TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Patates Ekimi

AGRONEWS - Patates Ekimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Patates Ekimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor Haber

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde temmuz ayında başlayan patates hasadının sonuna yaklaşılırken, bu yıl ilçede 800’ün üzerinde patates üreticisi tarafından 40 bin dekar alanda ekim yapılan patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. İlçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanda ekim yaptı. Dekarında 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Patates üreticisi Necati Aydoğan, bu sene yağışlardan dolayı rekoltenin düşük olduğunu ifade ederek, “Şuan ki söktüğümüz patates riviera cinsi tohumluk patates. İkinci ekip yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimizde kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzda yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu kendimiz yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Be sene yağışlardan dolayı rekoltelerde düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar baya başarılı. Rekoltemiz iki buçuk ile beş ton arası değişiyor. Birde agria cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı bir patates. Bu patatesinde önemli bir yeri var” dedi

Geçen sene üzen patates, bu sene üreticinin yüzünü güldürecek Haber

Geçen sene üzen patates, bu sene üreticinin yüzünü güldürecek

Adana’da geçen yıl zirai don nedeniyle 3’te bir oranında verim alan patates üreticisinin bu sene yüzünün güleceği rekoltenin 45 bin dönüm arazide toplamda 175 bin tona kadar ürün çıkması beklendiği belirtildi. Adana’da geçen yıl Mart ayında eksi 7 dereceleri bulan hava durumundan kaynaklı 45 bin dekar alanda çiftçinin ektiği patates bitkisi yandı. Bitkinin yanmasıyla çiftçi dönümden alacağı ürünün üçte biri alarak zarara uğradı. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü bitkinin istedikleri gibi filizlendiğini ve rekoltenin tam anlamıyla alınmasının beklendiğini söyledi. Mevsimsel gelişmeleri bu yıl iyi gittiğini vurgulayan Platform sözcüsü İncefikir,” Ciddi bir soğuk olmadı, hatta üreticilerle konuştuğumuzda kendi terimleriyle toprağın tavında kıvamında bir dönemde etiklerini, yağmurların istedikleri dönemde yağdığın söylüyor. Kendilerinin istediği dönemlerde de yağmurlama yaptıklarını çünkü yağmurun dışında patatesin kendisinin tatlı su diye tabir ettikleri kendi yağmurlamaları yapmalarını gerektiğini söylüyorlar” dedi. “Adana’da 175 bin tona kadar rekolte bekleniyor” Dönümden minimum 4 ile 5 ton rekolte alınacağını belirten İncefikir,”Hatta daha iyi bölgelerde daha gelişmiş bölgelerde bunun biraz daha üstünde olabileceği söyleniyor. Tabii bu arazinin kendi geçirgenliğine tarlarının yapısına göre de değişebilecek. Adana’da yaklaşık 45 bin dekarda 150-175 bin ton arasında bir rekoltemiz söz konusu olabiliyor” ifadelerine yer verdi. “Adana’nın özelliği, erkenciliği” Konuşmasını sürdüren İncefikir," Adana’nın özelliği ise Türkiye’deki erkenciliğimiz, turfandacılığımız. Türkiye’de ilk çıkan patates Adana’da çıkıyor. Burada gerek yurt içine gönderiyoruz , gerekse yurt dışına bir çok ülkeye ihraç yapıyoruz. Niğde, Nevşehir, Konya, Afyonkarahisar gibi birçok şehrimizde patates ekiliyor. Nedeni de artık dondurulmuş gıdada patatesin bir şekilde sanayide kullanılması, kızartmalarda olabilmesi. Birçok sektörde bu dondurulmuş sanayiye yönlendirilmesiyle de ekim alanlarının karşılığının bulması bir şekilde artmasına neden oluyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.