TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pancar Üretimi

AGRONEWS - Pancar Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pancar Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı Haber

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı

Pancar Sevkiyatında Aksaklık Üreticiyi Mağdur Ediyor Sivas'ta şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, hasadı yapılan yaklaşık 60 bin ton pancarın kar altında beklemesi nedeniyle hem verim kaybı hem de ekonomik zarar yaşadı. Ekim ayında hasat edilen pancarların sevkiyatı, Malatya Şeker Fabrikası'nın organizasyonundaki gecikmeler nedeniyle iki aydır gerçekleştirilemiyor. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yaşanan aksaklıkların ülke ve Sivas ekonomisine büyük zarar verdiğini belirterek, “Bir milyon ton şeker pancarı üreten Sivas, yaklaşık beş fabrikayı besliyor. Ancak sevkiyatların yapılamaması çiftçilerimizi zor durumda bıraktı. Pancarın verim kaybı yaşaması üreticinin gelirini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. “Kazancımız Zarar Oldu” Üreticilerden İsmail Hakkı Özkur, pancarların fabrikalarca belirtilen şekilde sökülüp hazırlandığını ancak sevkiyatların yapılmaması nedeniyle kar altında kaldığını söyledi: “Ekim ayında söküme başladık. Fabrika ‘15-20 gün içinde gelip alacağız’ dedi. Ancak aradan 1.5-2 ay geçti, pancarlarımız hâlâ tarlada. Bu süreçte pancarlar yüzde 5-10 oranında fire verdi. Çiftçinin kazancı zaten yüzde 5-10, yani tamamen zarar ediyoruz.” Çözüm Bekleyen Sorun Budaklı Köyü Muhtarı Muammer Ziynet, pancarların kar altında kalmasının çiftçiyi ekim yapamaz hale getirebileceğini belirtti. “Eğer bir an önce bu sorun çözülmezse çiftçi daha büyük zarar görecek. Yollarımız da bu süreçte iyileştirilmeli” dedi. Sevkiyatların bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayan çiftçiler, yetkililerden destek bekliyor. Bu gecikmelerin gelecek yıllarda şeker pancarı üretimini de olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Kulu’da pancar hasadı başladı Haber

Kulu’da pancar hasadı başladı

Konya’nın Kulu ilçesinde 10 bin 651 dekarlık alanda ekimi yapılan pancarın hasadına başlandı. Kulu ilçesinde 2023 yılı üretim yılında ekimi yapılan 10 bin 651 dekarlık alandaki pancar hasadı başladı. Kulu İlçe Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Öztürk, "Ekimimiz var. Bu pancar ekili alanlarımızdan yaklaşık 77 bin ton fireli olarak pancar beklemekteyiz. Şuan yeni hasadına başlamış bulunduğumuz pancar gayet iyi görünüyor. İnşallah hedefimizi yakalarız diye tahmin ediyoruz. Bölgemizde genelde pancarın yüzde 96’sı makine ile sökülüyor. Şu an Kozanlı Mahallemizde sökülüyor. Orada yüzde 10-15 arası değişen pancarımız var, onlar sökülüyor. Kepçe veya bantla yükleme yapılıyor. Bölgemizde pancarın yüzde 85’i minimum 6’lı makine ile sökülüyor. Kulu bölgesi olarak 77 bin ton pancar hedefimiz var. İnşallah yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Şu anki pancarda verimler iyi görünüyor. Geçen haftaki yağıştan dolayı pancar sökümünde gecikme yaşadık. Bu gün itibarıyla geceden itibaren hasat başladı. İnşallah sezon sonuna varmadan biran önce pancarlarımızı hasat ederek bitirmeyi hedefliyoruz. Şu an için pancarlarımızda fireli olarak ortalama 7-7 buçuk olarak değişmekte zaten Kulu ortalamasında fireli olarak dekar başına bu civarda. 77 ila 80 ton bölgemizden pancar alacağımızı bekliyoruz. Çiftçilere hayırlı bol kazançlı mahsuller olmasını dilerim" dedi.

Tarım işçisi kadınlar pancar üretimi mesaisinde Haber

Tarım işçisi kadınlar pancar üretimi mesaisinde

Muş’un Bulanık ilçesinde yaklaşık 24 bin dekar alanda pancar üretiminin yapıldığı tarlalarda çalışan kadın işçiler, sabah erken saatlerde başlayıp gün batımına kadar çapa yapıyor. Güneşten şapka takarak korunan kadınlar, gün boyu dizlerinin üstünde çalışarak üretime katkı sağlıyor. Geçen yıl 200 lira yevmiye alan tarım işçileri, bu sezon ise günde kazandıkları 350 lira ile aile bütçesine katkıda bulunuyor. Tarım işçisi Hazal Erat, ev işlerinin yanı sıra 3 yıldır tarlada çalışıp ailesine ekonomik katkı sağladığını söyledi. Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başladığını ifade eden Erat, “Sabah saat 06.00’da işe geliyoruz, akşama doğru bırakıyoruz. Çapa zamanı tarlalarda çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Akşam iş bittiğinde eve gittiğimizde evde de durmuyoruz, ev işlerini de yapıyoruz. İş, ev, yemek derken günlerimiz böyle yoğun geçiyor" dedi. Esma Demir adlı işçi ise sabah gün ışıdığında kalktığını söyleyerek, “Tarlaya gelip çalışıyorum. Şeker pancarı tarlasında çapa yapıyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Ev ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmak zorundayım. Akşam da ev işlerini yapıyorum. Çalışmaya mecburum, başka bir seçeneğim yok. Çalışmak zorundayız. Tarla sahiplerinden de memnunuz" şeklinde konuştu. Pancar üreticisi Hasan Demir de, Bulanık ve Malazgirt ilçelerinin vazgeçilmez ürünlerinden pancarın ekonomiye büyük katkı sağladığını söyledi. Demir, “Bölgemizdeki üretilen pancarlar için mayıs sonlarında ekimini yapmaya başlıyoruz ve mayıs bitene kadar pancar ekimi yapıyoruz. Haziran ortalarında çapasına başlıyoruz ve bir ay çapa devam eder. Son olarak ekim, kasım, aralık aylarında da bitkinin durumuna göre sökümü yapılıyor. Her yıl bu işi yapıyorum. Bu iş, aynı zamanda birçok kişiye iş imkânı sağlıyor. İşçiler sabahın ilk ışıkları ile birlikte mesailerine başlıyorlar. Burada çalışan işçiler bazen 30 derece sıcağın altında çapa yaparak para kazanıyorlar. Tarım işçileri günlük olarak 350 TL yevmiye alıyorlar. Helal olsun" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.