TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pamuk Hasadı

AGRONEWS - Pamuk Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pamuk Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

AB tescilli Söke Pamuğu hasadı sürüyor Haber

AB tescilli Söke Pamuğu hasadı sürüyor

Aydın’ın Söke ilçesinde kısa zaman önce AB Tescilli Coğrafi İşaret alan Söke Pamuğu’nda hasat sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak ve Tarım ve Orman Aydın İl Müdürü İbrahim Altıntaş 2024 yılı ÇKS kayıtlarına göre Aydın’ın pamuk ekili 571 bin dekarlık alanında 319 bin dekarlık alan ile önemli bir üretim alanına sahip Söke ilçesinde yakın zamanda AB Tescilli Coğrafi İşaret almış olan Söke Pamuğu’nun üreticiler tarafından başlanan makinalı hasadına katılarak, hasatla birlikte oluşmaya başlayan pamuk piyasası ve pamuk üretimi hakkında üreticilerle karşılıklı bilgi alışverişi yaparak bereketli bir sezon olması temennisinde bulundu. Söke Pamuğu hasadı sonrası Daire Başkanı Toprak ve İl Müdürü Altıntaş Söke TARİŞ Pamuk Birliği’nin Güllübahçe Mahallesi’nde bulunan Sawgın tesislerinde incelemelerde bulundu. Pamuk depolarında yapılan tartım, nem ölçme, randıman belirleme ile eski ve yeni sistem çırçırlama metodu hakkında TARİŞ Pamuk Birliği Müdürü Dilek Çoşkun tarafından bilgilendirilmelerde bulunuldu. Söke Pamuğu hasadında ve sonrasındaki TARİŞ Pamuk Birliği’nin Güllübahçe Mahallesindeki tesislerinde gerçekleştirilen ziyarette Daire Başkanı Toprak’a ve İl Müdürü Altıntaş’a Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve aynı zamanda Güllübahçe Mahalle Muhtarı olan Yusuf Çam, İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Armağan Tanrıkulu ile Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni eşlik etti.

Söke, Aydın’ın pamuk başkenti olmaya devam ediyor Haber

Söke, Aydın’ın pamuk başkenti olmaya devam ediyor

Tarım ve Orman Aydın İl Müdürü İbrahim Altıntaş il genelindeki pamuk ekli alanlarının yüzde 55’ine denk gelen 319 bin dekar ile üretim yapılan Aydın’ın pamuk başkenti Söke’de pamuk ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Aydın ilinde pamuk üretimi, 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre 571 bin dekarlık bir alanı kapsıyor. Bu alanın en büyük kısmı ise Aydın’da pamuk üretiminin başkenti olan Söke ilçesinde bulunuyor. Söke Pamuğu, ekili 319 bin dekar alan ile Aydın ilindeki toplam pamuk ekili alanlarının yüzde 55’ine denk gelen üretim hacmiyle coğrafi işaret alarak mahreç işareti taşıyan ürünler arasında da yerini alıyor. Tarım ve Orman Aydın İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni ve müdürlük personelleri ile birlikte Söke ilçesindeki pamuk ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Altıntaş, yaptığı incelemeler sırasında üreticilere bereketli ve hayırlı bir sezon dileklerini iletti. "240 milyon TL ödeme yapıldı" Sökeli pamuk üreticisine 2023 yılı Pamuk Fark Ödemeleri Desteği kapsamında 240 milyon TL ödeme yapıldığını belirten Altıntaş, "2023 yılı Pamuk Fark Ödemeleri Desteği kapsamında Aydın genelinde 5942 üreticiye toplamda 397 milyon TL destek sağlandı. Bu destekten en büyük payı ise Söke ilçesi aldı. İlçedeki 2 bin 583 üreticiye toplamda 240 milyon TL ödeme yapıldı" dedi.

