TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pamuk Üretimi

AGRONEWS - Pamuk Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pamuk Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aydın’da pamukta unlu bit mücadelesi sürüyor Haber

Aydın’da pamukta unlu bit mücadelesi sürüyor

Pamuk üretim alanlarındaki pamuk unlu bitine karşı açıklama yayınlayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kültürel mücadelenin önemine dikkat çekti. Aydın tarımının tansiyonunu belirleyen pamukta sezon hareketliliği devam ederken, beyaz altın üreticileri de ürünlerine gözü gibi bakmaya devam ediyor. Pamuk üretim alanlarında yapılan kontrollerde ise bazı bölgelerde pamuk unlu biti hastalığı tespit edildi. Hastalıkla mücadele çalışmaları da aralıksız devam ederken, konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden pamuk unlu bitine karşı açıklama yapıldı. Özellikle pamuğun lif kalitesini düşüren hastalıkla mücadele konusunda yayınlanan tavsiyede kimyasal mücadelenin yanında kültürel mücadelenin de önemine dikkat çekildi. Pamuk unlu biti hakkında bilgi veren Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada “İlimizde pamuk alanlarında görülen pamuk unlu biti zararlısına karşı bitki büyüme dönemindeki kadar hasat dönemindeki, mücadelede de önemlidir. Zararlının çok sayıda pamuk, domates, biber, bamya, ayçiçeği, susam, yabancı otlar gibi konukçusu bulunmaktadır. Bitki sap ve artıklarında kışlamaktadır. Bitkilerin çatlak ve yarıklarına saklanır. Zararlı, insan, hayvan ve tarım makinalarına tutunarak yayılabilir. Rüzgar, yağmur ve su yolları gibi doğal taşıyıcılarla bulaşmış alanlarda hızla yayılma yeteneğine sahiptir. Ekonomik zararının yüksek olması, istilacı bir zararlı olması, gelecek yıllara yayılımının hızlı olması ve mücadelesinin zor olması sebebiyle kimyasal mücadele yanında kültürel mücadelede oldukça önemlidir. Zararlının tespit edildiği alanların bitişiğinde alternatif konukçu bitki ekilmemelidir. Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Hasattan sonra pamuk sap ve artıkları kırılmalı, derin sürüm yapılmalı ve münavebe uygulanmalıdır. Üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Hasat dönemindeki tarım alet ve makinalarının temizliği, pamuk unlu biti ruhsatlı kimyasallarla ilaçlanması, zararlının gelecek yıllarda bulaşma oranını düşürülmesinde önemlidir” ifadeleri yer aldı.

Söke, Aydın’ın pamuk başkenti olmaya devam ediyor Haber

Söke, Aydın’ın pamuk başkenti olmaya devam ediyor

Tarım ve Orman Aydın İl Müdürü İbrahim Altıntaş il genelindeki pamuk ekli alanlarının yüzde 55’ine denk gelen 319 bin dekar ile üretim yapılan Aydın’ın pamuk başkenti Söke’de pamuk ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Aydın ilinde pamuk üretimi, 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre 571 bin dekarlık bir alanı kapsıyor. Bu alanın en büyük kısmı ise Aydın’da pamuk üretiminin başkenti olan Söke ilçesinde bulunuyor. Söke Pamuğu, ekili 319 bin dekar alan ile Aydın ilindeki toplam pamuk ekili alanlarının yüzde 55’ine denk gelen üretim hacmiyle coğrafi işaret alarak mahreç işareti taşıyan ürünler arasında da yerini alıyor. Tarım ve Orman Aydın İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni ve müdürlük personelleri ile birlikte Söke ilçesindeki pamuk ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Altıntaş, yaptığı incelemeler sırasında üreticilere bereketli ve hayırlı bir sezon dileklerini iletti. "240 milyon TL ödeme yapıldı" Sökeli pamuk üreticisine 2023 yılı Pamuk Fark Ödemeleri Desteği kapsamında 240 milyon TL ödeme yapıldığını belirten Altıntaş, "2023 yılı Pamuk Fark Ödemeleri Desteği kapsamında Aydın genelinde 5942 üreticiye toplamda 397 milyon TL destek sağlandı. Bu destekten en büyük payı ise Söke ilçesi aldı. İlçedeki 2 bin 583 üreticiye toplamda 240 milyon TL ödeme yapıldı" dedi.

