TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pamuk

AGRONEWS - Pamuk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pamuk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İhracatın Lideri MAY Tohum Ödülleri Topladı Haber

İhracatın Lideri MAY Tohum Ödülleri Topladı

BURSA (İHA) - MAY Tohum, 2023 yılında ayçiçeği ve mısır tohumu ihracatındaki başarılarıyla "İhracatın Öncüleri Ödülü"nü kazandı. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği "Lezzeti Dünya’ya Taşıyanlar: 2023 İhracat Öncüleri" ödül töreninde, firma bitkisel yağlar-yağlı tohumlar ve hububat-bakliyat-baharat kategorilerinde iki platin ödül alarak tohum ihracatındaki öncülüğünü bir kez daha kanıtladı. "TOHUM İHRACATININ YÜZDE 10’UNU GERÇEKLEŞTİRİYORUZ" MAY Tohum Yurtdışı Pazarlama ve Satış Direktörü Ersin Güneş, firmanın ihracata 2005 yılında başladığını ve bugün cirolarının yüzde 35’inin ihracat ve lisans gelirlerinden oluştuğunu belirtti. Gelecek 5 yılda bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Güneş, 2023’te ihracat hacmini bir önceki yıla göre yüzde 70 artırarak hedeflerinin üstüne çıktıklarını söyledi. Güneş, "Geliştirdiğimiz çeşitleri Avrupa Birliği, Karadeniz Kuşağı, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve ABD’ye kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtarak, pazarlama ve satış faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz pazarlama satış faaliyetleri sonucunda, bugün MAY markası altında yer alan 200’den fazla uluslararası tescilli ticari çeşitlerimizi, 45’i aşkın ülkeye ihraç ederek, Türkiye tohum ihracatının yüzde10’undan fazlasını MAY Tohum olarak biz gerçekleştiriyoruz" dedi. YENİLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER MAY Tohum, yalnızca ihracat oranlarını artırmayı değil, aynı zamanda yenilikçi ürün portföyünü genişleterek sürdürülebilir tarımsal çözümler sunmayı amaçlıyor. Güneş, "2019 yılı itibariyle hibrit mısır ve pamuk türünde, Türkiye’deki Ar-Ge Merkezlerinde ıslahını gerçekleştirdiğimiz çeşitlerle ABD GDO’suz tohum pazarında yer almaya başladık. Hibrit mısır ve pamuk türünde dünyanın en rekabetçi pazarlarından biri olan ABD GDO’suz tohum pazarına, rekabet gücü yüksek çeşitlerimizle giriş yaptık. Çeşitlerimiz adaptasyon kabiliyetleri ve verim potansiyelleri ile müşterilerimizin beğenisini kazandı" açıklamasında bulundu. 2005’te tohum ve lisans ihracatına başlayan firma, hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk, tatlı mısır ve fasulye türlerinde pazarlama ve satış faaliyetleriyle global pazarlardaki büyümesini sürdürüyor.