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi Haber

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi

Günlük 515 TL yevmiye alan işçilerin mesaisi günde 9 saat sürüyor. Depremin vurduğu Hatay’da yaralar sarılmaya devam ederken Türkiye’nin tarım ürünleri üretim merkezi olan Amik Ovası’nda da çiftçilerin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Buğdayın hasadının ardından çiftçiler, pamuğu toprakla buluşturmuştu. Pamuğun filizlenmesiyle çevresinde oluşan yabani otları temizlemeye başlayan tarım işçilerinin 40 dereceyi geçen sıcakta zorlu çapa mesaisi devam ediyor. Reyhanlı ilçesi Terzihüyük Mahallesi’nde çapa mesaisine devam eden tarım işçileri 9 saat çalışarak 515 TL yevmiye alıyor. Sabah 6’da mesaileri başlayan tarım işçilerinin, aşırı sıcaklıklara karşı öğlen 3’e kadar çalışıyorlar. “İşçiler kişi başı 515 TL yevmiye alıyorlar” Pamuğun içerisindeki yabani otları temizlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden çavuş Ömer Öztırak, “Pamuğun yolculuğu başladı. Pamuğun ilk çapasını biz yapıyoruz. İşler çok güzel gidiyor. Havalar serinken güzel gidiyor ama normalde sıcak oluyor. Tarlanın yabani otlarına göre dönümü değişiyor. Şuan çalıştığımız alan 150 dönümlük arsa. 150 dönümlük arsa yeri iki günde biter. Ot olsa 1 hafta iş olacaktı. Yevmiyeler kişi başı 575 TL veriyorlar. İşçilere yevmiyeler 515 TL düşüyor. 575 TL’den 60 TL’sini çavuşlar alıyor. Burada çift mesaiyi yapan yok. Sabah 6’dan öğleden sonra 3’e kadar çalışıyoruz. Bu zamanda kolay iş yok” dedi. “Akşama kadar kazma vuruyoruz ve 55 yaşındayım bana zor geliyor” Yabani otları çapalama işinin zor olduğunu belirten 55 yaşındaki tarım işçisi Emine Uğraş, “Burada pamuk için tarlada çapa yapıyoruz. Burada yabani otlara kazma vuruyoruz. 10 yıldır bu işi yapıyoruz ama bize sadece 500 TL veriyorlar. Bu para bize yetmiyor ve bu iş yorucu oluyor. Akşama kadar kazma vuruyoruz. 55 yaşındayım bana zor geliyor” şeklinde konuştu. “Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz” Ailesine destek olmak için pamuk tarlasında çalışan 18 yaşındaki Rabia Ali, “Pamuk tarlasında kazma yapıyoruz. Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz. Bugün şansımıza tarla çok güzel ve hava normaldi. Bugün bu tarlada fazla yabani ot yoktu. Bu yüzden fazla yorucu değildi. Burada çalışmak zor oluyor ama ailemi destek olmak için mecburuz” ifadelerini kullandı.

