üründür" dedi.

The downpour caused damage to agricultural fields in Osmaniye Haber

The downpour caused damage to agricultural fields in Osmaniye

The excessive rainfall and wind that occurred in the Düziçi district of Osmaniye in recent days caused damage to crops cultivated in agricultural fields. Intermittent downpours have been affecting life in Osmaniye for the past 3 days. Following yesterday's rain and wind, wheat and barley crops in the Düziçi district suffered damage. Teams affiliated with the Chamber of Agriculture and the District Agriculture Directorate have started assessing the damage in the field. While having TARSIM insurance offers a glimmer of hope for some farmers, as insurance assessors will determine the extent of damage, those without insurance will have to wait for a response based on reports submitted to the Ministry of Agriculture and Forestry by the teams from the District Agriculture Directorate. Farmer Bilal Mülayim, noting Osmaniye's status as an earthquake-prone region, called for government support for those without TARSIM insurance, saying, 'For the past week, heavy rains and winds have damaged our wheat, barley, and grain crops, causing us distress. In some areas, most of our crops have been flattened. We were going to harvest in 15 days, but our crops were damaged. We called the authorities from the district agriculture directorate; they toured our fields and conducted inspections. They said they would assist non-TARSIM-insured farmers by preparing reports and files. Since our region, like other provinces, is in an earthquake zone, we expect our government to embrace and support farmers without TARSIM insurance.' Farmer Mehmet İşlek, acknowledging the excellent yield of their crops this year, expressed dismay at the damage caused by the rain, saying, 'We were about to harvest, but our wheat was flattened and damaged due to the rain. Our losses are substantial; almost half of our wheat has been damaged. Our wheat was very good; the ears were large and productive, but they suffered damage.'

Osmaniye’de sağanak tarım arazilerine zarar verdi Haber

Osmaniye’de sağanak tarım arazilerine zarar verdi

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili olan aşırı yağış ve rüzgar, tarım arazilerinde ekili olan ürünlere zarar verdi. Osmaniye’de 3 gündür aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Dün yaşanan yağışların ve rüzgarın ardından Düziçi ilçesinde bulanan buğday ve arpa ekili alan zarar gördü. Ziraat odasının ve İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışması yapmaya başladı. Bazı çiftçilerin TARSİM sigortası olması, sigorta eksperlerinin zararı tespit etmesi sonucunda umut ışığı oluştururken, sigortası olmayan çiftçilerin ise İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ekiplerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunduğu raporlar doğrultusunda buradan gelen cevabı bekleyecek. Osmaniye’nin deprem bölgesinde olduğunu TARSİM’i olmayan vatandaşlara devletimizin sahip çıkmasını istediğini söyleyen çiftçi Bilal Mülayim, "Son bir haftadır yoğun yağışlar ve rüzgarla birlikte buğday, arpa ve tahıl ürünlerimiz zarar gördü mağduriyetimiz bulunmaktadır. Bazı bölgelerimizde çoğunlukla ekinlerimiz yatmıştır 15 gün sonra hasat yapacaktık ama ürünlerimiz zarar gördü. İlçe tarım müdürlüğünden yetkileri çağırdık tarlalarımızı gezdiler inceleme yaptılar. TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimize İlçe tarım Müdürlüğü ekipleri rapor tutup dosya hazırlayarak bunları sunacaklarını ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söyledi. Bölgemiz diğer iller gibi deprem bölgesi olduğundan dolayı TARSİM’i olmayan çiftçilerimize devletimizin kucak açmasını elimizden tutmasını bekliyoruz" dedi. Ürünlerinin bu sene çok verimli olduğunu ama yağmur sonrası zarar gördüğünü söyleyen çiftçi Mehmet İşlek, "Hasat yapacaktık buğdaylarımız yağmur nedeniyle yattı zarar gördü. Zararımız büyük buğday kalmadı gibi bir şey yarısı zarar gördü. Buğdaylarımız çok güzeldi başağı da çok büyük ve verimliydi ama zarar gördü" dedi.

Devlet desteğiyle kurdukları çiftlikte ’hanım ağa’ oldular Haber

Devlet desteğiyle kurdukları çiftlikte ’hanım ağa’ oldular

Osmaniye’de kadın girişimciler, kooperatif aracılığıyla devletten aldıkları hibe desteğiyle kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğinde aile ekonomisine katkı sağlıyor. Osmaniye Düziçi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında 23 ev hanımı, Ticaret Bakanlığı KOOP-DES, Sanayi Bakanlığı SOGEP ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları desteklerle kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğinde süt ve süt ürünleri üretimiyle ekonomiye katkı sunuyor. Kooperatif bünyesinde kurdukları çiftlikte 10 baş süt ineğinin bakımını yapan kadınlar, 7 kişi başladıkları yolda 23 kadınla faaliyet göstermenin ve 300 kadınında hayatlarına dokunmanın mutluluğunu yaşıyor. Kooperatifin en genç ortaklarından biri olduğunu söyleyen Mine Sina Yüksel, "Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yaşıyorum. Düziçi Kadın Kooperatifinin en genç ortağıyım, liseyi bitirdikten sonra çıktım bu maceraya aslında. Girişimcilik yapmak istedim, girişimciliğe merak sardım. Kendimi geliştirdim, bu konuda daha sonra Düziçi Kadın Kooperatifini buldum. Onlar da sağ olsunlar bana kucak açtılar, bende onların bir ortağı oldum. Şu an burada bizim hayvanlarımız da var, hayvanlarımızla ilgileniyorum. Onların yemleriyle, onların sütleriyle ilgileniyorum arta kalan zamanımızda da yukarıdaki atölyemizdeki çalışan kadınlara yardım edip destek oluyorum. Kooperatif bünyesinde 10 büyük baş hayvanımız var. Bunların sütlerini sağıyor, sütlerinden peynirler, çökelekler, tereyağı yapıyoruz ve sütlerini ayrıca evleri gezerek satıyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.