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi Haber

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi

Günlük 515 TL yevmiye alan işçilerin mesaisi günde 9 saat sürüyor. Depremin vurduğu Hatay’da yaralar sarılmaya devam ederken Türkiye’nin tarım ürünleri üretim merkezi olan Amik Ovası’nda da çiftçilerin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Buğdayın hasadının ardından çiftçiler, pamuğu toprakla buluşturmuştu. Pamuğun filizlenmesiyle çevresinde oluşan yabani otları temizlemeye başlayan tarım işçilerinin 40 dereceyi geçen sıcakta zorlu çapa mesaisi devam ediyor. Reyhanlı ilçesi Terzihüyük Mahallesi’nde çapa mesaisine devam eden tarım işçileri 9 saat çalışarak 515 TL yevmiye alıyor. Sabah 6’da mesaileri başlayan tarım işçilerinin, aşırı sıcaklıklara karşı öğlen 3’e kadar çalışıyorlar. “İşçiler kişi başı 515 TL yevmiye alıyorlar” Pamuğun içerisindeki yabani otları temizlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden çavuş Ömer Öztırak, “Pamuğun yolculuğu başladı. Pamuğun ilk çapasını biz yapıyoruz. İşler çok güzel gidiyor. Havalar serinken güzel gidiyor ama normalde sıcak oluyor. Tarlanın yabani otlarına göre dönümü değişiyor. Şuan çalıştığımız alan 150 dönümlük arsa. 150 dönümlük arsa yeri iki günde biter. Ot olsa 1 hafta iş olacaktı. Yevmiyeler kişi başı 575 TL veriyorlar. İşçilere yevmiyeler 515 TL düşüyor. 575 TL’den 60 TL’sini çavuşlar alıyor. Burada çift mesaiyi yapan yok. Sabah 6’dan öğleden sonra 3’e kadar çalışıyoruz. Bu zamanda kolay iş yok” dedi. “Akşama kadar kazma vuruyoruz ve 55 yaşındayım bana zor geliyor” Yabani otları çapalama işinin zor olduğunu belirten 55 yaşındaki tarım işçisi Emine Uğraş, “Burada pamuk için tarlada çapa yapıyoruz. Burada yabani otlara kazma vuruyoruz. 10 yıldır bu işi yapıyoruz ama bize sadece 500 TL veriyorlar. Bu para bize yetmiyor ve bu iş yorucu oluyor. Akşama kadar kazma vuruyoruz. 55 yaşındayım bana zor geliyor” şeklinde konuştu. “Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz” Ailesine destek olmak için pamuk tarlasında çalışan 18 yaşındaki Rabia Ali, “Pamuk tarlasında kazma yapıyoruz. Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz. Bugün şansımıza tarla çok güzel ve hava normaldi. Bugün bu tarlada fazla yabani ot yoktu. Bu yüzden fazla yorucu değildi. Burada çalışmak zor oluyor ama ailemi destek olmak için mecburuz” ifadelerini kullandı.

Söke Tariş Pamuk Kooperatifi’nden sezona iki önemli yatırım Haber

Söke Tariş Pamuk Kooperatifi’nden sezona iki önemli yatırım

Kooperatif, iki büyük yatırımla hem üreticilere hem de kendi yapısına kazanç sağlayacak. Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Amerika’dan son sistem, pamuk kalitesini en iyi şekilde koruyan bir Sawgın tesisi kuracaklarını belirtti. Saatte 30 prese basabilen Amerikan malı Çorakya (Cherofee Magnum 270) marka Sawgin tesisi, şu an itibarıyla Sarıkemer tesislerinde kurulmaya başlandı. Türkiye’de bir benzeri olmayan bu tesisin, hasat başlamadan önce faaliyete geçmesi planlanıyor. Başkan İsmail Özer, "Bu tesis, pamuk kalitesini en iyi koruyan bir yapı olacak ve Söke pamuğunun markalaşması yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Bu hem üreticiye hem de Söke’ye kazandıracak. Pamuk kalitesinin yüksek olması, iplik ve tekstil sektörüne de büyük kazanç sağlayacak" dedi. “Kendi elektriğini üreten ilk kooperatif olacak” Kooperatif, sezon başlamadan önce ikinci bir yatırım olarak güneş enerjisi (GES) sistemi kuracak. İsmail Özer, yaklaşık iki ay önce başvurusu yapılan projenin onaylandığını ve bir ay içinde merkez tesislerde 1 megavatlık güneş enerjisi üretimine başlanacağını belirtti. Ağustos ayından itibaren kendi enerjilerini üretmeye başlayacaklarını ifade eden İsmail Özer, "Merkez tesislerimizdeki çalışma biter bitmez, Sarıkemer ve Güllübahçe tesislerini de güneş enerjisi ile buluşturacağız. Enerji masrafını sıfıra indirerek, artıya geçmeyi ve enerjiden para kazanmayı planlıyoruz" dedi. “Üretici kazanacak, Söke kazanacak” Yapılan bu iki yatırımın çok önemli olduğunu vurgulayan Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi İsmail Özer, "Bu projeler, Söke Tariş’in kendi gücüyle yapılan yatırımlardır. Ortaklarımıza ve üreticilerimize bu yenilikleri duyurmak istedik. Söke Tariş’in işletme kapasitesini ciddi anlamda artırıyoruz. Üreticiyi mağdur etmemek, onların hakkını savunmak ve girdi maliyetlerini düşürmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi. “Çağa ayak uyduracağız” İsmail Özer, teknolojinin hızla geliştiğine dikkat çekerek, devreye alınacak son sistem Sawgın makinesi ve güneş enerjisi ile teknolojiye ayak uyduracaklarını belirtti. "Çiftçinin ve üreticinin menfaatleri doğrultusunda desteklerimizi sürdüreceğiz. Yeni sistem Sawgın makinesi ile Tariş markalı pamuklar aranır hale gelecek, bu da üreticiyi kazandıracak" ifadelerini kullandı.

Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Haber

Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı

Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.