TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Patates Hasadı

AGRONEWS - Patates Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Patates Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kışlık ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı Haber

Kışlık ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde 15 bin dekarı sözleşmeli 40 bin dekar alanda ekili kışlık agria cinsi patateste hasat başladı. Şuhut ilçesinde ‘agria’ diye adlandırılan kışlık patatesin hasadı başladı. 15 bin dekarı sözleşmeli 40 bin dekar alanda ekili agria cinsi patatesin kilogram fiyatının 5 -8 TL arasında değiştiği, rekoltenin bu yıl iyi olduğu belirtildi. Patates üreticisi İbrahim Eroğlu, "Bölgenin patates enerjisi ve patates çiftçisi olarak Allah’a şükür verimli bir yıl geçirdik. Afetlerden uzak bir yıl geçirdik. Verimlerimiz gayet güzel. Urfalı kardeşlerimizle birlikte patates hasadımızı yapıyoruz. Günlük yaklaşık 7-8 ton civarında sevkiyatımız var. Bu sevkiyat yaklaşık 45 gün sürecek. Rabbim inşallah tüm çiftçilerimize bereketli, kazançlı bir yıl nasip eder. Patates şu anda çiftçide 5 ile 7 lira arasında satılıyor. Tabii ki bu fiyat düşük, yükselmesi için ihracat olmasını istiyoruz" dedi. “Sabah erkenden kalkıp, güneş batana kadar patates topluyoruz” Patates hasadında çalışan işçilerden Sedat İnan ise, hasatta çalışmak için Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden geldiğini kaydetti. İnan, “Şubat ayından itibaren geziyoruz, tarım işçisiyiz. Patates topluyoruz. Sabah erkenden kalkıp, güneş batana kadar çalışan insanlarız. Çok şükür, buna da şükür, Allah rızkımızı verdi. Çoluk çocuğumuzla birlikte yeri geldi karda, yeri geldi yağmurda, sıcakta ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim yevmiye usulü çalışma şeklimiz, çalışma kapasitesine göre değişiyor. Günlük 800-1000 TL arasında değişiyor” diye konuştu.

40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patates hasadı başladı Haber

40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patates hasadı başladı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde 800’ün üzerinde üretici tarafından 40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patateste hasat başladı. Sandıklı’da 4 ay sürmesi beklenen patates hasadı başladı. Tarlada özel makineler ile sökülen patatesler işçiler tarafından özenle çuvallara konuluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, İzmir gibi Türkiye’nin bir çok kentine gönderiliyor. İlçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanın üzerinde ekim yaptı. Dekarından 4 ila 7 ton arasında rekolte beklenen patateslerin kilogramı 4-5 TL satılıyor. Hasat yapan üreticileri ziyaret ederek bilgi alan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Mustafa İnci, bu yıl fiyatların düşük olduğunu bu yüzden üreticinin zarar ettiğini söyleyerek patates ihracatından kolaylık sağlanmasını istedi. İnci, “Şuanda üreticilerimize patatesin maliyeti 7 ila 8 lira civarında iken patatesler tarlada 4-5 TL’den satılıyor. Markete düştüğünde bu patatesler 12-13 liraya hatta 15 liraya kadar çıkıyor. Arada makas çok fazla. Bu patatesin para etmesi için çiftçinin yok olmaması için ihracatın açılması gerekiyor. Bizim burada patates hasadı temmuz ayında başlayıp 11’inci aya kadar devam ediyor. Ama şimdi başlamasını bitmesini bırak çiftçi tarlada bitik. Çalışanlarımız kazanıyor, çuvalcımız kazanıyor. Arada komisyoncu kazanıyor çiftçiye geldi mi komple zarar” dedi. Patates üreticilerinden Ali Kama ise patatesin kilogram satış fiyatının düşük olduğunu ifade etti.