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı Haber

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı

Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de 50 bin dönüm arazide ekilen "beyaz altın" pamuğun hasadına başlandı. Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de, diğer tarımsal ürünler gibi pamuk ekimi de önemli yer tutuyor. Bu sene 50 dönümde ekilen pamuk hasadına başlandı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine pamuğunu ülke kalkınmasında önemli payı olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ve endüstriyel sektörün olmazlarından biri olduğunu söyledi. Gıdadan sonra insanlar için en temel ihtiyacın pamuk olduğunu ifade eden Öter, "Giyim sektörüne büyük bir hizmettir. Burada iç ve dış bütün giyimlerimiz pamuktan geliyor. Pamuk ithal edildiği zaman ülkemizin ekonomik kaynakları dışarıya gidiyor. Çiftçinin desteklenirse üretimimiz artar ve ekonomimize katkı sağlar. Yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen, pamuğun cazip hale gelmesi için çiftçinin destekleme noktasında gerekli duyarlılığı ve ilgiyi göstermelerini bekliyoruz" dedi. Geçen seneye göre rekoltede bir miktar düşüş olduğunu aktaran Öter, "Ama rekolteden çok destek konusunda çiftçilerin talebi var ve dışarıdan gelen bugün balya pamuk 55 bin ile 60 bin arasıdır. Bizim yerli balya 43 bin arası oluyor. Neredeyse üçte birini dışarıdan ithal ediyoruz. Yerli üretici de pamuk üretiminin yerine farklı şeyleri üretmeye çalışıyor. Pamuğun insanlık için de ülkemiz için de stratejik olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki defa fiyat güncellenmesi oldu ve şu anda 19 liradan tüccar tarafından alınıyor" diye konuştu. Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ise bu yıl rekoltenin istedikleri gibi olmadığını dile getirerek, çiftçilerden aldıkları bilgiler dahilinde dekar başı 250 ile 350 arası verim alındığını kaydetti. Pamuk kozalarının güzel açılmadığından verimin istedikleri gibi olmadığını belirten Erbey, "Geçen sene 500 aldığımız dekarda bugün 250 ile 350 arasında bir verim alıyoruz. Mazot, gübre, tohum, biçer, işçilik ve ilaç fiyatları yükselirken pamuk desteği geçen seneye oranla Bin 600 lirada kaldı. Biz daha yüksek bir oran bekliyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçi Hamit Aydın, bu sene toplam 530 dönüm ektiğin fakat verim alamadığını söyleyerek, "Beyaz sinekten dolayı verim düşük oldu. Çiftçi arkadaşlar mağdur oldu. Bu sene yüzümüz gülmedi. Pamuğu tarladan 18 liraya veriyoruz" dedi. Çiftçi Salih Kızıltaş da, yanlış ilaç kullanımının pamukta rekolteyi düşürdüğünü, hem iklimin hem de bilinçsiz ve düzensiz kullanılan ilaçlar bu sene verimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Çukurova'da pamuktan 100 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Çukurova'da pamuktan 100 bin ton rekolte bekleniyor

Çeşitli sektörlerde ham madde olarak kullanılan pamuk, geçen yıl Çukurova'da 302 bin dekarda ekildi. Bu yıl 200-300 bin dekarda ekimi yapılan ürünün hasadı devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, AA muhabirine, kentte pamuk hasadının tamamlanma oranının yüzde 50 dolayında olduğunu söyledi. Kökçüoğlu bu yıl bölgelere göre değişen bir verim olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Ortalama 100 bin ton civarında pamuğu Adana yöresi olarak ülke ekonomisine sunmuş olacağız. İlimizde pamuğun geçmiş yıllarda 600 bin dekarlık alanda ekilmiş olmasıyla beraber bu miktar yıllara göre çiftçilerin beklentileri, fiyat aralıkları ya da ülkemizin beklentileri doğrultusunda değişiyor. 200-300 bin dekar aralığında pamuk üretimimiz devam ediyor. Ortalama dekardan 450-550 kilogram gibi bir pamuk hasat ediyoruz. Şu anda da ilimizde uzun yıllar ortalaması olan verimi yakaladık. Fiyat aralığı olarak maliyetlerin üzerinde bir piyasa fiyatı şu anda oluşmaya başladı." "Pamuk üretiminin yöremizde devam etmesini istiyoruz" Kökçüoğlu pamuğun ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Pamuğun yem, yağ, lif, kağıt sanayilerinde alternatifi zor bulunan bir ürün olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu şöyle devam etti: "Bu anlamda da pamuk üretiminin yöremizde devam etmesini istiyoruz. Bakanlık olarak tarımsal desteklemeler sunuyoruz. Mazot desteği gibi diğer tüm bitkisel ürünlere sunduğumuz desteği pamuğa da sunuyoruz. Bunun dışında dekar başına fark desteklemesi veriyoruz. Pamuk, buğday, arpa, mısır ve soya gibi stratejik bir ürün. Bunun kendi kendimize yetebilir hale gelecek şekilde üretilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Pamuğu Adana'da, Şanlıurfa'da üreteceğiz. Başka bir yerde üretme şansımız da yok. Bu noktada çiftçinin ürettiği ürünü daha pahalıya satabilmesiyle ilgili çalışmalar da yapıyoruz. İyi tarım uygulamaları yapıyoruz ve bu uygulamalardan elde edilen pamuğun daha yüksek fiyattan satılmasını sağlıyoruz." Kökçüoğlu, dekardan daha fazla verim almanın sağlanması amacıyla üreticilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirtti. Üretici Ömer Beklik de bu yıl yüksek hava sıcaklığının ürünlerini etkilediğini söyledi. Olumsuz hava şartlarına rağmen ürünün kalitesinin iyi olduğunu aktaran Beklik şunları kaydetti: "Bu yıl rekoltemiz geçen yıllara göre biraz düşük. Hava sıcaklıkları ürettiğimiz ürünleri etkiledi. Buna rağmen ürünün kalitesi yerinde. Bu yıl 200 dönüm alana pamuk ektik. Yaklaşık 100 tona yakın rekolte bekliyoruz. Geçen yıl 110-120 ton bandındaydı. Bu yıl biraz kaybımız var. Havanın bir anda ısınması bitkide stres yarattı ve bu da bize yaklaşık yüzde 20'lik bir kayıp yaşattı."

