TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Patent

AGRONEWS - Patent haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Patent haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor Haber

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor

TRABZON (İHA) - Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2021 yılında alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan süper meyve Aronya, halıcılık sektörüne de ilham kaynağı oldu. Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarında, Aronya bitkisinden elde edilen doğal boyalar kullanılarak geleneksel Türk motifleriyle bezenmiş halılar üretiliyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya'nın suyu, posası ve çekirdeğinden doğal boyalar elde ediliyor. Boya üretiminde ladin, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor. Üretim süreci, kadınların el emeğiyle tamamen doğal yöntemlerle ilerliyor. 15 yıldır halı dokuma öğretmenliği yapan Ülker Tosun, Aronya’nın sağlığa olduğu kadar estetik dünyasına da katkı sunduğunu belirtti. Tosun, "Aronya bitkisi ile elde ettiğimiz yünlerle halılarımıza motifler oluşturuyoruz. Bu motiflerin tamamı Karadeniz'i ait desenler oluyor. Motiflerimizde hangi rengi kullanmak istiyorsak Aronya'dan elde ettiğimiz yünlerle yol alıyoruz. Aronya'nın kendi renginden basamak basamak aşağıda da oluşturabiliyoruz" ifadelerini kullandı. BAŞKAN EKİM’DEN GELECEK VİZYONU Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaretinde, Aronya üretiminin yıllık 7-8 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ekim, "Halı üretimiyle hem kültürümüzü yaşatıyor hem de çiftçimizin ürünlerini alternatif alanlarda değerlendiriyoruz. Hocalarımız ve öğrencilerimizin emekleriyle beraber ilmik ilmik halı dokuyorlar ve ortaya büyük halılar çıkıyor. Tamamen doğal, herhangi bir kimyasal içermeyen ürünler şehrimiz adına önemli. Bununla beraber, hanımefendilerin özellikle hane ekonomisine de katkı sağlaması için yol oluşturmuş oluyoruz. Üretmiş oldukları halıları, kilimleri ve meyveyle harmanlanmış bu halılarını değerlendirme ve satma imkanı ve ayrıca da ailelerine destek sağlama imkanı sunmuş oluyoruz" dedi.  Başkan ayrıca, doğal ve kimyasal içermeyen yöntemlerle üretilen bu halıların patent çalışmalarının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda Haber

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda

DÜZCE (İHA) - Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alma çalışmasının başlatıldığını duyurdu. DTSO, TOBB, Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle "Marka, Patent ve Coğrafi İşaretler Bölgesel Bilgilendirme Semineri" düzenlendi. "DÜZCE’NİN GELİŞİMİNE HER ALANDA DESTEK OLUYORUZ" Seminerde konuşan DTSO Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce’nin doğal ve tarımsal zenginliklerini öne çıkarmak amacıyla projeler yürüttüklerini belirtti. "Oda olarak bir taraftan sanayicilerimizin dijital ve yeşil dönüşümüne odaklanırken, diğer taraftan da tarım ve turizm konusunda çalışmalara da ağırlık veriyoruz. Düzce’mizin tanıtımına ve kalkınmasına katkıda bulunmak adına ‘Düzce’ye Gelsene’ ve Düzce’den Alsana web portallarını hayata geçirdik. Bu portallar sayesinde ilimizdeki coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değere dönüşmesini hedefliyoruz" dedi. Fındık üreticilerine destek sağlamak için mikro işletmelere dönüşüm projeleri yürüttüklerini ve Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma Merkezi’nde model fındık tesisi kurduklarını ifade eden Bıyık, bu projeyle fındık üreticilerinin ürünlerini işlenmiş olarak piyasaya sürebileceklerini söyledi. Ayrıca, TOBB’un tüm ülke genelinde başlatmış olduğu "Tarımda Kadın Eli" projesini farklılaştırma ve geliştirme çabasıyla, projeye dahil olan kadınlara tarımsal faaliyetler konusunda eğitim, danışmanlık ve mentörlük verildiğini belirtti. "KESTANE BALINA AB COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı’na AB Coğrafi İşaret kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. "Yaptığımız saha araştırmalarında 400 tondan fazla Kestane Balı üretildiği bilgisine ulaştık. Şu anki güncel rakamlar ile yaklaşık 700 milyon TL’lik bir hacimden bahsediyoruz. Bu ürünlerimiz ihraç edilebiliyor olsa bu rakam en az iki katı olacak ve üreticilerimiz daha fazla kazanarak ekonomik olarak güçlenecek" dedi. ÖNEMLİ SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanı Mustafa Kemal Günay, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk ve Düzce Valisi Selçuk Aslan, seminerin açılış konuşmacıları olarak yer aldı. Seminerde, coğrafi işaretlerin tescil ve denetim süreçleri, marka ve patent başvuru aşamaları ve e-ihracat fırsatları gibi konularda önemli sunumlar yapıldı. Program, soru-cevap bölümü ve hediye takdimleriyle sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.