TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Palamut

AGRONEWS - Palamut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Palamut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı Haber

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'de av sezonunun açılmasıyla birlikte balık tezgahlarında çeşit çeşit deniz ürünü yerini aldı. "Denizlerin prensi" olarak adlandırılan lüfer, kilosu 1200 liradan satışa sunulurken, palamut ise tanesi 150 liradan satılıyor. 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından 1 Eylül itibarıyla su ürünleri av sezonu açıldı. "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, gırgır tekneleriyle avlanmaya başladı. Çanakkale'deki balık tezgahlarında çeşit çeşit balıkların yerini almasıyla birlikte, vatandaşların balığa gösterdiği rağbet artıyor. "Denizlerin prensi" olarak bilinen lüfer, kilosu 1200 liradan satılırken, palamutun tanesi ise 150 liradan alıcı buluyor. Balıkhane esnafı Hasan Doğuş Tunç, bu sezon balık çeşitlerinin bol olduğunu belirterek, "Bu sene av sezonumuz bereketli geçti. Palamut bu sene boldu. Vatandaşın, tezgahtaki balıkçı ve denizcinin yüzünü güldürdü. Palamutta fiyatlar 70 liradan başladı. Balıkların boyu küçüktü. Sonrasında balıklar kilograma ulaştı. 1 kilo 200 gram, 1 kilo 300 gram şu anda 150 lira" dedi. Lüfer sezonunun bu yıl geç başladığını belirten Hasan Doğuş Tunç, "Geçen sene bol lüfer olmuştu. Bu sene lüfer biraz geç kaldı. Lüfer daha yeni yeni yüzünü gösteriyor" dedi. İlerleyen günlerde bolluk olursa fiyatlarda düşüş beklenebileceğini ekledi. Tunç, "Şu anda lüfer 1000 lira ile 1200 lira arası, balığına göre satışı değişmektedir. Bunun yanında çinekop, sarıkanat yüzünü gösterdi. Çinekop 300 ile 400 lira arasında balığına göre satılıyor. Sarıkanat 500 ile 600 lira arasında satılıyor" diye belirtti.

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı Haber

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı

TRABZON (İHA) - Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan balık avı sezonuyla son yılların en bereketli palamut avı yapılırken, bu bolluğun karşılığı ihracat rakamlarında görülemedi. Eylül-Ekim aylarında, ülkemizden sadece iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı. Aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Hamsi ihracatının en fazla yapıldığı ülke 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa olurken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, ABD ise 1 milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Toplamda Fransa, Belçika, ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai ve Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde, 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 1 bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde edilmişti. Palamut ihracatı ise Eylül-Ekim ayında sadece iki ülkeye yapıldı. KKTC'ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a ise 1.490 kilogram palamut gönderildi. Bu ihracattan 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yılın aynı döneminde palamut ihracatından 2 bin 730 dolar elde edilmişti. HAMSİ, DÜNYANIN HER YERİNDE SEVİLİYOR Balıkçılar, yurt dışında genellikle hamsinin daha fazla tercih edildiğini belirtiyor. Balıkçı Ahmet Çoğalmış, "Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş" dedi. Yıllık 10-15 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını sözlerine ekledi.  Balıkçı Emin Avcı, palamudun yurt dışında pek tanınmadığını, ancak hamsinin dünya çapında bilindiğini ve bu nedenle ihracatının daha fazla olduğunu ifade etti. Balıkçı Çetin Kavzoğlu ise, hamsinin dünyanın her yerinde rağbet gördüğünü, palamudun ise yalnızca Türkiye ve Yunanistan'da tüketildiğini belirtti. Trabzon'dan yapılan hamsi ihracatından Eylül-Ekim döneminde 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yıl aynı dönemde bu rakam 287 bin 427 dolar olmuştu.

Balık Tezgâhlarında Fiyat Artışı: Hava Muhalefeti Palamudu Etkiledi Haber

Balık Tezgâhlarında Fiyat Artışı: Hava Muhalefeti Palamudu Etkiledi

Balıkçı Mehmet Örseloğlu: "Palamut Az Geldi, Fiyatı Yükseldi" Balıkçı esnafı Mehmet Örseloğlu, hava şartlarının sertleşmesi nedeniyle palamut miktarının azaldığını ve bu durumun fiyatlara yansıdığını ifade ederek şunları söyledi: "Palamut, dünden beri havanın sert olmasından dolayı az geldi. Bu yüzden fiyatı da yukarı çıktı. Şu anda palamut var, ama az olduğu için fiyatı yükseldi. Dün 100 TL olan palamudu, bugün 120 TL’ye satıyoruz. Bir hafta önce 70-80 TL’ye satılan palamut, bugünden itibaren 120 TL’ye çıktı. Hava ve av durumu fiyatların ne olacağını belirleyecek. Diğer balık çeşitlerinin fiyatları ise hamsi 200 TL, istavrit 125 TL, mezgit 125 TL civarında." Balıkçı Emin Avcı: "Palamut Yağlandı, Şu An Yenme Zamanı" Bir diğer balıkçı esnafı Emin Avcı da, hava muhalefetinden dolayı palamudun az geldiğini ve fiyatların yükseldiğini belirtti. Avcı, palamudun şu anda 120 TL’ye satıldığını ve fiyatların hava koşullarına göre değişebileceğini dile getirerek şöyle konuştu: "Palamut az geldiği için fiyatı yükseldi. Dün 100 TL civarındaydı, bugün 120 TL. Bir hafta önce 80-90 TL aralığındaydı, ancak bugün bir artış oldu. Palamutlar ortalama 1 kilo 200 gram civarında geliyor. Diğer balık çeşitlerinin fiyatları da istavrit 125 TL, büyük boyutlusu 250-300 TL, mezgit ise boyutuna göre 100 TL’den 400 TL’ye kadar değişiyor. Çinakop 300 TL, sarıkanat 400-450 TL civarında. Yağmur yağdı ve palamut irileşmeye başladı. Şu an tam yenme zamanı, balıklar yağlandı. Palamut her an bitebilir, şu anda tuzlama yapılabilir. Uzun süredir bu sektördeyim, böyle bereketli bir sezon görmedim." Balıkçılar, hava şartlarının iyileşmesiyle balık miktarının artacağını ve fiyatların yeniden düşebileceğini belirterek, balık severlerin palamudun en lezzetli olduğu bu dönemde sofralarını şenlendirebileceğini söylüyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.