Pamuk hasadında denetlemeler gece gündüz sürecek Haber

Pamuk hasadında denetlemeler gece gündüz sürecek

Söke Ovası’nda pamuk hasat sezonu yaklaşırken, pamukta kalitenin korunmasına yönelik alınacak tedbirleri içeren kararlar açıklandı. Söke Kaymakamı Ali Akça başkanlığında toplanan kurul, ilçe Kaymakamlığında toplantı yaptı. Kurulda İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Şapel ve Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer yer aldı. 7/24 esasına göre yapılacak tarla kontrolleri 25 Eylül tarihi itibariyle başlayacak. Kurul tarafından alınan ve açıklanan kararlar şöyle: "Tebliğ çerçevesinde: Mahallinde denetim ve yaptırım hususlarında; Makineli Pamuk Hasat Kontrol Hizmetlerinin daha süratli ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Kütlü Pamuklarda Kaliteyi Koruma Komisyonunu oluşturan kurumların birer temsilcisinden oluşacak teknik ekip oluşturulması ve denetimlere başlanmasına, Hasat boyunca haftalık olarak yapılan çalışmaların teknik ekip tarafından rapor halinde düzenlenmesi ve hazırlanan raporun her hafia Cuma günü yapılacak toplantıda Komisyonun bilgisine sunulmasına, Kütlü pamukta makineli hasat tarla kontrollerinin; 25.09.2023 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol yetkili teknik personeli tarafindan pamuk hasadı boyunca 7 gün 24 saat esasına göre yapılmasına, Kontroller esnasında görevli teknik elemanların talebi halinde, Tebliğin amir hükümlerinin uygulanmasına muhalefet edenler veya zorluk çıkaranlara, kolluk kuvvetleri tarafından müdahalenin sağlanmasına, Meteorolojik tahminlere göre, 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında yağış beklenmediği, hava nem oranının gece 24.00 ile 08.00 arasında 9670 in üzerinde olması dikkate alınarak, bu saatler arasında kütlü pamuk toplama işleminin yapılmamasına, Araç Takip sistemi olmayan ya da çalışmayan pamuk hasat makineleri kontrol elemanlarınca denetlenip, pamuk hasadı yapmalarına müsaade edilmemesine, Tarlada kalan kozaların tekrar hasadında önceki kalitedeki pamuklarda kaliteyi düşürdüğü çırçır randımanını bozduğundan hasat sonrası toplanan pamukların ayn depolanması ve ayrjiklenmesinin takip edilmesine, Pamuk hasadı süresince, Kalite Koruma Komisyonu toplantılarının her hafta Cuma günü, saat 15.00 de yapılmasına, Komisyon üyeleri arasında anlık iletişimi ve karar almayı temin etmek üzere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sorumluluğunda anlık iletişim (whatsapp) gurubu oluşturulmasına, Arazi denetimlerinde kullanılmak üzere, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve Ticaret Borsası Başkanlığınca denetim görevlilerine denetim süresince kullanılmak üzere birer hizmet aracı tahsis edilmesine, Alınan komisyon kararının gereği için; hasat makinesi sahiplerine, çırçır fabrikalarına, Jandarma Komutanlığına, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına ve komisyon üyesi kurumlara gönderilmesine, duyuru, ilan panolarına asılmasına ve yerel basından duyurulmasına, katılımcılarının oy birliği ile karar verilmiştir"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.