TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Palamut

AGRONEWS - Palamut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Palamut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin" Haber

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin"

’Balığı sevdiren adam’ olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran’ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu. Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti. "Ekşili yöremize uygun bir yemek türü" Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, ’Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz’ diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu. "Balık yemeyen çok kişiye balığı yedirdik" Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda ’Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?’ bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.

Balıkçı tezgahları renklendi Haber

Balıkçı tezgahları renklendi

Karadeniz’deki bolluk Çarşamba’da hem tüketicinin hem de satıcının yüzünü güldürdü. 15 Nisan’da balıkların sağlıklı üremesi için başlatılan av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Balıkçılar eylül ayı itibariyle "vira bismillah" diyerek denize açıldı. Yasağın kalkması sonrası Samsun’un Çarşamba ilçesinde balıkçıların karşılaştığı Karadeniz’deki bolluk, balık tezgahlarına yansıdı. Bu durum hem balıkçı esnafının hem de müşterilerin yüzünü güldürerek, "Et ve tavuğa göre çok ucuz" dedirtti. "3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" Balık bolluğundan memnun olan balık satıcısı Kenan Aydın, "Geçen yıla göre çok daha iyi durumdayız. Bu sene palamut bol, istavrit bol. Bir de hamsi bol olduğu zaman tadından yenmez. Palamut sıcak havayı sever, hamsi ise soğuk havayı sever. Hava şartları böyle kalmaz ama şu anda soğuması lazım. 50 liraya balık satılıyor ama 50 liralık balık gırgır balığı değil, uzatma balıklardır, kıyı balığıdır. Bu balıklar çabuk tüketilmesi gereken balıklardır. Et ve tavuğa göre balıklarımız ucuz. 3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" dedi. "Çay parasına balık satılıyor" Balık tezgahlarına gelen müşteriler ise balıkların uygun olduğunu belirterek, "Mezgit pahalı ama palamut harika. Balık, hem kırmızı etten hem de tavuk etinden farklı. bu ayda yenebilecek en güzel şey balık. 150 liraydı, 75 liraya indi. 20 gün sonra da 40 liraya inmesini bekliyoruz. Az önce 30 liraya çay içtik, dolayısıyla bugün çay parasına balık satıyorlar, uygun bence" diye konuştu. Bir diğer müşteri ise şu ifadeleri kullandı: "Balıklar ucuz. Bir çorba parasına bir tane palamut alıyoruz, para sayılmaz yani. Çok değerli balıklar, bu sene balıklar güzel. Tavuk etinden daha çok tüketilecektir çünkü onlardan daha kaliteli. Biz tercih ediyoruz, alıyoruz. Şimdi öğlen yemeğimizi bu balıkla halledeceğiz, fakirin dostudur bu." İlçede balık tezgahlarında mezgit 100, barbun 100-200, istavrit 100, çinakop ise kilosu 150 liradan alıcı buluyor.

Tezgahlarda palamut bereketi Haber

Tezgahlarda palamut bereketi

Kocaeli’de ağlara takılan bol miktarda palamut, hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldürdü. 1 Eylül’de "Vira bismillah" diyerek denize çıkan balıkçılar, limanlara kasalar dolusu palamutla dönüyor. Kocaeli’de de balık tezgahlarında palamut 80 liradan alıcı buluyor. "Bu sene fiyatlar oldukça uygun" Balıkçı Erdoğan Yüzel, "Sezonumuzu açmış bulunmaktayız. Bu sene balık fiyatları oldukça uygun. Mezgit 150 TL, hamsi 200 TL, palamut tanesi 80 TL, istavrit 150 TL, sardalya ise kilosu 150 TL’den alıcı buluyor. Geçen sene palamut yoktu ancak bu yıl palamudumuz bol olacak. Hatta palamudu 50 TL’ye satmayı planlıyorum. Bu sene palamut oldukça bol" dedi. Bu sezon en çok tercih edilen balıkların palamut ve hamsi olacağını ifade eden Yüzel, "Geçen yıl palamudun tanesi 200-250 TL civarındayken, bu sene fiyatı 80 TL’ye kadar düştü ve ilerleyen dönemde 50 TL’ye kadar düşeceğini öngörüyorum" şeklinde konuştu. Vatandaşlara haftada en az iki gün balık tüketmelerini tavsiye eden Yüzel, "Doktor olmasam da ben de bir balık doktoruyum" ifadelerini kullandı. "Palamut, hem gramaj olarak büyüdü hem de fiyat olarak geriledi" Geçen sene balığın az olduğunu fakat bu sezon balığın çok olmasıyla beraber fiyatların da düşeceğini söyleyen 35 yıllık balıkçı Uğur Beler, "Palamut, hem gramaj olarak büyüdü hem de fiyat olarak geriledi. Yaklaşık 20 gün önce palamut kilosu 600 TL iken, bugün itibarıyla kilosu 200 TL’ye kadar düştü. Palamut mevsim balığı olduğu için bu iki aylık dönemde en çok palamuda yoğunlaşın. Palamudun, unlayıp yağda kızartılması güzel olur. Bir de pilaki denilen, soğan, domates, limon, maydanoz ve arzuya göre sarımsak ve baharatlarla tepside sebzeli bir şekilde hazırlanması harika olur" dedi. "Zamanla fiyatlar daha da düşecek" Balık fiyatlarının düşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söyleyen Uğur Beler, "35 sezondur bu işin içindeyim, garanti edebilirim bu sene adeta bir balık bayramı olacak" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.