TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Özerdem Maltaş

AGRONEWS - Özerdem Maltaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Özerdem Maltaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Marmara'da Çiftlik Midyesi Üretimi Dört Yılda İkiye Katlandı Haber

Marmara'da Çiftlik Midyesi Üretimi Dört Yılda İkiye Katlandı

BURSA (İHA) - Yalova, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, Türkiye’de yılda 8 bin tondan fazla çiftlik midyesi üretildiğini ve bunun büyük çoğunluğunun midye dolma olarak tüketildiğini açıkladı. Maltaş, çiftlik sayısındaki artışla birlikte üretimin daha kontrollü ve sağlıklı şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Yeni kurulan birliklerinin, üreticilerin sorunlarını çözmeyi, daha verimli üretim ve sağlıklı tüketimi hedeflediğini belirtti. Marmara Denizi’nde kurulu çiftliklerde gerçekleşen üretimin 2020’de 4 bin tondan günümüzde 8 bin tonun üzerine çıktığını ifade eden Maltaş, bu miktarın yeni yatırımlarla daha da artacağını ve gelecekte 50 bin tona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. ÜRETİM SÜRECİ VE SAĞLIK DENETİMLERİ Maltaş, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’deki 21 çiftliğin denizde halatlarla askıya alınmış sistemlerde midye ürettiğini belirtti. Bu sistemin, deniz tabanıyla temas olmaksızın, sağlıklı bir üretim imkânı sunduğunu dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her hafta yapılan analizlerle mikrobiyolojik, toksikolojik riskler ve ağır metal ve poliaromatikhidrokarbon miktarının kontrol edildiğini, böylece tüketicilerin güvenle midye tüketebildiğini söyledi. Midyelerin fitoplankton ve organik atıklarla beslendiğini ve bu durumun Marmara Denizi’nin temizliğine katkıda bulunduğunu anlatan Maltaş, "Bu nedenle da faydalı bir canlıdır. Beslenme ve büyütülmesinde herhangi bir yem veya kimyasal kullanılmamaktadır. Gerçekte organik bir üretim yapılıyor diyebiliriz" dedi. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÜRETİM ALANLARINA ETKİSİ Maltaş, 2024’te Marmara Denizi’nde su sıcaklığındaki artışın bazı bölgelerde üretimi olumsuz etkilediğini, yavru ve büyüme sorunları yaşandığını belirtti. Ayrıca, turizm ve yerleşim nedeniyle yeni çiftlik alanı bulmanın zorlaştığını, ancak yatırımların devam ettiğini söyledi. Bursa’da yeni çiftliklerin üretime kısa sürede katılacağını açıkladı. "MİDYE DOLMA, İÇ PAZARA ÖZGÜ" Türkiye’de üretilen midyelerin büyük bölümünün midye dolma olarak iç piyasada tüketildiğini ifade eden Maltaş, bu ürünlerin sağlık açısından güvenli olduğunu söyledi. Ancak merdiven altı üretimlere karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Maltaş, Marmara’daki yeni çiftliklerle üretimin önümüzdeki yıllarda 10 bin tonu aşacağını ve bu artışın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Daha önce Ortadoğu ve Rusya’ya yapılan ihracatın azaldığını, ancak Avrupa Birliği onaylı tesislerde yapılan üretimle ihracatın yeniden canlanacağını belirtti. "İhracat potansiyeli yüksek bir deniz ürünü. Önümüzdeki dönemde artan ihracatla birlikte sektörün çok daha canlı ve verimli olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Samsun’da kültür balığında hedef 14 bin ton Haber

Samsun’da kültür balığında hedef 14 bin ton

Samsun’da geçen yıl 10 bin 700 bin ton kültür balığı yetiştirilirken, bu yıl ise 14 bin ton balığın yetiştirilmesi hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Samsun-Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği’nin koordinasyonunda Samsun’da Türk somonu yetiştiricileri ile toplantı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun, 210 km’lik kıyı uzunluğuna sahip olduğundan hem avcılıkta hem de yetiştiricilikte bölgesinde ve Türkiye’de söz sahibidir. Sektörün büyümesinde Samsun öncü durumdadır. İleride yaşanılacak olumsuzluklara karşı istikrarlı bir üretimin olması ve birlik içerinde hareket edilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay da yaptığı açıklamada sektörün her zaman yanında olduklarını, bakanlık olarak sektörün büyüme ve gelişmesine destek verdiklerini, son zamanlarda özellikle ihracatta yaşanılan sıkıntılardan dolayı, “Ne yapılabilir?” noktasında birliğin isteği doğrultusunda bu toplantının organize edildiğini, buradan çıkacak kararlara genel müdürlük olarak destek vereceklerini, yeni pazar arayışları için çalışma yapacaklarını, hastalıklarla mücadele konusunda ilgili birimler nezdinde girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Açılış konuşmalarından sonra Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, sektörün mevcut durumu ve pazarlama konusunda yaşanılan sıkıntılar hakkında genel bir çerçeve çizerek katılımcıları bilgilendirdi. Devamında Genel Müdür Atalay’ın moderatörlüğünde, toplantıya katılan yetiştiricilere söz verilerek, yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuşuldu. Son olarak Altuğ Atalay toplantının değerlendirmesini yaparak, kendi adlarına gereken bilgileri aldıklarını, alınan kararların hayata geçirilmesi noktasında çalışma yapacaklarını beyan ederek toplantıyı sonlandırdı. Toplantıya ayrıca Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özerdem Maltaş, teknik elemanlar ve çok sayıda Türk somonu üreticisi katıldı. Samsun’da geçen yıl 10 bin 700 bin ton kültür balığı yetiştirilirken, bu yıl ise 14 bin ton balığın yetiştirilmesi hedefleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.