Mardin'de 50 bin dönümde ekilen 'beyaz altın'ın hasadına başlandı Haber

Mardin'de 50 bin dönümde ekilen 'beyaz altın'ın hasadına başlandı

Türkiye'nin önemli tarım illerinden olan Mardin'de 50 bin dönüm arazide ekilen "beyaz altın" pamuğun hasadına başlandı. Türkiye'nin önemli tarım illerinden olan Mardin'de, diğer tarımsal ürünler gibi pamuk ekimi de önemli yer tutuyor. Bu sene 50 dönümde ekilen pamuk hasadına başlandı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine pamuğunu ülke kalkınmasında önemli payı olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ve endüstriyel sektörün olmazlarından biri olduğunu söyledi. Gıdadan sonra insanlar için en temel ihtiyacın pamuk olduğunu ifade eden Öter, "Giyim sektörüne büyük bir hizmettir. Burada iç ve dış bütün giyimlerimiz pamuktan geliyor. Pamuk ithal edildiği zaman ülkemizin ekonomik kaynakları dışarıya gidiyor. Çiftçinin desteklenirse üretimimiz artar ve ekonomimize katkı sağlar. Yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen, pamuğun cazip hale gelmesi için çiftçinin destekleme noktasında gerekli duyarlılığı ve ilgiyi göstermelerini bekliyoruz" dedi. Geçen seneye göre rekoltede bir miktar düşüş olduğunu aktaran Öter, "Ama rekolteden çok destek konusunda çiftçilerin talebi var ve dışarıdan gelen bugün balya pamuk 55 bin ile 60 bin arasıdır. Bizim yerli balya 43 bin arası oluyor. Neredeyse üçte birini dışarıdan ithal ediyoruz. Yerli üretici de pamuk üretiminin yerine farklı şeyleri üretmeye çalışıyor. Pamuğun insanlık için de ülkemiz için de stratejik olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki defa fiyat güncellenmesi oldu ve şu anda 19 liradan tüccar tarafından alınıyor" diye konuştu. Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ise bu yıl rekoltenin istedikleri gibi olmadığını dile getirerek, çiftçilerden aldıkları bilgiler dahilinde dekar başı 250 ile 350 arası verim alındığını kaydetti. Pamuk kozalarının güzel açılmadığından verimin istedikleri gibi olmadığını belirten Erbey, "Geçen sene 500 aldığımız dekarda bugün 250 ile 350 arasında bir verim alıyoruz. Mazot, gübre, tohum, biçer, işçilik ve ilaç fiyatları yükselirken pamuk desteği geçen seneye oranla Bin 600 lirada kaldı. Biz daha yüksek bir oran bekliyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçi Hamit Aydın, bu sene toplam 530 dönüm ektiğin fakat verim alamadığını söyleyerek, "Beyaz sinekten dolayı verim düşük oldu. Çiftçi arkadaşlar mağdur oldu. Bu sene yüzümüz gülmedi. Pamuğu tarladan 18 liraya veriyoruz" dedi. Çiftçi Salih Kızıltaş da, yanlış ilaç kullanımının pamukta rekolteyi düşürdüğünü, hem iklimin hem de bilinçsiz ve düzensiz kullanılan ilaçlar bu sene verimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Söke Ovası’nda bu yıl yaklaşık 330 bin dekar pamuk ekimi yapılacak Haber

Söke Ovası’nda bu yıl yaklaşık 330 bin dekar pamuk ekimi yapılacak

Sökeli çiftçiler 14 Mayıs genel seçimleri nedeniyle kutlama etkinliğini bir gün öne çekti. Söke Ziraat Odası tarafından Atatürk büstüne çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunum töreninde yeni pamuk sezonunun başlaması ile ilgili konuşan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke Ovası’nda bu yıl 330 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılmasını beklediklerini ifade etti. Ekimlerin hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri, bu ay sonuna kadar ekimlerin tamamlanacağını söyledi. Havaların ekim şartlarına uygun hale gelmeye başladığını belirten Mustafa Tanyeri, “İnşallah hatasız, kazasız, bol bereketli bir yıl olur” dedi. 330 bin dekar civarında alana pamuk ekimi yapılacağını tahmin ettiklerini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri; geçen yıl buğday ekim alanı fazla olduğundan 260 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını, bu yıl pamuk ekiminin geçen yıla göre artış gösterdiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasının pamuk üreticisini zorlamaya devam ettiğini bu nedenle yeni sezona sıkıntılı başladıklarını ifade eden Mustafa Tanyeri; ne şartlarda olursa olsun, üreticilerin üretime devam edeceğini söyledi. “Her parsele iki su” Bu yıl su sıkıntısının yaşanmayacağını umduklarını belirten Mustafa Tanyeri, her parsele iki suyun verileceğini söyledi. ‘Son yağışlarla barajlarda su durumunun biraz daha iyi bir seviyeye geldiğini biliyoruz’ diyen Mustafa Tanyeri; “İki suyu tamamladıktan sonra eğer barajlarda su durumu iyi olursa üçüncü su da verilecek. 2021 yılında iki su iler pamuk üretmiştik. Hatta 2021 yılında buğday ekili alanlara sadece tav suyu verilebilmişti. Ama bu yıl her parsele iki su verilecek"dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.