Muşlu kadınların patates hasadı mesaisi Haber

Muşlu kadınların patates hasadı mesaisi

Muş’ta sevilerek tüketilen patatesin hasadını yapan kadınlar, hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de çocuklarının eğitim masraflarını karşılıyor. Muş’ta patates hasadı yapan tarım işçisi kadınlar, alın teri ile evlerine ekmek götürüyor. Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürlüğünde patates tarlasında hasat yapan kadın tarım işçileri, traktörle sökülen patatesleri toprağın altında elleri ile toplayarak çuvallara dolduruyor. Günün ilk ışıklarıyla zorlu mesailerine başlayan kadınlar, ev işlerini yaptıktan sonra kent merkezinden araçlarla patates tarlasına ulaşıyorlar. Muş’ta gelişen tarım alanları kendileri için bir ekmek kapısı olduğunu belirten Sevgi Subaşı, “Çocukları okutmak ve aile bütçesine katkı sağlamak için yaz boyunca tarlada çalışıyoruz. Sabah erkenden kalkıp ev işleri yaptıktan sonra tarlaya geliyorum. Burada patates hasadını yapıyoruz. Çocuklarım okula gidiyor, onları okutmak ve eşime katkı sağlamak için çalışmak zorundayım. Kadınların çalışması gerekiyor. Yaz aylarında başlayarak son bahara kadar başta şeker pancarı işi olmak üzere birçok ekim alanında iş bulabiliyoruz günlük 400 lira yevmiye alıyoruz. Evimize bu sayede ekmek götürüyoruz” dedi. Sabahın ilk ışıklarıyla inekleri sağdıktan sonra patates hasadına geldiğini anlatan 7 çocuk annesi Çiçek Çetin ise “Tarlaya patates toplamaya geliyorum. Burada akşama kadar toprağın altında patates çıkarıyorum. Daha sonra tekrar eve gidip inekleri sağıyorum. Çocuklara yemek hazırlıyorum ve geç saate kadar bulaşıkları yıkıyorum. Kadınlar olarak ne gecemiz var ne gündüzümüz. İşimiz zor ama çalışarak çocuklarımı okutuyorum. Sonbahara kadar çalışıyorum. İşimiz oldukça zor” ifadelerini kullandı.

İkinci dönem ekimi yapılan patateste hasat dönemi bitti Haber

İkinci dönem ekimi yapılan patateste hasat dönemi bitti

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde ikinci dönem ekilen patateste hasat döneminin sonuna yaklaşılırken, bu yıl satış fiyatı ile patatesin üreticisinin yüzünü güldürdüğü belirtildi. Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da temmuzda başlayan patates hasadında sona gelindi. Tarladan makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. Temmuz ayında ekimi yapılıp ekim ayı sonu kasım ayı başında hasadı yapılan ikinci ekiliş patatesler, verim bakımından üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede ikinci ekilişi yapılan patateslerin fiyatları düşmüş olsa da girdi maliyetlerinin birinci ekime göre daha düşük olması ve verimin yüksek olması üreticiyi sevindirdi. Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “Birinci ekim patateslerin ekimi mart ayında başlıyor. Temmuz ayında da sökümüne başlanılıyor. İkinci ekiliş patateslerde temmuzda ekimi yapılarak ekim sonu kasım ayı başında hasadı yapılır. Türkiye’nin bütün bölgelerine Sandıklı patatesi gidiyor. Ayrıca yurt dışına da ihraç oluyor. Sandıklı patatesi iklim şartları ve topraktaki verimden dolayı ayrı bir lezzeti vardır. Patates bu yıl ilk ekimlerde yağışlardan dolayı hastalıklardan kaynaklanan verim kaybı oldu. İkinci ekimler de sorun olmadı. Çiftçisinin yüzü ikinci ekimde güldü. Patatesin girdi maliyetleri işçi olsun, gübre olsun, ilaç olsun yüksek” dedi. Öte yandan, en kaliteli patates cinsi olan agriya cinsi patatesin tarlada 8 ila 9 lira arasında kilogramının satıldığı, diğer patateslerin kilogram satış fiyatının ise 6-7 TL arasında satıldığı kaydedildi.

Bu köy geçimini patates üretiminden sağlıyor Haber

Bu köy geçimini patates üretiminden sağlıyor

İhsaniye ilçesine bağlı 800 nüfuslu Yukarıtandır köyünde yıllık 10 bin ton üretim yapılırken köy nüfusunun yüzde 80’ni de geçimini patates üretiminden sağlıyor. İhsaniye ilçesine bağlı Yukarıtandır Köyü’nde kışlık patatesin hasadı devam ediyor. Hasat edilen patatesiler tarım işçileri tarafından toplanarak çuvallara yerleştiriliyor. 800 nüfuslu Yukarıtandır Köyü’nde yaklaşık 10 bin ton patates üretiliyor. Köy halkının yüzde 80’ni geçini patates üretiminden sağlarken, hasat edilen patateslerde İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Kilogram fiyatı ortalama 13 liradan alıcı bulan patates hasadından üreticiler fiyatlarından da rekolteden de memnun. "İhsaniye’de en çok patatesi biz üretiyoruz" Patates üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Köy Muhtarı Ahmet Özçelik, köyde kışlık patates hasadının devam ettiğini söyledi. Köylerinin nüfusunun 800 olduğunun altını çizen Muhtar Özçelik, kışlık patateste rekoltenin 8-10 bin ton arasında olduğuna dikkat çekti. Toprak ve su kalitelerinin oldukça yüksek olduğunu bu yüzden de üretilen patatesleri lezzetinin beğenildiğini ifade eden Özçelik konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhsaniye bölgesi olarak en çok patates üretimi yapan Yukarıtandır köyüdür. Köyümüzün geçim kaynağı patatestir. Yaklaşık 5 yıldır köyümüzde patates ekimi çok hızlandı. Daha önce arpa, buğday ve şeker pancarı üretilirken şimdi onların yerini patates aldı. Hasadı yapılan patatesi ise İstanbul, Kütahya ve İzmir’e gönderiyoruz. Patates üretimi yapan çiftçilerimiz hasattan memnun. Tatbikî de bunun bir maliyeti var. Tohum, ilaç ve mazot pahalı olduğu için çiftçinin ekonomisi zorluyor. Fiyatlara baktığımızda ise 2. kalite patatesin kilogramı 8-15 TL 1. sınıf patatesin ise 13-15 TL arasında satışı gerçekleştiriliyor. Bu fiyatlara göre arpaya, buğdaya bakılırsa patatesi gelirinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Onun için çiftçimiz bu sene ki rekolteden ve fiyatlardan oldukça memnun olduğunu söyleyebiliriz.”

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor Haber

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde temmuz ayında başlayan patates hasadının sonuna yaklaşılırken, bu yıl ilçede 800’ün üzerinde patates üreticisi tarafından 40 bin dekar alanda ekim yapılan patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. İlçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanda ekim yaptı. Dekarında 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Patates üreticisi Necati Aydoğan, bu sene yağışlardan dolayı rekoltenin düşük olduğunu ifade ederek, “Şuan ki söktüğümüz patates riviera cinsi tohumluk patates. İkinci ekip yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimizde kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzda yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu kendimiz yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Be sene yağışlardan dolayı rekoltelerde düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar baya başarılı. Rekoltemiz iki buçuk ile beş ton arası değişiyor. Birde agria cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı bir patates. Bu patatesinde önemli bir yeri var” dedi

Ayrı bir lezzeti olan ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı Haber

Ayrı bir lezzeti olan ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde kışlık patates olarak bilinen ve ilçenin yüksek rakımlı bölgelerinde fazla güneş aldığı için ayrı bir lezzeti olan ‘agria’ cinsi patatesin hasadı devam ederken kilogramının 10-13 TL arasında alıcı bulduğu belirtildi. İlçede yaklaşık 40 bin dekar alanda devam eden hasatta çalışan kadınlar tarafından toplanan patatesler, çuvallara konularak depolara gönderiliyor. Kadınlarla renkli görüntülerin oluştuğu hasatta üreticiler mantar (mildiyo) hastalıklarından dolayı üzgün oldukları görüldü. Patates üreticisi Adem Yıldırım hasadın hava şartlarından dolayı zorlukla geçtiğini ifade etti. Yıldırım, “Patates hasadı zorlukla geçiyor. 5 dekar alanda 9 çalışanımız var. Yaklaşık 50 bin TL’lik ürünümüzde var. Şu anda patatesin kilosu 10-13 lira arasında satılıyor" dedi. Mehmet Yıldırım isimli bir başka üretici ise hasatlık nedeniyle bu yıl verimin düşük olduğundan dert yakındı. Yıldırım, “Bu sene hastalıklar oldu. Verim çok düşük. Şuanda 4, 4.5 alanda patates ektik. Patates şuanda 10-13 lira arasında değişiyor. Çok zor şartlar sabah 7’de tarlaya geliyorsun. Makine giriyor makinenin arkasından takip ediyorsun. Ama hastalık nedeniyle verim çok düşük" diye konuştu. “500 lira yevmiye alıyoruz” Patates hasadında genelde kadınların çalıştıkları dikkatlerde kaçmazken, kadınların günlük 500 TL yevmiye çalıştıkları belirtildi. Hasada katılan işçilerden Ayşe Kır işe sabah erken saatlerde başladıklarını ve öğleden sonra çalışmayı bitirdiklerini ifade etti. Kır, “Sabahın 8’inde geliyoruz akşam 6’ya kadar soğuk demeden sıcak demeden çalışıyoruz. 500 lira yevmiye alıyoruz. Burada patates topluyoruz seçiyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.